Caută și vei afla!…ÎNVIEREA

Caută și vei afla!…ÎNVIEREA

by -
0 401

Iarna-zăpada albă așternută peste tot, natura ofilită și adormită, aerul rece trece prin oase, toate-s înghețate. Negura ca un paiangen e întinsă peste tot ape,munți, câmpii, sate, orașe totul în jur e trist!

Făptura toată ascunde o taină, este taina așteptării să reînvie la viață.  Universul așteaptă motivație pentru a-și readuce iarași frumusețea în jertfă și spre închinare Creatorului.

Copacii să-și înalțe ramurile înverzite spre cer,florile să-și desfacă petalele pline de culori să-și emane mireasma divină,vântul nerăbdător prin suflarea sa să împraștie aroma primaverii și ciripitul păsărilor măiestre.Apele așteaptă să-și murmure melodia așteptată de pământul înghețat și firicelele firave de iarbă.

Natura toată așteaptă binecuvântare de sus și Sfântul Eveniment Mondial. Toate așteaptă să confirme Învierea Domnului nostru Iisus Hristos din morți, toate așteaptă să-și aștearnă veșmintele lor la Picioarele Celui Înviat!

 

Pentru Tine Doamne,                 Pentru Tine ploaia,

Florile-nfloresc!                           Picură și cântă!

Pentru Tine noaptea,                 Și-n grădină cerne,

Stele strălucesc!                           Bucurie sfântă!…

 

Darurile primăverii face Învierea Domnului înțeleasă pruncilor, copiilor, tinerilor și bătrânilor. Bucurie mare văzând că și natura împreună cu noi sărbătorește Învierea lui Iisus, venirea lui Dumnezeu pe pământ la noi.

Sfântul Apostol Pavel zice:„Zadarnică ar fi credința și propăvăduirea noastră dacă nu ar fi înviat Hristos din morți!…,,

Înțeleptul Gamaliel spunea:,,Dacă învățătura aceasta e de la oameni o să despara de la sine,dar dacă e de la Dumnezeu o să dăinuiască mereu!…,,

Flavius Josephus (c.c.a. 37-c.c.a 100) istoric evreu și în același timp cetățean roman care a scris ,,Antichitatea Evreilor,, descrie Învierea lui Iisus Hristos în pasajul ,,Iisus și Pilat,,.Pasajul conține fragmentul  urmator:,,Când Pilat(…)L-a condamnat pe Iisus la moarte prin crucificare,cei care L-au iubit pe El nu au cedat (să îL urmeze) ,căci El li s-a arătat a 3-a zi după moarte,viu,exact cum au proorocit proorocii Vechiului Testament.(Antiguities 11.8.33)

Frații mei,deci Învierea lui Iisus nu este învațătura omenească sau o istorie gândită,este Marea Realitate că Dumnezeu a venit din cer pe pământ la noi.Ne-a învățat să credem în El,a pătimit pentru noi,s-a răstignit,a murit și a înviat,astfel trezindu-ne rațiunea și firea din păcat la viață arătându-ne că nu ne părăsește în veci:,,Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacului!,,.

,,Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a trimis pe Fiul Său cel Unul Născut, ca tot cel ce crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică!,,.

Pentru bucuria învierii toți creștinii și-au dat viața pentru Hristos Dumnezeu,au fost arși pe rug,răstigniți pe cruce,aruncați la lei, jupoiați de piele,fierți in ulei.Nu puteau mii și mii de oameni împărați,învățați,luminați în științe să-și dea viața pentru o minciună că cineva a zis că: ,,Hristos a Înviat,,

Toți   s-au despărțit cu nerăbdare de cele vremelnice,ca să se unească cu cel Înviat,Împăratul Făpturilor și Creatorul a toate! Bucuria pe care au avut-o Sfinții Apostoli vazându-L pe Învățătorul Înviat,care din spaimă s-au lepădat de El, bucuria mironosițelor femei,care au plîns la crucea Lui, bucuria Mamei Lui cu inima sfâșiată de durere, bucuria tuturor care au crezut în El,acea bucurie ca o rază caldă,luminoasă să pătrundă în inima noastră și să nu ne părăsească nicicând această Bucurie Dumnezeiască!

„Minunea Oului Roșu„

Sfânta Maria Magdalena a fost desfrînată și amanta(iubita) împăratului Tiberiu(anii 14-37) al doilea împărat roman după Cesar Augustus.Când Maria Magdalena s-a întîlnit cu Iisus s-a luminat,s-a pocăit,cu lacrimi a spălat picioarele Mântuitorului și cu părul capului ei le-a șters.Iisus a tămăduit-o de diavolul curviei,scoțând din ea șapte diavoli.

După Învierea lui Iisus,Maria Magdalena a mers la Împăratul Tiberiu să-i vestească Marea Minune.Tiberiu când a vazut-o a poruncit să deschidă porțile mari a palatului,crezând că Maria vine pentru păcat,patimă.

Sfânta Maria Magdalena zice: „-Tiberiu,eu nu mai sânt femeia desfrînată de altă dată,eu ți-am adus vestea că Iisus a Înviat din morți,primește în dar acest ou,care acum pare mort,dar aduce viață!…„

„-Cum Marie?!Ai înnebunit?!Cum un mort poate învia?!Cum acest ou alb poate fi roșu,dacă-i alb?!„
„-Eu nuștiu!„zice Maria,„-Una știu că Învățătorul și Dumnezeul meu,care m-a izbăvit de diavolul curviei a Înviat!„.În acea clipă,oul alb printr-o minune dumnezeiască s-a făcut roșu în mâinile împăratului.Tiberiu înspăimântîndu-se a strigat:„-Cred și eu în Iisus Hristos cel Înviat din morți!„

De atunci,în amintirea acestei minuni a convertirii Împăratului Tiberiu la Hristos,toți vopsim ouăle în roșu și nu în alte culori,aducând slavă Lui Dumnezeu pentru marea Lui purtare de grijă pentru toți,sărbătorind  Învierea Lui din morți.

E Ziua Învierii,                            Cântări de biruință,                     E praznicul cel mare,

Popoarelor veniți!                     S-aducem Lui Hristos!                Al sărbătorilor!

În cugete și-n inimi,             Că din robia morții,                  Slăvind în ea pe Domnul,

Lumina s-o primiți!                    Cu moartea Lui ne-a scos!        În vecii vecilor!

Fraților, să iertăm toate pentru Înviere, să ne îmbrățișăm unii pe alții, zicând: Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!

autor: Protoiereu Ioan Cîrlan, Brescia (pr.cirlanion@yahoo.it)

(Visited 50 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.