Bourul în heraldica europeană

Bourul în heraldica europeană

by -
0 851

Bos primigenius conform unui desen realizat de Sigismund von Herberstein în 1556.

Bourul (Bos primigenius), deşi este astăzi o specie bovină dispărută, este cunoscut mai ales ca figurând proeminent pe stema Moldovei medievale. Mai apoi, el e prezent ca simbol heraldic pe însemnele statale ale Moldovei în epoca modernă şi, după unirea acestei provincii cu Muntenia (Valahia) la 1859, el ocupă una din jumătăţile stemei Principatelor Unite Române (care aveau să devină în scurt timp Regatul României), cealaltă jumătate revenind pajurei valahe.

Bourul nu e de inspiraţie strict moldavă, ci provine în ultimă instanţă din Maramureşul medieval. Stema de azi a judeţului Maramureş încorporeză bourul. Întemeierea Moldovei medievale se datoreaza voievozilor maramureşeni care mai apoi, au colonizat „Ţara de sus” a Moldovei constituind, dinastia fondatoare a acesteia, respectiv dinastia Muşatinilor. Bourul a figurat pe heraldica personală a căpeteniilor române maramureşene Sas, Dragoş şi Bogdan care mai apoi le-au transferat pe stema noilor lor domenii statale moldave. Potrivit lui Nicolaie Iorga, bourul maramureşean (şi mai apoi moldav) provine în realitate din Lituania, de unde a originat soţia lui Laţcu, fiul si succesorul lui Bogdan.

***

Citeste si Animale disparute din Romania

***

Habitatul tradiţional sau teritoriile bourilor, respectiv a zimbrilor sau a bizonilor, se întindeau la nord de Bucovina şi Maramureş înspre Pocuţia, Podolia, Podlasia (sau vechea Podlahie leşească), Polesia, Mazuria si vechea Prusie (sau Borusia) înspre Baltica, Caşubia, Pomerania si in fine Mecklenburg-ul baltic german. O abundenţă de tauri, bouri, zimbri etc. apar insistent în heraldica multora din aceste teritorii acoperite cândva de păduri dese, mlaştini şi turbării: teritoriu şi biotop ideal pentru aceste vietăţi care aidoma bivolilor au obiceiul de a se îmbăia în noroi, nămol.

(Visited 246 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.