Monahismul ortodox în Transilvania celei de-a doua jumătăți a secolului al XVIII-lea...

Monahismul ortodox în Transilvania celei de-a doua jumătăți a secolului al XVIII-lea și acțiunea distructivă a baronului Buccow

by -
2 583

Creștinismul răsăritean a fost, de-a lungul istoriei, un element caracteristic al românilor transilvăneni. În ciuda tuturor încercărilor de catolicizare și calvinizare, încheiate prin unirea de la 1700, românii au rămas majoritar ortodocși.

Conștiința apartenenței la ortodoxie și-au păstrat-o însă și după evenimentul ,,unirii”, mulți dintre ei necunoscând nici măcar că au fost făcut uniți de către parohii lor. Așa se face, spre exemplu, că unul dintre motivele înființării celui de-al doilea regiment de graniță de la Năsăud a fost tocmai sporirea numărului de aderenți la uniație. (1) Un mare merit în păstrarea legii strămoșești l-a avut în mod cert și monahismul, care, la acea vreme era destul de bine organizat. (2)

În condițiile începutului luptei între unire (3) și dușmanii ei, care, după cuvintele lui Iorga, va cuprinde ,,în învălmășagul ei mai mult ori mai puțin pe toți românii” (4), și a apostaziei unor preoți pentru niște promisiuni de mai bine, (5) ei au rămas dârji. Singuri și neavând ce pierde în afară de bunul lor cel mai de preț, mântuirea, s-au dovedit a fi precum niște stânci, viața lor fiindu-le pildă și oamenilor simpli care le-au urmat exemplul. Urmările au fost crunte. După mai bine de o jumătate de veac în care au constituit nucleul rezistenței, călugării vor deveni ținta atacurilor imperiale, care îl vor avea drept făptuitor pe generalul Bucow. Acesta va distruge aproape toate mănăstirile ortodoxe din Transilvania (6) (în concepția istoricilor existau cca. 200 astfel de mănăstiri). Monahii care adesea au preferat moartea decât părăsirea locașului de nevoință au murit adesea, fiind dați pradă flăcărilor care ardeau locașurile, majoritatea din lemn. Jertfa lor supremă a fost apoi mereu privită cu evlavie și cinstită de românii transilvăneni.

Din păcate însă astăzi, oameni mânați de o ranchiună nejustificată care refuză să vadă și să înțeleagă niște realități istorice, contestă valoarea monahsimului în acea vreme și cruzimea actului lui Buccow. Iată de pildă ce spune un așa-zis monah contemporan al uniației post-decembriste: ,,Mănăstirile, atât de deplânse azi, cu excepția câtorva, erau mărunte schituri, improvizate din una sau două încăperi, adevărate bordeie, cele mai multe acoperite cu stuf, așezate la marginea satului sau la liziera pădurii, în care se aciuiaseră după răzmerița lui Visarion Serai, sub masca monahismului, agenți ai Mosocovei, foarte mulți sârbi. Unii dintre ei locuiau împreună cu o călugăriță, cu care aveau împreună o droaie de copii, pe care îi întrețineau din rublele țarilor moscoviți, din cerșit și din agitație .(7) Această coloană a cincea a Sfintei Rusii, din care și-a recrutat Sofronie mai mulți dintre luptătorii pentru Ortodoxie, a devenit un pericol pentru pacea din Transilvania și a generat reacția atât de brutală a generalului Buccow”. (8)

Cu alte cuvinte, scriitorul Prunduș și colegul său de condei încearcă să-l scuze pe Bucocow, să arate măreția lui sufletească și să facă din distrugerea mănăstirilor un act de dreptate, ceea ce este cât se poate de fals și de greșit. Încă de la prima vedere se poate observa lipsa de obiectivitate și, aș îndrăzni să spun, de seriozitate a autorului, care adoptă un ton ironic și care să încearcă să facă din monahismul de până atunci o adunătură de agenți ruși. Ori acest lucru constituie o minciună sfruntată pentru că majoritatea lor erau oameni autohtoni, simpli și de bună credință și nu au simpatizat cu Sofronie pentru că aveau ordin de la ruși ci din pură convingere, altminteri nu ar mai fi fost călugări. Fraza prin care încearcă să incrimineze călugării că nu duceau o viață morală curată este una cât se poate de tendențioasă și de malițioasă nedovedind decât ura lui împotriva ortodocșilor (nicidecum un adevăr istoric). În ceea ce privește orientările filo-ruse ale monahismului, precum și pretextatul ajutor pe care țarul l-ar fi dat călugărilor care trăiau ,,împreună cu maici” în mănăstiri și își creșteau din acești bani copii, credem țarul a avut probleme mult mai importante de soluționat decât înnăbușirea uniației. În ceea îl privește pe Buccow, acesta nu a fost așadar un om care a acționat forțat fiind de niște împrejurări care nu-i permiteau o alternativă, ci un tiran crud și sângeros.

Observăm așadar că, în ciuda tuturor dorințelor de discreditare a monahismului ortodox transilvănean al secolului al XVIII-lea și de formare a unei imagini false și deformate despre el, acesta rămâne un pilon al apărării ,,Legii sfinte” și o oază de spiritualitate și cultură autohtonă de mare valoare.

BIBLIOGRAFIE
1. Iorga, Nicolae, Istoria Bisericii Românești, vol. 1, Editura Ministeriului de Culte, București, 1928.
2. Moraru, Alexandru, Probleme fundamentale de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, (ms. dactil), Cluj-Napoca, 2009.
3. Păcurariu,Mircea, Sfinți daco-romani și români, Editura Trinitas, Iași, 1994.
4. Idem, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. II, Ediția a II-a, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1994.
5. Prunduș, Silvestru Augustin, Plaianu, Clemente, Catolicism și Ortodoxie Românească, scurt istoric al Bisericii Române Unite, Casa de Editură Viața Creștină, Cluj-Napoca,1994.
6. Stăniloae, Dumitru, Uniatismul în Transilvania, încercare de dezmembrare a poporului român, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1973.
7. Șotropa, Virgil, Înființarea graniței militare năsăudene 1762, în revista „Arhiva Someșană”, nr. 24, Năsăud, 1938.

Note:
1) Cf. Virgil Șotropa, Înființarea graniței militare năsăudene 1762, în revista „Arhiva Someșană”, nr. 24, Năsăud, 1938, p.1.
2)După cum rezultă din spusele unor mari istorici precum părintele Stăniloae. Faptul că, la 1697, ei îndrăzneau să ceară împărătesei egalitate în drepturi cu celelalte culte, ne face să credem că erau și destul de numeroși. Cf. Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Uniatismul în Transilvania, încercare de dezmembrare a poporului român, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1973, p. 17.
3) Care nu era decât un act realizat prin fals și înșelăciune: Cf. Pr. prof. dr. Alexandru Moraru, Probleme fundamentale de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, (ms. dactil), Cluj-Napoca, 2009, p. 39.
4)Nicolae Iorga, Istoria Bisericii Românești, vol. 1, Editura Ministeriului de Culte, București, 1928, p. 426.
5) Au rămas însă și mulți preoți care au preferat supliciul și moartea în locul apostaziei. A se vedea în acest sens viețile unor preoți mari ai vremii, în volumul: Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, Sfinți daco-romani și români, Editura Trinitas, Iași, 1994.
6) Idem, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. II, Ediția a II-a, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1994, p. 400.
7) Distinsul prelat unit uită că în răsăritul ortodox nu avem de-a face cu ordine cerșetoare, ele fiind specifice Bisericii Apusene (n.n.).
8. Silvestru Augustin Prunduș, Clemente Plaianu, Catolicism și Ortodoxie Românească, scurt istoric al Bisericii Române Unite, Casa de Editură Viața Creștină, Cluj-Napoca,1994, p. 77.

autor: Iulius-Marius Morariu

sursa: Revista Luceafarul

(Visited 109 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

 1. Am senzatia ca cei care publica aici nu citesc cele scrise de nume mai prestigioase pe aceeasi revista Foiaenationala! Asadar, cum poate veni cineva sa apere implicit pe Stalin, prin a carui directiva expresa a fost distrusa floarea Romanimii ardelene, Biserica Ortodoxa Unita cu Roma, ( BOUR, cum o numesc eu), si as afirme ca Unirea nu a avut decat valente apostatice si de forta majora dictata de Bucow si de alte Institutii straine de Neamul nostru??
  Dar noi, Unitii ce suntem?
  Rusine dusmanilor nostri!
  PS Cititi si articolele despre dictatura comunista si intrebati-va, nu retoric, fii ai minciunii, de ce a fost Biserica Ortodoxa lasata sa existe iar cea Unita nu? Credeti ca Stalin era dreptcrdincios si aptriot Roman? Atunci e adevarat contrariul: Biseria Ortodoxa Unita cu Roma ( BOUR )este cea autentic nationala!

 2. O istorie scurta si tendentioasa a Unirri Romanilor cu Roma, sau despre refacearea Unitatii spirituale rupte de Marea Schisma de la 1054, caci aceasta din urma este de fapt adevarata definitie a fenomenului numit tendentios Uniatie de catre fanaticii puritatii ortodoxe a Romanilor.
  Nici nu merita sa aduc argumente valide de factura istorica la adresa unor astfel de tendinte cripto-staliniste si cripto-comuniste!
  Vreau doar sa spun ca Biserica ce a imbratisat Marea Unire de la 1700 a Romanilor ardeleni si astazi se mai considera o Martira a visului Crestinilor autentici de a reface Camasa sfasiata a lui Cristos, cum numesc acestia, metaforic, Crestinismul! Si daca ar fi numai atat!!, si ar fi vrednica de toata lauda, dar unde mai pui ca fara aceasta Biserica niciodata nu s-ar fi ridicat Scoala Ardeleana, cititi-l pe Iorga Nicolae ce spune el despre rolul acesteia, nu ar fi fost Adunarea de la Blaj, Orasul Mica Roma, oras al Unirii Romanilor, in care si Refacerea voita de Cristos- „Ca toti sa fie Una…”- si Unitatea Romanilor s-a infaptuit prin eforturile celor mai Romani dintre Ardeleni: urmasii lui Petru pavel Aron de Bistra Muntilor Apuseni, cel care a introdus alfabetul latin si a facut primele scoli in Limba Romana, caci pana atunci in cele ortodoxe nu se putea invata decat in limbile cotropitorilor Slavi apoi Greci!
  Rusine dusmanilor nostri!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.