Prima fila din jurnalul de la Jilava al lui Corneliu Zelea Codreanu

Prima fila din jurnalul de la Jilava al lui Corneliu Zelea Codreanu

by -
1 1931

Sursa si multumiri www.george-damian.ro

Prin preumblările mele prin arhive am avut nenumărate ocazii să văd documente scrise de mână de mulţi oameni care au făcut istorie în România. Azi vă pun la dispoziţie o imagine cu scrisul de mână al lui Corneliu Zelea Codreanu, căpitanul Legiunii Arhanghelului Mihail. Este vorba de jurnalul lui Corneliu Zelea Codreanu ţinut la închisoarea Jilava în luna mai a anului 1938, unde fusese încarcerat înaintea procesului care avea să-i aducă condamnarea la 10 ani de muncă forţată iar mai apoi a fost asasinat din ordinul regelui Carol al II lea în pădurea de la Tâncăbeşti în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938. Rândurile din imaginea de mai jos au fost scrise de Corneliu Zelea Codreanu cu şase luni înainte de moarte.

Jurnalul lui Corneliu Zelea Codreanu din mai 1938 este scris cu creionul pe o hârtie foarte proastă, cel mai probabil hârtie de împachetat ruptă în file aproximativ pătrate cu latura de 20 de centimetri. Ştampila şi semnătura au fost aplicate cel mai probabil de unul dintre ofiţerii închisorii. Dosarul conţine şi o transcriere dactilografiată a jurnalului, care însă este mai greu de citit decât originalul. Nu ştiu dacă acest jurnal a fost deja publicat în vreun volum sau este vorba de un material inedit care ar putea aduce unele lămuriri suplimentare. Din ce am apucat să citesc este vorba mai mult de sentimentele lui Corneliu Zelea Codreanu – care mai mult ca sigur era conştient că jurnalul său din închisoare îi poate fi confiscat în orice moment şi citit de autorităţi.

De câte ori mă întâlnesc cu un astfel de document olograf nu mă pot abţine să nu mă gândesc la condiţiile în care a fost scris, ce sentimente îl mânau pe acel om să îşi aştearnă gândurile pe hârtie. O fi o idee bună să mă apuc să pun astfel de imagini aici?

 

(Visited 588 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Nu este scrisul Capitanului! Cautati pe internet scrisori de-ale sale, texte scrise de mana, dedicatia adresata lui Aron Cotrus pe cartea Pentru legionari, dedicatiile de pe fotografii si comparati-le.
    Difera mult.
    Textul „Salut pe cei ce merg spre marea biruinta legionara”, este mai mult decat suficient…
    http://alexandruvalentincraciun.files.wordpress.com/2010/10/91.jpg

    Observati literele: m,p,r,t.

    Mai mult, textul din imaginea ce insoteste articolul incepe cu „1) Luni 9 Mai 1938”.
    In editia a 4-a a Insemnarilor de la Jilava, Colectia Europa Munchen, 1994, apare titlul: „Luni, 9 Maiu”. Numele lunii mai e scris sub vechea forma, cu „u” la sfarsit. Avand in vedere vechimea textului, ar fi trebuit sa fie invers!
    In aceeasi editie, dupa „Cum trebuie sa fi plans mama si biata sotia mea!”, apare „Trimis in judecata pentru tradare…”, ceea ce lipseste in textul din imagine.

    Alte opinii?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.