Cumpăna relațiilor internaționale

Cumpăna relațiilor internaționale

by -
0 876

Suntem sub impactul unui uriaș proces de migrație dinspre Africa spre Europa, care se află încă la începuturile lui și a cărui stăvilire se va dovedi extrem de complicată.

Europa este sortită să facă față unei noi provocări, care poate avea urmări incalculabile, pe toate planurile. Dar înainte de toate, umanitatea mai primește un preaviz și un avertisment. Este vremea conștientizării la scară mondială a problemelor care ne privesc pe toți.

De la pacea vestfalică, de la mijlocul veacului al XVII-lea, puterile europene au conștientizat necesitatea unei înțelegeri și a unei reglementări internaționale, ceea ce rezultase din felul de desfășurare a conflictelor, dar și din implicarea directă sau indirectă a unui ansamblu de state.

Marile răsturnări care vor avea loc în urma revoluției americane și mai ales a revoluției franceze au dus la o nouă etapă. Temeiul l-a pus Napoleon Bonaparte dând o nouă imagine unei părți a Europei, dar reglementarea avea să fie impusă de Congresul de la Viena din 1814-1815. Sfânta Alianță, care a fost atunci instituită, deși a avut un caracter autoritar și absolutist, a fost și o tentativă de realizare a unei alianțe europene. Congresele de la Paris și Berlin – în 1856 și 1878 – au contribuit și ele la reglementarea colectivă a unor probleme internaționale.

După Primul Război Mondial a fost creată Societatea Națiunilor, iar după cel de-al Doilea Organizația Națiunilor Unite.

Dar aceste succesive inovări ale vieții internaționale, consolidate și prin Uniunea Europeană a ultimelor decenii, se dovedesc neîndestulătoare pentru stăvilirea succesivelor provocări prin care trece omenirea. Mondializarea încă nu și-a găsit cadrul propriu cel mai adecvat pentru a rezolva la scara lumii problemele succesive ale acesteia. Sunt încă necesare instituirea unui regim de egalitate și de reglementări democratice, care să dea oamenilor de pretutindeni sentimentul că aparțin unei aceleiași lumi, o distribuție a resurselor echilibrată și neprivilegiată, o capacitate militară subordonată doar necesităților generale și executând deciziile unui for reprezentativ al tuturor, menite să asigure coexistența și conlocuirea, cuprinderea întregii lumi unei unice entități într-o formă sau alta, dar în așa fel încât fiecare locuitor al planetei să se simtă că este un fiu ocrotit al ei, iar cel mai de seamă lucru ar fi renunțarea de către toate statele la conflicte, instituirea unei lumi a dreptății și păcii universale. Abia atunci omenirea va ști că este deplin civilizată! (autor: Dan Berindei, sursa: Revista Clipa)

(Visited 205 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.