A guverna

A guverna

by -
0 698

Guvernarea este o știință și o artă în același timp. Cel care intră într-o formațiune ministerială pentru a dobândi mulțumirile celor care l-au ales și mai ales pentru a rămâne în memoria posterității trebuie să corespundă așteptărilor celor care i-au acordat încrederea. În situația în care se găsește este o obligație și o răspundere deosebit de mare. Este extrem de dificil să guvernezi un tot alcătuit din componente atât de diferite. Judecata vine din partea celor care l-au ales, ca și din partea opozanților și a celor care s-au rezervat și ea reflectă poziția social-politică a fiecăruia, dar și în fapt măsura în care actul de guvernare în cauză este considerat benefic sau nociv. În consecință, cel căruia i-a revenit o răspundere ministerială îi revine să judece cu înțelepciune și măsură toate acțiunile sale, care n-au doar un impact asupra propriei persoane, ci prin funcția pe care o deține asupra întregii societăți. El își pune la încercare prin cel mai mic gest al său nu numai prezentul în care acționează și viitorul său, dar și al țării.

Cel căruia i se încredințează o funcție guvernamentală nu trebuie să fie doar un ales politic al unui joc de culise, ci în primul rând trebuie să fi demonstrat în cariera sa de până atunci însușirea de bază de a corespunde sarcinii care i se încredințează, ba chiar mai mult decât atât, de a fi recomandat prin capacitate și realizări. Remanierile și înlocuirile au consecințe negative nu numai asupra celor în cauză, ci asupra actului de guvernare în sine și a țării. Deci, oricare formație ministerială trebuie profund și responsabil pregătită, iar cei mai buni trebuie preferați în desemnare – evitându-se candidaturi întemeiate doar pe criteriul politic, uneori de conjunctură – și căutându-se să se opereze o selecție în care valoarea reală și capacitatea trebuie să fie temei al alegerii.

Trecând la actele de guvernare, acestea trebuie să fie bine și multilateral gândite și să fie rodul, pe cât se poate, al unei opinii colective a guvernanților. Fără îndoială că și acțiunile spontane pot fi benefice, dar ele nu trebuie improvizate, ci multiform analizate înainte de a fi luate decizii pentru a nu se ajunge la situații limită ori chiar la retragerea măsurii în cauză sau la supărătoare „îmbunătățiri succesive”. Un act de guvernare întemeiat pe dezbaterea sa în Parlament asigură un fond și o formă a sa susceptibile de a nu fi criticate și mai ales de a nu fi respinse de majoritatea societății. Dezbaterea în presă a „proiectului de proiect” nu este benefică, uneori întemeiată doar pe „indiscreții”, ci dimpotrivă diluează problema și-i scade nivelul de însemnătate; această dezbatere trebuie făcută la nivelul general doar când s-a ajuns în ceea ce privește actul în sine la forma finală supusă mandatarilor națiunii – Parlamentului – pentru a fi ratificată cu „retușurile” de rigoare, dar ea beneficiind în general de consensul majorității parlamentare. O dezbatere publică deslânată, care să dureze luni de zile, chiar dacă este vorba de o problemă de importanță primordială, nu ne ajută mersului înainte, deoarece o focalizare problematică excesivă riscă să producă efecte negative asupra procesului general de progres.

În actul de guvernare este necesară o atentă și judicioasă seriere problematică a ordinei de priorități, cunoașterea profundă, de detaliu, a chestiunii în cauză, judecarea ei în contextul general, multă măsură, evitarea grabei care poate fi nocivă. Nimic nu poate fi mai dăunător decât o lipsă de hotărâre sau o soluție improvizată.

A guverna este poziția de maximă responsabilitate a unui cetățean față de țara sa, față de societatea din care provine. A ocupa o înaltă funcție și a se îngriji de prezentul dar și viitorul națiunii înseamnă pentru cel în cauză prilejul de a se afirma față de concetățenii săi și de a dobândi o prețuire nu numai a celor de astăzi, ci și a celor de mâine și acest lucru nu trebuie să-l uite niciodată cei în cauză. (autor: Dan Berindei, sursa: Revista Clipa)

(Visited 79 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.