„Din mâinile valahilor schismatici. Românii și puterea în regatul Ungariei medievale”

„Din mâinile valahilor schismatici. Românii și puterea în regatul Ungariei medievale”

by -
3 790

Este o carte scrisă de Acad. Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, rectorul Universității Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, publicată la Editura Litera în anul 2011.

Tratează perioada implantării în Transilvania a instituțiilor Regatului Ungariei, după perioada cuceririi militare, sec. XIII – XIV. Lucrarea își propune să explice de ce românii au fost excluși din rândul națiunilor privilegiate ale Transilvaniei, marginalizați, și proprietățile lor acaparate încetul cu încetul de către ”oaspeți” potrivit documentelor vremii. Prin ”oaspeți” se înțelegeau populații sau doar familii maghiare, săsești sau secuiești așezate de regele Ungariei pe pământurile deținute de români, și care beneficiau de privilegii regale ca urmare a fidelității lor.

Totodată, cartea descrie cu minuțiozitate nu doar procesul istoric dar explică și motivațiile care au stat în spatele mecanismului de subordonare a românilor în Transilvania, de transformare a lor în popor inferior, tolerat, care nu avea voie să se așeze în orașe, să poarte arme sau să dețină titluri nobiliare.

Care a fost, așadar, resortul care a declanșat excluderea românilor?

Autorul îl indică fără ezitare: Ortodoxia.

Mai ales după 1204, anul cuceririi Constantinopolului de către armatele cruciate occidentale, Papalitatea a declanșat o amplă ofensivă asupra lumii ortodoxe prin intermediul Regatului Ungariei. Românii din Ardeal vor fi considerați ne-creștini, numiți de obicei schismatici, uneori păgâni, supuși vexațiunilor și excluși din rândul nobilimii.

„Termenul de „schismatic”, folosit in lumea catolica, a avut de la început un astfel de sens, de dispreț si desconsiderare, pe când cel de „valah” (cu variante), folosit de mai toți străinii, a dobândit un astfel de sens treptat si numai in anumite limbi si împrejurări istorice. Întreaga expresie pusă între ghilimele în titlu – desprinsă dintr-un sir de înscrisuri latine din 1377, comentate mai la vale – sugerează răpirea unei avuții (materiale, morale, spirituale etc.) aflate în patrimoniul românilor ortodocși. Considerăm ca acest gen de răpiri, de despuieri, de frângeri sau smulgeri – de la țări, moșii, păduri sau sate până la credințe si visuri – au pecetluit pentru multe secole soarta românilor. Toate acestea vor fi explicate pe îndelete în lucrare (Tiberiu Hrihorciuc „Gazeta de Cluj”).”

Concluzia, tulburătoare: vreme de 800-900 de ani un popor este marginalizat și împins la periferia societății, îi sunt răpite proprietățile funciare, îi sunt distruse lăcașurile de cult, românii suferă în condiția de iobagi, mână de lucru pe pământurile ”oaspeților” pentru vina de a fi ortodocși!

P.S.

Am aflat despre ”Din mâinile valahilor schismatici.. Românii si puterea in regatul Ungariei medieval”, o carte care aduce mult folos, abia când am primit-o, cadou de Crăciun, de la un prieten.

Editura Litera este departe de a fi o prezența constantă în viața publică românească. Așadar, am purces, dintr-un imbold firesc, să caut numele autorului, unul dintre cei mai de seamă istorici ai noștri, printre cele publicate de prestigioasele edituri Humanitas sau Polirom.

Nu se regăsește la nici una dintre prestigioasele edituri.

Poate, totuși, mi-am spus, voi regăsi numele celui mai de seamă istoric al Transilvaniei, David Prodan, decedat. Poate că mult onorabilele edituri, care educă tinerii noștri de azi, așteaptă confirmarea valorii după trecerea la cele veșnice a autorului. Stupefiant! David Prodan nu există! Vom regăsi, firește, o mulțime de pop jurnaliști, eseiști, sociologi, literați, autori la modă în domeniul lor de activitate. Dar marile nume ale istoriografiei românești nu.

În schimb tot felul de eseiști slăbuți, precum Lucian Boia sau Neagu Djuvara, au ocupat lejer tot domeniul dedicat istoriei.

Trăiesc, uneori, impresia că există două țări: una a lor, cu oamenii lor, vârâți pe gât în mod agresiv tuturor până și în stațiile de metrou, și o altă lume, a românilor cuminți, care așteaptă cu răbdare să le vină și lor rândul.

Oameni pentru care Ortodoxia nu e o tinichea legată de coadă și de care să se rușineze ci chiar modul lor de a ființa în lume.

autor: Teodor N. – Ortodoxia Tinerilor

(Visited 240 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

 1. Daca eram catolici ,poate ca problema maghiarimii din Transilvania (ROMANIA)nu ar fi existat,sau ar fi gasit catolicii vreo alta capusa de ocazie?!
  Papistasii de la vatican le tooot sufla in ureche ungurilor,stiind ca noi ortodocsii suntem conditionati pe toate planurile ,numai si numai pt a ceda Ardealul(ROMANESC).
  Vechea problema a noastra sunt chiar lingaii si executantii credinciosi dracului, tradatori de la guvern.
  NU SUNT ROMANI,PT CA NU AU DUMNEZEU.
  CINE SE FACE FRATE CU DUSMANII ,NU SUNT ORTODOCSI,CI SLUGILE PAPISTASILOR,ADICA A LUI DRACU IN PERSOANA.
  Pe vremea lui Ceausescu nu le lipseau nimic .Erau doar muti si neputinciosi .
  Pana la caderea comunismului ,ungurii se comportau normal,totul parea normal,adica duhneau a hoit si dusmanie,asa cum au intrat in Europa,nimic nou din partea lor.Dar dupa 89 au prins tupeu cu miros de vatican,latrand ca cainele la stapan.
  De ce guvernantii nostri dau apa la moara apusenilor prin unguri???
  Oricat de tradator si vandut ai fi ,cum poti sa le canti in struna celor care NICIODATA nu sunt multumiti?
  Pe vemea comunismului,o perioada am facut armata la Miercurea Ciuc,iar cand mai aveam posibilitatea sa mai ies din cazarma , ma plimbam admirand orasul,strazile ,ca orice tanar trimis in aramata prin provincie.
  Am ramas totusi cu un gust amar,pt faptul ca nu odata si nu in acelasi loc ,la paine sau alimentara mai dadeam de persoane care ma intrebau pe ungureste ce vreau pe un ton de DISPRET.Cand auzeau ca intreb ceva pe romaneste se faceau ca nu intelege,in cel mai fericit caz ma ignorau,iar cand insistam imi raspundeau in doi peri cu dusmanie „PRIMA DATA NOI SI DUPA ACEEA VOI!”,referindu-se la mancare.
  Sa nu mai vorbim ca NU LE LIPSEA NIMIC pe vremea comunismului.
  Ceausescu a fost prea domn cu ei.Asa cum Ceausescu era considerat dictator,totusi le-a dat libertatea de a circula NINISTITI in afara tarii.
  Iar acum s-au trezit cu tupeu,tupeul cu care au intrat in Europa.
  Daca pe turci i-am fi avut la granita,asta inseamna ca trebuiau sa aibe tupeu sau vreo pretentie teritoriala in Romania?
  Si ucrainienii si rusii au avut tupeul asta. Ce sa faca si ei ,daca au vazut si invatat de la talharii mai mari.
  De ce nu au pretentii teritoriale la austrieci,ca dee, erau imreuna la muls vaca in Romania si nu numai .
  Ungurii intotdeauna au avut nevoie de spate pt a putea prinde tupeu.(religios-vatican,austrieci-imperiu).
  Coloana… ei NICIODATA n-au avut,dand impresie prin tupeul lor ca sunt civilizati,dar nici macar DOMESTICITI.
  Tocmai de aceea vaticanul are nevoie de unii ei.Vaticanul intotdeauna au avut nevoie de catei credinciosi,cam peste tot in lume si in toata istoria lor.Alfel cum si-ar mai fi ramificat tentaculele peste tot si in orice domeniu.
  Acum dau „binecuvantari” la armele care sunt trimise in lume in zonele cu „teroristi”,uitand ca sunt aducatoare de MOARTE.
  Ei chiar au nevoie de domesticiti si cu istorie similara lor ,nu numai in Europa,pe teritoriul Romaniei,chiar in toata lumea.
  Credinta catolica a fost nascuta POLITIC pt a masca talhariile din trecut si tentaculele din PREZENT ,iar acum prin domesticiti intrusi(nevrand sa se stie de unde si pe unde au intrat in Europa) isi arata coltii ,conditionand tot politic(ca intotdeauna)popoare pasnice mai ales ORTODOXE ca Romania.
  Toate rasele,toate religiile,care au trecut s-au poposit in Romania,NIMENI NU POATE SA SPUNA CA AU FOST CONDITIONATI POLITIC SI MAI ALES RELIGIOS.Din contra au avut un regim special.Ce e drept ,gresit din partea romanilor,pt ca au facut „diferenta”.Diferenta pe care o fac ei acum in ROMANIA,iar tot noi trebuie s-o suportam,cu acte in „regula”.
  Cand romanii au tacut au fost luati de prosti,cand romanii vorbesc in propria tara sunt acuzati de „ultra-nationalism,de extremism,neintegrare,nealiniere”, etc.
  CAAACAT!!!!
  Cui nu-i convine in Romania e liber sa plece,dar civilizat si frumos ,nu cum au venit, pt ca totusi mai sunt popoare ca Romania civilizate si cu o cultura bogata .Toate astea pe un vechi continent numit Europa.
  Atentie!, intrarea si iesirea din Europa se face tot prin Romania.
  Apusenii sa ne multumeasca ,pt faptul ca i-am tinut pe turci departe de Europa.Timp in care ei se distrau si mancau prada de razboi de la alte popoare .
  Parvenitii intotdeauna au avut nevoie de un stapan.
  Altfel,de unde tupeul asta SALBATIC ?

 2. …multi dintre noi,simtim asa,parca am trai in doua tari …una a celor fara de nici o lege,autoimpunandu-se zi de zi si cealalta,a noastra,a drept maritorilor crestini ai acestui greu incercat vechi neam romanesc…
  Doamne ajuta!!!

 3. Imi face o deosebita placere sa reintalnesc,dupa aproape 20 de ani,numele dumnului profesor IOAN AUREL POP.L-am avut ca profesor (din pacate!) pentru putin timp,eu urmand cursurile Facultatii de Stiinte Economice.O personalitate de exceptie,un nume care nu poate fii uitat.Imi aduc foarte bine aminte de dezvaluirile facute in cursurile Domniei Sale, tocmai legate de aceasta tema,a ortodoxiei in Ardeal.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.