Proprietatea funciară de stat

Proprietatea funciară de stat

by -
4 1237

Un stat nu trebuie să fie sărac. Mai ales când se ajunge la situaţii dificile, înzestrarea statului poate fi de folos tuturor. Se vorbeşte cu totul greşit de faptul că proprietatea de stat ar fi “o invenţie comunistă”, când întotdeauna statul a beneficiat de proprietăţile sale. Este adevărat că în statele româneşti feudale proprietatea era a domniei, dar aceasta se confunda în acele vremuri cu însuşi statul. O dată cu începuturile modernizării, a început să se constituie şi proprietatea de stat, în condiţiile în care în Regulamentele organice s-a iniţiat începutul separaţiei puterilor.

Când, în urma tratatului de la Adrianopol din 1829, s-au restituit Ţării Româneşti teritoriul raielelor dunărene – Turnu /Măgurele/, Giurgiu şi Brăila – acestea, fiecare de întinderea aproape a unui judeţ, au fost constituite în domenii ale statului. Acesta a fost începutul proprietăţii funciare moderne de stat cu 180 de ani în urmă. Când, peste trei decenii, a fost realizată secularizarea moşiilor mănăstireşti – ceea ce a însemnat circa un sfert din teritoriul Principatelor-Unite – şi această atât de importantă întindere de pământ a fost trecută printre domeniile statului.

Din aceste întinse domenii, doar o parte au fost utilizate pentru împroprietăriri ale sătenilor şi de asemenea pentru constituirea domeniilor Coroanei. Statul a rămas mai departe cel mai de seamă proprietar funciar al ţării până în 1944. Fără îndoială că această proprietatea de stat a fost extinsă în perioada comunistă cu prilejul confiscării în 1949 a ceea ce rămăsese din moşiile perioadei anterioare în urma exproprierii din 1945. Ca urmare, în gospodăriile de stat au fost cuprinse vechile domenii ale statului şi de asemenea cele rezultate din confiscărilor din 1949.

Din păcate, în 1989 s-a pornit de la premiza falsă că proprietatea de stat este opera comunismului şi s-a iniţiat o adevărată campanie de lichidare a acestui tip de proprietate, campanie deosebit de nocivă pentru societatea românească. N-a fost vorba, ceea ce era drept şi firesc, doar de restituirea proprietăţilor confiscate, ci s-a procedat practic la lichidarea unei părţi însemnate din această proprietate funciară de stat care data din perioada anterioară celei totalitare.

La aceasta s-au mai adăugat şi abuzurile şi practicile necinstite deseori folosite pentru acapararea acestui pământ, aşa-zis privatizat. Prin aceasta a fost afectată proprietatea statului, bogăţia şi chiar tăria lui.

Totodată prin această operaţie au fost eliminate şi proprietăţi funciare model. Pe multe dintre domeniile statului se practicase un tip de agricultură elevat, ele reprezentând o şcoală pentru ţărănime şi un permanent îndemn la buna cultivare a pământului. În loc ca aceste domenii să continue să reprezinte un model şi să fie şi o sursă de venituri, ele au fost puse la stâlpul infamiei, considerate a fi proprietate de stat comunistă şi astfel au fost pierdute din stăpânirea publică!

Un stat sărăcit este un stat slab, care la nevoie nu poate interveni, cum s-ar cuveni s-o facă, în ajutorul societăţii. Proprietatea funciară a statului – câtă mai este! – ar trebui ocrotită şi salvată în folosul societăţii româneşti!

autor: acad. Dan Berindei

sursa: Revista Clipa – Magazinul actualitatii culturale romanesti

(Visited 496 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. @Adrian Silviu Mironeasa,are acest partid,eventual un Site,unde ne putem documenta? Sau dane citeva informatii despre Statutul si organizarea acestui Partid!

  2. Bun gasit! Dupa asa-zisa Revolutie, dl Anghel Rugina a venit cu o idee de reforma financiara care ar fi dat rezultate si care acum cu siguranta ca ne punea la adapost. Nu a fost ascultat…bineinteles pentru ca tot ce s-a intamplat a fost gandit in amanunt si urmat pas cu pas. Proprietatea funciara de stat desigur ca ar fi fost un bun cotizator la Bugetul Statului cu conditia ca sa fie exploatata cu intelepciune. Din nefericire e tocmai ce le-a lipsit (sau poate ca au fost intelepti in a ruina statul!) guvernantilor nostri de dupa ’89. In fruntea politicii noastre parca au stat mereu gastile. De aceea mai mult ca oricand „ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane”! Trebuie neaparat sa schimbam puterea politica in Romania si sa aducem nationalistii. Eu vad singura alternativa,sa dam puterea Partidului Pentru Patrie. Nici bunul Dumnezeu nu intra in casa nimanui daca nu i se deschide!

  3. Conducere prin indatorare,sclavi in propria-i tara,…asta s-a vrut cu mult inaintea loviturii de stat din 89.Presedintele Israelului a spus clar (exista filmat pe google)ca evreii au reusit sa puna stapanire pe Romania ,cumparand tara cu tot cu „personal”.Poate sa cumpere orice lumesc ,la ce folos ca nu vor reusi in veci sa fie in adevar.Romanii,ortodocsi,prin comparatie cu ei ,suntem liberi ci nu ca ei ,sclavii propiilor lor bogatii (mereu lumesti)si conditionati tot de propriul lor dumnezeu ban lumesc.Astea sunt vremurile cu care ortodoxul se confrunta. Liber sufleteste,dar sclav intr-o lume lumeasca. Doamne Ajuta !,milueste-ne si ne mantuieste dupa mare mila Ta ,Amin!

  4. Indicatiile acestea,trebuiau date inainte de Lovitura de Stat din decembrie,atunci nu sa implicat nici un academician,sa lasat intentionat ca populatia sa greseasca,fiind chiar manipulati de lideri impreuna cu Mass-Media,pentru distrugerea si instrainarea Fondului Funciar si distrugerea Economiei Romanesti prin privatizari nerentabile pentru Statul Roman si populatia autohtona! Acum mare parte a fondului Funciar apartine evreilor si strainilor,Romanii fiind desproprietariti prin distrugerea G.A.S.,a Statiunilor de Cercetari Agricole si a C. A P.-urilor,Romanii devenind,slugi si Sclavi Moderni la cules de fructe in Comunitatea Europeana! Comunitate Europeana care a contribuit din plin la distrugerea Economiei Romanesti,prin sfaturile si indicatiile venite de la Bruxelles! Sint cunoscute practicile necinstite ale U.E.si F.M.I.,in relatiile cu Guvernantii Romaniei care au acceptat tacit Normele Economice ale U.E.,aducind Romaniei mari prejudicii,materiale,financiare,administrative,juridice si sociale!N-eam lasat tiriti intr-o aventura economica unde poporul Roman a pierdut enorm! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.