Herodot despre traci: dezbinaţi şi trândavi

Herodot despre traci: dezbinaţi şi trândavi

by -
13 6318

Reflexul antieuropean, profund şi tenace, are rãdãcini adânci. Ele urcã mult în timp, în preistorie şi protoistorie. „Europa” este perceputã la acest nivel – şi în primul rând – ca imperialistã şi expansionistã. Ea „vine peste noi”. Cu intenţii mereu sinistre şi insolente. Vrea mereu sã ne „cucereascã”, sã ne „îngenuncheze”. Sã ne transforme într-o „colonie”. Lista acestor odioşi imperialişti este foarte lungã şi ea începe cu… romanii. Cu Traian şi legiunile sale. Deşi, doar prin latinitate noi am intrat şi continuãm sã existãm, în esenţã, în Europa.

Cucerirea Daciei a constituit totuşi, pentru aceşti nostalgici, lipsiţi total de spirit istoric, o… catastrofã istoricã oribilã. Fiindcã n-am mai rãmas, vai,… traci. De unde şi „revolta fondului nostru nelatin” (L. Blaga), perfect legitimã în aceastã opticã. Ideea echivaleazã cu un adevãrat manifest de independenţã etnicã şi spiritualã, violent, radical şi absurd antilatinã…

Nici vorbã nu poate fi de negarea existenţei tracilor în istorie, de marele lor rol de „substrat”, al datelor arheologice şi istoriei, riguros controlabile. Ar fi, evident, o absurditate şi mai mare. Cã se fac „studii tracologice” este foarte bine, chiar excelent, cât timp ele rãmân la un nivel strict ştiinţific.

Dar „tracomania” este cu totul altceva. Se invocã argumentul cã tracii credeau în „nemurire”, cã aveau o „spiritualitate” foarte înaltã, de neegalat, cã erau singurii „monoteişti” (ceea ce este total fals) şi cã, în general, religiozitatea traco-geticã este net superioarã, spiritual vorbind, culturii şi moştenirii latine, de mediocri legişti şi administratori coloniali. Cu astfel de concepţii nu mai putem fi deloc de acord. La aceastã moştenire putem chiar renunţa fãrã mari regrete. Nu este cazul a insista acum asupra acestei aberaţii.

Se citeazã trunchiat, obsedant, ritual, ostentativ, câteva pasaje din Herodot. Numai cã, dacã-l citim atent, şi mai ales în întregime, lectura sa rezervã şi nu puţine surprize. Unele de-a dreptul amuzante şi cu o poantã foarte… actualã.

Foarte bine, foarte frumos cã, „dupã indieni, neamul tracilor este cel mai mare din istorie”. „Ei ar putea fi cei mai puternici din neamurile pãmântului.” Dar reproducerea citatului din Herodot (V, 3) se opreşte – ciudat – tocmai aici. Fiindcã el justificã, anticipã, prevesteşte, într-un fel, din plin, fantasmagoricul… imperialism românesc, visat în transã de mulţi, inclusiv de E.M. Cioran.

Şi ce mai spune Herodot? „Dar unirea lor e cu neputinţã şi nu-i chip sã se înfãptuiascã, de aceea sunt ei slabi.” În acest punct, tãcere totalã, de gol istoric! Dacã este permisã elogierea tracismului spiritualist, de ce nu ne-am explica, mãcar în parte, şi o anume lipsã de vocaţie a românilor pentru organizare şi cooperare, pentru coordonare şi unitate, individualismul nostru acerb, pulverizarea permanentã a conştiinţelor şi eforturilor, tot prin acest eminent fond traco-getic? În baza aceleiaşi referinţe de prestigiu? Este „lipsa de unire” o calitate de invidiat, de elogiat în continuare? Ne putem revendica mereu de la astfel de „calitãţi” ancestrale, profund antisociale, nepolitice, fundamental ostile oricãrei coeziuni şi organizãri statale? Presupun cã nu. Sunt chiar convins cã nu. 

Sã citim însã pe Herodot şi ceva mai departe. Meritã. Poporul român – ştim bine – este foarte muncitor” etc. etc. Cum erau însã tracii, strãmoşii noştri etnici mult iubiţi? Ce atitudine aveau faţã de muncã, de pildã? „La ei trândãvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpuri, îndeletnicirea cea mai umilitoare” (V, 6). Aşa ar explica, poate, şi înclinãrile noastre profund contemplative, sublim poetice, de popor cândva pastoral, cu vechi reflexe lirice, care cântã din frunzã, tolãnit sub copaci, pãzind visãtor mioare… 

Spiritul activ, energetic, „faustic”, industrios, nu este, în orice caz, foarte trac. Dar aceasta ar constitui chiar un defect, dupã tracomani.

Şi încã un mic citat nu lipsit de savoare: „La… traci existã urmãtoarea rânduialã… îşi vând copiii pentru a fi duşi peste hotare” (V, 6). Parcã citim şi azi câte ceva, în presã, în acest sens… Au inventat tracii, sã recunoaştem, cu mult spirit de iniţiativã particularã, comerţul internaţional cu copii, mai mult sau mai puţin abandonaţi? „Piaţa liber㔠a copiilor? Aşa s-ar pãrea dupã toate indiciile arheologice-epigrafice-filologice etc. etc., dacã ar fi sã-l credem pe Herodot. În orice caz, de acest gen de „tracism” nu putem decât sã ne despãrţim. Urgent, definitiv şi cu toatã hotãrârea.

Adrian Marino, „Pentru Europa. Integrarea României. Aspecte ideologice şi culturale”, Editura Polirom, pp. 42-45.

(Visited 3.905 times, 1 visits today)

13 COMMENTS

 1. Reflexul „antieuropean” e firesc, mai nene „scârta scârta pe hârtie.” Poporul nostru a nascut toate popoarele europene. De fapt nu stiti ce vorbiti : nici tu , nici istoricii pe vcare îi critici. Macar abtineti-va sa ziceti ceva pâna nu va lamuriti. Spui ca alti istorici trunchiaza citatele istorice, desi faci exact la fel, pentru ca Herodot si nu numai a identificat mai multe feluri de „traci”, pe care nu-i amintesti. Cine va plateste baietasi pentru asta ?
  Autoru’ scrierii pe care o citezi pe sarite Adrian Marino, sau Editura Polirom ? Pentru ca vad ca te semnezi N. Popescu.
  Desi am descoperit articolul mai târziu, merita oric6nd o mica lamurire.

 2. pai tracii erau trandavi numai ca dacii, getii nu erau traci si atunci dacii, getii nu erau trandavi, nici vanzatorii ai copiiilor lor dupa cum ne arata columna cat de grijulii erau dacii si getii din ardeal fata de copiii lor cum ii protejau cum arata columna cum isi duc dacii, getii din ardeal copiii de mana si cum si-i iau in brate. in nordul bulgariei getii erau amestecati cu tracii si preluand obiceiuri unii de la altii amestecandu-se herodot i-a bagat pe geti ca traci insa la origini erau doua popoare diferite. dacii proveneau din madai, getii proveneau din magog iar tracii proveneau din taras. in ardeal dacii erau amestecati cu getii

 3. Acest articol este total eronat si fals intentionat. Pur si simplu se fac niste referiri la Herodot fara nici un fel de sustinere istorica dupa care se trag niste concluzii jignitoare pentru orice persoana cu o minima cultura generala. Pacat ca astfel de articole sunt expuse pe acest website care dealtfel este se doreste a fi o foaie nationala…

 4. Sigur, sunt importante toate referirile la strămoşii noştri, dar trebuie să le luăm cu rezervele de rigoare – subiectivism, informaţii aproximative…

  Pentru că, spre deosebire de Herodot („La ei trândãvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare”),
  Vergiliu îi vede pe traci harnici tocmai la plugărit:

  „În depărtări e o ţară lucrată – a lui Marte ogoare
  Tracii le ară …”

  Aşa că…

 5. Nu exista orb mai orb decat cel ce nu vrea sa vada.
  Nu exista surd mai surd decat cel ce nu vrea sa auda.
  Nu exista dusman mai mare ,decat cel ce nu-si iubeste tara.
  In vest cam toti imparatii lor criminali sunt poleiti cu aur prin cartile de istorie.
  Toate crimele pe care le-au facut in trecut si inchizitiile catolice sunt transformate in fapte eroice,motivand si la ora actuala crimele pe care le-au facut in toata istoria lor,mergand pe ideea ca „cine nu este cu noi,e contra noastra”.
  Hotului intotdeauna i-a fost frica de hot.
  Numai la noi ,s-au facurt manuale alternative pt ca fiecare sa-si dea cu parerea DIFERIT,creind discordie.Tinerii nostri deja au cam inceput sa spune sa „da” cam la tot ce spun profesorii de istorie din UE despre istoria Romaniei.
  Lucruri grave aduse la adresa istoriei noastre.
  Dar cum am mai spus…ni se tot impune sa tacem,sa nu deranjam,sa acceptam de dragul prostitutiri europene.
  Mass-media ,jurnalistii,cei din tara si mai ales cei dinafara NU SUNT ROMANI.N-au interse bune pt imaginea Romaniei.
  Foarte multe minciuni si ,mizerii se scriu pe NEDREPT pe seama romanilor.
  Peste tot trebuie sa fie bagat vreum anti-roman,pt a crea discordie .Si aici pe site-urile astea sunt provocatori.Mai rau ca in comunism.
  Cei care defaimeaza istoria Romaniei,sau fac pe orbii orbiti de altii ,SA TACA si sa-si caute dumnezei prin alte parti,pt ca in gradina dracului sunt fffff multi cameleoni fara de tara , si se intra foarte usor,iar in gradina Domnului O SINGURA CREDINTA,O SINGURA RELIGIE,UN SINGUR DUMNEZEU.
  Am mai spus eu…cine este roman sa dea dovada ,iar cine nu ,sa aibe bunul simt s-o lase mai moale.
  Si asa vi s-au creat prea multe facilitati pana ati prins tupeu.
  Culmea, ati prins tupeu parca mai mult la noi in tara decat prin alte parti.

 6. si DACa ar avea dreptate marele Herodot, care nu a vazut cu ochii sai tot ce a scris si care era ferm convins ca Zeus sta in Olimp..Rade ciob de oala Sparta-Grecii fiind de neam harnicia intruchipata 🙂

 7. Ar trebui ca toti romanii sa-si puna mana-n cap si sa nu spuna „Doamne mare ti-e gradina ta”,ci „Doamne ce-am facut cu invatatura ta,ce-am facut cu tara noastra”.
  Dati-mi motive sa cred ca in Romania totul decurge normal si ca in Transilvania pretentiile ungurilor nu prezinta pericol in zona aceea si ca UE n-are nici-o legatura cu ceea ce se intampla in Transilvania,iar catolicii n-au nici-un interes pt acea zona si ca Romania a intrat in UE de dragul „dragului”,fara interes strain.
  Daca evenimentele din Transilvania vi se par „firesti”,atunci de ce m-as mai mira sa cred ca romanii nu vor avea parte si de lucruri mai sumbre pt viitor.
  Daca nu vedem in ceasul al 12-lea ceea ce se urmareste in Romania,atunci tot ceea ce romanii au acumulat in 25 de ani de umilinte si faptul ca am ajuns in stadiul in care a a ajuns Romania,inseamana ca trebuie sa ni se para normal si firesc,sa ne lasam in continuare drogati,umuliti,furati,pt ca oricum totul decurge „normal”mai ales cand este vorba de romani si de Romania,iar daca as gandi altfel ,inseamna ca am viziuni „conspirationiste”.
  Dupa cum rezulta din subiect,inseamna ca noi romanii incepem sa ne comportam ca dracii nici macar ca tracii,iar ca sa fim mai integrati in societatea „civilizata” din UE,atunci sa tacem in continuare exact ca o vaca proasta uitandu-ne la hiene cum ne mananca de vii.Romanii prin guvernanti a permis si treaba asta si tot am ajuns unde am ajuns.Niciodata nu trebuie sa te faci frate cu dracu pana treci puntea, pt ca podul ala ii apartine lui si cale de intoarcere nu ai.Ai mai vazut drac sa te lase in pace?
  Cam asa s-a intamplat cu o buna parte dintre romani mai ales in randul tinerilor .Restul au fost si sunt conditionati in continuare.Pana la scaderea populatiei Romaniei.Inseamna ca acei romani care fac statistici pt viitorul Romaniei au o mentalitate „conspirationista” nicidecum ingrijoratoare.
  Cu cat statisticile sunt mai reale pt viitor cu atat sunt mai ingrijoratoare . Binenteles pt cei care se simt ROMANI.
  Conditionarea tinerlor,doctorilor,asistentelor,copiii lasati pe la bunici ,improvizand viata printre datorii ,boli si foame,pt a pleca in UE sa munceasca ,sa aibe un trai NORMAL,toate astea le-au ales romanii ?,s-au ordinariile vestului UE,au reusit sa destrame viata romanilor prin golanasii de la putere si celor care au votat pt autonomia ungurilor in Transilvania???Acelasi creier ordinaresc,anti-romanesc putrefact.
  Vorbesc cu tenta „conspiratinista”…nu este adevarat,mi se pare ca cineva ar dori sa ne sfasie tara .Ar trebui sa asteptam sa mai vedem si altele,in betia impusa de UE prin guvernanti,iar daca romanii nu accepta sa fie calcati in picioare ,inseamna ca romanii nu reusesc sa se „integreze” la nivel european,cultural,economic,intereligios si multe alte motive ,care mai de care mai spurcate, regurcitate tipic din gura unei PROSTITUATE numita UE.
  Da, Europa de vest ne-a „sustinut” in razboaie,pt a nu lasa turcii sa le invadeze vaticanul(sediul prostitutiei religioase).UE ne-au adus „civilizatia”,pt ca noi am fost „talhari,barbari,parveniti (ci nu ungurii),inapoiati,hoti,needucati,pagani,atei”,practic cam tot ceea ce s-a tot scris PROPAGANDISTIC prin ziarele de proasta factura in tara si peste hotare.
  Si eu ca roman ce sa fac,sa n-am voie sa gandesc ca poate sunt bine vazut in UE si ca poate ei ne-au bagat din „dragoste” in marea prostitutie ,ci nu din interes.
  Sa ma scuzati ,dar nu mi-am dat seama ca de fapt asta inseamana”civilizatie” si respect pt cultura si mai ales dragoste de tara.
  Ar trebui sa i-au exemplu tot de la UE. pt ca noi romanii nu avem „identitate,cultura,istorie”.Pt ca noi trebuie sa spunem mereu „da”, ba din contra sa le mai facem si cate-o CLISMA istorica,iar apoi sa le si multumim.
  Cam asa ar trebui sa faca romanii ,pt a se simti „europeni” in UE si stapani la ei in tara.
  Cu cat strainii ne aduc aminte de primele cuvinte din imnul national ,cu atat mai mult parca suntem luati la misto.
  Sa nu te mai poti trezi e una,dar sa nu vrei sa te mai trezesti e alta.
  Asa si-au permis ungurii si ca ei cam toti atarnatorii ,sa profite cand romanii se contrazic cand este vorba de tara,de identitate,iar aici cu istoria.
  Daca spui lucrurilor pe nume,ai viziuni conspirationiste”,daca esti preventiv nu te poti „integra”,daca ai motive acumulate in 25 de ani de „libertate” LIBERTINA inseamana ca ni se pare,daca vreau sa flutur stegul Romaniei in Romania risc sa fiu amendat ca in Transilvania,daca vreau sa ma simt roman in Romania trebuie sa accept porcariile UE prin vecini,daca vreau sa ma simt doctor in Romania trebuie sa plec din tara,daca vreau sa am o diploma doua in Romania trebuie sa plec la capsuni,ca fiu o buna asistenta trebuie sa spal la cur bosorogi pri UE.
  Iar ca sa fiu un „bun” roman in fata dracului,trebuie sa tac si sa spun ca mi se pare si sa fiu mandru ca fac parte din curvarasia europeana,calcand in picioare istorie,cultura ,religie.
  Frumoooossss….Tocmai de asta se umbla la istorie,mai ales din partea integratilor culturali,pt a deruta si desfiinta orice forma de civilizatie din istoria neamului ROMANESC.
  Nici-un popor si mai ales european nu are radacini sanatoase ,din toate punctele de vedere,asa cum le avem noi.
  Cine nu accepta asta ,inseamna ca e rau intentionat si nu m-ar mira cu nimic ,avand in vedere cati rahati interi si mai ales axteri si-au spalat pacatele infecte pe pamanturile noastre.
  Daca sunt roman si vreau sa ma simt roman asa cum ungurii se simt romani in Ungaria si mai ales in Transilvania ,asta inseamna ca sunt extremist???
  Eu ca roman am ffff multe motive sa cred si sunt sigur ca radacinile acestui popor sunt SANATOASE.Ca se vrea o defaimare si o denigrare la adresa identitatii Romaniei ,asta-i treaba dracului ,iar cine vor sa-l urmeze, ACOLO SA SE DUCA IN VECII VECILOR!!!
  Haieti,CARTILE ME MASA!!! cine se simte roman???
  Atata timp cat Romania nu a tanjit NICIODATA la avutia altuia ,am toate motivele ca tot ceea ce s-a scris contra Romaniei ,mai ales in istorie sunt decat niste CACATI ORDINARI OPORTUNISTI FARA TARA ,FARA IDENTITATE FARA DUMNEZEU,in continua cautare de zone cu
  noi victime.Poporul roman nu a gandit NICIODATA material,asa cum au facut-o si o fac in continuare catolicii prin UE si avorturile lor sectare perindate prin Romania .Capusele astea trebuiesc aruncate peste gardul european.Numai atunci vom putea sa ne numim buni gospodari.Si va asigur ca atunci vom fi si respectati.Iar cine nu are ochi va ramane orbit de propria cultura.Pe noi romanii ar trebui sa ne intereseze doar RELATIA CU DUMNEZEU!!!RESTUL VINE DE LA DRACU CU VREMURILE ASTEA.

 8. Forma Mentis

  Când văd cum români de-ai mei, iau de bune informații din cronicile defăimătoare ale vremurilor, îmi vine să-mi câmpii !

  Când văd un român care se milogește în fața unui Solomovici, care afirmă că noi nu am omorât evrei și nu am trimis trenuri la Austwitz, iar el, românul susține în continuare că nu e adevărat, că noi am făcut holocaust, îmi vine să plec în pustiu !

  Cum să luăm de bune 2-3 citate ale unui cronicar, care are tot interesul să ne defăimeze?

  De ce nu ați dat exemplu și de regele Dromichetes, care l-a prins pe Lisimah, și l-a tratat creștinește, spunând că e bine ca între regii vecini să fie pace? Înainte de Hristos, când grecii se așteptau să fie torturat și bătut !

  Dacii credeau în nemurire, și că merg la Zamolxis, alte popoare indo-europene credeau în reîncarnare. În toate religiile antice exista religia într-un zeu suprem, care a dat viață lumii, care conduce lumea, iar antici greci au intuit monoteismul și puterea Creatorului într-un mod superior, aveau viziunea despre rai și iad, dar credeau în reîncarnări și alte tâmpenii.

  Peste secole poate veni un autor străin, care să citească despre noi că suntem țigani, emigrăm peste tot pentru a fura, stăm în coturi, că bărbații își vând femeile și copiii proxeneților și traficanților de cerșetori !

  Tracii, în vreme de război, au fost mereu uniți ! S-au atacat și între ei, existau orgolii rivalități, nu le plăcea amestecarea în treburile interne !

  Exista o conducere internă a tuturor tracilor, a vlahilor negrii, așa cum i-a numit grecii, care apărau extinderea tracilor în toată lumea. În caz de pericol, așa cum se menționează și în Eneiada, veneau grămadă să se apere !

  De asemeni, există și mărturii despre opoziția față de Darius și față de Alexandru Macedon cu 14 000 de călăreți. Le-a plăcut libertatea, erau orgolii precum cele de acum dintre olteni, munteni, ardeleni, moldoveni, dar se știa că e un centru la Sarmis, și al mare centru în capitala Tracia, în Serbia de astăzi. Urma dacilor vor astăzi sârbii să o șteagă din Timoc, pentru că daco-romanii de la sude de Dunăre erau acolo dinaintea lor, de mii de ani, dar, cu ajutorul părintelui Bojan, și astăzi există acolo conștiința că românii de acolo sunt urmași ai dacilor, sute de mii de români știu asta, și se opun astfel slavizării !

 9. Cand te uiti la comentariile aberante pe langa subiect si scrise in stil conspirationist iti vine sa iti pui mainile in cap si sa exprimi: „Mare e gradina Domnului”!

 10. Stimata redactie!,
  As avea o rugaminte …Ca cetatean roman ,simt nevoia sa mai avem si articole PRO-ROMANESTI.Orice ,din istorie,din cultura,sport daca vreti ,chiar din prezent,mai ales din ORTODOXIE.Stim ca se lucreaza la greu pt distrugerea Romaniei,incepand cu istoria,pe toate planurile,dar totusi sa incercam sa ne mai aducem aminte de inaintasii si carturarii nostri si mai ales de sfintii martiri.
  Sa ne facem curaj sa aplecam capul printre filele istoriei ca sa ne revigoram curajul de a ne mai iubi intre noi,de a mai avea accesul de a gandi romaneste,practic sa-L lasam pe Hristos sa ne calauzeasca pt a ne inteleptii si trezii din anestezia dragostei cu nabadai a Europei si cu invataturile ei umaniste.
  Credeti ca deranjez cu ceva,daca din cand in cand va mai cer sa ne mai ajutati cu cate ceva articole pt.Romania,pt a mai avea cat decat acces la oxigen cu aer pur ROMANESC?
  Sa ma iertati ,dar „defectul” nostru pt dusmani si ghimpele Europei prostituate,suntem chiar noi ortodocsii.Pt ca inca mai existam,ca „samuraii” Lui Hristos.Asta ca sa folosesc un termen mai familial.
  Dumnezeu Sa Ne Ajute!

 11. Romania si la ora actuala este bombardata de la distanta cu subiecte cam denifratoare.Spun de la”distanta” pt ca mai toti „integratii” sub paravanul „aspectului ideologic cultural”,cam au menirea (poate chiar misiunea) de a ridiculiza ,falsifica,manji,cosmetiza,istoria zonei de EST a Europei.Mai precis a Romaniei.
  Daca cineva ar fi bine intentionat si ordonat cronologic istoric,atunci ar trebui sa incepem cu adevaratii talhari,cu adevaratii criminali ca apoi sa vedem unde si cine au facut crime ,porcarii si ascuns istoria,dupa bunul plac.Dupa aceea sa vedem care popor a fost mai deschis pt cultura ,mai predispus pt crestinism si care zona si mai ales popor cu viziuni EXPANSIONISTE ar fi avut sanse sa aibe acces la cultura ,la pace si mai ales la crestinism.
  Prin astfel de remarci se cam incearca de departe sa se faca intotdeauna o diferenta intre est si vest si ca de fiecare data vestul sa iasa mai curat,mai cult mai cizelat mai „buricul pamantului”.Asa s-a creat vaticanul,fiind cladit pe un mare multe de crime,inchizitii,desmat,furaciuni,subjugari si lista ar continua pana la sfarsitul vremurilor.
  Toti si mai ales catolicii au mutilat ai au adaptat istoria altor popoare dupa comoditatile si mai ales pt a ascunde CACATUL DIN MADUVA SI CREERII LORPUTREFACT.
  Se tooot da apa la moara ,cum ca ei au adus civilizatia,ei au inventat dragostea,pacea,aerul,apa ,pana in ziua de azi.
  Au ramas cu mintea la inceputul evului mediu,in cultura,religie si logic ca toate astea se reflecta si in COMPORTAMENT.
  Spiritual sunt morti si putrefacti demult,tocmai pt asta tooot isi fac loc in istorie printre popoarele mai civilizate,facandu-si SINGURI reclama,mimetizandu-se bine doar in fata celor fara istorie bogata in cultura si incercari ca istria Romaniei.Ei au sos de isbanda doar in fata popoarelor pe care tot ei i-au prostit si i-au domesticit din timpuri vechi (ca ungurii)pt ca acum Romania sa fie IMPUNSA PE CRUCE DIN TOATE PARTILE,cultural,religios,material si chiar istoric.
  Cine are ochi si bun simt sa vada ceea ce se tot incearca pe undeva ,minimizarea EXISTENTEI POPORULUI ROMAN PE ACST PAMANT.
  Eu am nume PUR ROMANESC,ci nu unul de imprumut si mai ales pt a da bine aspectului intercultural european.
  Daca ar trebui sa fim coerenti faptelor istorice din Europa,atunci sa incepem cu cei care au plecat la furat in toata Europa spre rasarit si cand s-au intors au adus si „crestinismul” cu carutele pline de aur ,sclavi,oameni de stiinta.inventiile si avutiile altor popoare,nimicind cam tot ce li se parea superior cultural LOR.
  Tot ei au convertit cu sabia alte popoare,iar scrierile si cartile altor popoare au fost furate ,ascunse iar cele care ii depaseau cultural le distrugeau.
  Pt cei care nu au buna vointa sa apeleze la cultura ,macar sa apeleze la buul simt pt a avea un minimum de logica in rasunsurile pe care un creier uman (diferit in felul asta de lumea animala)pt a acauta un raspuns LOGIC.
  UN TALHAR NU PLEACA LA FURAT PT A ADUCE PACEA,CULTURA SI MAI ALES DRAGOSTEA,ADICA CRESTINISMUL,CI PT A FURA PACEA LINISTEA SI CULTURA ALTOR POPOARE.Trebuia sa ajunga pana in zona Israelului de azi,pt a ne da seama ca Hristot a fost rastignit ACOLO,iar inainte si dupa El,alte popoare pana la REintrarea lor la Roma.Viziunea lor religioasa a fost mereu asanata doar prin prisma politicului.Tocmai de aceea a fost inventat vaticanul si mai ales dupa 500 de ani de la Inaltatrea Lui Hristos la ceruri.
  Restul….propaganda dupa propaganda,pana in ziua de azi.
  Inainte prin Iuda ,acum prin NATO,inainte convertirea unui „centurione”,iar acum prin ONU,acum folosesc mai mult si mai falsi ca niciodata prin gura papei cuvantul „dragoste” ,dar adaptat tot dupa modul lor(istoric) ,adica ecumenism in asa hal si „dragastos” incat si doua persoane de acelasi sex trebuiesc iubite si chiar sprijinite …religios.
  Acum va intreb …care popor a fost si este predispus VANZARII DE COPII si mai ales in favoarea cui???
  Vad ca dracul este coerent si constiincios faptelor lui,dar noi astia pamantenii si mai ales crestini ortodocsi,nu putem sa facem o legatura intre anumite afirmatii pt acomodarea mintii spre pacat,pt a incuraja porcariile impuse prin „dragostea” asta europeana ,prin promovare apacatului chiar in biserica si mai ales incurajarea lui prin manjirea istoriei vreunei regiuni sau popor din Europa de est(in cazul nostru).
  Poponarii i-au inventat tot romanii in randurile soldatilor plecati cu lunile sau anii la furat.TRACII,DACII,in general popoarele din est erau cu muuuult superioare mintal ,nu aveau timp de furat pt ca se ocupau cu agricultura,cu crestrea animalelor,cu mestesugaritul,deci COMUNICAU,nu aveau timp de talharii asa cum au facut-o cei din vest,mai tarziu romanii.
  Noi ca regiune am fost predispusi crestinismului,pt ca in aceasta zona se muncea,comunica cautand mereu linistea pacea.Noi am avut razboaie numai si numai de APARE si mai ales RELIGIOASA .Nu romani ,italienii de azi,ne-au adus civilizatia,cultura si mai ales crestinismul.Din contr
  a ne-au furat bogatii,iar cand n-au mai avut ce,au incercat sa fure si sa imprumute cultura ,dar tot dupa modul lor de a avea in samanta lor PACATUL.Deci cultura si stiinta in folosul pacatului asta o face si dracu.
  Nu credeti,rasfoiti istoria lor mizerrabila si faceti comparatie cu modul lor”european” de a se comporta .E vreo diferenta???
  Avorturile lor sectare se cheama ecumenism cu sediul la vatican,iar cine nu se supune(dragostei cu forta)e in afara religiei,pacii,dragostei…..si mai ales are radacini „pagane”,pacatoase,avand o istorie „murdara”,ajungand chiar sa-si vanda copiii.
  Pedofilia isi are sediul tot acolo unde ligaii de rahat incearca sa mascheze monstii imbracati in blana de miel.
  In concluzie …un articol ieftin si de prost gust,si cu sfaturi pe masura…
  NICI-UN POPOR ,NICI-O NATIUNE,NICI-O RASA,NU SI-A VANDUT COPIII ,ASTA DACA NU I S-AU FURAT PT A REPOPULA VESTUL PAGAN,ANTIHRIST,PRIN PROMOVAREA „PROCREARII” COPIILOR DE CATRE POPONARI.PROBABIL CA NE PUTEM ASTEPTA LA O NOUA ETAPA MAI „SUPERIOARA” DIN PARTEA SPECIEI UMANE,DE A PROMOVA CASATORIA DINTRE DOI PEDOFILI.VA ASIGUR CA SEDIUL VA FI TOT LA VATICAN,iar adeptii lor se vor strecura printre randuri(nu din Sadovenu,ci din rahat).

 12. Argumenet fără nici un pic de logică !

  Poporul evreu cu ce se ocupa, nu tot cu păstoritul? Adică, activitatea de cioban e una contemplativă, leneșă? Dacă suntem un popor de ciobani, nu înseamnă că suntem leneși !

  În primul rând, chiar și-n Eneiada aflăm că tracii s-au unit contra unei invazii grecești. Desigur, în mod simbolic ! Tracii erau văzuți ca venind mulți, mâncând branză și prinzând putere. Cronicile bizantine au fost și ele la vel de pline de minciună și neadevăr, s-a scris cu răutate despre vlahi. Ei au putut să scrie să vlachii, adică noi, tracii din Balcani, am fi dus soțiile îmbrăcae în bărbați în Athos, care ispiteau călugării să facă orgii…. păi dacă se atingea cineva de soția unui aroman, era mort, făcea crimă să-și spele onoarea.

  Că nu eram adaptați la civilizația romană, era altceva. Avea și ea frumusețea ei, dar nu înseamnă că noi nu avem pe a noastră. Este ți logic să fi avut rețineri la anumite obiceiuri și datini, chiar dacă teoretic bune, aduse din alte părți, cum e astăzi democrația, ultratehnologizarea, emanciparae femeilor și alte hibe !

  Să fim realiști ! Cetățile cenralizate, davele, baterea de monedă proprie, acelea erau barbarie? Chiar așa putem pune botul la acese teorii lipsite de veridicitate, precum acestea ale d-lui Marino? Oricine poate scrie un astfel de articol denigrator la adresa oricărui popor, și din câteva fraze și citate să reiasă ceea ce a scris el aici !

  Vorba aceea românească veche : Ce se naște din latin, tot curvă devine !

  Privim la popoarele latine. Italia, popor muncitor? Românii în Italia fac cu 10 oameni treaba care o fac 50 de italieni, care lucrează cu viteza melcului și se uită să fenteze munca. Francezii au program de 6 ore pe zi, cu pauze cât mai lungi și cât mai mulți bani.

  Firea contemplativă visătoare o vedem de asemeni și la sud americani. Tot ce ține de latinoamericanism, numai visare, iluzii, erotism și dezmăț !

  Dapăi ce, sanctuarul de la sarmisegetuza, calendarul dacic, sunt urmă a unui popor descris de dl Marino? Adică incașii, dacă nu au lăsat opere scrise, nu aveau civilizația lor ? Că nu ne puteam noi apropia de filozofia lui Ovidiu, care ne considera barbari, că nu se putea înțelege cu localnicii, e altceva. Diferențe mari ! E ca diferența dintre salcie și salcâm. Salcia crește în loc mlăștinos foarte bine, dar dacă pui lângă un salcâm, nu va da aceleași roade ! O fi bună latinitatea, a adus ea beneficii, dar nu înseamnă că noi nu aveam civilizație și un am păstrat nimic de la traci !

  Să nu uităm că și Alexandru cel mare era tot trac, și alți împărați romani.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.