Ruinele Bisericii Gherassy

Ruinele Bisericii Gherassy

by -
0 2260

Ctitorita de catre J.S.Gerassy, dupa cate se stie, nu cu mult inainte de anul 1850, biserica din Fundeni se afla astazi parasita. Localitatea in care se afla este situata in partea nord-vestica a judetului Calarasi si pastreaza in sine trei biserici, dintre care doua functionale.Localitatea Fundeni – Frunzanesti se afla la aproximativ 16 kilometri de Bucuresti, pe drumul varianta spre Oltenita, drum care iese din Bucuresti prin Pantelimon si Cernica, pe drumul Cernica – Budesti. Aici se poate ajunge si cu trenul, acesta oprind in gara din Frunzanesti. In localitate, biserica se afla in extremitatea nordica, chiar pe malul lacului.Istoria localitatii Fundeni pe meleagurile romanesti este legata de existenta unor mari boieri. In aprilie 1733, comisul Mihai Cioranu si-a ridicat curtea boiereasca pe malul lacului Fundeni. Hotarul mosiei comisului Cioranu era vecin la miazazi cu mosia boierilor Radu Dudescu, logofat si fiul sau, spatarul Constantin Dudescu, alti mari boieri de vita veche romaneasca, care ridicasera inca din 1732 actuala Biserica Sfantul Andrei de la Frunzanesti, aflata astazi in restaurare.Dupa Mihail Cioranu, urmasii lui au stapanit mosia de la Fundeni pana in 1840, cand a devenit proprietatea lui N. Gherassy. Mosierul Gherassy a contractat la Paris datorii si, neputand sa le achite, a fost silit sa cedeze mosia avocatului Dumitru Mavrodin. Mosia Frunzanesti a trecut in proprietatea boierului N. Amira, care nu a avut mostenitori si a donat-o statului. Comuna Fundeni a rezultat din contopirea satelor Fundeni si Frunzanesti.

Biserica parasita din Fundeni mai pastreaza astazi doar ramasite din zidul initial, ruine ale bisericii si piatra unui mormant. Piatra funerara a ctitorului, precum si cavoul familiei acestuia, profanat si distrus, sunt parca singurele marturii ale trecutului.

In imediata apropiere a bisericii se afla gospodaria unor localnici care pot povesti multe despre locul si trecutul bisericii. Culese fie din auzite, fie din citite, istorioarele lor sunt tare interesante.

Text: http://www.crestinortodox.ro

Foto: Cezar Machidon

 

 

(Visited 629 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.