Informatia la indemana: (aproape) totul despre Rosia Montana si proiectul minier

Informatia la indemana: (aproape) totul despre Rosia Montana si proiectul minier

by -
1 658
Foto: Cezar Machidon
Intreaga serie pe https://cmachidon.wordpress.com/

1. Ce este Rosia Montana?

Rosia Montana este o comuna din judetul Alba, unde compania miniera Rosia Montana Gold Corporation urmareste demararea celei mai mari exploatari aurifere de suprafata cu cianuri din Europa.

Totodata, Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum 1882 de ani. La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale, urme concret atestate ştiinţific ale trecerii prin istorie din Antichitate şi până în zilele noastre ale poporului român. Este vorba despre mai mult de 7 km de galerii miniere romane, la care se adauga peste 80 de km de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier si lucrari hidrotehnice din prima jumatate a sec. al XVIII-lea. Mai mult, in Rosia Montana se gasesc zeci de cladiri cu o arhitectura impresionanta pentru istoria locului, parte dintre ele fiind clasate ca monumente istorice.

Daca vrei sa citesti mai multe despre Rosia Montana si patrimoniul sau cultural si natural, deschide acest material: http://tinyurl.com/owojp3p

2. Cum arata Rosia Montana?

Nu conteaza daca ai fost la Rosia Montana sau nu, ca sa vrei pentru ea un viitor, unul curat si just. Indiferent daca ai fost sau nu acolo, dreptul la un mediu sanatos si echilibrat, dreptul la cultura sau la informatie si libera exprimare este valabil si ne priveste pe toti si pe fiecare in parte.

Aici, gasesti o serie de fotografii realizate la Rosia Montana, cu muntii si vaile ei, locuitorii sai sau patrimoniul cultural care o fac atat de bogata: http://www.rosiamontanainimagini.ro/

3. Proiectul minier propus la Rosia Montana

Conform documentelor companiei, este propusa o mină constând din 4 cariere pentru exploatarea aurului/argintului, 2 cariere pentru construcţia materialului şi mai multe halde. La capacitate totală de funcţionare (24/7), mina propune evacuarea a 70.000 de tone pe zi sau 500.000 de tone de pietriş pe săptămână. De asemenea, ar utiliza 13-15 milioane de kilograme de cianură pe an timp de 16 ani de activitate minieră.

In timp ce la Roşia Montană s-ar desfăşura activitatea de minerit, valea adiacentă, Valea Cornei, ar fi transformată în iaz de decantare pentru a depozita 250 de milioane de tone de steril. Deşeurile vor fi susţinute de un dig de 1 kilometru lungime şi 185 metri înălţime.

Exploatarea este destinata pe 1346 ha si ar insemna stramutarea a 2064 de proprietăți, distrugerea a 975 case distruse, dintre care 41 de patrimoniu, demolarea a 7 biserici, stramutarea a 11 cimitire si distrugerea a 7 kilometri de galerii romane şi pre-romane, 80 de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna.

4. Compania miniera

Compania care propune proiectul minier este Roşia Montană Gold Corporation (www.rmgc.ro), o societate mixtă între compania canadiană Gabriel Resources (80, 69%) şi compania de stat Minvest (19,31%). Gabriel Resources este o companie canadiană înregistrată fiscal in Barbados si la bursa din Toronto (TSX: GBU).

5. Impactele de mediu, social, cultural si economic sunt explicate pe site-ul Campaniei Salvati Rosia Montana, aici: http://www.rosiamontana.org/ro/pe-scurt-despre-proiectul-minier

Cum arata o mina moderna? Vezi aici: http://tinyurl.com/pactzce

Vezi cat de intins este proiectul minier in comparatie cu orasul in care locuiesti: http://tinyurl.com/ogfy5n4

6. Dezvoltare durabila a zonei

Una dintre caile de dezvoltare ale zonei o reprezinta includerea sitului minier de la Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO. Desi dosarul de includere pe Lista Tentativa a fost intocmit de Asociatia ARA inca din 2007 si inaintat catre ministerul Culturii, rand pe rand, ministrii Culturii au refuzat sa isi dea semnatura si sa trimita documentatia mai departe la UNESCO.

Citeste mai multe informatii aici despre UNESCO si alte initiative ale Alburnus Maior: http://rosiamontana.org/ro/node/293

Alte situri miniere in Patrimoniul Mondial UNESCO: http://tinyurl.com/pt25ohz

http://tinyurl.com/ply26bm

7. Institutiile romane

De peste 10 ani, functionarii publici au ajutat compania miniera Rosia Montana Gold Corporation sa treaca printr-un proces de evaluare simplificat, sa primeasca actele administrative necesare exploatarii cat mai repede si cat mai ferit de ochii oamenilor:

–          Primarul Rosiei Montane alaturi de membrii Consiliului Local au votat in 2002 un Plan de Urbanism General care a declarant zona drept una monoindustriala miniera. Pana acum, acest PUG este illegal in vigoare.

–          Senatori si deputati, de-a lungul anilor, au propus legi peste legi care sa faciliteze inceperea exploatarii: legi pentru exproprieri, blocarea legii de interzicere a cianurii in minerit

–          Ministrii Mediului si Culturii au semnat pentru scoaterea monumentelor din Rosia Montana de sub protectia legii si demolarea lor si au dat acordul pentru cianurarea pamanturilor

–          Prim-ministrii si presedintii Romaniei au ridicat pretul la bursa al actiunilor Gabriel Resources prin declaratiile lor publice de sustinere a proiectului minier si au pus presiune pe ceilalti functionari implicate in evaluarea proiectului.

–          Partidele politice, in opozitie fiind, au pledat pentru salvarea Rosiei Montane, folosind Rosia Montana drept miza in campaniile lor electorale. La putere ajunsi, insa, au continuat sustinerea guvernelor anterioare pentru proiectul minier.

Cu totii, prin intermediul ziarelor si al televiziunilor, au dat declaratii mincinoase menite sa confuzeze oamenii in privinta evaluarii corect democratice a proiectului minier si a legitimitatii interventiei lor in aceasta evaluare; menite sa provoace fie acceptarea de catre oameni a unui presupus proiect necesar pentru Romania, fie ura fata de aceia care nu permit ca subiectul Rosia Montana sa fie trecut cu vederea.

8. Institutiile europene

În 2010, deputaţii Parlamentului European au votat cu 488 voturi în favoare, 48 împotrivă şi 57 de abţineri, o rezoluţie care solicită interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană. Din păcate, Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre implementarea în legislația națională a acestei rezoluții.

Sursa: http://regenerationromania.wordpress.com

(Visited 177 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. DACA UDMR APARA INTERESERE MAJORE ALE TUTUROR CETATENILOR,IMPOTRIVA PROIECTULUI DE INSTRAINARE,VANDALIZARE.EXPLOATARE SI DISTRUGEREA ECOLOGICA A ROSIEI MONTANE,ATUNCI DUMNEZEU SA-I BINECUVANTEZE SI SA-I AJUTE LA SALVAREA TINUTULUI DE INVADATORII NESATUI SI DE POLITICIENII COMPROMISI SI TRADATORII……BRAVO UDMR

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.