Punctul de vedere al Academiei Române cu privire la cursul de cultură aromână: „limbă aromână este doar unul dintre dialectele limbii române”
Printr-un comunicat recent din 3 decembrie 2020, Academia Română atrage atenția cu privire la pericolul demagogic și segregaționist al posibilei recunoașteri unei așa-zise „minorități armâne” de către statul român. „Aromânii, numiți și macedoromâni sau români din Macedonia, cum erau trecuți în actele oficiale ale statului român la sfârșitul secolului al XIX-lea și în secolul al XX-lea, venind în România, individual sau prin strămutare, au recunoscut că ei sunt români de peste hotare, calitate în care au fost încetățeniți și împroprietăriți. Statul român nu poate fi părtaș la astfel de invenții neștiințifice, care acreditează existența în România a etniei aromâne și a limbii aromâne”, se arată în comunicatul de presă al Academiei Române.
Într-un alt comunicat transmis presei de Academia Română la 30 ianuarie 2020, se arată că „limba română, de mai bine de două secole încoace, este studiată sistematic de către lingviștii români și străini, care au stabilit exact statutul și rolul său. Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte și mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân și cel istroromân”.
Comunicatul întreg al Academiei Române aici.