Călătorie spre inima petrolului; S.U.A detine de 8 ori mai mult petrol...

Călătorie spre inima petrolului; S.U.A detine de 8 ori mai mult petrol decat Arabia Saudita

by -
0 819

Totul a început cu o alegere. Americanii s-au hotărât să cucerască, să uniformizeze în cugete şi simţiri lumea, să exploateze omul  punerea în aplicare a corporatismului nesimţit. Nu degeaba a spus Mussolini că mai corect utilizat ar fi termenul de corporatism decât fascism… Aceeaşi Mărie cu altă pălărie sau spune-i prostului mai frumos ca să creadă mai bine! Cea mai imporatantă instituţie privată e statul!

De ce e atât de important petrolul?

Cererea de petrol cunoaşte o creştere de 2-2,5% anual – şi nu sunt şanse de atenuare, devreme ce ţări cum ar fi China sau India (peste o treime din populaţia globului!) au o politică de industrializare şi o rată de creştere a cererii de petrol de 8-9% pe an! Preţurile la petrol vor face printre altele ca transportul pe distanţe mari să devină prea scump – conducând astfel la un fenomen de “re-localizare”, opus globalizării prezente. Asta înseamnă: petrol, esenţa mişcării. Fără “mişcare” nu ar fi apărut imperiile, naţiunile nu ar fi interrelaţionat, impactul uneia asupta alteia nu s-ar fi putut concretiza fară punerea în funcţiune a transportului.

Resursele petroliere  ale continentului american

„Această uriaşă descoperire este cea mai prolifică câmpie petrolieră din ultimii 56 de ani”, conform The  Pittsburgh  Post Gazette. E regiunea cunoscută sub numele de Bazinul Williston/ The Bakken. Se întinde din nordul Montanei prin Dacota de nord până în Canada. Până nu de mult exploatările petroliere sub patronajul S.U.A nu au mai fost luate în calcul. Însă tehnologia a schimbat lumea, acum Masivul Bakken este redeschis, 500 miliarde barili de petrol.


Raportul celor de la Strannsberry Report Online arată că în interiorul graniţelor americane există mai mult petrol  decât oriunde în lume. S-a estimat că S.U.A deţine de 8 ori mai mult petrol decât Arabia Saudită, de 18 ori petrolul Iracului, de 21 de ori petrolul Cuveitului, de 22 de ori pe cel al Iranului şi de 500 de ori pe cel al Iemenului*. James Bartis, coordonatorul studiului afirmă că în Bazinul Williston e mai mult petrol decât în tot Orientul Mijlociu.

Sub egida imperialiştilor americani

S.U.A  consumă 25% din producţia anuală de petrol rafinat din lume şi nu dă semne să-şi schimbe concepţiile. De altfel importă circa 60% din necesarul său de petrol şi cifra va creşte cu siguranţă. China şi India, la rândul lor, duc o politică de industrializare care cere tot mai mari cantităţi de petrol.

Parcurgând informaţiile din aproape în aproape te poticneşti tocmai la sfârşit. Ceva nu e bine: dacă ei au rezerve imense de petrol atunci de ce exportă? Te gândeşti că îl ţin pe al lor  pentru a seca resursele altora ca mai poi să deţină într-adevăr monopolul „aurului negru”.

Boala numit imperialism macină din interior spre exterior, iar implozia e apoape. Atunci când investeşti toate resursele pentru a face faţă dizidenţei interne şi insurgenţei externe, construieşti teatre de operaţiune fictive ( pentru că afganilor nu le-au convenit clauzele impuse de americani în ceea ce priveşte trecerea unui petroduct prin Afganistan pentru a aprovizioana China şi Japonia). Undeva coaja va fi străpunsă: statul poliţienesc se va dovedi a fi prea costisitior. Până atunci ne încredem în Dumnezeu, căutăm şi spunem adevărul!

*Teoretic limba română are scriere fonetică, în consecinţă am ales să scriu ca atare: Irac, Cuveit, Iemen.

de Adela Nistor

(Visited 192 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.