Scrisoare catre primul-ministru AL. Vaida-Voevod

Scrisoare catre primul-ministru AL. Vaida-Voevod

by -
4 793

Domnule Prim-Ministru,

„În urma incidentelor dela Visani, de o gravitate morala care-mi sângereaza inima, m’am hotarât sa va scriu rândurile ce urmeaza.

„Nu ma determina la aceasta nici impulsivitatea momentana si nici dorinta de a-mi vedea publicata scrisoarea prin ziare, pentru ca sa aplaude prietenii sau pentru ca sa-mi îndeplinesc usor, dupa cum se obisnueste, obligatiunea formala de „protest” impotriva infamiei petrecute la Rimnicul-Sarat.

„Ma îndeamna, sa va adresez scrisoarea, constiinta frimântati, ca aceasta cale pe care ne-ati introdus cu atâta usurinta, pentru orice om de onoare, este calea nenorocirilor fatale, nenorociri care nu mai pot fi evitate astazi.

Domnule Prim-Ministru,

„Martirajul nostru de 10 ani trecuti, în propria noastra tara, pentru credintele noastre românesti si crestine, nu vi-l voiu putea descrie aici în câteva rânduri.

„Va voiu spune numai ca de 10 ani, au obosit guvernele României Mari, lovindu-ne. A fost guvernarea liberala si ne-a strivit sub lovituri. A venit d. Goga si ne-a strivit si el la 1926. A venit d. Mihalache si si-a facut si el o glorie, pe lânga stapânii straini, de a ne lovi barbar, de a ne extermina. A venit guvernul Iorga-Argetoianu care din nou a lovit în noi pâna când a obosit. În sfârsit, ati venit D-voastra, continuând cu loviturile.

„Dintre toti acestia, nimenia nu s’a intrebat, Domnule Prim-Ministru, daca mai putem suporta nesfârsitele chinuri fizice si morale care de multe ori tindeau sa depaseasca puterile noastre de rezistenta.

„În tot acest, timp le-am suportat pe toate cu multa tarie. Suntem plini de rani dar niciodata nu ne-am plecat capul.

„Le-am suportat, pentruca oricât de grele ne-ar fi fost chinurile, ni se respecta sentimentul demnitatii omenesti din noi si onoarea noastra. În ultimul timp însa, sub guvernarea D-Voastra, persecutiile si chinurile noastre am intrat în faza cea mai grea.

„Cele ce s’au întâmplat la Teius, când tatal meu a fost lovit si umplut de sânge si cele ce s’au întâmplat mai ales la Visani, sunt incomparabil mai grave decât toate suferintele noastre de pâna azi. Ele ataca însasi onoarea noastra.

„Nu va voiu face un expozeu prea larg.

„Domnia Voastra va reamintiti, desigur, ca, acum doua luni, când am venit sa va întreb cu ce am gresit noi, pentru ca sa meritam prigoana care abia începea, mi-ati spus:

„– Pentru ce nu incepeti ceva constructiv?

„– Domnule Prim-Ministru – V’am raspuns – am luat hotarârea ca sa fac un dig pe malul Buzaului. Aveti ceva de obiectat?

„– Nu. Foarte bine. Foarte frumos.

„Am introdus petitie cu o luna de zile înainte la Ministerul Lucrarilor Publice; am vorbit cu cei mai distinsi ingineri cunoscatori în materie si la 10 Iulie; trebuia sa înceapa lucrul.

„Nu era numai o recreatie tinereasca, era chemarea tineretii noastre în slujba marilor nevoi de fapta sanatoasa. Era o educatie a 1.000 de tineri în directia constructiva.

„Era un indemn pentru alte zeci de mii de tineri. Era o scoala pentru marile masse populare care stau ani întregi cu podurile rupte, cu drumurile stricate, asteptând sa vie statul ca sa le faca; atunci când numai într’o singura zi, munca lor comuna le-ar putea repara.

„Era un îndemn pentru toata tara si un îndreptar pentru acei cari îsi pot imagina ca o Românie puternica ar putea iesi din mila altora, si nu din munca noastra a tuturora.

„Jn vederea lucrului am trimis, inainte cu citeva zile, 3 tineri distinsi, la Visani, ca sa se ocupe de încartiruire si aprovizionare. Dar ei au fost ridicati în ziua de 8 Iulie, transportati la Râmnicul-Sarat, iar apoi legati cu lanturi de mâni, unul de altul, si trimisi acasa ca cei din urma borfasi, în aceasta situatie de batjocorire provocatoare a demnitatii lor de oameni.

„Alti doi tineri studenti dela Universitatea din Bucuresti, gasiti în orasul R. Sarat, unde venisera cu atâta dor de munca, au fost prinsi, dusi la politie, insultati în mod trivial, palmuiti de politaiul orasului si de doi comisari – fratii Ionescu – apoi legati cu mâinile la spate si condusi în aceasta situatie la gara, în mijlocul orasului si apoi, cu trenul, acasa.

„Jn sfirsit, in ziua de Luni, 10 Iulie, au sosit Visani 200 de tineri – studenti in majoritate.

„Acolo, in loc de bratele deschise pentru bunele lor intentii, s’au pomenit cu prefectul judetului, procurorul, Colonelul de jandarmi Ignat, Generalul Cepleanu, Locotenent de jandarmi Fotea, mai multe sute de jandarmi cu armele intinse, o companie de infanterie cu mitralierele aranjate pentru tragere si cu somatiunea de a parasi imediat localitatea, pe un ton de insultatoare agresivitate, cu nimic justificata.

„În fata acestei situatii si a tuturor amenintarilor, cei 200 de tineri s’au culcat la pamânt, în noroiul care era de doua palme, în cea mai umila pozitie si au început sa cânte „Cu noi este Dumnezeu”.

„La un moment dat, jandarmii au primit ordin sa sara asupra lor. Au sarit mai multe sute si iau calcat în picioare, strivindu-le piepturile si capetele cu bocancii, tinerii îndurând, într’o tacere de martiri, tot acest calvar, fara nicio împotrivire.

„În fruntea celor cari loveau era procurorul Rachieru, Colonelul Ignat, care, cu mâna lui, a smuls parul din capul studentului Bruma si Locotenentul Fotea care a lovit cu pumnii în obrajii nevinovati ai bietilor copii.

„La urma, s’au adus frânghii si toti cei 200 au fost legati cu mâinile la spate în mod barbar si tinuti în aceasta situatie, în ploaie, o jumatate de zi.

„Jntre timp a sosit preotul Dumitrescu pe care procurorul l-a intimpinat cu vorbele: Ce-i cu tine, mi?

„– Sunt preot. Am venit sa fac slujba de începerea lucrului.

„– Nu esti preot, esti magar – îi raspunde procurorul. Legati-i imediat cu mâinile la spate.  Preotul a fost si el legat cu mâinile la spate si apoi, împreuna cu toti ceilalti, în aceasta situatie de umilinta au fost transportati la R. Sarat si închisi la Legiunea de jandarmi, unde au fost din nou insultati si chinuiti oribil de procuror, jandarmi si politisti.

„Unii au fost scosi lesinati din camerele acelea de chin sau din pivnitele in care erau aruncati si apoi batuti cu râncile.

„Dupa patru zile de chinuri au fost pusi în libertate, negasindu-li-se nicio vina.

„Altii, prinsi pe drum înspre Visani, au fost închisi la Buzau si Braila, de unde au fost trimisi de asemenea cu mâinile legate, acasa. Mai sunt 15 cari pâna astazi, Sâmbata, n-au sosit înca. Vin pe jos dela Buzau la Bucuresti, din post în post, de 4 zile, nemâncati, insultati si palmuiti.

Domnule Prim-Ministru,

„Aceasta nu este o întâmplare izolata, ci ordinul guvernului s’a întins în toate partile.

„De doua saptamâni, fara nicio vina – si dovada neclintita de aceasta sunt toate hotarârile justitiei, suntem loviti si insultati la fiecare pas: la Bucuresti, la Arad, la Teius, la Piatra-Neamt si la Suceava.

Domnule Prim-Ministru.

„V’atrag atentiunea, în modul cel mai cuviincios, ca noi, cari cunoastem istoria si cari stim jertfele facute de fiecare popor atunci când dorea sa-si rascumpere o soarta mai buna, noi tineretul de azi al României, nu refuzam aceasta jertfa.

„Nu suntem lasii cari sa fugim de jertfa cuvenita unei alte Românii.

Dar, iarasi va atrag atentiunea, ca eu am facut acestor tineri scoala sentimentului demnititii omenesti, scoala onoarei.

„Noi stim sa murim, dupa cum va vom dovedi. Putem fi închisi. Ne pot putrezi oasele în fundul închisorilor. Putem fi împuscati, dar nu putem fi palmuiti, nu putem fi înjurati si nu putem fi legati cu miinile la spate.

„Noi nu ne aducem aminte ca neamul nostru – în trista dar mândra noastra istorie româneasca – sa fi primit vreodata a fi desonorat.

„Sunt pline cimpurile noastre de morti, dar nu de lasi.

„Azi suntem oameni liberi, cu constiinta clara a drepturilor noastre. Sclavi nu suntem si nici n’am fost.

„Moartea o primim, dar umilinta nu.

„Fiti sigur, Domnule Prim-Ministru, ca aceste zile pline de umilinta si de nedemnitate nu le putem trai.

„Dupa zece ani de chinuri, fiti, Va rog, încredintat ca avem suficienta forta morala, sa gasim o iesire onorabila din viata pe care nu o putem suporta fara onoare si fara demnitate.

„Primiti, Va rog, sentimentele mele”.

 

Corneliu Zelea Codreanu

(Visited 262 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. DOMNILOR,CE ESTE MAI GRAV,ATUNCI CAND O BOALA N-A FOST TRATATA CANDVA CORESPUNZATOR ,ATUNCI BOALA SE VA REANTOARCE ,DOAR CA TRATAREA VA FI FFFF GREA, POATE CHIAR IREVERSIBILA …. ASTA S-A VRUT CU MULT INAINTE CA TARISOARA NOASTRA INOCENTA CA UN COPIL NEVINOVAT ,S A INTRE IN EUROPA .”DACA NU VRETI SA INTRATI ,EU TOT AM SA VA BAG”.VREMURILE ASTEA NU SUNT BINENTELES PT UN POPOR ORTODOX CA ROMANIA,CI PT CRIMINALI ALESI SI „IMPORTATI”PT A DISTRUGE ROMANIA ORTODOXA.PAI OAMENI BUNI ,DACA ROMANIA AR FI O TARA PAGANA ,,CEL RAU NE-AR LASA IN PACE ,PT CA N-AR AVEA CE SA MAI DISTRUGA,DAR PT CA ROMANIA ESTE INCA O TARA GENUINA DE LA DUMNEZEU , ATUNCI CRED CA SFUNTII NOSTRI PARINTI SI NOI TOTI SA INCEPEM SA NE RUGAM ,CUM AM TOT FACUT-O IN ISTORIE ,CU FRICA SI DRAGOSTE PT DUMNEZEU.NIMIC SA NU NE TULBURE .ASTA NE INVATA SFINTII PARINTI.CU SIGURANTA N-I SE PREGATESTE CA FIIND „PRIMII SERVITI”PT O FORMA MAI MULT SAU MAI” USOARA” DE ….MARTIRAJ….PT NOI TOCMAI PT CA SUNTEM ORTODOCSI A CAM INCEPUT PRIGOANA.AU AVUT GRIJA CALAII LUMII SA FIM EXEMPLU PT ALTII… SI CAND TE GANDESTI CA DUHOVNICII NOSTRI CARE AU MURIT PRIN TEMNITE TORTURATI SE SIMTEAU PRIVILEGIATI….FRATI ROMANI,CRED CA VA FI CAM GREA CRUCEA PE CARE N-I SE PREGATESTE …SA STITI CA SUFERINTA NU ARE CULOARE NICI MACAR CA A MEA DE ORIGINE RROM,IN FATA SUFERINTEI PARCA TOTI SUNTEM LA FEL .E TIMPUL MAI MULT CA ORICAND SA-I LASAM PE „REGIZORII” LUMII SA-SI FACA N”NUMARUL”,PT CA SFANTUL DUH NE VA CALAUZI ASA CUM A MAI FACUT-O .DELA REVOLUTIE INCOACE ,ROMANII S-AU CAM LASAT „CONTAMINATI2 DE OCCIDENT,LASAND INVATATURILE STRAMOSESTI INGHESUINDU-SE CATRE CELE LUMESTI APUSENE ERETICE PUR EUROPENE ,IMPUNANDU-SE PRIN A PROMOVA CHIAR FATIS ,UN DUMNEZEU UMANIST FABRICAT DE ELITELE PE CARE LE STIM.SARACII ORTODOCSI, AU TRAIT S-O VADA SI PE ASTA .AICI CRED CA AR CAM TREBUI SA NE FIE TEAMA PT FAPTUL CA ODATA INTRATI IN EUROPA ,ACUM VA TREBUI SA LUAM CASTANELE INCINSE CU MAINELE GOALE ,TRIMITANDU-NE CARNE DE TUN ,LA CELALALT COLT AL LUMII PT. A SCOATE FAMILII CU COPII DIN CASELE LOR SI ALE SPUNE IN NUMELE NATO CA SI NOI MIORITICII „VA ADUCEM PACEA” PRIN FOC SI PARA.CAND ROMANIA SI-A TRIMIS FII PESTE HOTARE IN JOCUL ERETICILOR DINAFARA TARII???… DE ASTA AMI ESTE FRICA MIE SI CRED CA LA NOI TOTI .ROMANIA NICIODATA N-A AVUT RAZBOAIE DE OCUPATIE ,DE CUCERIRE ,SA UCIDA ,SA DISTRUGA CA ALTI BEZMETICI.ACUM CAM ASA NE TREBUIE DACA AM DAT MANA CU CINE NU TREBUIA .SUNTEM PREA MICI CA SA FIM MARI CA STEFAN ,NICI STEFANI CEL MARE NU MAI AVEM NICI PE MAICA LUI CARE SE RUGA ,LOGIC CA SFANTUL DUH APARA TARA ROMANEASCA PT CA AVEA CINE SI CUM SA SE ROAGE .NU SPUN SI NU SUNT EU IN DREPT SA SPUN ASTA, DAR FRATILOR SA NE RIDICAM ASA CUM AU FACUT-O STRAMOSII NOSTRI,SI PUTINII CARE AM MAI RAMAS SA NE RUGAM ASA CUM UN ORTODOX STIE S-O FACA .DACA RAMANEM NECLINTITI,IN RUGACIUNE ,MAI AVEM SANSE CA BUNUL DUMNEZEU TOCMAI IN ACESTE INCERCARI SA BINECUVANTEZE ROMANIA DODOLEATA, .INDOLENTA NESIMTITA VOITA CU ORDIN FABRICAT DIN AFARA PT GUVERNANTII NOSTRI (PE CARE NU-I RECUNOSC),AU DUS ROMANIA INTR-UN STADIU DE CANGRENA FFFFFF AVANSATA ,DAR… DUMNEZEU MILOSTIVUL TOCMAI ATUNCI SE FACE SIMTIT,BINENTELES CA TOTUL ARE UN „PRET”,PRET PE CARE CHIAR NOI CANDVA L-AM ACCEPTAT CE E DREPT PRIN CONDITIONARE ,PRIN FOAME PRIN ….PRIN…MULTE ,IAR ACUM CINEVA NE CERE SOCOTELA…NOI CA ORTODOCSI STIM CA TREBUIE SA DAM SOCOTEALA DOAR LUI DUMNEZEU CEL ADEVARAT SI NESCHIMBAT CARE NE-A SALVAT PRIN CRUCE ,ALT DUMNEZEU NOI ORTODOCSII NU CUNOASTEM ,ASA CUM OCCIDENTALII „FRATII NOSTRI”DE SUFERINTA AU .SI ANUME O GRAMADA DE DUMNEZEI AVORTATI IN DELUNGUL ISTORIEI UNUL MAI COMOD CA ALTUL ,PARAND DIFERITI DE LA UN POPOR LA ALTUL ( MA REFER IN APUS),DAR UN SINGUR LUCRU AVEAU IN COMUN SI ANUME ,AMPRENTA DIABOLICA A „ZIDARILOR” A „REGIZORILOR” LUMII.EI AU RAMAS NESCHIMBATI DIN PUNCTUL ASTA DE VEDERE ,DOAR CA AU ADUS LIMEA UNDE AU ADUS-O .CUM AM SPUS MI-E TEAMA CA PROVOCARILE ASTEA VOR MOTIVA IN FATA EUROPEI ,CA ROMANIA ARE NEVOIE DE O „LECTIE „IAR LA CAPITOLUL ASTA VOM AVEA FFFF MULTI „PROFESORI BINEFACATORI” DUCANDU-MA CU MINTEA LA O MICROCIPARE IN MASA.DACA NU, PAREREA MEA DUPA CUM SPUN UNII PARINTI …VA FI FFFF.RAU…MA DOARE PT TARA IN CARE M-AM NASCUT…FRATI ROMANI,PARCA MAI MULT CA NICIODATA,SA NE RUGAM SA NE AUDA PANA SI STRAMOSII SI VOIEVOZII SI SFINTII NOSTRI DIN MORMINTE.NUMAI ASA VAD EU PACATOSUL SI TICALOSUL DE MINE SALVAREA TARISOAREI NOASTRE DRAGI.SARACA MIORITA STIA EA CE STIA ….DUMNEZEU SA NE AJUTE PE NOI TOTI .DOAMNE MILUIESTE-NE PE NOI PACATOSII ! AMIN (FRATI ROMANI ,SA STITI CA EU SUNT TIGAN,DAR CE POT SA FAC DACA PARINTII MEI M-AU INVATAT SA PLANG PT TARA IN CARE M-AM NASCUT,INIMA,DRAGOSTEA SI SUFLETUL NU ARE CULOARE,DOAMNE AJUTA)

  2. Si acum se intampla ceva asemanator. Bineinteles, la o scara mult mai mica, dar se cunosc asemanari. Faptul ca se fura ca in codru si ca doar daca vor cei din conducere poti face ceva nu mai mira pe nimeni. Daca o mai tinem mult asa, se va ajunge la ceva mult mai grav… poate deja a si inceput. Aceste greve pot degenera in adevarate lupte de strada!!
    Si sa nu uitam ca si atunci a fost o criza, in 1929, daca nu ma insel.
    Istoria se repeta si nu are mila!

  3. Este revoltatoare atitudinea guvernantilor de atunci,cu tinerii(si ce daca erau legionari,in primul rind erau romani)care isi doreau schimbari benefice in societatea romaneasca de atunci,si care nu erau pe placul politicienilor de frica,ca vor ajunge la guvernare si isi vor pierde privilegiile.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.