Românii din Valea Timocului (Românii Timoceni)

Românii din Valea Timocului (Românii Timoceni)

by -
5 899

555px-TimvlachDaca « vlahii sunt romani », asa cum o sustine intemeiat printre altii, Carstea Sandu Timoc si deci, romanii, ca urmasi ai daco-romanilor, sunt una din cele mai vechi natiuni din peninsula Balcanica, atunci, pe buna dreptate, putem considera ca romanii (vlahii) din Valea Timocului, formeaza o comunitate care merita toata atentia.
Dintr-o statistica a unui cercetator sarb, pe care o prezinta Vasile Sandru (1998) aflam ca numarul lor, de aproape 150 000 cat erau inregistrati anual, intre 1846 si 1921, a scazut brusc la 43 440 in 1948, la 26 000 in 1981 si apoi la 18 000 in 1991. Vasile sandru vede, pe buna dreptate, in aceasta scadere brusca « tendinta de a diminua drastic, in mod artificial, numarul oficial al romanilor valahi ».
In conditiile in care minoritatea romano-valaha din Iugoslavia nu avea in acea perioada un statut si nu beneficia de nici un drept, fara indoiala ca asemenea denaturari asupra prezentei lor in zona au fost posibile. Intr-o regiune fara stabilitate, este greu sa se dea atentia cuvenita drepturilor omului sau minoritatilor.
Cu toate acestea, asa dupa cum am amintit, Romania a reusit in aceasta perioada (1994) sa incheie un Tratat cu Croatia, care a dus la protectia etnicilor romani din aceasta tara, iar mai recent, in urma interventiei directe a Presedintelui Ion Iliescu, s-a obtinut din partea Serbiei recunoasterea etnicilor romani din Valea Timocului.


Dupa infiintarea Miscarii vlahilor si romanilor din Iugoslavia, sub conducerea lui Dimitrie Craciunovici si dupa reluarea publicarii revistei Vorba noastra (interzisa 44 de ani), situatia s-a schimbat, grupul etnic roman din regiune capatand dreptul la afirmarea identitatii nationale si la toate celelalte care decurg din aceasta. Evaluarile facute in noile conditii asupra numarului valahilor in nor-estul Serbiei, raspanditi in 320 de localitati rurale (din care 200, curat romanesti) si 20 de orase, arata ca numarul lor a crescut, dupa unii, la peste 200 000 iar dupa altii chiar peste 600 000.
Aceasta se poate datora si faptului ca, tot atunci, asa dupa cum mentioneaza tot Vasile Sandru, valahii au capatat si dreptul de a-si crea un partid al lor, cu sediul la Kladovo si un Forum cu sediul in localitatea Bor.
Alte date importante aflam din din articolul Romanii timoceni, cei mai oropsiti frati de langa noi, publicat de istoricul Gheorghe Zbuchea in Dosarele istoriei, nr. 6 din 1998. Astfel, printre altele, Gh. Zbuchea il citeaza pe marele carturar G. Valsan, care, referindu-se la unitatea geografica ce o formeaza, dincolo de Dunare, Valea Timocului, scria ca « aceasta ascunde mai mult ca oricare alta, taina formarii si conservarii poporului roman. Este o vatra de capetenie in care s-a plamadit neamul romanesc la originea sa si in care vigoarea romaneasca si-a pastrat in mod autentic atatea din caracterele ei cele mai profunde. »
Tot din acelasi articol, aflam ca problema timocenilor si a nedreptatilor suportate de timoceni a intrat, de-a lungul anilor, si in atentia regelui carol I, a Maresalului Antonescu si chiar a Maresalului Tito, despre care se spune ca « privea favorabil insasi ideea unei autonomii romanesti in zona timoceana ».
Fara indoiala timocenii nu s-au gandit si nu se gandesc nici in prezent la o autonomie sau la « modificari de frontiere ». Asa cum spun printr-un reprezentant al lor, ei au cerut si cer « garantarea drepturilor culturale modeste, misiune care sa asigure dezvoltarea valorilor lingvistice, folclorice, etnografice, literare, religioase, cu tot ce este legat de virtutiile romanitatii orientale » (Cristea Sandu Timoc).
Din pacate romanii din Timocul sarbesc, spre deosebire de cei din Banatul sarbesc, sunt obligati sa suporte o evidenta politica de slavizare si deznationalizare. Desi foarte multi vorbesc romaneste si isi pastreaza cu grija traditia si obiceiurile, n-au un statut etnic si n-au scoli si biserici romanesti. Romanii de aici trebuiesc ajutoati mai mult, ei fiind in pericol de a-si pierde identitatea etnica, inaintea altora.
Daca in cazul celor din Voivodina putem fi optimisti, in cazul acelora din Valea Timocului se impune sa fim mai ingrijorati si, fara intarziere, trebuie luate si alte masuri, la nivel statal. Aceasta, insa, inainte de a fi prea tarziu !

Cu prilejul recunoasterii, in sfarsit a apartenentei vlahilor din Valea Timocului, de minoritatea romaneasca, Presedintele Iliescu, aflat in vizita oficiala, la 4 noiembrie 2002, declara :
« Avem mari datorii fata de romanii care traiesc in afara granitelor. Autocritic vorbind, nu ne-am facut intotdeauna datoria. De dragul de a nu afecta relatiile noastre cu vecinii, am fost mai retinuti, mai prudenti, in a sustine cauza romanilor din statele vecine ».
Si astfel, se poate spune ca viata, in general, si istoria, in special, nu uita si uneori nu-i iarta pe aceia care au pus sau pun orgoliul si interesele personale inaintea celor ale tarii in slujba careia, in mod trecator, au ajuns.

« Romanii din jurul Romaniei » coordonata de prof. Dr. Doc. Ion Gherman, Ed. Vremea, Bucuresti 2003

(Visited 335 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

 1. LA MULTI ANI 2012………
  Vream se spun ca suntem un popor vechi pe teritoriu da poate si este un fel de leagan romanesc (posibil)………da nu cred ca o se merge mai repede de cit ceva 10, 15 sau si 20 de ani, pentru ca la noi sunt asa de bogati unde nu le lipteaste nimic da sunt cu niste creri de pasere in cap!!!!
  Poate ca sunt si cu un defect romanesc de pe valea tiùocului pentru ca iubesc sarbesc mai mult de cit radacinele lor!!!!

  Io traesc la ocident si peste tot este problem de identitate si o mestacatura mare, asta ie viatza!!!!
  Lase si noi o se forsam niste sarbi, ucrainiani si unguri se acepta se fie romain 🙂

  Se traiti

 2. In afara granitelor actuale traiesc jur imprejurul Romaniei milioane de Romani,iar cei mai oropsiti si lipsiti complect de drepturi minoritare se afla in fosta Bucovina de Nord,mai exact in tinutul Hertei,la acea minoritate care se autodenumesc Hutuli,actualmente teritoriu apartinind Ucrainei! Recent o emisiune germana a distribuit un film documentar despre aceasta minoritate romaneasca care este aproape complect ucrainizata,raminind doar portul, datinile si o limba ucrainiana cu multe cuvinte si accent romanesc! Sa auzim numai de bine!

 3. Draga Mio ,sincer nu prea am inteles ce ai scris,dar respect cam ceea ce cred ca ai vrut sa scri .Sa inteleg ca va trebui sa asteptam inca 20 de ani adevarul despre romanii din Valea Timocului?.Practic noi asteptam niste raspunsuri de 20 de ani incoace despre romanii vechi si noi,sa mai asteptam inca pe atat? ar insemna 40 de ani.Asteptam …ca n-avem incotro,dar credeti ca va mai avea vreo valoare? E un lucru interesant a sti care sunt cei mai vechi pe acest pamant strabun,dar ar fi si mai bine daca a-m sti cum si cati vom mai ramane,cu vremurile pe care ACUM le traim.Doamne Ajuta!

 4. romani de la valea timocului/dunarea/moravei si vidin sunt vechi da probabil si atit sau mai vechi de cit inalte parti….
  actual sunt speculatie si cred peste ceva 20 – de ani poate aducea iin raspuns scinti deca politica sarba ajungea se zivilizeaza…

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.