Regele Ferdinand, un român de mare caracter

Regele Ferdinand, un român de mare caracter

by -
9 1542

În dimineaţa zilei de 14 august 1916, stilul vechi, valabil atunci, s-a ţinut în sala de mese a Palatului Cotroceni istoricul Consiliu de Coroană convocat de Regele Ferdinand, cu scopul de a cere oamenilor politici fruntasi ai ţarii aprobarea pentru intrarea în Războiul pentru Intregirea României şi sprijinul lor.

Au luat parte miniştrii Ion I. C. Brătianu, Em. Costinescu, Em. Porumbaru, Al. Constantinescu, V. G. Morţun, Al. Radovici, I. G. Duca, C. Angelescu, Victor Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor Mihail Pherekyde, vicepreşedintele Senatului C.F. Robescu, foştii prim-miniştri Theodor Rosetti, Petru P. Carp, Titu Maiorescu, şefii de partide N. Filipescu, Take Ionescu, Al. Marghiloman şi foştii preşedinţi de Cameră C. Ollănescu şi C. Cantacuzino-Paşcanu. A prezidat Regele Ferdinand.

Oamenii politici filogermani, în special Petre P. Carp şi Al. Marghiloman au fost împotriva războiului contra Austro-Ungariei şi Germaniei. Majoritari în Consiliu au fost cei pentru realizarea idealurilor naţionale cerând lupta alături de Franţa, Anglia, Italia şi Rusia.

Cel mai vehement a fost P. P. Carp care a reproşat, între altele, Regelui că dinastia e germană şi trebuie să-şi vadă de interesele dinastiei.

Replica Regelui Ferdinand a rămas memorabilă:

’’Aţi greşit, domnule Carp, când aţi vorbit de interesele Dinastiei. Nu cunosc interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele Ţarii. În conştiinţa mea aceste două interese se confundă. Daca m-am hotărât să fac acest pas grav, e fiindcă după matură chibzuinţă eu am ajuns la convingerea adâncă şi nestrămutată că el corespunde cu adevăratele aspiraţii ale neamului, a cărui răspundere o port în ceasul de faţă. Dinastia va urma soarta ţării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Deoarece mai presus de toate, să ştiţi domnule Carp, că Dinastia mea este română! Rău aţi facut când aţi numit-o străină, germană. Nu, este românească! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, Regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la Gurile Dunării, ci o Dinastie naţionala şi revendic pentru Casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredinţat-o.’’

A doua zi, 15 august, de Sărbătoarea ’’Adormirii Maicii Domnului’’, sub protecţia Preasfintei Fecioare Maria, oştenii României rupeau graniţa nedreaptă dintre fraţi.

Regele Ferdinand, deşi născut şi educat ca german şi ofiţer german, a tras sabia contra ţării sale de origine, încheind mesajul către armata română cu cuvintele ’’Cu Dumnezeu înainte!’’.

Alexandru – Grigore  Pisoschi

sursa: www.patriaonline.ro

(Visited 472 times, 1 visits today)

9 COMMENTS

 1. Frumoasa initiativa dvs. dle. Mironescu, dar daca vreti sa schimbati ceva apucati-va de politica, dupa cum vedem toata lumea vorbeste despre schimbare….
  Numai bine!

 2. Buna Adrian,
  Nu vreau sa te dezamagesc, dar nu vad Miscarea Legionara si Familia Regala pe aceeasi scara rulanta. Nu pentru ca nu vreau eu, ci pentru ca nu vor ei 
  Ce se intampla acum, este o nemultumire populara antibasista unde simpatia pentru Rege este evidenta. Atat timp cat serviciile dar si masonii din UE nu agreeaza monarhia la noi, ar fi mare lucru daca ar pica macar basescu, doar asa, ca exercitiu de putere civica.
  Toate cele bune!

 3. Buna Nemilosu, am avut si zile mai bune! Important e insa acum sa se schimbe regimul politic in Romania, sa revenim la monarhie si sa dezinfectam tot mucegaiul care acum umple conducerea tarii. Si cum decizia politica nu poate veni de la actuala fauna a parlamentului (am scris special cu litera mica din respect pentru institutie) astept sa se sesizeze Miscarea Legionara si PPP. Chestia e ca avem cu ce, are cine, dar nu prea avem chef?! Insa se rateaza un moment decisiv, dupa parerea mea. Toate cele bune tuturor! Unitate spre Libertate!

 4. Acesti oameni, veniti de pe alte meleaguri au fost printre cei mai de seama romani si vor ramane mereu exemplul pe care avem datoria sa-l urmam si sa cinstim memoria lor. Domnule Radu, oameni de valoare, cu coloana vertebrala sunt convins ca pantecul sfant al tarii a rodit generos chiar si in zilele noastre, insa daca ei nu apar astazi la tv sau in mass media in general e din vina lichelelor din cauza carora nu mai au loc. Dupa parerea mea un roman de seama, venit de pe alte meleaguri, contemporan si luptator pentru interesele romanesti in bransa sa e Raed Arafat pentru care eu personal am o adanca stima si un mare respect. E doar un exemplu si ma gandesc ca ar trebui sa-i fie dat pe mana intreg Ministerul Sanatatii si atunci cu siguranta ca pacientul roman ar fi tratat altfel, cu respectul, compasiunea si intelegerea pe care o merita. N-am sa inchei inainte de a te saluta prietene „Nemilosu”, felicitari autorului articolului si sa auzim numa’ de bine!

 5. Pana la lacrimi, oameni ce posedau coloana vertebrala, veritabila credinta si onoare. Unde mai gasim asa ceva?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.