Nenorocirile de la Ip și Trăznea

Nenorocirile de la Ip și Trăznea

by -
4 10070

Numele localităților Oradour din Franța și Lidice din Cehoslovacia au devenit simboluri cunoscute pe plan mondial ale barbariei hitleriste. Există însă și două culmi ale crimei horthyste în Transilvania. În localitatea românească Trăznea, horthyștii au pătruns la 10 septembrie 1940. La intrarea în comună câțiva copii români ieșiseră cu vitele la păscut. Au fost împușcați toți pe izlazul comunei. Apoi horthyștii au pornit pe ulițele satului și au dat foc caselor, împușcând pe oricine întâlneau. A ars întregul sat. Victimele zăceau pe străzi, prin curți și grajduri, pe câmp. Preotul creștin ortodox s-a ascuns în casa parohială; când preoteasa și fiica sa au sărit pe fereastră, încercând să se salveze din flăcări, au fost împușcate. În masacrul de la Trăznea au fost uciși și răniți 263 de români (copii, femei, bărbați, tineri și vârstnici).

În aceeași zi de 10 septembrie, în comuna Ciumărna, trupele horthyste au executat un alt grup de români. În comuna Suma, 11 români au fost omorâți în chinuri, ciopârțiți cu baionetele, trupurile lor fiind lăsate șase zile neîngropate pe marginile râului Bereteu.

În comuna Ip, județul Sălaj, a avut loc într-adevăr o «Noapte a Sfântului Bartolomeu», așa cum preconiza baronul Aczel. La căderea nopții, plutoane de ostași unguri, însoțite de echipe ale gărzii horthyste (Nemzetorseg), au scos din case și i-au schingiuit pe toți românii care nu fugiseră: li s-au zdrobit oasele, li s-au smuls unghiile, apoi au fost împușcați cu toții. Femeile au fost violate, iar copii au fost spintecați cu baioneta. După măcel a venit jefuirea cadavrelor și a caselor. Cadavrele au fost cărate apoi cu căruțele, amestecate cu răniții care mai respirau; cu toții au fost aruncați într-o groapă de 35 X 25 m, peste care s-au turnat 400 kg de var; groapa a fost acoperită apoi cu pământ. I-au căzut victime acestui masacru 165 de români (copii, bătrâni, femei și bărbați).

Numărul celor uciși de trupele horthyste și formațiunile paramilitare fasciste numai în septembrie 1940 și numai pe teritoriu județului Sălaj se ridică la 481 de persoane. Dintre acestea, 460 erau români, 16 slovaci și 5 evrei. Din totalul victimelor, 190 au fost copii, iar 179 femei.

Statisticile vremii – evident, incomplete – consemnau doar după primii doi ani de stăpânire horthystă 991 de români executați oficial fără nici un fel de judecată, 6 813 cazuri de crime și maltratări grave. Dintre ele: în județul Bihor –1 305 Ciuc – 412; Cluj – 1050; Maramureș – 133; Mureș – 117; Năsăud – 166; Odorhei – 57; Satu Mare – 691; Sălaj – 1 236; Someș – 477; Trei Scaune – 493. Documentele doveditoare au fost prezentate de delegația română la Conferința de Pace din 1947 de la Paris.

Amploarea crimelor, dimensiunile atrocităților săvârșite de autoritățile horthyste nu vor putea fi niciodată cunoscute cu exactitate. Mai ales că, încercând să șteargă pe cât posibil urmele masacrelor. Autoritățile horthyste au emis ordine speciale, draconice, de confiscare și distrugere imediată a oricăror dovezi încă disponibile.

*Aurel I. Rogojan – Fereastra serviciilor secrete, Cap. – Delirul maghiar: propagandă, spionaj și extremism pentru «Ungaria Sfântului Ștefan», p. 331-333, Editura Compania, București, 2011

(Visited 5.901 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Da dar atrocitatile bunicilor criminali se cam continua impotriva romanilor si in zilele noastre.Becalii si patriotii care au agonisit dupa ’89 sa se adune la noul partid”Romania Unita”si sa arunce cu banii acolo nu aiurea.Dumnezeu va vedea mai bine aceasta fapta de aparare a unei natii,nu frectii la un picior de lemn;
    danseaz pentru tine,ajuti un amarat dar cu restul mii de amarati ce se va intampla? dai bani unei familii pentru un copil ,dar cu restul copiilor de romani amarati cum ramane.Acolo s-a deschis o poarta pentru romanitate,la acest partid”Romania Unita”.Acolo sa se adune patriotii,care au si care n-au sustinere materiala ci doar imbold sufletesc mostenit din mosi stramosi.Se pare ca e un prilej unic dupa 26 de ani de trezire a spiritului national.

  2. Cat suntem inca pe pace,
    …va zic Bine’ati venit!

    Insa NU trebuie sa plateasca nimeni atrocitatile bunicilor lor… Nici chiar tu cititorule!

  3. Ce ziceti lifte spurcate si vipere otravite ,meritati sa aveti loc sub soare ? Ce zici DL. Orban meriti sa privesti macar spre Romania ,dar sa mai emiti si pretentii de popor civilizat , care pretinde drepturi Si va considerati oamini si minoritate supuse la chinuri de Romani ! Raspundeti voi ticalosi si curve Hortiste din UDMR si natia voastra spurcata ,meritati sa ne priviti in ochi criminali spurcati ! Ce zici dl . iohannes ,Avram iancu ,este criminal si Ungurii melusei ? Raspunde Dl .Basescu ,care i-ai protejat si decorat pe spioni si criminali ,,,te numesti Roman ? Parlamentul Romaniei ,Politia ,jandarmeria ,S R I ; S I E si justitia Romana ,cum protejati Romania si aparati valorile nationale si demnitatea noastra de Romani ,pana cand o sa priviti impasibili cum Ungurii ne badjocoresc ? Dl,Premier ,nu aveti nimic de spus ,vizavii de aceasta badjocura !!!!

  4. Ungurii astia extremisti si criminali trebuie condamnati pentru crimele facute impotriva romanilor si alungati din Romania.Este indmisibil sa aiba mai multe drepturi decat romanii in Romania si sa li se permita sarbatorirea Ungariei si comemorarea criminalilor de razboi pe teritoriul Romaniei.Rusine!!! Huo!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.