Ritualul de acces

Ritualul de acces

by -
5 842

Jurnalul televizat nu mai presupune demult informare, ci distracţie, se observă de cel puţin douăzeci şi mai bine de anişori. El nici nu mai ierarhizează evenimentele, le amestecă otova, adună imagini cât mai deşucheate şi cât mai decoltate ca să ofere pe drumul de acces către noi impresia de autentic. Toate reclamele doresc să faci faţă, să te îndopi cu distracţie. Te iau la pertu şi te invită să-ţi augmentezi adrenalina, că altceva nici că ai avea mai bun de făcut! Te conjură să cumperi nu ştiu ce la numai nu ştiu cât şi zece parale. Păi, dacă e chilipir, e bine să coste chestia aia doar câteva firfirici sau să fie gratis, ce tot îndrugă ăi din comerciu? Prin anii două mii eram umpluţi acustic de artificii, ca şi acum, de parcă am avea ceva de sărbătorit, nu suntem în colaps, nu am dat de fundul sacului după ce am consumat tot şi ne-am vândut pe doi lei! Sărbătorim opulenţa de neamuri proaste, căminul-baracă de cinci stele şi dezastrele amoroase ale unor muşte beţive, ca Monica-Pomponica, alde Columbel, Pipo sau Pepe, manechinul de paie cu cearcăne intitulat Dianca Brăguşanu, precum şi alţi prăbuşiţi în furtuna mediatică. Oricâte vuittoane şi zdrenţe firmate şi-ar înnoda pe ele, alde astea încolonate în cap cu Leana Urdea, tot nişte ţoape ajunse vor fi! Aproposito, cică ar intra în funcţiune un soi de clonă a legii 18 de pe timpuri, nu justifici cheltuielile, ţi se ardică ghiozdanele la percepţie. Tot Ooropa cred că ne-a împovărat cu o astfel de măsură, extrem de necesară acum douăzeci de ani, că nu cred că i se va întâmpla vreunui miliardar de carton vreo schimbare sau vreo jumulire de pene sau de beteală!

Jurnalul televizat, prezentat de aceiaşi tociţi băieţi de prăvălie, este umplut cu tot felul de ştiri clocite şi aranjate politic. Toţi vor să fie Fox news channel, piţifelnici conservatori, lucru mare! Conservatori de alpaca, foste scorburi şi muşuroaie pe la utece şi uascr sau pe la alte noi şcoli de securitate, amestec sonor rânced şi frământat politic. Chiar şi ştirile externe sunt spuse cu parti-pris, încovoiate după noul Imperiu americănicesc. La politica internaţională s-au înjugat nişte necuvântătoare care nici măcar să împungă nu sunt în stare. Am crezut că respectivul Cioroianu – care se dă componist de texte prefaţate cu muşiţa lui Bleşu – este întunericul absolut, uite că se poate şi mai negru la bibilică!

Nu înţeleg apoi cui folosesc emisiuni de bătut apa în piuă de tipul „judecă tu” sau „arena leilor” sau „ora de ştiri” sau „agentul vip” sau „garantat 100 %” sau „cireaşa de pe tort” sau „acces direct” sau „Clejanii” sau „Miss fata de la ţară” sau „dincolo de aparenţe” şi câte şi mai câte? Ce scop au ele în viaţa de celuloid? Ce se dezbate acolo? Ce cataplasme de taină se pun pe fruntea telespectatorului? Ce lucruri interesante sau măcar distractive se mestecă? La ce bun idioţenia aia cu „oamenii Deltei”? Ce caută biet seminaristul ăla de Tabără, cu suficienţa lui lătăreaţă, de gâscă automulţumită, la pupitru? Televizia noastră de pe mai toate canalele şi canalizările dă în clocot, prezantează emisiuni de lenjerie intimă şi desface toate galantarele băşcăliei mahmure şi de joasă speţă. Invitaţi care se autointitulează vedete (oare de ce, ce bravuri şi mari vitejii mediatice au înfăptuit astea de se împopoţonează cu aşa titlu?) apar pe kroll, pe burtieră şi dau verdicte, note, contranote, comentează. În ce calitate? De fapt, nu ştiu dacă aţi băgat de seamă, dar toate reportăjelele sunt însoţite în subsolul imaginii de câte un titlu cât mai caraghios cu putinţă, cică ar avea humor! Libe şi Canard înlănţuite în haznaua hazului! Şi asta e o modă furată, ca mai toate, ca absolut toate formatele de emisiuni, nimic de-al nostru, nimic ca să intereseze un segment fix şi bine ţintit de spectatori. Înainte vreme mai dădeai peste un „reflector”, peste „colecţii, colecţionari, pasiuni”, peste ceva scheciuri interpretate de actori profesionişti, nu amatori sau amatorizaţi ca ăştia de acum, peste concursuri instructive şi peste spectacole de teatru, de varietăţi sau peste filme liniştite, nu internaţionale de categoria B! Fireşte, televiziunea evoluează, nu mai rămâne la stadiul de transmiţător de spectacole în direct, dar e nevoie şi de aşa ceva.

Televizia noastră este un soi de întreţinere a unei societăţi artificiale, nenaturale şi neconfirmate nici cultural, nici politic. Totul se rezumă la o recunoaştere ceremonială a personajelor împinse aleatoriu în faţa telespectatorului, totul este o acoperire a adevăratelor şi arzătoarelor cestiuni prin nişte parade rituale de justificare a notorietăţii. Aceleaşi şi aceleaşi personaje, aduse acolo pe criterii absconse (cineva spunea că unii chiar îşi plătesc apariţiile, altora li se plătesc, nu avem probe dar credem că aşa este!), au acces la contactul cu publicul şi prezintă cazuri marginale. Pe cine interesează un interviu cu profesorul de tumbe de la fostul liceu de ştabi 24, devenit 32 şi mai apoi Jean Monnet, europeanul? În loc să faci o emisiune pornind de la învăţământul de azi, arunci totul în derizoriu. Apoi, ce mare semnificaţie are ieşirea la plimbare a criminalului Huideo? Şi acolo, în acel caz sinistru, nu este deloc ucidere în culpă, ci omor cu premeditare, un imbecil oarecare, venit de la coada vacii după cum am auzit, intră cu gipanul conştient, cu viteză şi pe contrasens fiindcă se crede cineva! Şi ca el atâţia alţi netoţi! Acesta este marele pericol în care cad amărâţii ăştia, se cred voci calificate, controlori de informaţie şi de divertisment, precum şi marcheri interpretativi ai societăţii! Din nefericire, ei nu sunt nimic altceva decât exemple pentru degradarea relaţiilor umane şi a vieţii noastre cotidiene!

autor: Nicolae Iliescu

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 105 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

  1. Mihai

    Presa scrisa este in general in pierdere si probabil ca in urmatoarele decenii va disparea cu totul. Deja la noi in tara au incetat sa apara multe ziare relativ importante (ex: Gandul). Unele ziare sunt inca finantate din interese politice (Evenimentul zilei) sau capriciu personal (Adevarul).
    Televiziunile inca functioneaza, chiar daca unele dintre ele, precum B1TV sau toate canalele TVR, exista strict pentru a face propaganda puterii.
    Oricum, este lucru deja dovedit ca emisiunile „de calitate” nu au practic nici o audienta si nu se prea poate vinde publicitate pentru ele. Chiar daca un canal TV ar fi pe pierdere, trecerea la astfel de emisiuni nu ar face decat sa-i grabeasca desfiintarea.

  2. Pictor Sarion a pus punctul pe „i”. Cea mai buna dovada e ca trusturile media sunt in pierdere, dar cu toate acestea nu-si schimba politica editoriala?

    Dar tot ei invoca „cererea publicului”…Pai daca „nu se mai cumpara” ce vand ei, de ce nu-si schimba produsele, ca orice altcineva?

    Intrebari retorice, normal.

  3. Realitatea este distorsionata in mod voit de Mass-Media,in general cu un scop perfid foarte clar definit,deghizat-Dezinformarea maselor largi de cetateni,pentru atingerea in secret mascat,anumite interese politice si de grup,a clicii politice,ajunse la guvernare,prin frauda,evident-At-i mintit poporul cu televizorul-lozinca valabila si azi! Sa auzim numai de bine!

  4. Articolul vine ca un raspuns la cel despre trustul Pro? 🙂
    Cred ca e un bun pamflet, dar in afara de faptul ca amuza nu stiu daca reuseste sa scoata pe cineva din negura, mai ales ca a aparut si intro publicatie de nisa… Deci probabil ca v-a fi citit de niste oameni care deja au constientizat lucrurile prezentate.

  5. Autoarea intreaba, de exemplu, pe cine intereseaza ce are de spus profesorul de la Jean Monnet si de ce in loc de asta nu se face o emisiune serioasa despre invatamant.
    E simplu: interviul cu acel individ face un oarecare rating, emisiunea serioasa despre problemele invatamantului foarte probabil ca nu. Ceea ce conteaza in lumea televiziunilor este profitul pe care-l aduc diversele emisiuni, iar programele educative/culturale/serioase pur si simplu nu sunt eficiente economic.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.