Agricultura, vedeta economiei românesti în 2011

Agricultura, vedeta economiei românesti în 2011

by -
0 559

Agricultura a adus în 2011 în economia locală aproape 20 de miliarde de euro, în creştere cu 30% faţă de valoarea producţiilor din anul precedent, potrivit estimărilor diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank.

Recoltele de grâu, porumb sau floarea soarelui acoperă două treimi din valoarea totală în bani a producţiei agricole totale din acest an. Astfel, producţiile de cereale au adus în economie 14 miliarde de euro. Alte 1,2 miliarde de euro au fost acoperite de recoltele de bumbac, tutun sau cânepă. Mai mult, plantele furajere au valorat în 2011 aproape 3 miliarde de euro iar producţia de roşii, castraveţi sau varză a adus în conturile fermierilor români alte 2,3 miliarde de euro.

Dacă în 2010 piaţa locală a cartofilor era evaluată la 1 miliard de euro, producţia de anul trecut a urcat valoarea acestei pieţe cu 500 de milioane de euro. Alte 1,3 miliarde de euro au ajuns în conturile producătorilor agricoli care au mizat în 2011 pe fructe sau pe viţă de vie. De celalaltă parte, zootehnia generat în acest an 4,1 miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de anul trecut. Puţin peste jumătate din aceşti bani au venit din comerţul cu animale în timp ce restul a fost generat de afacerile cu produse din carne.

Restul de 1,3 miliarde de euro au intrat în economie pe business-urilor specializate în servicii agricole.

autor: Gabriel Razi (Ziarul Financiar)

Rezultatele în bani ale agriculturii în 2011
Producţie
Valoare (mld. euro)
Cereale
4,6
Plante furajere
3
Legume
2,3
Cartofi
1,5
Vin
0,16
Fructe
1,15
Animale
2
Produse animale
2
Servicii agricole
1,3
Sursa: Raiffeisen Research
(Visited 94 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.