Nicolai Berdiaev despre primatul spiritului

Nicolai Berdiaev despre primatul spiritului

by -
0 929

În lume trebuie să apară marea reacție spirituală împotriva puterii și hegemoniei politicii, împotriva bunului plac al puterii politice, împotriva furiei pasiunilor politice. Politica va trebui să-și știe locul său de subordonare, loc de rândul doi, va trebui să înceteze a hotărî criteriile de bine și rău, va trebui să se supună spiritului și finalităților spirituale. Prioritatea politicii, ca și prioritatea economiei, înseamnă pervertirea temeiului ierarhic al vieții.

Oamenii pot fi buni sau răi, supuși adevărului divin sau rupți de el, dar asta nu pentru că ei sunt monarhiști sau republicani, aristocrați sau democrați, susținători ai sistemului burghez sau ai celui socialist. La suprafața vieții se desfășoară lupta de pasiuni și interese, apare pofta pentru primatul politicii și se stabilesc criterii exterioare de evaluare.

De aceea va trebui ca, într-adevăr, criteriile cu adevărat spirituale, profunde, să ocupe locul preponderent și să dea la o parte, în planul doi, criteriile politice de evaluare, să depășească dictatura politicii ce sugrumă lumea și o face să sângereze.

De aici, unirea lumii va trebui înfăptuită potrivit cu alt principiu, după alt principiu. Viața spirituală va trebui să ocupe iarăși locul ce i se cuvine, de preponderență ierarhică. Oamenii vor trebui să se unească, înainte de toate, după criterii spirituale, și după criterii și principii politice. Și numai atunci poate avea loc renașterea spirituală. Trebuie pus capăt puterii exterioare, de natură socială, asupra spiritului uman.

*Nicolai Berdiaev, fragment din postfața la Filosofia inegalității (traducere), Andromeda Company, București, 2005, pp. 351-352.

(Visited 142 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.