Marele savant Nikola Tesla a fost român. Era istro-român de origine şi...

Marele savant Nikola Tesla a fost român. Era istro-român de origine şi îl chema Nicolae Teslea

by -
4 4148

Nota Autorului:

Dupa ce am preluat si publicat seria de articole Nicolae Tesla-”Un român venit din alt spatiu” ,multi mi-au zis ca Tesla nu e roman,ca e sarb,si chiar daca ar fi roman,cu ce ajuta,ce importanta are mandria nationala? Eu nu am zis ca ajuta cu ceva,iar mandria nationala tine de inima fiecaruia,deci importanta acordata acesteia e strict personala. Studiind insa despre istro-romani si despre romanii din afara granitelor statului actual,cred foarte posibila aceasta teorie.

Pentru moment am gasit acest articol scris de Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ştefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţa din România.

Sper sa fie cat de cat edificator.

teslaMarele savant şi inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicai Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar.

Numele iniţial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari). Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea şcolii de ofiţeri a predat matematică în diferite şcoli militare, ca până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena. Tatăl lui Teslea, iniţial, şi el elev la şcoala militară, şi-a schimbat repede profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit iniţial părintele Teslea se găsea în comuna Similian, la poalele munţilor Velebiti, acoperiţi de păduri de stejar, fag şi corn, în provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat şi părintele.

Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român bănăţean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croaţia. Provincia Lica era locuita compact de istro-românii morlaci, încă din sec. XV-XVI. Gospici se afla la câţiva kilometri de ţărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.

Preotul, om cult, se interesa cu precădere de literatură, filosofie, ştiinţe naturale şi matematică. Încercarea de desnaţionalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe.

Mama lui Teslea, Gica Mandici, româncă şi ea după nume, a rămas – copilă fiind – orfană, şi a trebuit să se ocupe de cei şase fraţi mai mici. Tatăl său a refuzat s-o trimită la o şcoală în limbă străina, dar ca autodidactă şi-a completat cultura ca elevă a soţului ei. În casa preotului se strânsese, cum am văzut mai sus, o vasta bibliotecă din felurite domenii, mai mult ştiinţifice. Gica era vestită datorită frumoaselor broderii pe care le făcea.

Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, şi trei surori: Anghelina, Milica şi Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.

Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.

Nicolae, inventatorul, şi-a făcut studiile la Karlovat şi la Politehnica din Graz (1875-1881). Îşi începe celebrele descoperiri şi invenţii încă din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, în cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), după care porneşte în vajnica odisee americană.

Când zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gândeşti la istro-românul devenit cetăţean american, omul de ştiinţă şi inventatorul prolific în domeniul electro şi radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897). Tot el a inventat şi sistemul bifazat de curent electric alternativ şi a studiat curentul de înaltă frecvenţă. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvenţă etc. În atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune. Noi, românii, am uitat să-l comemoram la 140 de ani de la naştere, când Tesla a fost pomenit doar, într-o scurtă comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonăchescu.

Invenţia fenomenului „câmp electric învârtitor” se naşte în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Teslea pleacă la Paris, unde este angajat la „Compania continentală Edison”. Aici, modifică dinamo-maşina Edison. În cadrul aceleiaşi companii, construieşte centrala electrică Strasbourg. Deşi i se promiseseră 25.000 dolari la încheierea dificilei lucrări, a fost frustrat de gratificaţii. Unul din asistenţii lui Edison, Charles Bechelore, îi propune să emigreze în America şi îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). După unele peripeţii (i s-au furat banii în gara Le Havre), se adresează proprietarului vasului, care îi înţelege situaţia (biletul şi locul îi aparţineau, fiind nominalizat), şi pe baza documentului de bord este primit şi astfel, fără bilet, ajunge la New York, unde se prezintă la Edison. Este primit cu dificultăţi şi răceală, dar în baza recomandării scrise, este angajat în atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor şi generatoarelor de curent continuu Edison.

O situaţie neprevăzută îl face să se remarce în mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia să plece spre Europa la data fixă; avea toate locurile vândute şi întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Teslea să repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descoperă în spirele înfăşurării bobinei şi o remediază, rebobinând-o în 20 de ore. Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecţiunea este îndepărtata în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicaţii: fusese o glumă. Nici alte gratificaţii promise, de exemplu pentru perfecţionarea generatoarelor şi motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator şi un nou tip de întrerupător, nu i se acordă. Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum înainte pe cont propriu şi va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenţi alternativi polifazaţi. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Teslea în competiţia sa cu Edison şi treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.

Din primăvara lui 1885, mândrul Teslea refuză să mai colaboreze cu Edison şi lucrează independent, înfiinţându-şi propria firma, „Tesla Arc Light Company”.

Într-o discuţie cu Henri Coandă, înregistrată pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal că îl cunoscuse pe Teslea: „Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (Generalul Constantin Coandă – n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân – n.n.); e bănăţean, şi felul lui de a gândi şi de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr faţă de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influenţat şi de el, pentru că felul lui de a vorbi şi de a prezenta lucrurile erau aşa de extraordinare încât, deşi eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanţi, care a schimbat poate toată viaţa omenirii, e un bănăţean!…”. Daca acum, să zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva să ne spună cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, românul din Banat: „Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mişcând o bucată de fier în faţa unui fir de aramă”, lumea l-ar fi închis ca nebun. Întâlnirea lui Coandă cu Teslea s-a petrecut în 1893, când Teslea se afla în ţară, datorita morţii mamei sale. Era deja celebru în lumea întreagă, în România însă mai puţin.

În noiembrie 1933, recent emigrat în SUA, Albert Einstein află de cercetările lui Tesla asupra fisiunii nucleare şi caută să-l cunoască. Apropierea se face cu ajutorul unui tânăr reporter ştiinţific, Kenneth Sweasy, care se prezintă la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, în 1931, când primeşte scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sărbătoririi aniversării sale, el mărturiseşte că lucra la o nouă sursă de energie, informaţie care-l incită pe Einstein spre a-l cunoaşte.

Teslea se ocupa de câmpurile gravitaţionale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunoştinţa de articolul savantului roman din „Scientific American”, bazat pe experienţele efectuate la instalaţia sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obţinerea tensiunilor înalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetării nucleului atomic.

La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flăcările mistuie toate instalaţiile de telegrafie şi întreaga aparatură pentru obţinerea curenţilor de înaltă frecvenţă. Catastrofa îl lasă sărac la bătrâneţe pe Teslea, fără mijloace financiare, dar savantul îşi recompensează secretarele care-l părăsesc, tăind în doua medalia de aur Edison pe care o primise. După ce incendiul laboratorului l-a lăsat în stradă (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat într-o modestă cameră de hotel. Dar şi în aceste condiţii precare el îşi continuă cercetările.

În primăvara lui 1898, Teslea demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanţă, a unui vas fără echipaj. Experienţele au fost efectuate în largul marii, în apropiere de New York.

În 1899, Teslea construieşte la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, şi realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile oraşului de la distanţă, obţine tensiuni de 12 milioane de volţi.

Edison şi Teslea au fost propuşi împreuna să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-şi închinaseră viaţa pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităţilor din trecut. Dar era în 1916, şi premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial…

Nicolae Teslea moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 şi este înmormântat la 12 ianuarie. O covârşitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul său.

PS. Îmi permit sa atrag atenţia că în vreme ce lui Teslea, guvernul iugoslav i-a acordat o pensie viagera lunară pentru meritele sale, de 7500 dolari, deşi lucra la „Massachussetts Institute of Tehnology”, nu cunosc vreun om de ştiinţă român care să fi primit vreo pensie viageră de merit, din partea statului. În aceeaşi serie de nedreptăţi, amintesc şi faptul că în vreme ce la Belgrad există un mare muzeu tehnic „Nikola Tesla”, la noi, fostul „Muzeu Coandă” din casa părintească a savantului a fost desfiinţat, din dispoziţia Elenei Ceauşescu. Cine are urechi de auzit?


January 11, 1999, Formula As

(Visited 2.243 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

 1. PREA TIRZIU MI-AM DAT SEAMACA ?functioneaza;1BLANDETEA,BUNATATEA, RABDAREA ESTE INCEPUTUL CREDINTEI , DUBLATA CU ASTEPTARE SI SIRGUINTA ESTE MIRACOLUL DIN VIATA NOASTRA. CIND ESTE CEL MAI GREU,ATUNCI SA FIM SI MAI CONCENTRATI CU LUCIDITATE PENTRU CA DECIZIILE SA VINA CU MARE RABDARE AUTOMAT , CORECTE CU PUTERE DE MIRACOL,TREBUIE SA AVEM CREDINTA DIN TOATA FIINTA NOASTRA,ADICA GINDUL CU HOTARIRE SA IA PARTE LA UNIREA CU REGELE TAU,DOMNUL, O FIINTA CA LUMINA AURIE CE TE UMPLE INCET SI SIGUR CU ENERGIE CARE DUBLEAZA TOT CORPUL,PERMANENT ,CONSTANT IN CERC UNDE TU ESTI CENTRUL UNIVERSULUI MARE SI MIC(INTERIOR) .DE FAPT ACEASTA COMUNICARE SE FACE INTRE DOUA TARAMURI ,ECHIVALIND CU OCHIUL INCHIS AFARA ,INAUNTRU SE DESTEAPTA . VREI SA FII SANATOS ,SA AI MAI MULT SUCCES IN TOATE DOMENIILE,REVENIND ASUPRA ACESTUI SCOP ZILNIC SI MEREU STARUIE IN DORINTA TA CU HOTARIRE, PINA CIND SE VEDE REALIZAT ,DECI SUCCESUL ESTE DEPLIN AL TAU. AICI SE VEDE REUSITA GINDULUI TAU ZILNIC,CARE DIN SCOP DEVINE VIS, UN MOD IN CARE DORINTA SE REALIZEAZA CU SUCCES , DE FAPT URMEAZA SA TREACA DIN SUBCONSTIENT IN CONSTIENT , IN VIATA REALA . CU AJUTORUL PREA INALTULUI TAU OASPETE ,UNIVERSUL A VENIT F.IUTE LA TINE CA FIIND UN MOD DE UNIRE INTR-UN SINGUR TARAM ,AL CONSTIITII SI AL MINTII ,UNDE ESTE RADACINA SI CENTRU INTREGI NOASTRE FIINTE .ACEASTA RAZA DE LUMINA A ADUS PAROLA DEZLEGARI JOCULUI NOSTRU CU VITEZA CEA MARE IN AJUTORUL CRESTERII INTERIOARE APARIND IN IMAGINI ,VOCE ,SIMTURI CA O PERSPECTIVA FIZICA ASUPRA LUMII,CA UN COVOR FERMECAT PE CARE TU TREBUIE SA PLUTESTI ,SA INTRI –N EL SI CU EL IN REALITATE . FARA ACEASTA USA DESCHISA ,ESENTA NOASTRA , OBTINEREA ACELUL CEVA ESTE CA O GREUTATE MARE IN SISTEMUL REAL ,FIZIC.. ACEASTA PRACTICA SE FACE INTR-O CAMERA SINGUR SI CU MEDITATIE CU FEREASTRA SPRE SOARE
  o zi în urmă
  2. ,CHIAR DACA NU SE VEDE,VIZUALIZEZI CA O BULA EXTREM DE MICA DIN CARE SE IVESTE O RAZA DE LUMINA CARE TE VINDECA SI TE AJUTA CU ENERGIA EI,CU CREDINTA IN EFECTUL POZITIV IN TIMP RECORD ;VEZI SECVENTE IN IMAGINI,AUZI O VOCE CARE TE INDRUMA SAU PRIN SIMTURI,ITI FACI O ORDINE IN PROPRIU TAU UNIVERS CU IDEI FARA A ADUCE CEA MAI MICA ATINGERE VECINILOR SAU APROAPELUI TAU SI GANDURI BUNE CARE SA FIE IN AJUTORUL TUTUROR SI-N PRINCIPAL AL TAU . RESPECTIND SEMNELE DIN SIMTIREA NOASTRA CARE NE DETERMINA SA LUCRAM AUTOMAT SUBTIL CU CLARITATE. PRACTIC TREBUIE SA INTELEGEM ACEASTA SCHIMBARE DE DIRECTIE ESTE IN FAVOAREA NOASTRA.- ASPECTUL NOU SA FIM NEMILOSI CU NOI PENTRU ACTIUNILE IMEDIATE SI BUNI CU APROAPELE, VOM DOBINDI TOATE CALITATILE LA MAXIM SI MERGEM PE ADMIRATIE ,INTENSIFICAM ,UTILIZAM ACEASTA CALIRE ,DIN CARE INTELEPCIUNEA ESTE IN VIATA NOASTRA,INOIND TOATE VALORILE FERM ,CARE ADUC MATURITATE ,FACE CA ACELE SISTEME DE CHEI SA TREACA IN DECIZIA BUNA,A NOASTRA SI PENTRU TOTI, PENTRU ATINGEREA,REALIZAREA MOMENTULUI CRUCIAL,DEPASIREA LECTIILOR,ARMONIZAREA OBIECTIVELOR,INDIFERENT CIT DE GREU AR PAREA . INCREDEREA IN ACEST LOC IN CARE SE INTILNESC MIRACOLE VA PRODUCE O DISCIPLINA IN MEDITATIA PROPRIE SI SUCCESUL ESTE COMUN SI NE GHIDEAZA VIATA . PRIN JUSTETEA ACORDULUI, VOM PRIMI ENERGIA CA O ATENTIE BINE MERITATA, CA UN RASPUNS FUNDAMENTAT LA CEREREA DE SPRIJIN ,IN FOLOSUL TARAMULUI,VIITORULUI VIETII. STERGE DACA SAU REDIRECTIONEAZA O NOUA CALE DE VISE.
  o zi în urmă
  INTR ADEVAR,FRUMOS!!!!WEEKEND PLACUT!!! MULTUMESC CA-TI FACI TIMP PENTRU PRIETENII VIRTUALI,CARE DE FAPT SUNT REALI!! MAI FRUMOS AR FI ,CU DORINTA MEA’MULTA SANATATATE ,AI GRIJA DE TINE
  de ce ce confesiune apartineti?
  caps off
  Pitesti ci Illionis nu merg . Deci?
  2 ore în urmă
  sunt din tara si sunt de 3 an la copiii sa am grija de nepotei.(si locuiesc in orasel ,suburbie la chicago care tradus vine salcia pitita.0
  ortodox.
  dar trebuie sa spunem ca din carpati a batut inima a\EUROPEI.
  SI A LUMI INTREGI FARA MODESTIE FALSA.

 2. Interesant articol.Felicitari!
  As putea spune ca Romania a oferit lumii intregi oameni de stiinta,unici in istoria omenirii,in orice domeniu.
  Chiar si la ora actuala in lume exista fffff multi romani inventatori,dar nu se vrea stiuta treaba asta pt ca sunt ROMANI si mai ales ORTODOCSI.
  La NASA lucreaza ffff multi romani.
  Tinerii studenti ROMANI,care au castigat ffff multe premii internationale,sunt invitati sa viziteze si sa cunoasca modul de a lucra la NASA.
  Cam in orice domeniu,medicina,sport,muzica,romanii au aratat lumii intregi care a fost scoala si cultura la noi.Spun ” a fost”,pt ca se incearca o mutilare in invatamantul romanesc ,mai ales in ultimii 15 ani.
  Gradul inalt de invatamant si traditia scolii romanesti chiar si in comunism, a trezit invidie in lume,mai ales in UE.
  Rusii care au tot stat cu ochii pe noi,monitorizandu-ne si (tot ne simte in coaste),tot n-au reusit sa dea atatia oameni de stiinta (in toata taigaua si stepele lor)cat am dat noi ,o tara mica si incercata di toate partile.Asta i-au iritat pe ei INTOTDEAUNA.Aduceti-va aminte ce-au incercat sa-i faca marei noastre gimnaste NADIA si lotului de campioane ale Romaniei.
  O Rusie ,o America si o Europa intreaga si tot n-au dat omenirii oameni de stiinta cat a dat o tara asa de mica ca a noastra.
  Inca de pe timpul romanilor ,istoria noastra a fost si este mutilata si FURATA la greu,dupa comoditatile lor pagane.
  Cred eu ca si marele Nicolae Teslea a fost omorat ,pt ca devenise incomod celor care vroiau sa transfrme inventiile lui,in saci de bani.Noi trebuia sa avem comunism ci nu capitalism.Toate inventiile si oamenii de stiinta trebuiau sa ajunga in vest,nu sa ramana in est.Intotdeauna a fost asa,pt ca noi trebuiac,et
  sa figuram prosti,inapoiati,fara cultura.
  La fel s-a intamplat si cu Eminescu,Mihai Viteazu,etc,etc,etc…
  La ora actuala ,inca se mai scrie in cartile de istorie din UE ca dacii au fost salbatici,sclavi.Trebuiau romanii sa ne aduca „civilizatia”.Tot timpul s-a mancat C-C-T,pt ca asa a vrut vaticanul.
  Tooot ce era inventat si bun pt omenire,trebuia sa le apartina lor,mai ales daca prezenta sursa de bani.
  Nu este greu de imaginat ce contine biblioteca vaticanului si de ce oare o mare parte din ea este invaluita in asa zis mister.Ce sa zic.
  Pt a ascunde porcariile lor ,talhariile si furturile si crimele lor.
  De ce occidentalii(catolici)nu vorbesc despre monumentele lor pagane (coloseum,originea luptelor cu tauri,coridelor,catedralele ridicate pe distrugerea altor popoare,mai ales celor din est.Monumente pagane care au reusit sa le transforme in locuri turisurile istoritice pt a mai face bani.
  Mai toate tarile UE se mandresc cu tot felul de lucruri LUMESTI,NIMIC bun pt omenire.Tari ca Italia ,Spania ,Anglia,si-au facut istoria dupa bunul lor plac,insusind legende din est,mascand incultura ,crimele,furturile si facaturile istorice ale vaticanului.
  Ei plecau la pradat alte popoare,ducand cu ei „crestinismul”si „civilizatia”,iar noi munceam pamantul,dand exemplu si la altii.
  Ei faceau comert cu sclavi,iar acum se arata ca aducatorii de civilizatie in lume.
  Si dracu a inventat multe lucruri ,dar in sensul rau.
  Tocmai de asta noi ortodocsii nu suntem vazuti bine.,chiar la noi in tara.
  Ca Tesla, Romania a dat ffff multi,in orice domeniu,dar noi eram ortodocsii „inapoiati”.In ultima suta de ani rusii s-au ocupat indeaproape de evolutia romanilor,din Romania cat si extern.Exemple cate vreti.
  Tot UE este o capra raioasa cu coada sus.Asa a fost si asa va fi.Ce istorie au avut ei si cat de incercat a fost pamantul asta romanesc.
  Subiectul este legat de viata si inventiile lui Tesla,am inteles,dar sa stiti ca totul are legatura.Eu din punctul asta de vedere am comentat.Injustitiile si porcariile care s-au facut pe seama romanilor,SE CONTINUA SI ASTAZI,MAI RAU.,pt ca lumea occidentala INTOTDEAUNA a gandit superficial”gratzie”culturii lor,religiei lor,imaturi,ducand lumea spre regres,incultura,ateism,deeeci spre libertinaj ,lasand impresia ca vor s-o ia de la capat ca in toata istoria lor fara Dumnezeu.
  Noi ortodocsi si mai ales romani,vom fi MEREU vanati si dusmaniti,tocmai de aceea ne vor asimilati ca sa ne pier dem in istorie.Mai intai ne fura istoria,cultura,pamanturile exact ca dupa 89,iar la sfarsit tot noi vom fi considerati fost salbatici,sclavi,exact ceea ce mananca ei rahat ACUM pe seama DACILOR.
  Daca va considerati romani ,urmasii DACILOR scrieti.
  Faceti cunoscut ,inventiile oamenilor de stiinta din istoria Romaniei.Poate in felul asta ne mai simtim si noi romani.Cine sa ne faca reclama,tot ei?

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.