Ce înseamnă a fi Român

Ce înseamnă a fi Român

by -
8 2790

Înseamnă să mărturiseşti , prin chiar această numire , originea ta nobilă şi mândria de a fi păstrat un astfel de nume. Înseamnă să vorbeşti această limbă românească, limbă care nu este numai urmaşa directă a unei limbi vestite de mare cultură , ci şi o limbă biruitoare, căci într’o luptă de secole cu dialectele slave şi cu alte limbi le-a învins pe teritoriul său şi le-a făcut roabele sale. Înseamnă să locueşti Ţara Românească , ţară pe care o forţare neîntreruptă de opt sute de ani a izbutit să o rotunjească puţin câte puţin până a adus-o în forma de astăzi — cu munţii cari sunt ai noştri, fiindcă noi le-am dat turmele de oi şi doinele — cu dealurile cari sunt ale noastre , fiindcă noi le-am împodobit cu grădini şi vii şi mănăstiri frumoase, — cu câmpiile , cari sunt ale noastre, fiindcă noi le-am lucrat şi desţelenit an de an , cucerindu-le prin munca noastră şi prin numărul nostru , — cu Dunărea cari e a noastră , fiindcă noi i-am pus salbe de sate pe amândouă malurile şi i-am cercetat apele şi ostroavele , — cu ţărmul Mării care e al nostru, fiindcă noi l-am deşteptat la viaţa pe care nu a mai trăit-o din antichitate.

A fi Român înseamnă a fi suferit sute de ani şi a te fi bucurat câteva clipe , — a fi plâns atât încât şi cântecele să pară că plâng, — a fi văzut neîncetat distruse începuturile de cultură mai înaltă şi totuşi a le fi început din nou , — a fi fost jefuit fără milă şi de toţi sălbatecii şi cu toate acestea , în vremuri de linişte a fi dăruit prisos de hrană materială şi sufletească vecinilor şi chiar popoarelor mai departe , — a fi fost întotdeauna izbit în clipele sfinte ale încercărilor de unire naţională şi cu toate acestea a fi ocrotit totdeauna începuturile de acest fel al popoarelor din jur , — a fi fost darnic în sărăcie şi mărinimos în izbândă.

A fi Român înseamnă a fi păstrat tenacitatea neamului nostru , acea vitalitate misterioasă şi nesecată , care s’a putut îndoi dar niciodată nu s’a frânt : curpen mlădios şi tare, acoperindă în veşmântul său cu flori modeste şi parfumate pădurea întreagă . Şi mai ales a fi Român înseamnă a avea credinţa că toate aceste însuşiri bune ale neamului nostru , pe cari le putem arăta cu cinste oricui , nu au avut încă răgazul să se arate în deplinătatea lor , dar că în numele lor avem dreptul să cerem libertatea de a le duce la desăvârşire, nu numai pentru gloria noastră , ci şi pentru binele lumii întregi.

Prof. Univ. G. Vâlsan, ziarul Plugarul 1922.

(Visited 1.385 times, 1 visits today)

8 COMMENTS

 1. PT.ANUMITI ALBI,
  Nu sunt imdeajuns de bun ca sa mai dau si lectii de ortodoxie,ci doar prin comportament, dar datorita unora ma simt dator sa spun lucrurilor pe nume,restul sa-si spele sufletele si mintile cum pot ei mai bine,cat mai avem unde si cand sa le spalam ,cu vremurile care se intrezaresc la orizont.
  A fi ortodox inseamana a lupta TOT TIMPUL ,pt a putea mentine ceea ce altii au platit cu pretul vietii,adica ORTODOXIA.
  Tara asta se identifica prin ortodoxie ,nimic altceva!!!
  Ortodocsii au aceeasi culoare ,pt ca toti au primit aceleasi botez,aceleasi invataminte si cel mai important aceeasi IMPARTASANIE.
  Ar fi fost mai constructiv ,daca acest subiect m-ar fi hranit cu ceva duhovniceste,chiar si din partea ACELUI ALB,dar din doi ,unul a trebuit s-o faca.
  Cine a zis ca crucea cand e dusa,este usoara?
  Cum a-m mai duce noi crucea ,fara pagani,atei,rasisti?
  A fi roman,pana si arabii si turcii au obtinut cetatenia,dar a fi roman ADEVARAT ,INSEAMNA SA-TI PASTREZI SI SA RAMAI IN INVATATURILE LUI HRISTOS,PT A RAMANE ORTODOX.
  De abia atunci eu ca TIGAN ,CA ARAB,CA TURC,CA ARMEAN,CA PAKISTANEZ,CA guatemalez etc.,ma voi converti,daca am ochii si urechile catre Dumnezeu ,iar tu frate ma vei face RASPUNZATOR in fata Lui Hristos.
  De abia atunci voi simti crucea pe spate,vazand pe fratele care nu vrea sa-mi fie frate ,cat de greu ma face sa duc crucea.
  Albule ai grija de crucea ta,nu mai pierde timpul cu grija la pacatele altora,ca s-ar putea sa ti-o pierzi pe a ta.
  Sa n-ai pretentii la graba cu care scriu,dar greselile gramaticale a unui tigan sunt mai putin importante ,fata de ADEVARATII ANALFABETI DIN SCOLILE ROMANESTI din ziua de azi.
  Probabil ca tocmai de aceea se inchid si spitalele.
  Sa fi sanatos ,ca sa nu ajungi cobai pe mana studentilor fara Dumnezeu,adusi in tara pt valuta.

 2. Pt.acel alb,
  Tu albule ti-ai pierdut culoarea , sufletul si identitatea in doar 20 de ani ,iar alesii neamului au jonglat pe mentalitatea asta ,pana v-au spalat mintile,decolorandu-va la greu,dand posibilitatea altor neamuri sa va coloreze dupa interesele si comoditatile lor.
  Noi in schimb am ramas cu aceeasi culoare ,acelasi port,aceeasi muzica,chiar si cu aceleasi apucaturi mai ales cand dam de specimene slabe si rasiste ca TINE.Probabil ca de aceea milti romani se vaita la ora asta ,dar nu dtie de ce.
  Daca nu ar fi fost asa,Romania nu ar fi ajuns bataia de joc a tuturor care au venit ,au facut bani si au plecat.
  Asta este rexultatul la indolenta si dorinta de a intra in marea mizerie UE,
  Daca ramaneai in invataturile Lui Hristos,in Ortodoxie,ai fi reusit sa-ti respecti pamantul,iar mintea si bunul simt te-ar fi trezit din letargia prostiei tale.
  RUSINE!!!,ca in doar 29 de ani tu si altii ca tine ,ati calcat in picioare istoria Romaniei,tanjind la occident ,la lucruri lumesti,imprumutand indeletniciri pagane si mod de viata PAGANA.
  DACA VOI (cei ca tine),v-ati fi respectat istoria si mai ales ORTODOXIA,multi dusmani nu si-.ar fi permis sa distruga Romania .
  L-ai ales pe un iliescu,v-au batut tinerii ,iar voi l-ati aplaudat???,ba mai mult l-ati re-re-re.re.reales???va ma puneti intrebarea de ce nu sunteti respectati???
  Cine se face oaie ,lupul o mananca.
  Te doare ca un TIGAN va da lectii de patriotism.
  Alesii vostrii,sub ochii si aplauzele voastre,au vandut pamantul strinilor,care v-au fratele si sora la capsuni pe pamanturi PAGANE.
  Ati lasat dracu sa intre in tara cu toate ducegariile lui,pana v-au spalat mintile,iar acum de abia dupa 20 de ani ,v-ati trezit sclavi si „minoritari” in propria tara.
  Stau si ma-ntreb cum mergi TU pe strazile in care au murit,au fost batuti si i-ati aplaudat pe calaii copiilor vostri?????????
  Din contra l-ati ales pe dracu in loc pe cel ce a tinut ROMANIA ORTODOXA.
  Daca te simti roman,ar trebui sa URLII LA TOATE USILE BISERICILOR ,daca vreti sa se mai dreaga ceva in tara asta!!!
  Ti-as arunca in fata toate faptele (niciodata indeajuns de bune) pe care eu si cei ca mine(romani si tigani)le-am facut pt Romania si ce-am suferit din cauza celor ca tine.
  Consider ca am trimis ffffffff multa valuta in tara ,chiar de pe vremea comunismului,iar cei ca tine au dat mana libera la toti sacalii din occident si nu numai.
  Cine se face frate cu dracul sa nu spere la ceva bun.
  De 20 de ani panii care v-au spalat mintile va toooooooot spala creierii cu speranta de mai bine,dar din partea DRACULUI!!!!
  TEMAI SIMTI ROMAN SI MAI ALES ORTODOX INTR-O TARA VANDUTA DRACULUI????
  Mnanca si traieste acum raportat la ceea ce ai ales.
  Ma refer la toti cei ca tine.
  Un adevarat roman si mai ales ortodox,trebuie sa-si poarte in suflet toata istoria ,toata credinta prropovaduita de stramosi NUMAI SI NUMAI ORTODOCSI.
  Doar acela se va putea numi roman.
  Duhovnicii mei au fost romani ,dar si tigani,iar eu nu mi-am lasat sufletul otravit de altii,straini de ortodoxie.
  De aceea PE MINE MA DOARE,CAND VAD ROMANI RASISTI,pt ca vad o capra RAIOASA SI CU COADA SUS.
  La straini cu toata istoria lor ,NU AM PRETENTII,dar la romani nu le sta bine.
  Un ortodox NU POATE FI SI RASIST!!!,iar u rasist nu poate fi ortodox,decat un PADUCHE PARFUMAT!!!
  Te regasesti cumva???
  Spala-ti tenul ,dar nu il decolora,ca altfel ti-o va impune altii si tie dar si mie din cauza unora ca TINE.
  Romania a fost distrusa din cauza ATEILOR care credeau ca sunt ortodocsi,dar faptele si mintea opuse invataturilor Lui Hristos.
  Dumnezeu nu este rasist,iar asta va deranjeaza!!!
  Decat s-o va spuna ungurii,arabii,turcii si toata UE,MAI BINE V-O SPUN EU CA TIGAN:
  VA MERITATI SOARTA!,iar ACEI ROMANI ADEVARATI SUFERA DIN CAUZA VOASTRA.

 3. Pt.toti mutii din Romania!
  De ce nu scrieti ? de ce nu comentati? A vorbi frumos despre tara ,sa stiti ca nu costa bani si nici nu se impoziteaza.Lipsa asta de comentarii de nota ” patriotismul” de care dusmanii tarii au nevoie,prin MUTENIA asta a multor dintre noi.
  Ma asteptam ca acest subiect sa fie luat cu asalt de catre noi toti.Unde sunt comentariile acelor moldoveni din rep.Moldova ,cei care se cred buni romani,chiar niciunul nu a citit acest subiect???
  Vad ca unii romani simt „romaneste” numai atunci cand stau la rand de ziua lui iliescu ca sa-i spuna „la multi ani” iar poporul a fost dezbinat de catre cei care INCA l-ar mai vrea in fruntea tarii.
  Acei romani dau dovada de romanism atunci cand dau sa se imbulzeasca sa-si plateasca corect si constiincios taxele la stat ?,sculandu-se cu noaptea in cap,pt mentinerea averilor dusmanilor?
  Ii putem considera buni romani ,chiar si atunci cand ne mentinem dusmanii in fruntea tarii? ,lasand pe straini sa decida cat si cum sa ne mai stoarcem sangele si lacrimile din noi???

  A fi un bun roman inseamna sa fi ORTODOX si sa ramai ORTODOX in credinta cea strabuna,sa inveti si sa respecti ISTORIA lasata de sfintii nostri si domnitori martiri.
  A fi un bun roman ,inseamna a pazi cu straznicie valorile acumulate din trecut la prezent,iar pt viitor a lupta pt a reusi a pastra si mentine aceste valori.
  A fi un bun roman inseamna a-ti boteza copiii in dreapta credinta ORTODOXA ,a pune nume crestine ortodoxe ,cu nume de sfinti ortodocsi,nicidecum nume de imprumut straine de interes,asa cum fac multi de prin vest.(dar asta face parte din alt subiect de discutie).
  Lipsa asta de comentarii pe acest subiect,da ocazie la motivarea dusmanilor de a mai rupe ceva din tara stramoseasca,de a ne arata cu degetul.
  Noi cei care locuim departe de tara avem nevoie de comentariile voastre ,de o imbarbatare frateasca daca vreti,de o incurajare reciproca,nicidecum sa ramanem MUTI asa cum ne vor dusmanii.
  A fi un bun roman ,inseamna sa-ti respecti si sa iubesti tara indiferet unde te afli,incepand cu cel mai mic si terminand cu cel mai mare,de la maturator si terminand cu seful statului.RESPECTUL TREBUIE SA FIE RECIPROC,umil si saritor la necaz in fata celui care isi iubeste tara si interesele ei pt viitor.
  Noi toti avem nevoie unii de altii,pt a pastra si mentine tara asa cum a fost lasata prin sacrificiile inaintasilor nostri.
  SA NU RAMANEM MUTI,PT CA A-M COMITE UN MARE PACAT,IAR CAND PACATUIM, DAM POSIBILITATEA RAULUI A SE INSTALA TOCMAI ACOLO UNDE a-m mai PUTEA AVEA LEGATURA CU DUMNEZEU.
  Unii dintre noi ,facem pe patriotii atunci cand ne platim facturile la mafia politica impusa de altii PT NOI,iar AICI SI ACUM vad ca se depune efort a scrie macar cateva randuri frumoase despre Romania noastra lovita din toate partile.
  EU INCA MAI CRED IN VIITORUL ROMANIEI,PT CA ASA VREAU SA CRED ,PT CA EU AM CA ARMA RUGACIUNEA CEA STRABUNA,NICI MAI MULT SI NICI MAI PUTIN CA SI VOI ,CA NOI TOTI.Nimeni nu poate sa-mi ia aceasta arma,aceasta rugaciune ,acest drept de a.mi iubi tara .
  Fara rautate,…sa-nteleg ca tiganii (chiar multi tigani),nu sunt considerati romani pt faptul ca depun efort sa-si plateasca darile catre stat?Da ,atata timp cat se dau legi anti ORTODOXE,ANTI ROMANESTI ,ANTI VIITOR ROMANESC.
  Doamne ajuta ROMANIA!!!

 4. Nu vreau sa bravez ,mai ales in vremurile astea,dar a fi roman este simplu.Pana si parlamentarii se considera romani ,dar in detrimentul romanilor ORTODOCSI adevarati.
  A fi roman ,inseamna a avea PUTEREA de a ramane cu DEMNITATE roman si mai ales ortodox,tocmai in situatia in care adevaratii romani (care iubesc Romania CEA STRABUNA),REUSESC prin credinta si putere de a reusi totusi sa ramana ROMAN,ortodox,placut Lui Dumnezeu.
  Toate astea nu numai simtinnd sau vorbind,ci propovaduind,prin dragostea si grija de a mai putea salva ceva din tara asta stramoseasca ,prin fapte indemnand fara oboseala si interes de a-l ajuta pe cel de-aproape catre tot ceea ce inseamna ORTODOXIE SI MAI ALES CEA PROPOVADUITA DE STRAMOSII NOSTRI .
  A fi un bun roman-ortodox ,inseamna a avea sentimente COMUNE CU CEL DE-APROAPE,TELURI COMUNE,RUGACIUNEA IMPREUNA,dragostea pt istorie si mai ales VIIROR A COPIILOR COPIILOR NOSTRI,PRIN FAPTE in care sa oglindeaca sufletele pline de sentimente placute Lui Dumnezeu.
  Toate astea inseamna o preocupare VIE ORTODOXA ROMANEASCA,ca o rugaciune VIE,pt ca Romania DE MAINE SA FIE VIE,ci nu umilita si omorata si ciopartita si segmentata etc.asa cum ne vor dusmanii.
  Iubeste-l pe aproapele fara interes,iarta de cate ori poti .
  Am spus „poti” pt faptul ca eu personal depun efort sa ii iert pe cei care CONTINUA ,CONTINUA SI CONTINUA CU NESIMTIRE CA NISTE CRMINALI,sa conduca Romania spre groapa in care dusmanii vor s-o adanceasca.
  NU POT IERTA PE CEI CARE VOR SA DISTRUGA SAU SA INSTRAINEZE CAT DE PUTIN CEVA DIN ROMANIA.
  Motivele le stim cu totii.
  La acest subiect vad ca nu prea s-a ingramadit lumea sa scrie ,lucru favorabil celor care fac statistici NEFAVORSBILE imaginii romanilor .
  Ne mai intrebam de ce anumite personaje (si nu putine)ale diferitelor minoritati si chiar autohtone ne considera politic ca „parada de razboi”?
  Doamne Ajuta ,mai romani!!!
  Incercati sa umpleti site-urile cu lucruri cu adevarat folositoate Romaniei.
  sA FIE O DISCUTIE CONSTRUCTIVA COMUNA.Interesele sa fie comune,cu obiective comune s.a.m.d.
  TOTI AVEM NEVOIE DE TOTI,IAR TOTI AVEM NEVOIE DE DUMNEZEU!!!HRISTOS A INVIAT!!!

 5. Daca romanii erau cum scrii dumneata, nu mai eram condusi de toti timpitii , aveam niste impozite mai mici,un sala…….etc…..

 6. Acest text ar trebui tatuat pe fruntea tuturor parlamentarilor.
  In felul asta cand s-ar uita unii la altii,s-ar scuipa intre ei ,asta in cazul cand s-ar comporta cinstit unii cu altii.
  Ar arata totodata ,cat de sinceri si transparenti ar figura in sfarsit ,in fata natiunii dupa 20 de ani de falsitate si minciuna.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.