Grigore Vieru comemorat la Cernăuţi

Grigore Vieru comemorat la Cernăuţi

by -
0 1206
Zile aniversare Grigore Vieru

Zilele aGrigore Vierucestea marele poet basarabean Grigore Vieru, poetul românilor de pretutindeni ar fi împlinit 82 de ani. În majoritatea instituţiilor de învăţământ cu limba română de predare din nordul Bucovinei au fost organizate serate literare, concursuri şi diverse manifestări artistice dedicate regretatului poet.

Şi la Gimnaziul românesc nr. 6 din oraşul Cernăuţi, graţie eforturilor depuse de doamnele profesoare Ancuţa Bâcu şi Doina Colesnicov a fost omagiat poetul Grigore Vieru.

Academicianul Vasile Tărâţeanu

„Lecţia omagiu – Grigore Vieru” a avut loc în incinta sălii de festivităţi a gimnaziului la care au participat elevii din clasele superioare, precum şi o parte din cadrele didactice. Academicianul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în colaborare cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi au iniţiat această frumoasă întâlnire. În cadrul manifestării de omagiere a marelui poet Grigore Vieru, directorul gimnaziului românesc nr. 6 domnul Ion Ignat a prezentat oaspeţii, oferindu-i cuvântul poetului Vasile Tărâţeanu, care le-a povestit elevilor despre poetul şi prietenul – Grigore Vieru, prezentând o parte din cărţile poetului omagiat, apărute în ultimii ani, dar şi unele lucrări în care se vorbeşte despre Grigore Vieru.

De asemenea, poetul cernăuţean le-a povestit elevilor şi despre prietenia strânsă care a existat între regretatul Grigore Vieru şi scriitorii cernăuţeni, poetul basarabean fiind des prezent în mijlocul confraţilor de condei din Cernăuţi. Domnia sa a citit câteva fragmente din două scrisori semnate de Grigore Vieru şi adresate lui Vasile Tărâţeanu şi românilor din nordul Bucovinei.

Elevii gimnaziului au recitat în cadrul acestei întruniri versuri semnate de Grigore Vieru. În încheiere directorul şcolii dl Ion Ignat a menţionat faptul că marele poet Grigore Vieru va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, iar reprezentanţii Junimii cernăuţene au lăsat în arhiva Gimnaziului şi a cabinetului de limba şi literatură română „vocea poetului”, versuri de Grigore Vieru în lectura poetului, versuri, înregistrate pe bandă sonoră.

Video:

Sursa: BucPres

(Visited 208 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.