Raport FUMN – Soluția federalismului pentru R. Moldova: proiecte și perspective

Raport FUMN – Soluția federalismului pentru R. Moldova: proiecte și perspective

by -
0 773
Mării Negre
Mării Negre

Această analiză este realizată de către Fundaţia Universitară a Mării Negre, o organizaţie regională, non-guvernamentală şi non-profit, ce are ca principale preocupări promovarea şi o mai bună înţelegere şi cercetare a economiei, societăţii, educaţiei şi guvernanţei regiunii Mării Negre, poziţionarea acesteia faţă de restul lumii, precum şi dezvoltarea modalităţilor de promovare a intereselor regiunii la nivel internaţional, după cum este descrisă și pe site-ul oficial. Mai multe detalii despre această organizație, despre istoric, activități și preocupări veți găsi pe site-ul  oficial al acesteia.

Personal sunt foarte interesat despre această fundație deoarece atrage în cadrul ei specialiști de marcă, intelectuali ai României din foarte multe domenii, care prin studiile și analizele lor oferă o anumită imagine geopolitică de ansamblu a regiunii, dar și analize particulare și detaliate pe diverse probleme locale. O consider o sursă de inteligență, de soluții și perspective foarte importantă pentru ceea ce înseamnă viitorul României, pentru ca ea să depășească viitoarele praguri și blocaje diplomatice, economice, financiare și de dezvoltare, în ceea ce privește dinamica regiunii.

De această dată, cei din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre, mi-au atras atenția cu ultimul raport în ceea ce privește federalizarea Republicii Moldova. Pentru unii dintre dumneavoastră probabil nu este nimic nou, în timp ce pentru alții probabil este o necunoscută. Ei bine, prin acest raport FUMN clarifică problema federalizării teritoriului de peste Prut, micul spațiu gri de la marginea UE, care este un mare factor de instabilitate, tensiune și nesiguranță la granița unei Uniuni și așa sufocate de birocrație, imigranți, atacuri teroriste, incertitudini și lipsă de reformare și adaptare.

Raportul oferă o analiză referitoare la discuțiile despre soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea R. Moldova, readuse în prima linie de alegerea pionului Rusiei ca președinte, Igor Dodon, dar și de aparenta relansare și dezghețare a negocierilor în formatul „5+2”, la insistențele OSCE, care de asemenea pare să facă nestingherită jocul Ursului de la Răsărit.

Astfel, plecând de la definiția sau mai bine zis definițiile termenului de federație, raportul ne poartă în scurta istorie a Moldovei ca stat, prezentându-ne toate conceptele de federalizare (Memorandumul de la Moscova, Planul de federalizare al OSCE, Memorandumul Kozak, Proiectul Dodon – Moldova Federală), care au fost concepute pentru un stat care pur și simplu nu are nicio nevoie logică cu adevărat pertinentă și reală pentru a fi federalizat, aceasta servind doar intereselor Rusiei, aflată în plină ofensivă în Moldova pentru a o opri să se apropie din nou de România, de UE și de a o păstra în sfera ei de influență.

Pentru a citi raportul integral despre federalizarea republicii de peste Prut, despre statele ce joacă la nivel regional și european această carte a federalizării, despre cum federalizarea este folositoare Rusiei pentru a controla R. Moldova, despre cum Germania, OSCE și Moldova fac concesii Rusiei, vă oferim un link direct spre analiza Fundaţiei. (Autor: Cosmin Moldoveanu)

(Visited 120 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.