A fost odata in Transilvania (Once upon a time in Transylvania). Un...

A fost odata in Transilvania (Once upon a time in Transylvania). Un film dramatic despre crimele armatei maghiare in comuna IP, din noaptea de 13-14 septembrie 1940

by -
4 817

În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség (“Straja naţiunii”) au declanşat un holocaust în comuna Ip din judeţul Sălaj, precedat de torturi şi violuri. Populaţia română a fost supusă unor torturi, printre care smulgerea unghiilor, ruperea oaselor cu bâte şi paturi de armă. Mai mulţi copii au fost sfârtecaţi cu baionetele, aşa cum, potrivit unor surse, ar fi sugerat în 1935 Dücső Csaba (unul dintre pseudonimele scriitorului ardelean Loránd Daday, 1893-1954) prin intermediul unui personaj din cartea Nincs kegyelem (Fără milă) – carte care însă potrivit unor surse maghiare nu ar fi existat.Masacrul a durat până la 15 septembrie 1940, când guvernul Marii Britanii a somat autorităţile Ungariei să înceteze pogromul.

Cititi si:

Mărturii ale supravieţuitorilor crimelor maghiare din Ip şi Trăznea: „Sora mea, de 11 luni, a fost sfâşiată cu baioneta, în leagăn”.

(Visited 226 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Ar trebui ca in scolile romanesti sa se difuzeze acele filmate , acompaniate de comentarii ale unor profesori IUBITORI DE TARA. Ar trebui facute ffff multe in scolile romanesti, pt a trezi dragostea si simtirea de tara inca din clasele elementare.DRAGOSTEA VINE IUBIND!!! P.s.Exemplu trebuie sa vina de la noi ca parinti ,pt un viitorul copiilor nostri.Doamne Ajuta!!!

  2. Cei care ati vizionat acest documentar istoric va rog mult trimite-ti link-ul la cati mai multi in special celor tineri sa-si cunoasca si ei istoria, respectiv suferintele stramosilor lor si sa invete sa-si aprecieze neamul si tara si sa nu mai faca si ei aceeasi greseala precum tradatorii din trecut ai neamului…Va Multumesc!

  3. Rautatea maghiarilo fata de noi rominii este fara margini si in zilele noastre.Incepind din 89,cind natiunea romina le-a acordat mai multe drepturi decit le merita,inclusiv dreptul la guvernare,evident cu acordul si tradarea interesului national,din partea F.S.N.si mai tirziu P.S.D.,fiind in frunte,Ion Iliescu,care prin frauda cu maghiarii U.d.m.r-isti au ajuns la guvernare si de atunci incoace,prin fel de fel de tertipuri si inscenari false au reusi sa fugareasca toti romini din zonele unde ei s-au declarat majoritari si lipsa de bun simt ca marea majoritate a ungurilor nu vor nicidecum sa invete sau sa vorbeasca romineste cel putin cu cetatenii si autoritatilor rominesti. Cineva se face vinovat de toata mascarada care o fac maghiarii cu noi rominii,aici sub ochii nostrii si a autoritatilor rominesti,aici in tara unde noi rominii sintem majoritari ne maghiarizeaza fortat falsificind istoria si dindune o alta identitate falsa,un exemplu concludent in ceia ce priveste maghiarizarea:Recent au ajuns pina in inima Moldovei,respectiv in judetul Iasi,sa maghiarizeze romini de religie catolica,porecliti ciangai dar care n-au stiut nici odata ungureste,li s-au mai spus si catolici unguri,ca au fugit din Transilvania in timpul Imperiului Austro-Ungar,din cauza persecutiilor la care erau supusi rominii,de maghiari,au trecut muntii si sau instalat printre fratii construindusi case s-au chiar sate intregi moldovenii,dupa aproape o suta de ani,dupa ce au fost fugariti acum sint maghiarizati sub privirile inconstiente a guvernantilor a edililor locali si a cetatenilor romini care sint stupefiati si loviti in mindria d-ea fi romin la cheremul ungurilor,prin urmare nu ma mira nimic din moment ce demnitatea nationala este,in zilele noastre calcata in picioare,iar presa care intr-un stat de drept este a patra putere in stat si nu i-au atitudine,nu mai vorbim de guvernanti care le sint colaboratori si servi pentru a n-ui supara pe U.d.m.r,ca atunci nu mai ramin la guvernare.Sa auzim si de bine.

  4. Se apropie 15 martie. Acest film ar trebui difuzat de toate televiziunile, dar, in primul rand, de TVR. Chiar daca iarta, romanii nu trebuie sa uite. Sovinismul maghiar se mentine. De fapt n-a disparut niciodata.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.