Ion Rațiu, exemplul de urmat

Ion Rațiu, exemplul de urmat

by -
0 1625

Să ne amintim că acum 101 de ani, la 6 iunie 1917, s-a născut Ioan Raţiu. A fost fiul doctorului Augustin Raţiu şi strănepotul doctorului Ioan Raţiu, conducătorul Memorandumului Transilvănean.

Ca mai întotdeauna însă, Ion Raţiu nu a fost apreciat la justa sa valoare de români, nici chiar de colegii din PNŢCD. Nu i s-a iertat că “nu a mâncat salam cu soia”, ca noi ceilalţi, în timpul comunismului, de parcă asta ne-ar fi adus un plus de valoare; din contră, după cum se poate vedea. In anul 1990, în timpul ultimei dezbateri televizate înaintea alegerilor prezidențiale, Ion Ratiu da o definiție a democrației, care în contextul politic actual este cutremurătoare!! „Democrația însemnează o înțelegere că omul este în centrul societății. Toate instituțiile se învârt în jurul lui. Democrația însemnează că-l asculți pe om și apoi îi respingi punctul de vedere. Chintesența democrației se poate exrpima printr-o singură frază: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”

Nu este timpul pierdut să-l redescoperim pe Ion Raţiu şi să-l luăm ca model în viaţă: – tinerii să plece, dacă vor, să-şi desăvârşească studiile în lumea mare (în Marea Britanie de exemplu, aş zice eu), dar să se întoarcă şi să pună umărul la dezvoltarea României, să se implice; – oamenii politici să înţeleagă că lupta politică trebuie dusă cu argumente şi cu fairplay, că cei din tabăra opusă sunt adversari şi nu duşmani; – oamenii din presă sa înţeleagă că toate situaţiile trebuie redate obiectiv, că trebuie să scoată în prim plan pe cei buni, nu pe cei răi, că trebuie să folosească un limbaj profesionist, democratic, elegant; – noi toţi ceilalţi să fim mai receptivi la obiceiurile bune, pe care să le practicăm, şi mai intoleranţi faţă de obiceiurile rele, pe care să le respingem; să muncim mai cu sârg, mai bine.

Mă gândesc adesea cum ar fi arătat oare România astăzi, dacă Ion Raţiu ar fi fost ales preşedinte în 1990? Compar adesea preşedinţii pe care i-am avut, preşedintele pe care-l avem, cu Ion Raţiu şi constat mereu că Ion Raţiu este “cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată”.

Autor: Prof. univ. dr. Afrodita Iorgulescu

Sursa: Facebook Voci Conservatoare

(Visited 315 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.