Carte românească pentru românii din localitatea Poroșcovo

Carte românească pentru românii din localitatea Poroșcovo

by -
0 1412
Poroșcovo

1.000 de abecedare și cărți pentru preșcolari au ajuns, sâmbătă, în comunitatea de volohi din Poroșcovo, prin grija Instituției Prefectului Județului Maramureș. Cărțile au fost donate de maramureșeni și de alți români în cadrul acțiunii de colectare organizate, toamna trecută, de Instituția Prefectului Maramureș și Centrul pentru Transformare Socială.

Efortul comun al Prefectului si ONG-urilor!

În holul Palatului Administrativ, au fost amplasate, în luna octombrie, 4 puncte de preluare și depozitare a cărților donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărți de povești, de la beletristică la cărți de specialitate. ONG-uri din București Poroscovoși-au adus un aport consistent: asociațiile Eurocentrica și Convergențe Europene – peste 500 de volume donate și Asociația George Ogăraru pentru cultură și sport – peste 3.400 de cărți și manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, numărul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns în comunitățile românești din Apșa de Mijloc, Dobric și Plăiuț în cursul lunii decembrie. Acum, a venit momentul să ne îndreptăm atenția asupra comunității de volohi din Poroșcovo și din câteva localități învecinate.

Românii din Poroscovo

Pe teritoriul Ucrainei, la 170 km distanță de Slatina, trăiesc volohii. Volohii sunt oameni săraci, marginalizați și, în mare parte, analfabeți. Ei vorbesc limba română așa cum se vorbea acum 3 sau 4 secole, presărată cu cuvinte împrumutate din alte limbi. Creșterea demografică în comunitatea de volohi este foarte mare, astfelcă mai bine de jumătate dintre volohi sunt copii. Un fel de lideri ai comunității sunt pastorul Ioan Pătraș și învățătoarea Gabriela Pătraș, care pun mult suflet în alfabetizarea membrilor comunității.

Sâmbătă, 4 februarie, Adrian Dan Pop, directorul Cancelariei Prefectului, s-a deplasat în Ucraina, ducând cu el o mie de cărți. Abecedarele și cărțile pentru preșcolari au fost donate Bisericii Baptiste din Poroșcovo, mai exact pastorului Ioan Pătraș, care, desfășurând de câțiva ani activități educative, cunoaște comunitatea și știe exact cine ar avea mai multă nevoie de aceste donații. De asemenea, pastorul Pătraș desfășoară astfel de activități și în alte sate locuite de volohi, situate în apropiere. “Acesta e doar un prim pas pe care am reușit să-l facem. Sperăm că în continuare vom desfășura și alte proiecte de susținere a comunității volohe, cu ajutorul unor persoane sau organizații binevoitoare”, a declarat Adrian Dan Pop. Prin grija unor oameni cu inițiativă, în cadrul acestei deplasări li s-au donat volohilor din Poroșcovo nu doar cărți, ci și hrană și îmbrăcăminte.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Sursa: Tocpress

(Visited 295 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.