A Treia Forta: Economia libertatii

A Treia Forta: Economia libertatii

by -
0 639
Intr-o perioada de profunda criza a societatii romanesti, in care solutiile de redresare morala, sociala si economica fie lipsesc cu desavarsire, fie prelungesc iluziile, intaresc status-quo-ul si adancesc declinul, „A Treia Forta: Romania profunda” propune:
Economii viabile (si nu economie, un unic model economic) bazate pe antropologia crestina a persoanei si a daruirii.
– O a treia cale intre „capitalismul gangsteresc” autohton si globalismul corporat de sorginte neoliberala, pe de-o parte, „economia asistentiala” a statului-dadaca „national” si a suprastatului socialist european, pe de alta parte.
– Strategii distributiste de raspandire a proprietatii productive, cu radacini in gandirea economica a lui Ion Mihalache si Virgil Madgearu, adaptate noii economii postcapitaliste.
– O regandire a preceptelor fundamentale ale economiei neoliberale/ neoconservatoare in lumina noilor economii „postcapitaliste”.
– Actori economici opusi lui homo oeconomicus si homo interlopus.
– Un stat reprezentativ cu orientare personalist conservatoare si o economie distributista bazata pe „vecinatate”.
Antologia „A Treia Forta: Economia libertatii – Renasterea Romaniei profunde” nu este un retetar economic. Desi textele incluse descriu tendinte, ofera sugestii, redescopera vechi valori sau propun altele noi, cititorul nu va gasi in paginile ei un modelul economic prescriptiv si preambalat. „Modelul” este mai degraba un itinerar, o topografie ce se dezvaluie treptat pe parcursul lecturii din intrepatrunderea fireasca a ideilor diferitilor autori; fiecare deschide o noua perspectiva, „ataca” o alta problematica, „sparge” inca un set de prejudecati. Nimic nu este abstract sau fortat, indepartat de viata truditorului de zi cu zi. Asteptarile cititorului, a carui gandire „economic si politic corecta” a fost marinata in teoriile „macroeconomice” ale „expertilor internationali” si ale think-tank-urilor dambovitene vor fi insa mereu inselate. (Ovidiu Hurduzeu)
(Visited 185 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.