Mărturii ale unor martori oculari despre sfârşitul mucenicesc al voievodului Sf. Constantin...

Mărturii ale unor martori oculari despre sfârşitul mucenicesc al voievodului Sf. Constantin Brâncoveanu, al fiilor săi şi a stolnicului Ianache

by -
12 1078

Scrisoarea baronului Hochpied

„La 26 august, într-o duminică, cu un ceas înainte de amiază, din porunca Sultanului, (Brâncoveanu) a fost luat pe neaşteptate din închisoarea sa de la Şapte Turnuri. Şi a fost dus, ca un făcător de rele, numai în cămaşă, cu patru fii şi un ginere – boier din Principat – care mergeau toţi înaintea lui, pe jos, în oraş. Şi aşa a fost adus lângă Marele Serai, înaintea chioşcului împărătesc, pe malul apei. Acolo stătea Sultanul cu Marele Vizir, care ieşise tocmai din Divanul cel mare.”

Anton Maria del Chiaro, secretarul Cancelariei Voievodului Constantin Brâncoveanu
„Imbrohorul, după ce comunică lui Brâncoveanu gravele acuzaţii din partea sultanului, ascultate cu demnitate de el, ordonă supunerea lui ca şi a fiului cel mare la grele torturi, pentru a smulge mărturisirea averii lor. După ce mărturisiră toate, după cinci zile, duminică în 26 august, de Adormirea Sfintei Fecioare, în prezenţa sultanului, care sta la o anumită distanţă, imbrohorul supuse pe Voievod la un nou interogatoriu, la care Brâncoveanu răspunse fără frică, după care, la un semn, se apropie gealatul.”
Ambasadorul Andrea Memmo către dogele Veneţiei
„Duminică de dimineaţa a fost tăiat capul bătrânului principe al Ţării Româneşti, tuturor fiilor lui şi unui boier care îi era vistier. Însuşi Sultanul a venit să fie de faţă la o astfel de jalnică privelişte.”
Ambasadorul francez la Constantinopol, Des Alleurs, către regele Ludovic al XIV-lea

„După audienţa acordată trimisului Suediei, sultanul intră în caic şi merse la unul din seraiurile ce le are pe canalul Mării Negre. Acolo, pe ţărmul mării, i se dădu să vadă decapitarea a patru fii şi o rudă a voievodului Valahiei, în faţa acestui nefericit principe, care, la urmă, suferi şi el acelaşi supliciu. ”
Del Chiaro
„Când Brâncoveanu îl văzu (pe gealat) că se apropie cu sabia în mână, făcu o scurtă rugăciune şi se adresă fiilor săi cu următoarele cuvinte: Fiii mei, fiţi curajoşi! Am pierdut tot ce aveam în această lume; cel puţin să salvăm sufletele noastre şi să ne spălăm păcatele cu sângele nostru.


Des Alleurs
Li s-a propus la toţi iertarea, dacă ar fi voit să îmbrăţişeze religia mahomedană. Toţi au refuzat cu tărie, afară de cel mai tânăr dintre feciori, care, văzând capetele fraţilor săi că se rostogolesc la pământ, zise că vrea să se facă turc.”
Călătorul francez Aubry De La Motraye, aflat în slujba regelui Carol al XII-lea al Suediei
„Gâdele i-a pus pe toţi să stea în genunchi la o oarecare depărtare unul de altul şi să-şi scoată căciulile de pe cap. Şi după ce le-a îngăduit să facă o scurtă rugăciune, a tăiat mai întâi dintr-o singură lovitură de sabie, capul clucerului, (…) şi apoi al fiului mai mare. Dar când ridică sabia ca să taie capul celui mai tânar, în vârstă de 16 ani, acesta, cuprins de frică, ceru să i se cruţe viaţa, primind în schimb să se facă musulman; atunci, tatăl său, dojenindu-l şi îndemnându-l mai bine să moară de o mie de ori dacă s-ar putea, decât să se lepede de Iisus Hristos, numai pentru a trăi câţiva ani mai mulţi pe pământ, acesta (Matei) spuse gâdelui: Vreau să mor creştin, loveşte!; şi îndată gâdele îi reteză capul, ca şi celorlalţi. În sfârşit, îl decapită şi pe tată.”
Baronul Hochpied
„Apoi l-a tăiat şi pe domn, chinuindu-l mult. Capul rămase atârnând de trup, şi aşa a murit. Cele şase trupuri chinuite au fost duse pe străzi. Ele au fost ţintuite de poarta cea mare a Seraiului, pentru a sta acolo, ca trupurile unor făcători de rele, în vileagul tuturora. Însă seara au fost aruncate în mare.
De care neauzită tiranie crudă s-au mirat nu numai creştinii, dar şi între turci s-au observat murmurări mari, care toţi blestemă aceasta şi strigă că este o sălbăticie neomenoasă şi care nu s-a mai auzit în această ţară. Nu numai că era duminică în ziua când s-a împlinit această execuţie crudă, dar şi marea sărbătoare pe care o serbează grecii în cinstea Maicii Domnului sau Înălţării Fecioarei. Lucru pare a-l fi făcut înadins vizirul spre a-şi arăta dispreţul pentru creştini, dintru a căror lege era principele mort. Care creştini, prin aceasta, pe neaşteptate, au şi fost tulburaţi în închinăciunile lor.”
Aubry De La Motraye
„După aceea, trupurile au fost aruncate în mare, iar capetele duse şi expuse în faţa porţii celei mari a Seraiului şi au rămas acolo timp de trei zile. Aşa s-a sfârşit acest principe nefericit, după ce a cârmuit Ţara Românească 26 de ani.”
Mărturia ambasadorului polonez Goltz la Constantinopol
„Trupurile lor fură azvârlite spre vederea norodului, de dimineaţa şi până seara, apoi împrăştiate în apele Pontului Euxin. Niciodată istoria nu a avut parte de un atât de sângeros măcel şi lumea întreagă se înfioară încă de groaza de a fi văzut pe acest sărman principe, după ce şi-a petrecut cea mai mare parte a zilelor în bogăţiile şi slava lumii, dându-şi în final duhul sub tăişul sabiei, înotând în sângele întregii sale familii.”
Del Chiaro
„După tragedie, Sultanul se îndepărtă, iar capetele celor ucişi fură purtate prin oraş, pe prăjini. Se strânsese lume multă în jurul acestor cadavre, iar marele vizir, temându-se de vreo răscoală, căci înşişi turcii se îngroziseră de atâta nedreptate, ordonă aruncarea cadavrelor în mare, de unde, pe ascuns, fură pescuite de câţiva creştini şi îngropate într-o mănăstire numită Halchi, nu departe de Constantinopol.
În ce chinuri se zbătea nenorocita Doamnă când i se aduse vestea uciderii iubitului ei soţ şi a scumpilor ei fii, îşi poate oricine imagina! Eu, care în patru ani neîntrerupţi am avut onoarea de a fi în intimitatea acestor prinţi, nu-mi pot aminti această teribilă tragedie fără a vărsa lacrimi.
(Visited 345 times, 1 visits today)

12 COMMENTS

 1. Ai dreptate,ma simt cam pornit ,probabil ca si pt faptul ca simt nevoia sa-mi descarc oful fiind cam departe de tara mama.N-as vrea sa i se intample ceva.Doamne Ajuta! P.S.Respect sesizarea si recomandarea ta.

 2. Gipsy,
  Stiu ca ai intentii bune, insa mai stiu ca trebuie sa pastram o randuiala in lucruri. Am observat ravna ta in aceasta directie si ma bucura, insa nu putem vorbi peste tot, in orice situatie si moment despre pericolul ecumenismului. Dam marturie atunci cand ni se cere si cand se discuta despre subiectul anume. Asta e parerea mea.

 3. @Cezar Machidon – Daca am lasat impresia ca am deviat grosolan de la subiect, sa-mi fie cu iertare.Am inteles ca nu are legatura,gandindu-ma doar ca intr-o tara haituita (inca pe ascuns) ar fi prioritar sa prevenim decat sa constatam doar (istoric), fara a nu tine cont si de pericolele ce bat la usa ortodoxiei facand comparatie din trecut , invatand acum(din viata sfintilor nostri) si prevenind pt viitor, un pericol poate mult mai mare decat cel produs de turci(pe turci ai stim cine sunt si ce-au facut) . Imi cer inca odata iertare daca am exagerat sarind din subiect. Doamne Ajuta! P.S.incerc prin comentul meu sa aduc cat de cat si ceva constructiv…,cat de putin.

 4. Din cite se stie,fiecare Boier Moldovean avea in stapinire citeva sate cu toata suflarea omeneasca ce se afla pe acea intindere de pamint,numite Mosii acelasi lucru era si cu Manastirile,care si ele aveau sate spre folosinta si conducere!Stefan cel Mare si Sfint a fost un bun administrator,un bun organizator si un strateg militar,a stiut sa se foloseasca impreuna cu Boieri aceste calitati ale Domnitorului,in felul urmator :Cind Moldova era atacata de dusmani,Domnitorul dadea ordin Boierilor,fiecarui separat sa se prezinte la o anumita data si intr-un anumit loc cu un anumit numar de plaiesi-osteni care se constituia in Ostirea Tarii Evident ca mai erau lefegii si din partea Boierilor si a Domnitorului,caci si Domnitorul avea slujitorii directi din Mosiile Domnesti,cu rude si Neamuri din os Domnesc care constituiau elita Ostirii Curtii Domnesti! Dupa ce dusmanii erau fugariti si invinsi,Domnitorul impartea paminturi si Mosii acelor Boierii care l-au ajutat cu oaste sa cistige lupta,ii recompensa iar Boierii care nu l-au ajutat suficien ,li se luau Mosiile si erau maziliti,cazind in dizgratie in fata celorlalti Boieri si al Domnitorului insusi care spre mindria si in memoria celor cazuti in lupta,mai construia un lacas sfint pentru Slava lui D-zeu,ca la ajutat sa mai cistige o lupta!A domnit cu o mina de fier,alta explicatie nu exista,a fost dur si rau cu lasii si oportunistii si bun si blind cu cei care sau daruit si au iubit Moldova! D-zeu s-al povatuiasca si s-l indrume si de acolo sa ajute Romania!

 5. Gabriel,
  Fiecare om se sfinteste prin buna lucrare a virtutilor primite de la Dumnezeu.
  Ce inseamna ca PREFERI sfintenia lui Stefan cel Mare in detrimentul celei a lui Brancoveanu?

 6. Acesti martiri cu siguranta NU aveau viziuni ecumeniste.Tocmai de aceea sa ramanem in Dreapta credinta Ortodoxa Stramoseasca.NU trebuie sa intram in „familia” ecumenica pt ca ar insemna sa calcam in picioare mormintele sfintilor nostri si mai ales invataturile lui Hristos care se gasesc doar in Ortodoxie.Asta e valabil la toooaaate popoarele Ortodoxe.Cand Dumnezeu ne cheama….asta e, El decide.Nu este important cand va cadea prigoana pe capul ortodocsilor,ci este muuult mai important in ce relatie ne aflam cu Dumnezeu in momentul cand ne va chema. Dumnezeu sa se milostiveasca asupra poporului roman ortodox si asupra toturor fratilor nostri ortodocsi de pretutindeni.Avem atatea modele de sfinti ,atata cunoastere si raspundere pt a pazi ceea ce poporul roman are mai de pret si anume ORTODOXIA STRBUNA LASATA DE LA DUMNEZEU.Acesti Sfinti martiri au platit cu sange pt apararea ortodoxiei(sub ochii atator martori din occident) .Cu vremnurile astea si cu otrava asta voita religios care se perinda voit in tara noastra, se vrea si se urmareste distrugerea ortodoxiei din interior,iar la o adica sa stiti ca nu s-a schimbat NIMIC. Erticii occidentali ecumenici vor omora cu muuult mai multi si mai rau pe ortodocsi. Vor fi cu mult mai rai decat criminali pagani de turci.Cine vrea sa creada sa creada ,cine vrea sa creada ce vrea …sa creada ce vrea,dar sa tina cont de viata si exemplele din istoria martirilor nostri si mai ales pretul pe care l-au platit, ca noi ortodocsii de acum sa ne rugam pt viitorul neamului ortodox in veci.Sfantul Duh a avut si va avea grija sa ne dea putere sa intelegem ca suntem in ADEVAR.Tocmai de aceea sfintii nostri martiri au avut forta sa nu renunte la ortodoxie, pt ca Sf,Duh a salasjluit in sufletele lor facandu-i sa simta ca sunt in ADEVAR.Sa ne rugam cu toti la Dumnezeu ca Sf. Duh sa SALASJLUIASCA in sufletele si trupurile noastre in veci.Sa ramanem in Ortodoxie NECLINTITI,pt ca e singura cale catre mult rabvnita MANTUIRE.Asa sa ne Ajute Bunul Nostru Dumnezeu. Doamne Ajuta!

 7. Ia, uite, ce spune : a domnit 26 de ani, in lux si bogatie. A ramas in memoria noastra si in istorie datorita acestei jertfe si probabil, prin cateva biserici construite. Dar daca murea de moarte buna, mai stiam de el? Poporul a fost bine si fericit sub domnia sa? A dat de mancare saracilor, a oprit boierii de la abuzuri, a tinut cheltuielile tarii cu chibzuinta, a construit cetati, a facut oaste, a indepartat tradatorii, a trimis copiii la carte ? Ma tem ca nu… Prefer sfintenia lui Stefan cel Mare, care a fost castigata construind manastiri, dar si cu sabia.

 8. Tragic,dureros,inuman,martirul lor o dovada de credinta in Hristos,din moment ce si in fata mortii n-au renuntat la credinta stramoseasca! Brincoveanu se pot numi sfinti,ca au murit constienti pentru credinta,refuzind credinta mahomedana care li s-au propus si au refuzat!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.