O noua moda politica

O noua moda politica

by -
4 1390

Nu mai este un secret faptul ca realitatea politica romaneasca este deficitara la capitolele eficienta si credibilitate. Calitatea mai mult decat indoielnica a clasei politice post-decembriste a cauzat randamentul extrem de scazut al democratiei in Romania, astfel incat politicienii nostri lasa impresia ca peste tara s-a instaurat un nou regim fanariot. Poate ca singura mare diferenta este ca “vechii fanarioti” dupa ce isi “construiau” averea paraseau principatele, “fanariotii contemporani” parand a nu-si mai termina de “construit” averile, dorind parca a include toata Romania in avutia lor. Datorita acestei atitudini retrograde, poporul si-a pierdut increderea in clasele noastre conducatoare, dandu-si seama ca au trecut 21 ani de democratie alla Balcani, fara ca bunastarea si progresul social promis in decembrie 1989 sa devina realitate. Mai mult, unii dintre romani au ajuns sa il planga pe Ceausescu cu al sau regim, astfel ca in iulie 2010 pe scena politica autohtona si-a refacut intrarea Partidul Comunist Roman. E drept ca aceasta grupare politica nu are o greutate insemnata, comunismul dovedindu-se a fi incoerent si deci depasit.

Inconsecventa si imprezentabilitatea politicienilor a cauzat si proasta functionare a sistemului electoral, tot mai putini romani mergand la vot, tendinta ce poate fi observata si la nivel european. Neincrederea poporului in “jocul” electoral democratic transforma cu adevarat alegerile libere intr-o joaca: partidele si membrii lor potenti financiar atrag voturi cu “mici si bere”; maselor infometate li se ofera “resturi” o data la 4-5 ani pentru ca apoi partidele sa nu se mai intereseze de respectivii indivizi, bineinteles, pana la alegerile urmatoare. Exagerand, se poate ajunge la concluzia ca bunastarea propusa in 1989 consta intr-o masa calda o data la 4-5 ani, asta cel putin pentru segmentul de populatie cel mai sarac.

Cei care au murit in decembrie 1989, au murit pentru libertate, sentiment care de nenumarate ori a miscat masele populare si care tot de nenumarate ori a fost folosit de o minoritate inteligenta cu scopul de a  acaparara privilegii. In cazul nostru, acea minoritate este clasa politica post-decembrista. Foarte multi dintre guvernantii nostri din ultimile doua decenii erau obisnuiti cu unele privilegii fiind membri ai partidului comunist; alti indivizi au intrat in mod inspirat in politica fiind constienti ca exista atatea privilegii de impartit. Pe masura trecerii anilor, ambele categorii, de vechi si noi politicieni, si-au largit consistent privilegiile. Astazi putem usor observa ca principiul democratic al egalitatii in fata legii functioneaza doar in teorie, in plaiurile mioritice aplicandu-se justitia feudala bazata pe privilegii si favoruri. “Nimeni si nimic nu este mai presus de lege” este doar pura demagogie. Justitie si libertate, iata doua cauze pentru care s-a murit in 1989 si aparent s-a murit degeaba!

Scena politica romaneasca are nevoie de innoire; scena politica are nevoie de o noua forta care sa redea o imagine prezentabila democratiei romanesti. Fara increderea poporului democratia nu poate sa functioneze; democratia fara sprijinul popular este ca iarna romaneasca fara zapada! Romania are nevoie de o noua idee politica care sa lanseze moda efortului politico-administrativ in folosul poporului si al interesului national. Merita de amintit ca un alt capitol la care clasa politica post-decembrista este corigenta e cel al intereselor nationale romanesti in contextul noilor echilibre geo-politice de dupa caderea zidului Berlinului.

Dupa cum ziceam, este nevoie de un nou curent predominant in mediul politic romanesc, cel al responsabilizarii politicienilor, cel al datoriei fata de neam si tara, cel al “muncii” in folosul comunitatii.

Va aparea oare, in viitorul apropiat, un partid care sa ridice stafeta? Se va ridica oare un partid care sa purifice societatea romaneasca de politicianismul iresponsabil si fara scrupule? Se va gasi oare vreun politician care va auzi plansul romanilor din dreapta Prutului care nu sunt lasati sa respire libertatea? Va gasi oare Romania forta sa convinga Europa de calitatea romanului ca individ si ca neam? Vom reusi oare sa lasam urmasilor nostri o Romanie autentica, o Romania Mare?

Sa-i lasam pe altii sa se intrebe in continuare si sa devenim noi forta care sa redestepte Romania! Sa fim noi promotorii schimbarii modul de gandire si simtire al politicianului roman si in consecinta, modul in care acesta este perceput. Haideti sa construim noi o Romania respectata si respectabila!

Acest apel se adreseaza “bunilor romani” care sunt constienti ca fara “improspatarea” clasei politice si fara aparitia unor elemente politice energice, hotarate si bine intentionate nu mai putem spera redresarea nationala.

Gandul nostru merge catre “bunii romani” care doresc sa aminteasca intregii comunitati nationale ca justitia si libertatea, idealurile lui decembrie ’89, sunt idealuri nemuritoare ale neamului nostru. Haideti sa dam un sens istoriei romanesti!

autor: Remus Tanasa

25.10.2010, Perugia

(Visited 500 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

 1. Caricatura mi se pare o jignire adusa porcilor. Anumalele au rostul lor pe pamant, lasat de Dumnezeu. Va rog sa cititi cartea lui Aristide N. Popescu, „Zoocalomnii”, ca sa vedeti cat de nedreptatite sunt animalele. Poate vizionati si filmul „Earthlings”.

 2. Multumesc pentru raspuns. Si eu sunt unul din acei nationalisti care nu si-a gasit locul.

  Sunt de acord cu Dumneavoastra ca trebuie un pol nationalist pentru a face o schimbare.

  Doar ca eu cred ca aceasta schimbare trebuie venita din afara mediului politic. Mi-e teama ca fiind intrand in categoria „politicieni” sa nu fie considerati doar alti…politicieni.

  Ori politician, politicianism sunt cuvinte de care nu doar eu, ci majoritatea romanilor s-au saturat. De aceea, cred eu ca Miscarea Legionara a avut acel succes. Pentru ca au intrat in politica dupa ce au creat ceva in afara ei si nu au fost perceputi drept politicieni.

  Numai bine si tineti-o tot asa cu calitatea ridicata a siteului!

 3. Felicitari pentru site si pentru articolele pertinente.

  Cu toate acestea, nu pot decat sa ma intreb daca editorialul de mai sus nu are legatura cu infiintarea partidului nationalist.

  Daca este asa, va intreb: nu considerati ca aparitia pe scena politica a unui partid, oricare ar fi acesta, ii compromite din start pe membri?

  Pana la urma, pe ce s-ar baza acest partid? Bunaoara, la mitingul noii drepte din timisoara au fost doar cateva sute de persoane..

  Stiu. Veti spune ca si Miscarea Legionara a avut o expresie politica. Adevarat. Dar sa nu uitam ca a EXISTAT o Miscare! Care sa aiba nevoie de o expresie politica… Daca noua dreapta avea cateva sute de mii de membri activi, daca era cunoscuta de popor drept o miscare, un sentiment, totul era perfect. Dar asa?

  Ma tem ca odata intrata in mocirla politicienilor, venind de nicaieri, acest partid va fi doar un motiv de dezbinare a nationalistilor, atatia cati mai sunt.

  Cu respect,
  Mihai

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.