Este creştineşte să te opui răului?

Este creştineşte să te opui răului?

by -
3 788
Credință, Românism, Cultură

Recentele evenimente din ţară – cunoscute sub mai multe denumiri: Revolta română 2012, revoluţia 2012, piaţa universităţii 2012, etc – au fost, din păcate,încă un motiv, pentru ca noi românii, să ne certăm între noi. Cu alte cuvinte, ne-au dezbinat .  Dar nu este nicio surpriză în aceasta.

Ceea ce m-a surprins pe mine este însă altceva şi mărturisesc că-mi este greu sufleteşte să abordez această chestiune.  Este vorba de atitudinea unor creştini faţă de aceste evenimente. Este vorba despre o atitudine de neimplicare, de nepăsare, de aruncare a acestor evenimente în derizoriu, de multe ori fără ca cel care a emis respectivul îndemn să fi fost la faţa locului, măcar.
O să încerc să sintetizez, în câteva cuvinte, atitudinea respectivă, fără a avea pretenţia că citez mot-a-mot: “Protestele nu au un lider, nu se ştie cine e în spatele manifestanţilor. Ce vor exact? De ce nu au un program? Toţi sunt plătiţi de x sau sunt manipulaţi de presa favorabilă partidul y şi dacă ieşiţi în stradă, le faceţi jocurile murdare. Nu-mi plac cei care sunt în stradă, nu sunt coerenţi, nu mă reprezintă. E o mişcare regizată de sistem, nu e nimic real.  Pe cine punem în loc? Nu există alternativă! Nu e lupta noastră. Cei din stradă sunt manipulaţi. De ce nu se roagă manifestanţii?  Creştinii nu au ce căuta lângă cei care au banere împotriva BOR. Nu e momentul”. Dar favorita mea, prin prostie şi-n acelaşi timp înscrierea în tiparul clasic al scuzelor este: “E mâna ruşilor!” sau cu alte cuvinte “Agenturili!”…
Câteodată, stau şi mă întreb dacă oamenii care emit astfel de îndemnuri trăiesc printre noi sau se ascund într-o chilie departe de cele lumeşti, în care nu există preocupare decât pentru post şi rugăciune. Pentru că dacă ar fi vorba despre a doua variantă, aceste îndemnuri ar fi mult mai realiste şi, în consecinţă, mult mai credibile. Dar când ai timp să postezi pe bloguri, să scrii comentarii şi să vorbeşti de tot şi toate, atunci ce mai rămâne de crezut?…
Să le luăm pe rând. Motivele invocate mai sus sunt uşor de explicat sau demontat.  Oameni buni, fraţi creştini: e normal ca un partid de opoziţie să încerce să profite de nemulţumirile cetăţenilor! Asta se întâmplă de când lumea şi pământul. Asta înseamnă că oamenii nu mai au dreptul să protesteze faţă de o situaţie?  Aceeaşi situaţie este valabilă şi-n cazul implicării “Agenturilor”: a existat oare vreo mişcare socială, în România sau în lume, unde să nu-şi fi băgat nasul şi serviciile secrete din alte state?!  Oare asta înseamnă că nu mai putem ieşi niciodată în stradă şi că trebuie să acceptăm orice abuz?
Faptul că nu ne plac toţi cei pe care-i vedem în stradă, iarăşi, nu trebuie să ne mire. Este arhicunoscut de către istorici, că la orice mişcare de stradă se alătură şi oameni de mai slabă calitate. Oameni fără ocupaţie. Ca să nu mai dau exemplul cu 1989, întreb: oare la răscoalele ţărăneşti din secolele trecute, participau doar cei mai drepţi, curajoşi şi harnici dintre ţărani?  Ca să nu mai punem întrebarea:  dacă la acele răscoale ar fi participat doar românii harnici, drepţi şi curajoşi, oare cum  au fost ei prezentaţi ,de către duşmanii lor, opiniei publice?…
Faptul că au fost cereri diferite, ale unor oameni diferiţi, e absolut normal.  Iar dacă exista un lider, se spunea: “E mâna grupării ‘cutare’ “. Dacă n-a fost lider, nici aşa nu e bine..
Cu toate acestea, niciunul din motivele invocate nu a fost atât de supărător pentru mine, ca şi creştin, decât acela că “nu e momentul şi nu e lupta noastră”. Recunosc: nu pot pricepe aceste cuvinte, în situaţia pe care o văd zi de zi în România zilelor noastre.
Într-o Românie în care blogurile, siteurile declarate creştine, abundă în nemulţumiri: secularizarea excesivă, ateismul, atacurile la adresa Bisericii, degradarea normelor morale ale societăţii, pervertirea tineretului, legile anti-creştine, îndepărtarea românilor de la credinţă, manipularea împotriva ortodoxiei, comercializarea Sfintelor Sărbători, pierderea suveranităţii ţării, de sărăcie, etc ; se găsesc  “apărători ai dreptei credinţe” care să spună  că “nu e momentul” şi că “nu e treaba noastră”?!!
Dar când este momentul şi când va fi treaba noastră? O precizare este necesară: nu cere nimeni şi nici nu susţin haosul, violenţa. Dar cine-i  împiedică pe Sfinţii noştri părinţi, nemulţumiţi de starea “turmei  lor” să iasă, drepţi, ordonaţi, cu crucea-n frunte împreună cu cei păstoriţi şi să-şi afirme cu tărie, dar cu demnitate, credinţele?  Şi românii i-ar urma.

Sigur, trebuie păstrată moderaţia: trebuie să cântărim bine, să alegem momentul potrivit, să cerem Domnului înţelepciune înainte de a face aşa ceva.
Dar ce ne împiedică, pe noi creştinii ortodocsi, să ne organizăm în Sfintele Biserici, împreună cu preoţii noştri şi să ieşim în comunitatea noastră şi să afirmăm ce vrem şi ce nu vrem? Fără violenţă. Cu toţii ne amintim ce îngroziţi am fost când am văzut panourile acelea pro-homosexuale ce împânziseră oraşele, în postul Paştelui din 2011.  Şi noi, ortodocsii, ca şi comunitate, ce-am făcut? În afară de câteva acţiuni ale unor particulari sau ale unor câtorva ONG-uri, nimic!  Panourile, în mare majoritate, au rămas nemişcate. Şi asta într-o ţară cu peste 90% creştini! Credeţi că anti-creştinii care vor să ne pervertească sufletele  vor înceta? Nu vă păcăliţi singuri…
Faimoasele bloguri creştine pe care le cunoaştem cu toţii abundă în rugăciuni pentru România şi neamul nostru. Dumnezeu să asculte acele rugi! Dar oare pe lângă credinţă nu trebuie şi faptă?
“Vă reamintesc pentru a nu ştiu câta oară, criteriile Judecăţii de Apoi. Fără îndoială, că vom fi întrebaţi şi despre credinţă, dar vom fi întrebaţi în special,  despre felul cum l-am slujit pe aproapele. Ne spune sfântul Iacob: ‘credinţa fără faptă este moartă’.” , predica IPS Bartolomeu Valeriu Anania.  Veţi spune: “Da, are dreptate Sfinţia Sa,  dar asta nu înseamnă să faci revoluţii, revolte, etc, ci să ajuţi acolo unde e cazul”.
Răspund:  “V-am vorbit anul trecut anume despre un caz extraordinar de special pe care il avem noi. E vorba de cazul Rosia Montana. Va voi vorbi si acum pentru ca nu s-a stins de anul trecut pana acum, cand am facut un apel si eu, si Sfantul Sinod al BOR si toate bisericile crestine din Transilvania, (…), cerand sa nu fie sacrificata Rosia Montana, sa fie vanduta celor care cred ca in Romania totul se poate cumpara pe bani, chiar si constiintele. Se pare ca nu ne-a auzit nimeni, desi noi, Bisericile crestine reprezentam 99% practic din populatia Romaniei. E posibil ca poporul să implore puterea să nu vândă un bun national, iar puterea să se facă că n-aude?”  , tot IPS Bartolomeu Anania.  Mărturisesc : aceste cuvinte ale IPS Bartolomeu, rostite cu vocea sa de tunet, mi-au înăţat sufletul şi credinţa! Şi le-am interpretat ca un îndemn la luptă: atât duhovnicească, cât şi faptică.
Oare ce înseamnă să-ţi slujeşti aproapele? Nu cumva acel “aproape” este neamul nostru?  Sau e mai uşor să-ţi slujeşti neamul doar criticând, certând, bârfind şi stând pe fotoliu în faţa televizorului?
Da.  Pe lângă creştini, în stradă au fost şi atei, au fost şi doi oameni care au scris împotriva Bisericii, au fost şi oameni ai opoziţiei. Dar cine i-ar mai fi văzut pe cei din urmă, dacă noi, apărătorii dreptei credinţe, am fi ieşit în număr mare, demni, în centrul neamului nostru? Fie că e vorba de moldoveni, bucureşteni, ardeleni, bănăţeni, olteni. Români.
În acel moment, noi am fi fost alternativa. Noi. Cei smeriţi, curajoşi, demni, cei credincioşi, cei drepţi. Cel care nu mai crede că mai poate fi  şi altceva în afară de “unii” şi “ceilalţi”, de fapt nu crede în propria libertate şi conştiinţă.
Cu siguranţă, ceea ce s-a întâmplat în România în ianuarie 2012, nu a fost perfect. Nu au fost lideri, coerenţă, unitate, etc. Nu a fost “revolta perfectă” pe care o aşteaptă, în van, unii.  Tot ei spun că, deşi toate partidele sunt corupte, nu ar trebui să încercăm să schimbăm lucrurile, pentru că poate, va fi mai rău. Cu alte cuvinte, să acceptăm răul. Mai mic. Dar tot rău. Să-i lăsăm pe semenii noştri să sufere de frig, de foame, de dor. Pentru că, nu-i aşa, dacă ne vom opune răului, poate vom suferi noi…
Eu am fost în stradă. Şi m-am rugat, mi-am făcut cruce. Şi nu m-a hulit nimeni. Ba dimpotrivă.
„În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea”,  Doamne-ajută!

____________________

  http://www.youtube.com/watch?v=omVXlhmp0zM&feature=channel_video_title
  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/09/21/ips-bartolomeu-anania-despre-rosia-montana-2007-si-audio-parintele-iustin-parvu-despre-aurul-romaniei-2011-video/

Mihai M. Popescu

(Visited 93 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

 1. Domnule Mihai M. Popescu, sunt intru totul de acord cu TOATE articolele publicate de dumneavoastra aici. Mai ales cu acesta. Parca imi asterneti gandurile pe blog, intr-o forma ordonata si cu un talent care mie imi lipseste.
  E deosebit de reconfortant sa constatam ca nu suntem singuri. Ca sunt unii dintre noi care stiu a zice si stiu si a face.
  Si eu am fost in strada, m-ar fi carat copiii altfel…S-au saturat de Sancho Panze. Vor sa fie Don Quijoti.
  De la un timp nu se mai cer bani si privilegii in Piata, ci LIBERTATE, ADEVARUL, JOS BASESCU, TRAIASCA REGELE. Am ramas putini pe gerul asta. Dar buni. M-am intalnit cu intreprinzatori bogati, nemultumiti de minciuna, de hotie, de birocratie. Am intalnit crestini nemultumiti de statul acesta neocomunist, care in prezent vrea sa-si adjudece si Biserica NOASTRA, prin „parteneriatul” dintre el (statul secular devenit azi demonic) si Biserica luptatoare, pe care vrea s-o puna intre ghilimele, o vrea aspirator de sponsorizari, creatoare de trusturi media, livratoare de soboare de preoti la taieri de panglici.
  Am intlnit monarhisti stilati si politicosi care isi vor Regele inapoi. Am intalnit revolutionari adevarati de la 89, ceausei de-ai mei.
  Cred ca 90% dintre ei sunt ortodocsi practicanti. Li se spune in predici ca si ei fac parte din Biserica.
  E vremea ca si unii dintre slujitorii altarului sa-si asume riscul de-a se ridica impotriva irozilor si a slugilor lor mincinoase si hoate. Unii deja o fac in predicile lor.
  La Alba iulia am fost martor cand Bartolomeu Anania a declarat raspicat ca Biserica se va implica in politica. Cu aceeasi voce tunatoare. Nu dau doi bani pe spusele celor care afirma ca Biserica nu trebuie sa se implice in politica. Parca politica ar servi la fabricarea rachiului nu la devenirea sau pierderea cetatii.
  Astia care mai au dubii, sa reciteasca ultima strofa din Imnul National.

  @Gipsy, la postarea asta sunt de acord cu tine. Sa nu uitam insa ca si noi suntem de vina. Pacatele noastre sunt tot mai mari. Daca ochiul, mana, gura ne duc intruna catre pacat prin instinctele noastre inca nebiruite deplin, inima sa ne fie calauza si macar pe ea sa n-o mintim, sa fim insetati de adevar, atat la scaunul spovedaniei cat si in cetate.

  @Demonstranti: Omagiul meu pentru cei din Piata Universitatii unde viforul este mai mare si jandarmii mai rai. Ardealu’ e cu voi!

 2. @Gigir,acei preoti de care amintesti au cam disparut ,Slava Domnului ca mai sunt cativa,dar cu vremurile astea acei cativa au ajuns ca un ghimpe pt acei pastorasi cu viziuni europene.Ceilalti care mai puteau face ceva au devenit”demodati”…S-au mai incercat prin Bucuresti anumite organizatii din anumite biserici dar rezultatele au fost demoralizatoare.De ce? pt ca nu avem lideri nu vor sa deranjeze.Daca eu ,sau tu,simplii romani,a-m urla in gura mare nu se intampla nimic,dar daca un reprezentant al bisericii Romane ar rosti cateva cuvinte PT POPORUL ROMAN IN FATA GUVERNANTILOR,vei vedea ca nu esti singur si ca poporul se va naste din propria-i cenusa.UIta-te la vorbele papei,cate tampenii scoate pe gura ,iar a doua zi toti catolicii se iau dupa el.Cand papa a spus cu ani in urma ca s-ar putea sa existe estraterestrii ,de-atunci si pana in ziua de azi se tot vrbeste de ei.La noi organizatiie au fost prezentate politic ,lumesc fara rezultat sanatos,si-atunci romanul se simte singur si stingher in tara lui,iar dusmanii isi freaca mainile zambind catre un nou plan de dezbinare.Cel care te cunoaste cel mai bine te poate vinde.Pana si cel de langa tine care iti vede pancarda cu rugaciuni te poate vinde.Preotul care te-a spovedit cu cinci min.inainte te poate vinde.A duce crucea cu demnitate este un lucru placut Lui Dumnezeu,dar a Cauta suferinta sub greutatea crucii aia este PROSTIE.Am auzit de multe ori cand anumiti preoti spuneau ca nu este treaba noastra,crestini care taceau din gura si care vorbeau cand nu trebuia.Dar uite ca mai sunt preoti TINERI care (nu vreau sa le dau numele)reusesc sa mobilizeze crestini de care Romania are cu adevarat nevoie.Orice organizatie -manifestatie trebuie sa aibe lideri credinciosi,reprezentanti cheie la Patriarhie,daca la guvern nu i-am avut.Romanul a devenit orfan in tara lui . Dar cu credinta si cu dragoste de Dumnezeu vom avea acei lideri,doar ca trebuiesc indivizualizati si inlaturati cei care sunt vanduti cumparati,indiferent cine ar fi ei.Aici in tara unde locuiesc,am incercat sa organizez o mica manifestatie cu toti romanii ,mai mult pt a arata lumii ca romanii nu sunt oi in tara lor,dar cand am vazut ca multi aruncau vina pe „tura de noapte”,iar crestinii de aici prin preotii care slujesc aici nu vor sa se puna rau cu primaria(sa nu deranjeze)ca sa-i nu puna pe acei preoti in situatii „jenante”,atunci te intreb ,sa ceri aprobare pt a manifesta cu doi trei speriati si cu o pancarda pt o tara bagata la japca in UE ca Romania?Cu cine???,cu „niste unii”care se dau romani dar nu vor sa vorbeasca romaneste???decat atunci cand isi rezolva imputitele lor comoditati???.GIGIR ,eu iti cer iertare ,tie si celor ca tine ,daca nu am fost alaturi de tine si de romanii care si-au cerut drepturile,dar eu am plecat din tara cu o mare suparare in suflet,statul a vrut sa-mi ia si casa in care am locuit ,o garsoniera de 16 m patrati),iar la varsta mea nu imi mai convenea sa plec si s-o iau de la zero aici.Simt ca am fost dat afara din tara si nu atat din cauza datoriilor interminabile,sau din cauza suferintelor familiei mele pe motiv etnic, cat din cauza unora care s-au lasat manipulati pt comoditatile lor in defavoarea fratilor de langa ei.Tocmai de aceea am spus ca oricine te poate vinde.”Dezbina si vei cuceri”,pe treaba asta au jucat, nu strainii cat vecinul si fratele .Asa s-a ajuns…Lasitatea cumparata de alti vine de la diavol.Credinta,moartea,credinta,moartea sunt proptelele ce ne pot tine mintea treaza la realitate mai ales pe intunericul ce se vrea in mintile si mai ales sufletelor noastre din toate partile .Gigir sa te tina Dumnezeu sanatos si sa te intareasca sufleteste si trupeste,Doamne Ajuta!!!

 3. Si eu am fost in strada si am facut acelasi lucru .Crestinul trebuie sa aiba curajul sa se ridice impotriva nedreptatii,si sa strige adevarul si ,,de pe acoperisuri” ,acolo in strada majoritatea e constituita din cei care sufera cel mai rau
  din pricina actuallui regim politic ,oameni carora le-a ajuns cutitul la os,ori in asemenea momente cred ca locul meu e langa ei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.