„Dilema” are un nou redactor-şef: Sever Voinescu. Va avea şi o nouă...

„Dilema” are un nou redactor-şef: Sever Voinescu. Va avea şi o nouă direcţie?

by -
0 1122

O veste bună la început de an: de ieri, revista „Dilema”, una dintre publicaţiile cu mare influenţă asupra culturii şi politicii româneşti, are un nou redactor-şef. Publicistul Sever Voinescu (46 ani, avocat, fost diplomat şi parlamentar, retras de politică de cîţiva ani) a preluat conducerea de la profesorul universitar Mircea Vasilescu, care ar fi renunţat la şefia revistei pentru a se dedica exlusiv carierei didactice.

Sever Voinescu este un apropiat al directorului-fondator al „Dilemei”, Andrei Pleşu, care l-a lansat şi în politică, pe cînd era ministru de Externe.

În opinia mea, această înlocuire de la conducerea „Dilema” este o veste bună, pentru că ar putea marca şi o schimbare de direcţie a săptămînalului.

În ultimul timp, Sever Voinescu s-a distins ca un autentic mărturisitor creştin, înzestrat cu talent scriitoricesc şi oratoric şi, deopotrivă, cu înţelepciune şi curaj. Un apărător al tradiţiei şi al Bisericii de pe poziţiile unei sănătos conservatorism, fundamentat teologic şi istoric. O conştiinţă publică remarcabilă prin luciditate, calm şi deschidere la dialog. Cu alte cuvinte, Sever Voinescu de azi îmi pare un altul faţă de cel de acum cinci sau zece ani. Un ne-dilematic, în sensul că refuză relativizarea, fiind ancorat într-o certitudine eshatologică.

Ştiu că Sever Voinescu nu este singurul om credincios de la „Dilema”, un creştin asumat fiind însuşi directorul ei, Andrei Pleşu. De asemenea, ştiu că într-o redacţie cu multe nume sonore punctul de vedere al şefului nu se impune cu uşurinţă. Cu atît mai puţin este de aşteptat o corectare a cursului de mers a unei publicaţii care şi-a făcut din dilemă un program. Cu toate acestea, cred că numirea lui Sever Voinescu nu e întîmplătoare, deşi, poate, surprinzătoare pentru mulţi – avînd în vedere că „Dilema” face parte din holdingul „Adevărul”, care s-a evidenţiat printr-o continuă acţiune contra orientării conservatoare, în general, şi a Bisericii Ortodoxe Române, în special.

Să fie într-un ceas bun! (autor: Claudiu Târziu, sursa: Revista Rost)

(Visited 286 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.