Adunarea de la Alba Iulia din 6 mai 1928

Adunarea de la Alba Iulia din 6 mai 1928

by -
7 735

În luna mai 2oo2 se împlinesc 84 de ani de la ruşinoasa încercare a lui Iuliu Maniu şi a Partidului Naţional Ţărănesc de a da o lovitură de stat, pentru a lua mult râvnita putere, punând în joc chiar desprinderea Transilvaniei de România – la 1o ani de la Unirea cea Mare din 1918.Omul acesta ,,efeminat şi versatil”,cum l-a caracterizat Iorga la un moment dat, n-a prea ştiut niciodată ce vrea. Primul său ,,act politic” după Unire a fost să nu voteze Constituţia din 1923. Din câte analize s-au făcut în jurul acestei atitudini, nu s-a găsit o alta mai plauzibilă decât aceea a lui Constantin  C. Giurescu: ,,În primăvara lui 1923 s-a votat de către Parlament Constituţia cea nouă, înlocuind-o pe cea din 1866, Iuliu Maniu e contra şi n-o votează, deşi e constituţia statului unitar român…Când, după trecerea unei jumătăţi de secol, te întrebi care a fost raţiunea care l-a făcut să fie contra, nu găseşti decât una singură, de ordin personal: necazul sau dezamăgirea că această constituţie s-a înfăptuit sub guvernul Brătianu şi nu al lui. Din acelaşi motiv, Maniu a refuzat să participe şi la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, eveniment care consfinţea acelaşi act istoric”.

Dispariţia prematură  a regelui Ferdinand şi a lui Ionel Brătianu, precum şi distanţarea reginei Maria de regenţă l-au determinat pe liderul P.N. Ţ. să caute mijloace total nedemocratice pentru a lua puterea. În tot cursul anului1927, el trimite emisari la Paris pentru a lua legătura cu prinţul Carol (devenit Carol Caraiman, după renunţarea la succesiune) şi a-i transmite voinţa lui Maniu de a sprijini  reîntoarcerea sa în ţară ca rege.

Planul comun stabilit între Carol şi Maniu era acela al ajungerii P.N.Ţ la guvernare şi a declanşării unei campanii de presă favorabile revenirii fostului prinţ. Pentru că P.N.Ţ. nu avea fonduri, Maniu a apelat la serviciile lordului Rothermere, magnat al presei engleze, dar şi finanţator şi aprig luptător în campania de recunoaştere a alipirii Transilvaniei la România. Constatând că nu poate obţine venirea la guvernare pe căi legale, Maniu a declanşat o campanie de agitaţie politică împotriva guvernului liberal:mişcări de stradă, îndemn la nesupunere civică, la neplata impozitelor, la neprezentarea la încorporare etc. Printr-o înţelegere secretă cu Partidul Comunist Român (interzis de lege ca agentură sovietică şi ca susţinător al dezlipirii Transilvaniei de România), P.N.Ţ. organizează,la 18 martie 1927, o manifestaţie la Bucureşti pentru a forţa Regenţa. La această adunare, la care a participat 4o.ooo de persoane, Ion Mihalache le-a spus participanţilor ţărănişti, socialişti şi comunişti:,,Camarazi, n-aţi venit să ascultaţi discursuri, ci să luaţi o hotărâre şi să primiţi o comandă.,,Puneţi baioneta şi faceţi piramide. Înalta Regenţă să privească şi să înţeleagă că, dacă nu, va veni o a doua comandă: Năvăliţi!”

Adunarea a votat o moţiune prin care se cerea Regenţei să cedeze puterea lui Iuliu Maniu! Guvernul a atras atenţia P.N.Ţ. că a depăşit marginile democraţiei şi ale libertăţii publice.. Nesatisfăcut de răspuns, P.N.Ţ. a hotărât retragerea deputaţilor  şi senatorilor ţărănişti din Parlament şi instituirea lor  într-un for politic propriu, precum şi organizarea unei adunări ,,naţionale” la Alba Iulia în ziua de 22 aprilie 1928.

Aşa numitul ,,for politic propriu” era de fapt o tentativă de constituire a unui parlament paralel cu cel al ţării, care se erija într-un Parlament al Transilvaniei! Iorga va atrage atenţia că această ,,Adunare naţională a lor” va fi un adevărat parlament. Dându-şi seama că ,,Parlamentul lor” ia o întorsătură periculoasă, Maniu va vorbi despre un congres al partidului şi schimbă data la 6 mai 1928, anunţând că acolo şi atunci va avea loc un eveniment senzaţional! care va forţa Regenţa să-i acorde formarea guvernului. Era vorba de sincronizarea acţiunii P.N.Ţ. cu intrarea frauduloasă în ţară a lui Carol Caraiman şi proclamarea lui ca rege la Alba Iulia, urmată de declanşarea unui Marş asupra Bucureştiului pentru urcarea pe tron a acestuia , la 10 mai!Guvernul a luat măsuri de supraveghere şi de contracarare a acestei tentative de lovitură de stat , precum şi de urmărire a mişcărilor lui Carol la Paris. Acesta acţiona şi el prin agenţi proprii pentru organizarea unei mişcări procarliste în armată şi printr-un anume Ionescu (Mauriciu Leibovici, prieten al Elenei Lupescu) îşi asigură finanţarea deplasărilor.

La 28 aprilie 1928, Carol Caraiman debarcă în Anglia , de unde urma să plece la Alba Iulia la 6 mai. Între Carol şi lordul Rothermere (omul lui Maniu) a intervenit o înţelegere privind revizuirea condiţiilor în care Transilvania a revenit la România, în schimbul sprijinului pentru ocuparea tronului României. Concernul de presă al lordului englez a declanşat o campanie de presă în vederea revizuirii graniţelor Ungariei!În acest sens au fost tipărite în Ungaria 20.000 de manifeste conţinând proclamaţia pentru ţară a lui Carol!(Să ne reamintim că în anii ’80 ai secolului abia încheiat fostul rege Mihai I încercase şi el mişcări asemănătoare tot în Ungaria,având monedă de schimb tot Transilvania!Acţiuni regeşti şi… patriotice).

La 10 ani de la Marea Unire şi la 8 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, Carol Caraiman şi Iuliu Maniu se situau pe poziţiile iredentismului maghiar.Faptul n-a fost trecut cu vederea şi peste timp, acţiunea lui Maniu va fi citată ca argument în discuţiile Dictatului de la Viena din 1940.În timpul negocierilor dintre Ungaria, Italia şi Germania s-a argumentat cu nemulţumirea şi nefericirea populaţiei Transilvaniei exprimată prin vocea Partidului Naţional Ţărănesc!

Dar lucrurile nu s-au oprit aici, mârşăvia celor doi ,,patrioţi” continuând într-un mod jalnic pentru ei şi dureros pentru ţară.

Complotul Carol – Maniu a fost depistat şi urmărit de serviciile româneşti de informaţii atât pe plan intern cât şi extern. Au fost trecute în stare de alarmă mai multe unităţi militare şi s-a constituit un comandament la Deva şi la Arad sub conducerea subsecretarului de stat în Ministerul de Interne, Gheorghe Tătărăscu. Pe plan extern, spionajul românesc la Paris a primit misiunea de a urmări mişcările aventurierului Carol Caraiman în Anglia. Au fost găsite manifestele tipărite în Ungaria. Un avion pregătit pentru zborul lui Carol la Alba Iulia,în ziua de 6 mai,a fost descoperit pe aeroportul Corydon de lângă Londra.Ca urmare a intervenţiei statului român, lui Carol i s-a pus în vedere să părăsească Anglia în 48 de ore,prezenţa lui fiind indezirabilă din cauza faptului că a abuzat de ospitalitatea ce i s-a acordat. În această situaţie,jenantă pentru un om normal, Carol l-a informat pe Maniu că nu mai poate sosi la Alba Iulia.

Prinţul aventurier în care Maniu îşi pusese speranţa de a veni la guvernare,era la fel de versatil ca si liderul P.N.Ţ. După prima renunţare la drepturile dinastice din 1 august 1919, când a dezertat din armată,în timp de război,pentru a se căsători la Odesa cu Zizi Lambrino, el a fost numit,la 1 ianuarie 1924,inspector general al Aeronauticii în cadrul Ministerului de Război. În această calitate el a primit un credit destinat achiziţionării unui lot de 150 de avioane de recunoaştere şi 60 de avioane de vânătoare. În calitatea pe care o avea, Carol a orientat acţiunea spre firma britanică Siskin-Amstrong, care oferea avioane total necunoscute. Refuzul ofiţerilor români specialişti de a nu achiziţiona avioane de la această firmă necunoscută ,l-a înfuriat pe Carol ,care s-a deplasat la fabrica din Conventry, stârnind un adevărat scandal, umilindu-i pe militarii români în faţa englezilor. Lucrurile s-au complicat şi mai mult prin apariţia la faţa locului a prinţului Paul de Grecia, înţeles cu Carol într-o afacere catastrofală pentru armata română,cum vom vedea în continuare. În faţa unei încălcări grave a regulilor administrative, ataşatul militar al României în Anglia, nimeni altul decât colonelul Ion Antonescu, este nevoit să intervină cu autoritatea-i bine cunoscută şi să opărească  amestecul ilegal al celor doi prinţi. (De atunci Carol îi va purta o ură nedisimulată viitorului general şi conducător de stat)

Prototipul avionului ales s-a dovedit inferior la toate caracteristicile, iar testele făcute de ofiţerii români au demonstrat că aparatele erau realizate de mântuială. Mai târziu s-a constatat că în spatele acestor afaceri oneroase şi periculoase pentru securitatea României se afla o firmă particulară ai căror patroni mascaţi erau prinţul Carol de România şi prinţul Paul de Grecia! Plângându-se de ,,dictatura” liberalilor care nu-l lăsau să-şi facă de cap (Brătianu îi pusese în vedere Elenei Lupescu să părăsească ţara) dar şi pentru că scandalul cu firma de avioane Amstrong izbucnise în presa europeană, Carol se hotărăşte să părăsească ţara, păstrând relaţii strânse cu Maniu – şi el nemulţumit că nu poate veni la guvernare. Se întâlneşte la Paris cu Elena Lupescu de unde pleacă la Veneţia, fiind oaspetele lui Mussolini, care îl va instrui pe Carol în tainele socialismului. Din Italia va trimite la 12 septembrie 1925, regelui Ferdinand, o scrisoare prin care îl anunţă că va renunţa definitiv la calitatea de moştenitor al tronului. Joc perfid şi periculos, pentru că, după cum am văzut, el va trata permanent cu Maniu să revină în ţară când ţărăniştii vor veni la guvernare. Cum după un timp afacerea cu avioanele s-a stins, Carol a acceptat să vină, prin Anglia, la Bucureşti şi să aterizeze la Alba Iulia, în ziua de 6 mai 1928. Pus pe fugă de guvernul englez, sturlubaticul prinţ n-a mai avut ce face decât să-l anunţe pe Maniu că nu mai are ,cu ce veni.

In absenţa lui Carol, Maniu şi Mihalache hotărăsc, la 6 mai, să pornească un marş asupra Bucureştiului cu cei aproximativ 1oo.ooo de oameni. În această adunare(la care participau şi comunişti şi socialişti) s-a cerut, din mulţime, repunerea la vot a unirii Transilvaniei cu România, dată fiind împlinirea a 1o ani de la Marea Unire. În mulţime au fost răspândite ziare cu titluri precise: Luaţi bine aminte, la Alba Iulia s-a făcut unirea, tot la Alba Iulia se poate desface. Ion Mihalache a avut şi aici un discurs violent, îndemnând la revoltă. ,,Aceste steaguri nu se pot întoarce înapoi (sic!) înfrânte. Jurăm aici să punem viaţa noastră la dispoziţia patriei, a unei patrii însă care încetează a mai fi a ciocoilor”. Cu strigăte de luptă şi fluturări de steaguri tricolore şi roşii,manifestaţia s-a transformat în ceea ce fusese plănuit: o acţiune de forţă împotriva ordinii de drept din ţară şi împotriva Regenţei pentru a-l aduce pe Carol.,,Adunarea lor” de la Alba Iulia a declarat guvernul liberal ca anticonstituţional, iar  naţiunea în stare de legitimă apărare şi îndreptăţită la folosirea oricăror mijloace pentru înlăturarea acelui regim. Ea nega guvernului orice drept de a  se rosti în numele ţării şi pretindea Regenţei să demită cabinetul Vintilă Brătianu şi să instaleze unul  P.N.Ţ prezidat de Iuliu Maniu.

Două coloane, constituite după principii militare, cu ordine date în plic sigilat şi cu drapele sfinţite, s-au îndreptat spre Vinţul de Jos şi spre Teiuş, unde au ocupat gările, cerând trenuri pentru a se deplasa la Bucureşti.

Speriat că îşi va lega numele de marşul ilegal, Iuliu Maniu hotărăşte să intre în secret, în legătură cu reprezentanţii guvernului şi           să-şi ofere colaborarea forţelor de ordine de sub conducerea lui Tătărescu. Împreună cu acesta elaborează un plan de sabotare a acţiunii partidului său!Tătărescu trimite mai multe garnituri spre Alba Iulia care vor prelua manifestanţi şi-i vor răspândi în diferite direcţii.

Aşa a sfârşit periculoasa şi ruşinoasa  încercare a lui Maniu de a lua puterea şi de a-l aduce pe tronul ţării pe Carol Caraiman, la 6 mai 1928. În ceea ce îl priveşte pe prinţul aventurier nu există o caracterizare mai lucidă decât aceea făcută de fratele său, prinţul Nicolae:,,Cum au putut crede oamenii noştri politici că s-ar întoarce în ţară fără amantă acest om, care a dezertat din armată în timpul războiului, s-a automutilat pentru a nu lupta pe front contra comuniştilor unguri, care, deşi avea comanda unui regiment, a fugit mişeleşte cu Lupeasca, metresa lui, fără să dea doi bani pe regalitate,soţie,fiu şi părinţi?”

Şi noi ne întrebăm, cum au putut crede într-un asemenea om ?!!

 

George RADU

Ziarul ,,Naţiunea”( Pe urmele istoriei – Un complot dejucat)

Sursa: http://www.dacoromania-alba.ro/

(Visited 231 times, 1 visits today)

7 COMMENTS

 1. Atitudinea aceasta era , la Maniu, anterioara Unirii din 1918. El impreuna cu Alexandru Vaida-Voievod, Aurel Popovici si, mai din umbra, viitorul patriarh al Romaniei, Miron Cristea (cu mama greco-catolica), faceau parte din asa-zisul „Laboratoriu” al mostenitorului tronului austro-ungar, Franz-Ferdinand. Ei visau o autonomie a Ardealului in cadrul imperiului sau, in caz de unire, un primat al Ardealului fata de vechiul regat (aceleasi aere de superioritate pe care le constatam si astazi la unii ardeleni, spalati pe creier de iezuiti si greco-catolici). Vaida-Voievod in calitate de prim-ministru a semnat Tratatul de la Trianon din 1920 (care nedreptateste grav Romania si nu Ungaria). Ionel Bratianu nu a vrut sa-l semneze si a iesit de la tratative trantind usa de a cazut tencuiala dupa care a demisionat. Regele Ferdinand l-a numit pe „vajnicul patriot ardelean” Vaida premier (greseala pe care s-a jurat vsa n-o mai repete cat va domni), iar acesta a semnat fara sa clipeasca tratatul prin care am pierdut teritoriul romanesc de pana la Tisa si partea vestica a Banatului asupra caruia Serbia nu avea nici un drept.
  Pt amanunte, cititi scrierile lui Ion Rusu-Abrudeanu. Sunt socante in ceea ce priveste „romanismul” acestor papistasi.
  Ca o picanterie, Traian Vuia era, ca gandire politica, in aceeasi barca cu Maniu. Cititi, pt edificare, scrisoarea sa catre avocatul Bortun din Lugoj.

 2. Constat cu satisfactie ca mai apare si un astfel de articol in Romania, care sa-l ‘demitizeze’ putin pe acest personaj ‘umflat cu pompa’ – Iuliu Maniu.

  Doar pt ca ce a adus Comunismul in Romania a fost ‘mai rau’ nu este o motiv pt a tainui cat de jalnici au fost multi dintre cei care astazi sunt priviti drept ‘mari patrioti’.

  ***

  @ Theo

  Foarte potrivita amintirea acestei vorbe a Regelui Ferdinand:

  “cat voi domni eu, nu voi mai numi niciun Prim Ministru din Ardeal”

  Culmea e ca, in zilele noastre, avem tot un ardelean in postul de premier, iar sansele ruperii de Romania a Transilvaniei au crescut incredibil de mult 🙁

 3. Timp de 10 ani s-a luptat Maniu (si multi dintre ardeleni) pt. „autonomia Ardealului” (exact ceea ce vor azi ungurii), de la inceput el s-a opus Unirii si a reusit sa obtina, totusi, un statut aparte pt. Transilvania, un fel de guvern paralel la Cluj (bineanteles…), Maniu fiind seful acestui Comitet Dirigent.
  In 1920, prietenul sau Al. Vajda-Voievod, conducea (catastrofal) Guvernul de la Bucuresti, ceea ce l-a determinat pe regele Ferdinand sa-l destituie si sa spuna celebra fraza (ascunsa azi…): „cat voi domni eu, nu voi mai numi niciun Prim Ministru din Ardeal”, ceea ce s-a si intamplat.
  Exemplele sunt multe, din pacate.
  Asa lucrau la „binele” tarii domnii ardeleni, atat de laudati (si laudarosi) azi.

 4. @Cezar Machidon , de abia acum am inteles .Multumesc mult pt lamuririle de care eu personal habar n-aveam.Sunt putin dezamagit,dar asta este istoria cu bune si rele.Doamne Ajuta!

 5. Multumesc D-lui Machidon pentru lamuririle date,in sfirsit Istoria Nationala a poporului Roman se rescrie pe fagasul adevarului,indiferent ca rastoarna niste dogme si crezuri impuse de anumite orinduiri si regimuri.Sint un mare iubitor de istorie,F.N.mi-a deschis ochii,intrucit,multe din actele istorice prin care a trecut poporul Roman le-am invatat fals!,caci am invatat ce ni sa predat,in aceasta dilema se afla mai multe generatii,printre care si a mea! Sa auzim numai de bine! Multumesc redactiei si tuturor publicistilor de la F.N.!

 6. „…din ratiuni strict personale si din pur egoism sa inhaitat cu Caraiman si cu dusmanii Unirii, impotriva ordinii si a Statului de Drept, fiind un caracter egoist si carierist…nu a fost un patriot convins, din moment ce pe prim plan figura carierismul lui egoist!”
  Intru totul de acord cu acestea, domnule Sarion.

 7. Citind acest articol,de o mare valoare informativa,inclin sa cred urmatoarele: Iuliu Maniu,conducatorul P.N.T.,care a contribuit din plin la Marea Unire de la 1918,din ratiuni strict personale si din pur egoism sa inhaitat cu Caraiman si cu dusmanii Unirii,impotriva ordinii si a Statului de Drept,fiind un caracter egoist si carierist,dusmanea pe toti cei care lucrau in paralel,fara aportul si acordul lui anumite realizari in spirit patriotic! Cu alte cuvinte nu a fost un patriot convins,din moment ce pe prim plan figura carierismul lui egoist! In alte scrieri este redat ca o icoana si impresia aceasta gresita am avuto si eu,pina la citirea acestui articol!La scurtul meu antecomentariu Dl.Cezar Machidon,scrie:,a lui Maniu evident,atunci n-am inteles ce vrea sa spuna,acum dupa ce am citit articolul,m-am edificat,sper sa nu gresesc! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.