Ultimele dueluri din istoria României. Cum apărai onoarea iubitei la 1900

Ultimele dueluri din istoria României. Cum apărai onoarea iubitei la 1900

by -
0 1517

Cumpăna veacurilor XIX-XX a fost marcată de cele din urmă dueluri ”cavalerești”, amintiri ale unei epoci romantice. Motivele obișnuite ale conflictelor care le-au generat erau din cele mai diverse: ofense aduse propiei persoane sau celei iubite, insulte, gelozie… Mijloacele folosite porneau de la sabia provenind din duelurile medievale, la ”obiceiurile locului” adică ”bătaia ca la ușa cortului”, până la pistoalele care se vindeau la liber în magazine. Actorii spectaculoaselor dueluri erau: amorezi de duzină, ofițeri, negustori, funcționari, doctori și alții. Totul se desfășura în ilegalitate, duelurile fiind interzise. Iată cum relata presa astfel de evenimente:

Curierul Olteniei, an II, nr. 55, 5 iulie 1893

”În noaptea de 1 iulie 1893 urma să aibă loc un duel. Cauza. Un domn cu sora lui erau în grădina Iosef, când un locotenent de cavalerie și-a permis ”a-i face bezele”. Fratele ei i-a cerut cont, iar ofițerul l-a provocat la duel alegând terenul la grădina Bibescu. Din cauză că un martor al civilului n-a venit, duelul s-a amânat.”

duelul la romani

Curierul Olteniei, an II, nr. 61, 16 august 1893

”La Craiova, răzbunătorii paraponisiți(supărați) nu își găsesc satisfacție decât în duel. În seara zilei de 9 august, I.P. și N., propietari, din cauza unei femei pe care amândoi o iubeau, s-au provocat la duel, alegându-și ca armă pistolul la distanța de 20 de pași. Locul, lângă comuna Breasta. După două schimbri de gloanțe n-au fost câtuși de puțin zgâriați. Nu după multă vreme, apucându-se de ceartă, s-au luat la bătaie în toată puterea cuvântului, încât nici unul nu mai rămăsese cu haine pe ei. Orice am zice, tot e mai bun obiceiul cel vechi, bătaia ca la ușa cortului, căci, așa cum se vede, cu duelul nimic nu rezolvi”.

duel romania

Curierul Olteniei, an III, nr. 79, 20 decembrie 1893

Duelul din strada Amaradia

”Motivul. Doi domni, X și Y, se îndrăgostesc de aceeași domnișoară. Mai întâi dl. X cunoaște o damă de lume mare la un cafeu-chantant, de care se îndrăgostește. Când punga s-a subțiat, locul lui e luat de altul, mai gros la pungă și artist. Trist și cu pașaportul la inimă, dl. X își provoacă inamicul la duel. Când cei doi cavaleri ai duelului erau față în față, în dosul spitalului de nebuni, gata să tragă, un nebun scapă din spital și, cu un par în mână, se ia după cei doi dueliști, care, de frică, o rupseră la fugă. În fugă, duelistul X se împiedică, iar pistolul luă foc, curajosul rămânând două ore ca trăsnit de frică, deoarece nu știa dacă mai trăiește sau a murit. Pe acesta și astăzi îl mai vedeți cu o zgârietură la nas căpătată de la căzătură. Ca recompensă pentru sacrificiile aduse pe altarul amorului, domnișoara de la cafeul-chantant i-a lăsat baltă pe amândoi, luându-și un alt însoțitor cu punga mai durdulie”.

istoria duelului romani

Curierul Olteniei, an XIV, nr. 589, 12 8 sprilie 1904

Duelul de la Batalionul I vânători

”Miercuri, 8 aprilie, pe câmpia poligonului de tir a avut loc un duel cu sabia între sublocotenenții Condeescu și Pascu. Cauza, oarecari cuvinte ofensatoare schimbate între cei doi combatanți. Dl. Pascu a avut ca martori pe căpitanul Bădescu și locotenentul Petrescu, iar provocatorul, Condeescu, pe căpitanul Urdăreanu și locotenentul Rasoviceanu. Au avut loc trei reprize. Sublocotenentul Pascu a căpătat răni la braț de oarecare gravitate, fiind trimis acasă cu trăsura. Și sublocotenentul Condeescu a fost rănit. Autoritățile militare anchetează cazul.

duelul la romani

sursa: Luchian Deaconu, Otilia Gherghe, Craiova de la 1878 la 1900, editura Sitech, Craiova, 2009, via Istorie pe Scurt.

(Visited 427 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.