“Nici nu vă daţi seama, încă, de ceea ce vă las eu!”

“Nici nu vă daţi seama, încă, de ceea ce vă las eu!”

by -
1 824

În 1876, la Hobiţa, s-a născut unul dintre puţinii creatori autentici români, recunoscuţi ca atare în lume.

Creatorul sculpturii moderne, cel care atunci când autorităţile româneşti ale vremii au refuzat să-i plătească o sculptură,care i-ar fi adus banii necesari pentru a ajunge la Paris, a hotărât să plece pe jos până acolo.

“Pe jos de va trebui să mă duc mai departe, o voi face! Voi porni în patru labe, dar nu dând din coadă”

A pornit aşa, în opinci. După un drum de trei săptămâni era la Viena. Mai tarziu a ajuns în Franţa, bolnav de pneumonie şi nevoit să rămână cateva zile intr-un spital al maicilor din Luneville.

Banii necesari studiului la Scoala de Arte Frumoase i-a obţinut lucrând ca spălător de vase în restaurantele pariziene.

Încet, cu fiecare sculptură a cucerit noi tărâmuri. Mai întâi Franţa, apoi Europa, urmând firesc America si Asia.

De-a lungul anilor, cei care au condus instituţiile romăneşti l-au împiedicat de nenumarate ori si în diverse forme. I-au fost refuzate lucrări pe care a dorit să le realizeze în România după cel de-al doilea război mondial, nu a putut reveni în ţară desi si-a dorit să moară la Hobiţa.

Devenirea îi aparţine în totalitate lui. România ca naţiune ar trebui să vorbească despre Brâncuşi cu ruşinea celui care nu a fost capabil să-i înţeleagă geniul, cu durerea celui care-şi înţelege nedreptatea şi suferinţa pricinuită.

Suntem încă departe de a-l fi înţeles, profeţia s-a dovedindu-se adevărată: “Nici nu vă daţi seama, încă, de ceea ce vă las eu!”

În înţelepciunea sa ne-a lăsat însă o fereastră. A spus: “încă”,  prin acest cuvânt oferindu-ne şansa ca în viitor, cândva, să înţelegem pe deplin moştenirea sa.

Aş vrea să-l re/descoperiţi pe Brâncuşi şi ca pe un foarte bun fotograf. A învăţat despre fotografie de la un celebru fotograf în acea epocă: Man Ray.

Din dorinţa de a se documenta, de a-si pune în evidenţă creaţiile a realizat mii de fotografii pe care le păstrează muzeele lumii sau colecţiile particulare.

Vă invit să priviţi câteva dintre fotografiile realizate de el, observând studiul atent al luminii si al umbrelor.”

Sursa: http://eugencalota.wordpress.com/

(Visited 138 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Impresionant articol,artistii,de regula devin celebri dupa ce mor,in viata contemporanii,nu le pretuiesc adevarata valoare,e o practica des intilnita la romini,probabil si la alte popoare.Felicitari pentru articol iar pozele sint arta! Sa auzim numai de bine si salutari de la Nürnberg!.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.