Pledoaria dr. Nicolae Paulescu din cadrul procesului studentilor nationalisti din 23 martie...

Pledoaria dr. Nicolae Paulescu din cadrul procesului studentilor nationalisti din 23 martie 1924

by -
4 1403

“Cauza ajunsă în judecata domniilor d-voastră nu este tentativa decisă sau intenţia neconcretizată a unor tineri studenţi de a întrebuinţa violenţa în raporturile dintre guvernaţi şi guvernanţi. Cauza ajunsă în judecarea domniilor d-voastră nu este vreo ostilitate mai mult sau mai puţin antisocială împotriva populaţiei evreieşti paşnice, muncitoare şi până la proba contrară prezumată a fi loială cu statul care o găzduieşte şi în care trăieşte. Naţiunea Română a creat Statul Român. Naţiunea Română este singura răspunzătoare în Istorie. Dacă piere România, nu alţii, ci singuri noi, românii, vom fi vinovaţi. Responsabilitatea aduce dreptul de a conduce şi, înainte de aceasta, dreptul la apărare. Românii sunt un popor paşnic şi o naţiune conştientă. Suntem toleranţi cu străinii pentru că avem legitimitate pe pământul strămoşesc şi pentru că nu ne lipseşte capacitatea de a asimila de bună voie.

Cauza ajunsă în judecata domniilor d-voastră este cea mai mare primejdie naţională şi socială din istoria de două milenii a poporului nostru. Cauza ajunsă înaintea domniilor d-voastră este conspiraţia Forţelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate şi de a fonda aici în spaţiul carpato-pontodunărean Israelul european. Israelul european: stat bi-naţional cu evreii clasă conducătoare şi exploatatoare în calitate de naţiune învingătoare şi cu noi, românii, clasă subordonată şi exploatată în calitate de naţiune învinsă. În România nu există antisemitism nativ scop în sine din ură de rasă sau ură de religie. În România există numai un antisemitism reactiv de legitimă apărare împotriva unei agresiuni din exterior în complicitate cu trădare din interior.

Înainte de a vă retrage în camera de deliberare şi înainte de a lua o decizie, vă adresez o rugăminte. Vă adresez rugămintea să vă gândiţi că sunteţi exponenţii unei naţiuni căreia Dumnezeu îi interzice a se sinucide. Rugămintea că n-aveţi chiar dreptul să uitaţi cele 34 generaţii premergătoare de români care vă privesc din cer şi din pământ. Rugămintea să vă gândiţi că nu aveţi chiar întreg dreptul de a nu ţine seama de ce aşteaptă şi de ce nădăjduiesc de la dvoastră următoarele generaţii de români.

Sunteţi îndreptăţiţi să judecaţi după legile în vigoare şi după propria d-voastră conştiinţă. Umila mea rugăminte şi mare rugăminte a istoriei sunt ca la criteriul legii şi la criteriul conştiinţei să adăugaţi criteriul Naţiunii care nu vrea să moară şi care nu trebuie să moară. Vă însoţeşte rugămintea mea şi eu alături de întreaga Naţiune avem încredere în domniile d-voastră.”

*Nicolae Constantin Paulescu (n. 8 noiembrie 1869, Bucuresti; d. 19 iulie 1931, Bucuresti), om de ştiinţă român, mdeic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucuresti, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulina.

*In cadrul acestui proces au fost judecati : Corneliu Codreanu, Ion I. Mota, Ilie Gârneata, Tudose Popescu, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Leonida Bandac, Vernichescu, Traian Breazu, Nicolae Dragos, dr. C. Danulescu, Ion Zelea Codreanu in asa-zisul complot al studentimii contra guvernului Romaniei.

 

sursa: dr. Serban Milcoveanu – Pentru ce a fost ucis Corneliu Zelea Codreanu.

(Visited 500 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

 1. Sunt foarte interesat de acest subiect, va multumesc pentru acest articol. As fi curios daca m-ati ajuta cu ceva: unde as putea gasi informatii despre acest proces? Ce li se imputa studentilor?

  Multumesc

 2. OFF TOPIC:

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/06/14/pe-drumul-invierii-simpozion/

  Asociatia ROST

  BUCOVINA PROFUNDA

  organizeaza

  PE DRUMUL ÎNVIERII

  Expoziţie de fotografii şi documente

  privind mărturisirea lui Hristos în temniţele comuniste

  S U C E A V A , 1 8 – 2 3 i u n i e 2 0 1 0

  ● vineri, 18 iunie, ora 17 – Muzeul de Istorie Suceava

  +VERNISAJ+

  Vor vorbi:

  Marcel Petrişor, scriitor, 17 ani de temniţă

  Paul Ghiţiu, senior editor Asociaţia ROST

  Iulian Capsali, jurnalist Asociaţia ROST

  Florin Pintescu, istoric

  Preot Mircea Bejenar

  Monahul Moise de la Oaşa

  ● sâmbătă, 19 iunie, ora 13 – Muzeul de Istorie

  +Conferinţa+

  VERBUL ŞI BISERICA ÎNTEMNIŢATE

  Vor vorbi:

  Marcel Petrişor, scriitor, supravieţuitor

  Dumitru Oniga, poet, fost deţinut

  Monahul Moise de la Oaşa

  ● duminică, 20 iunie, ora 17 – Biserica Domniţelor

  +Seară duhovnicească+

  Acatistul Sfinţilor Români din inchisori şi

  Convorbiri duhovniceşti cu

  Marcel Petrişor, Monahul Moise de la Oaşa

  ● marti, 22 iunie, ora 17 – Muzeul de Istorie

  +Conferinţa+

  TEMNIŢA – CHIVOT AL CREDINŢEI ŞI AL NEAMULUI

  Părintele Oprea Crăciun, supravieţuitor al temniţelor comuniste

  Dumitru Oniga, poet, supravieţuitor

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.