Batjocură politicianistă la adresa „grupului Ilie Ilaşcu” : „au luptat pentru Moldova,...

Batjocură politicianistă la adresa „grupului Ilie Ilaşcu” : „au luptat pentru Moldova, nu pentru România!”

by -
1 1407

În timp ce politicienii din toate partidele se bat cu pumnul în piept că vor unirea cu Basarabia, în Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a fost respins proiectul de lege care viza acordarea unui ajutor umanitar pentru cei 4 români din „Lotul Ilaşcu” care au făcut ani grei de închisoare pentru că au luptat în Transnistria! Pe tot parcursul procesului, cei 4 români au fost ţinuţi într-o cuşcă, fiind consideraţi criminali periculoşi, aşa cum se vede şi în fotografia de mai jos:

Am uitat prea repede că Ilie Ilaşcua fost condamnat la moarte şi a fost eliberat după 9 ani de închisoare prin intervenţia Consiliului Europei, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa la cîte 15 ani de închisoare, iar Alexandru Lesco la 12 ani, aceştia efectuînd pedeapsa în întregime, chiar dacă CEDO a condamnat atît Modova, cît şi Rusia pentru detenţia lor ilegală!

ILIE ILAŞCU A FOST EVACUAT DIN APARTAMENTUL PRIMIT DUPĂ ELIBERARE”

Dar, despre ce a fost vorba în Comisia din Senatul României? Deputatul Eugen Tomac introdusese un Proiect prin care se urmărea amendarea Legii care acordă un sprijin financiar cetăţenilor români persecutaţi de dictatura comunistă sau au fost deportaţi. Prin modificarea legii, iniţiatorul propunea ca pe lista beneficiarilor acestui sprijin financiar să fie trecuţi şi cei 4 români care au fost condamnaţi în 1993 de către Tribunalul din Tiraspol.

În motivarea sa, Tomac scrie: „Îi cunosc pe toți cei 4 eroi români, oameni care duc azi o viață dificila, fără niciun sprijin din partea statului roman. Mai mult decât atât, Ilie Ilașcu a fost evacuat din apartamentul pe care îl primise atunci când a fost eliberat. Deși personal i-am cerut premierului Ponta de nenumărate ori sa corecteze aceasta nedreptate, nimic nu s-a schimbat. Ivanţoc, Popa și Lesco şi-ar fi dorit și ei să se stabilească în România, le-a și promis primarul capitalei că vor primi cîte o locuință după ce au primit titlul de cetățeni de onoare ai Bucureștiului. Cămin pentru familiile lor n-au mai primit însă niciodată. Așa că eroii nevinovați au părăsit România și duc un trai modest departe de țară. Subliniez: fără niciun sprijin din partea statului român”.

Au luptat pentru Moldova, nu pentru România!”

Se pare că respingerea Proiectului care oferea o şansă de supravieţuire celor pe care acum cîţiva ani îi purtam pe umeri ca eroi, pentru care ieşiseră sute de mii de oameni în stradă, s-a datorat faptului că textul a fost înaintat de Eugen Tomac, pe care nici PSD, nici PDL nu-l plac, fiind membru PMP. Toate aceste orgolii ar fi de înţeles dacă politicianismul de acest fel nu ar face victime din cei care au fost la un pas să-şi piardă viaţa, luptînd pentru teritoriul Moldovei!

Un episod care nu trebuie să rămînă fără urmări, l-a reprezentat poziţia exprimată de senatorul PNL Nicolae Vlad Popa care, aşa cum a declarat presei iniţiatorul legii, ar fi spus în plenul Comisiei: „Au luptat pentru Moldova, nu pentru România!” Această declaraţie nu este doar o jignire la adresa celor patru eroi, ci şi la adresa României şi a Moldovei, cu atît mai mult, cu cît ea a fost făcută exact în ziua în care guvernele celor două ţări aveau şedinţă comună în România!

Nici ceilalţi membri ai Comisiei senatoriale nu s-au lăsat mai prejos. Reprezentanta ministrului Rovana Plumb a spus că nu este de acord să acorde acest sprijin (e vorba de 6-7 sute de lei pe lună) „pentru ca n-au luptat în România împotriva comunismului”. Senatorul Puiu Haşotti a spus că „această iniţiativă ar intra în contradicţie cu Constituţia României”, uitînd că toţi cei 4 eroi au fost decoraţi de statul român cu Ordinul Naţional “Steaua României”!

În urma acestor opinii, vicepreşedintele comisiei, senatorul Florin Butnaru, a anunţat respingerea iniţiativei, urmînd să trimită avizul negativ către plenul Senatului, acolo unde, totuşi, va fi votul decisiv! Aşadar, mai este o şansă ca aceşti 4 eroi, pentru eliberarea cărora românii au făcut mitinguri uriaşe, la unul dintre ele oarticipînd însuşi seniorul Corneliu Coposu, care aintrat simbolic într-o cuşcă în semn de solidaritate cu cei din „Lotul Ilaşcu” (foto: Evenimentul zilei):

Sperăm ca plenul Senatului să nu-i trateze la fel de jignitor pe cei patru eroi, aşa cum au făcut cei din Comisie, căci ei au luptat cu arma în mînă pentru apărarea teritoriului despre care spunem toţi că e parte a României. Nu e nici un efort financiar care să creeze probleme bugetului, aşa încît să ne permitem o atît de mare ruşine! Mai ales că pentru patru ani Ilie Ilaşcu le-a fost coleg în Parlament.

Adică avem bani sa-i plătim pe torţionari şi pe securişti şi nu găsim nişte firfirei pentru patru eroi? (autor: Ion Spânu, sursa: Cotidianul)

(Visited 456 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Domnilor, lasati-ma in pace.Nu am dorit nimic , nici odata ceva pe gratis de la romani…De cind sunt in Romania (2001) miam platit permanent intretinerea si chiria…Problema este ca, cand se hotara soarta mea la intilnirile de la Odesa (februarie-aprilie 2001) intre serviciile secrete ale Rusiei, Romaniei si a Republicii Moldova sa ajuns la unele intelegeri : Partea rusa a avut citeva cerinte : de a nu locui timp de 10- 15 ani in Republica Moldova, de a ma convinge (partea romana si a RM) sa nu ma razbun pe nimeni, sa nu mai pun mana pe arma in viitor sa nu ma implic in politica RM.Rartea romana si-a luat obligatiunea de ami asigura un apartament si ajutor in adaptare si ami acorda un serviciu de munca. Partea RM si luat angajamentul de a ma monitoriza si de a numi permite min 7 ani de ma intoarce pe teritoriul RM. Pe mine nu ma intrebat nimeni nimica, a venit un reprezentant al Romaniei lamine in penitenciar (ambasadorul Ramaniei la OSCE) care ma informat ca in cel mult o luna voi fi transferat la Bucuresti sa-mi exzercit functia de senator… Ceia ce sa si intimplat ulterior…ROMANIA NU SIA RESPECTAT OBLIGATIUNILE LUATE . Mai mult , a refuzat sami recunoasca ca staj perioada de detentiei, chiar daca am adus de la institutia abilitata din RM ( SIS), care la vremea oportuna ma mobilizat la razboi…
    Lasatima varog in pace, nu mai doresc de la nimeni nimica…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.