Apel la istorie în cazul steagului Transilvaniei

Apel la istorie în cazul steagului Transilvaniei

by -
4 7228

Bineînțeles, slavă Domnului în România libertatea de expresie este garantată. Și slavă Domnului personal sunt în totalitate pentru libertatea de expresie. Din păcate însă aici avem de-a face cu manipulări grosolane ale istoriei care se pliază perfect peste ignoranța celor care apleacă urechea la această propagandă din neștire sau prostie sau ticăloșie. Sau poate toate la un loc.

Simbol al acestei propagande găunoase pentru o Transilvanie autonomă a devenit steagul Transilvaniei, în culorile albastru, roșu și galben, pe care este reprezentată o stemă a Transilvaniei din secolul XVII. Din punct de vedre istoric, în urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiată, fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluând câte un simbol, românii nefiind „reprezentați” prin niciun simbol, ei neavând statut de națiune. Astfel, maghiarii erau reprezentați de acvila neagră, secuii de soare și lună, iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie (Transilvania/Siebenbürgen) (detalii aici).

Așadar, românii nu sunt în niciun fel reprezentați pe steagul Transilvaniei, cel cu care defilează propaganda pentru o Transilvaniei autonomă dar și foarte mulți români care au impresia că sunt ardeleni adevărați dacă defilează cu un simbol pe care ei înșiși nici măcar nu sunt reprezentați și care, mai mult, este un simbol al opresiunii românilor din Transilvania timp de sute de ani.

Cu privire la steagul Transilvaniei și la simbolistica acestuia, l-am rugat pe istoricul clujean Vasile Lechințan, doctor în istorie, să mă ajute să înțeleg ce anume este cu acest steag fluturat de tot mai mulți români ardeleni și pentru a încerca să-i lămuresc pe naivi despre ce este vorba. Domnia sa a avut amabilitatea de a-mi transmite câteva rânduri cu privire la acest steag.

„Domnule Dan Tanasă,

Este o mare rușine pentru tot neamul românesc! S-a luat pe stema României o stema medievală a Transilvaniei din care lipsesc românii. Ungurii au simbol acvila neagră, secuii soarele și luna și sașii cele șapte turnuri. Steagul e luat din fondul stemei; jos galben, mijloc roșu și sus albastru. Iată așadar ce purtam noi românii ca steag: absența românilor din istoria Transilvaniei. Rușine! Rușine! Rușine.

Tinerii români, puțini la numar, care defilează sub acest steag al Transilvaniei care disprețuieste, în continuare, peste timp, pe români, sunt de iertat, pentru că nu au știut ce fac. Cei ce vor continua, aflând acum adevărul, vor fi de neiertat în fața strămoșilor noștri și demni de dispreț și în fața străinilor, care nu acceptă din principiu să-ți trădezi neamul”.

Să punem apă limpede în pahar

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Cine are de beneficiat de pe urma unei Transilvanii ”autonome” și chiar independente? România? Bineînțeles că nu. Congo? Nu cred! Mexic? Mă îndoiesc! Filipine? Slabe șanse! Ungaria? Budapesta nu și-a ascuns niciodată dorința de a alipi Transilvania din nou. Din contra. Revizionismul e politică de stat la Budapesta.

Ești maghiar, sas sau secui și fluturi steagul Transilvaniei? Ești liber să o faci, e dreptul tău să spui ceea ce crezi, dar nu uita că nu faci altceva decât să continui o nedreptate la adresa românilor din Transilvania. Nu poți pretinde că ești european și tolerant fluturând un simbol al oprimării și masacrării românilor din Transilvania.

Ești român și fluturi steagul Transilvaniei? Ești liber să o faci, e dreptul tău să spui ceea ce crezi, însă nu uita că tu nu ești reprezentat pe acest simbol pe care îl fluturi din prostie sau din ticăloșie. Înainte să te alături din naivitate acestui curent încearcă să te documentezi puțin. Nu te costă nimic și te poate ajuta să eviți o situația jenantă în care susții o cauză care nu te reprezintă. Dacă și după ce ai citit aceste rânduri continui să fluturi steagul Transilvaniei mă tem că ți-ai dovedit singur ticăloșia.

Sute de ani națiunea română a luptat pentru unire, nu pentru federalizare. Sute de ani în Transilvania românii au fost opresați și masacrați, națiunile conlocuitoare (magharii, sașii și secuii) refuzându-le dreptul de a exista ca națiune și de a fi egali cu ei. Ăsta este adevărul istoric. Maghiarii, sași și secuii au mai întăi a-și cere scuze și a manifesta respectul cuvenit față de românii victime ale intoleranței lor.

Evident că Transilvania este mai bogată cu toate națiunile conlocuitoare în ea. Însă ca român eu nu pot și nu vreau să uit ce s-a petrecut în Transilvania timp de sute de ani. Și fac un apel către frații mei maghiari, secui și sași să înțeleagă că revizionismul este toxic pentru toți. Sunt de acord cu autonomia în sensul descentralizării, nu în sensul în care militează propaganda maghiară și cozile de topor românești. (fragment de Dan Tanasă; text integral şi sursa Blogul lui Dan Tanasă)

(Visited 3.116 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

 1. În inima ROMÂNIEI nu mai erau daci,traci sau geți atunci când sau ajuns BOZGORII.
  Erau ROMÂNI (VETERANI ROMANI și foști daci ACUM COMPLET ROMANIZAȚI) numiți ”valahi” de barbarii slavi(volosky), germanici(wallachen,walchen), bozgori(olas,olah),turci(ulac).
  Domnitorul Gelu-GIULIU(Gelou-GILĂU),varianta ROMÂNEASCĂ pentru GIULIO,italianul lui IULIUS și ”ducele SALANUS” sunt NUME ROMANE care arată clar apartenența lor la Neamul ROMÂNESC.

 2. Ce istorie ai citit? Cea maghiara? Cea veche nu mai exista? Daca nu ati reusit sa dovediti ca in Transilvania nu mai erau Dacii, acum veniti si spuneti ca getii si dacii nu sunt din acelasi neam????? Mai citeste documentele istorice din timpurile vechi:1. Strabon (secolul I, d.Chr.), despre limba dacilor (Geografia):

  „Dacii și geții vorbesc aceeași limbă”

  2. Strabon (secolul I, d.Chr.), despre limba geților (Geografia):

  „Și în vremea noastră (după anul 15 d.chr., n.n.), Aelius Catus a strămutat în Tracia, din cealaltă parte a Istrului, 50.000 de oameni de la geți, un neam de aceeași limbă cu tracii.”

  3. Pomponius Mela (secolul I, d. Chr), despre neamul tracilor (Descrierea pământului):

  “Tracia este locuită de un singur neam de oameni, tracii, având însă fiecare alt nume și alte obiceiuri. Unii sunt sălbatici și cu totul gata să înfrunte moartea, mai ales geții.”

  4. Trogus Pompeius (secolul I, î. Chr.), despre înrudirea dacilor cu geții (Istoria lui Filip):

  „Şi dacii sunt o mlădiţă a geţilor. În vremea regelui Oroles (c.200 î.Hs., n.n.) se luptară fără succes împotriva bastarnilor şi de aceea, ca pedeapsă pentru slăbiciunea arătată, au fost siliţi, din porunca regelui, ca atunci când voiau să doarmă, să pună capul în locul picioarelor şi să facă soţiilor lor serviciile pe care acestea obişnuiau să le facă lor. Această pedeapsă a fost înlăturată numai după ce prin vitejia lor au şters ruşinea pe care şi-au atras-o în războiul de mai înainte”

  5. Strabon (secolul I, d.Chr.), despre faptul că geții și frigienii sunt neamuri tracice (Geografia):

  “Elenii îi consider pe geți, traci. Ei locuiesc pe amândouă malurile Istrului; mă refer atât la geți, cât și la mysieni. Ultimii erau de asemenea traci, iar în prezent ei poartă numele de moesi; de la ei se trag și mysienii de astăzi, care trăiesc printre lydieni, frigieni și troieni. De altfel, înșiși frigienii sunt brigi, o seminție tracă.”

  6. Dio Casius (secolul III, d. Chr.), despre teritoriul geto-dacilor (Istoria romană):

  (Dacii, n.n.) “locuiesc pe ambele maluri ale Istrului. Dar cei care sunt dincoace de fluviu, țin cu plata birului de Moesia și se numesc moesi. Cei de dincolo (de Istru, n.n.) poartă numele de daci, fie că sunt geți, fie că sunt traci din neamul tracilor, care locuiau odinioară în Rodope”

  7. Herodot (secolul VI,î. Chr.), despre conflictul dintre Darius și geți (Istorii):

  „Înainte de a ajunge la Istru, (Darius) birui mai întâi pe geţi, care se cred nemuritori” (514 î.Hs., n.n.). Alţi traci s-au supus şi s-au predat fără lupte. „Geţii însă, fiindcă s-au purtat nechibzuit (adică s-au opus, n.n.), au fost îndată robiţi, măcar că ei sunt cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci”

 3. As dori sa precizati CARE erau simbolurile romanilor si care le-au fost refuzate sa fie puse pe stema Transilvaniei? Va multumesc pentru raspuns.

 4. problema e ca falsificati istoria priviti mereu în urma da-ti mereu cu lacrimogene va place postul de victima sau scoateti sperietori pompoase gen crime genocid iobag sau vesnica vorba cu care spalati pe creier copii nostri gen vesnica lupta a Transilvaniei pentru unirea cu romania sau valahia sau si mai pompos re-antoarcerea Transilvaniei la tara muma te-n treb cand a apartinut Transilvania de romania afara de 1918 daca te referi la teritoriul Daciei pai Daci stapaneau în Transilvania si capitala Daciei era în Transilvania de azi iar peste carpati stapanea alt trib geti care cu greu sau unit cu Daci si pentru scurt timp si Daci sen-rudeau cu celti nu cu geti va place sa aratati harta Daciei unita cu geti ca jus-tificare pentru propagan-da de romanizare a Transilvaneniei deci daca Daci au avut teritoriul pan la marea neagra atunci Transilvania trebuia sa va ceara sa va uniti cu ia si nu invers dar ghinion si laso mai moale cu fratilor suna frumos nu spun nu dar uitate cum Transilvania îs-i pierde identitatea astazi sau ce sa întamplat cu sasi sau sfabi la discrimi-narile la care au fost supusi la deportarti în siberia sau Transilvaneni deportati în baragan li sau luat casele si at-i adus moldoveni sau olteni falsificarea istoriei discriminarea maghiarilor exemplu sau strans 14000 semnaturi pentru autonomia economica a Transilvaniei si depuse la presedentia romaniei reactia romanilor imedeat o ploaie de în-jureturi amenintari la adresa lor si cine în-jura mai bine avea multe aprecieri deci 14000 semnaturi în seamna nimic raportat la populatia maghiara din romania si nu au semnat doar maghiari ok asa ca lasa vrajala ca nu tine amintesteti de asa zisul act al mari uniri ce ati promis acolo si ce sa realizat ten treb sa facut referendum au fost întrebati Transilvaneni daca vor cu voi ? 100 mi oameni prezenti la alba iulia nu în seamna toata Transilvania asa ca daca vrei sa areti cu degetul arata spre tine si Da pentru Transilvania libera

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.