Predica Pr. Mihai-Andrei Aldea la Duminica Cananeencii (06 Februarie 2011). Despre importanta...

Predica Pr. Mihai-Andrei Aldea la Duminica Cananeencii (06 Februarie 2011). Despre importanta istoriei si Sfantul Fotie cel Mare

by -
14 673(Visited 148 times, 1 visits today)

14 COMMENTS

 1. Sfintia,voastra,va multumesc pentru ca mi-ati raspuns,marturisesc sincer ca cu raspunsul care mi la-ti dat,m-am luminat,imi cer deasemenea iertare ca v-am numit erudit,fac a doua gresela sa va numesc din nou,erudit,asa imi explic faptul ca ma-ti lamurit in citeva cuvinte si ca aveti mare dreptate.Toata stima si consideratia mea. Sanatate si multe salutari de bine,din Nürnberg.

 2. Stimate domn, vă asigur cu cea mai deplină sinceritate că nu sunt un erudit. Mai mult, cultura mea, de altfel foarte puțină, este incompletă și lacunară. Acest lucru nu trebuie să vă tulbure, nu sunteți singurul care faceți greșeala de a mă socoti erudit, ori de a crede că eu mă socotesc așa. Această greșeală au făcut-o și alții, amăgiți de unul din multele mele defecte: încerc să vorbesc numai de ceea ce știu.

  Tocmai de aceea, o lămurire a subiectului nu se poate realiza aici. Pentru ca doi sau mai mulți oameni să comunice trebuie să existe un domeniu comun.
  Greșeala lui Cezar este că a vorbit ca și cum dumneavoastră ați fi, la fel ca el, un trăitor al Credinței lui Hristos. Dacă ar fi înțeles adevărul evident că o cunoașteți doar din afară, aceste comentarii n-ar mai fi existat. Diferența dintre părerile noastre nu ține de puncte de vedere diferite ale aceleiași probleme, ci de contemplarea unor probleme diferite.
  Dvs. vorbiți despre un creștinism care nu există. Sau, mai bine zis, există numai în gândirea și scrierile unor comentatori exteriori Bisericii lui Hristos. Ca urmare, nu ați putut înțelege și nici accepta acele citate din Biblie care contrazic viziunea dvs. De fapt, după cum se vede limpede, dvs. nu cunoașteți deloc Biblia și nici nu sunteți interesat de a o cunoaște. Bucățile de credință păstrate din copilărie sunt asamblate în viziunea dvs. asupra lumii laolaltă cu numeroase idei eterodoxe căpătate fie tot atunci, fie mai târziu. Rezultă de aici un mozaic ce poate, eventual, să fie impresionant, dar, oricum, este lipsit de coerență. Bucățile păstrate din vechiul tablou vă dau prea multă încredere în cunoștințele voastre despre acesta. Deși, în realitate, nu vă dau nici posibilitatea de a-l contempla, și cu atât mai puțin de a-l înțelege.
  Ca urmare, o discuție peste ceea ce deja s-a spus mi se pare a fi cu totul fără rost.

 3. Am sesizat faptul ca a doua oara mi se taie din comentariu,ajungind pe sit trunchiat,in acest caz,dinduse alta intrepretare,comentariului meu,asta e motivul pentru care am revenit cu complectari,care totusi nu se potrivesc,nefiind cursive,ma adaptez si nu ma supar,probabil am scris ceva care nu trebuia, in opinia proprietarului de web-site,in acest caz,anticipat,imi cer scuzele de rigoare. Astept interlocutorul,sa primesc un raspuns la comentariul meu mi-as dori ca si Sfintia Sa Preotul Mihai Andrei Aldea sa-mi dea un raspuns fiind,erudit si de profesie, Multumesc anticipat!.

 4. Cine seamana vint culege furtuna>,apropo de:-Nu am venit sa aduc pacea am venit,sa aduc…sabia,asemenea creduri sint primitive din antichitate cind romanii,care nu fusera crestinati,se inchinau la Zeul Razboiului,iar acum in era moderna nu mai sint de actualitate,sau afirmatia ca D-zeu nu doreste si nu va crea pacea pe pamint,pamintul fiind al Dracului,pe cine vreti sa speriati cu legendele astea,crestinii ortodoxi sau mai desteptat intre timp,iar Biserica trebuie sa se adapteze la cerintele credinciosilor,nu provaduind ura si dusmania intre semeni,cum incearca o seama,cind exista exces de zel, se merge la Fanatism Religios,optica daunatoare intregii omeniri,consider ca sint un crestin pacifist,comparativ cu D-vs care sinteti un crestin razboinic,cu siguranta,nu pe placul lui Isus care a provaduit pacea cu cuvintul,daca vrei sa bati pe cineva,foloseste cuvintul nu forta fizica,ca la inceputul,inceputurilor a fost Cuvintul,Amin!

 5. D-le Cezar M.Sint crestin ortodox prin nastere si de mic copil am fost invatat sa cred ca D-zeu este Atotputernic,Atotstiutor,Bun si Milostiv,stiu si alte rugaciuni,in afara de Tatal Nostru care probabil nu le-ati auzit si le voi scrie din memorie fara sa le copiez o spuneam inainte de culcare si mai una care o spuneam dupa ce mincam sau crezul care il spuneam in cor cu toata Familia: sabia simbolizind razboiul,sau ca nu este vointa lui Dumnezeu sa traim in pace cu toate confesiunile si mai continuati sa afirmati si sa speriati lumea,cum ca D-zeu nu va aduce pacea pe pamint,ca pamintul nu-i al lui D-zeu, ci al Dracului,Adevarat fabulatii,valabile in Imperiul Roman acum 2500de ani cind,romanii nu erau crestinati si se inchinau la zeul Razboiului,sau in Evul Mediu cind sub semnul crucii,Cruciatii au atacat Palestina si Tara Sfinta,pentru ai scoate pe Sarasinii.,necredinciosi,care erau de alta credinta,asemenea istorii perindate nu fac cinste omenirii in general si Bisericii in special,asta sa intimplat cind omenirea era mai primitiva,dar nu in era moderna,venim si vehiculam citate din Evanghelii pentru a incita la ura,dusmanie intre cele 5 confesiuni ale lumii,care au un singur Creator,Dumnezeul tuturor al celor 12 triburi pomenite in Cartea cartilor,Biblia,si apropo de Biblie,imi permit sa citesc citeva pasaje,nu le copii,le citez,asa cum le-am memorat:parca in Facerea,sau alt citat:<Bine ca n-au mincat si din pomul vietii,ca ar fi ajuns ca noi,la care va rog sa le comentati daca aveti timp si placere. Isus Hristos,a provaduit,pacea dragostea intre semintii,iar noi crestinii ducem un razboi fara arme pentru ai fi pe plac fiului Domnului si a instala pacea intre popoare si pe pamint.Doamne,ajuta?Sa fiti iubiti.Amin!.

 6. De altfel:
  Ioan 14.06
  Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.
  I Timotei 1.15
  Vrednic de credinţă şi de toată primirea e cuvântul că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu.
  Ïoan 17.9
  Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.
  Matei 24.35
  Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
  Marcu 13.31
  Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.
  II Petru 1-18

  1 Iubiţilor, aceasta este acum a doua epistolă pe care v-o scriu. În ele caut să trezesc, în amintirea@ voastră, dreapta voastră judecată,
  2 Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului, dată prin apostolii voştri.
  3 Întâi, trebuie să ştiţi că, în zilele cele de apoi, vor veni, cu batjocură, batjocoritori care vor umbla după poftele lor,
  4 Şi vor zice: Unde este făgăduinţa venirii Lui? Că de când au adormit părinţii,@ toate aşa rămân, ca de la începutul făpturii.
  5 Căci ei în chip voit uită aceasta, că cerurile erau de demult şi că pământul s-a închegat, la cuvântul Domnului, din apă şi prin apă,
  6 Şi prin apă@ lumea de atunci a pierit înecată,
  7 Iar cerurile de acum şi pământul sunt ţinute prin acelaşi cuvânt şi păstrate pentru focul din ziua judecăţii şi a pieirii oamenilor necredincioşi.
  8 Şi aceasta una să nu vă rămână ascunsă, iubiţilor, că o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi.@
  9 Domnul nu întârzie cu făgăduinţa Sa, după cum socotesc unii că e întârziere, ci îndelung rabdă pentru voi, nevrând să piară cineva, ci toţi să vină la pocăinţă.
  10 Iar ziua Domnului va veni ca un fur, când cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzând, se vor desface, şi pământul şi lucrurile de pe el se vor mistui.
  11 Deci dacă toate acestea se vor desfiinţa, cât de mult vi se cuvine vouă să umblaţi întru viaţă sfântă şi în cucernicie,
  12 Aşteptând şi grăbind venirea zilei Domnului, din pricina căreia cerurile, luând foc, se vor nimici, iar stihiile, aprinse, se vor topi!
  13 Dar noi aşteptăm, potrivit făgăduinţelor Lui, ceruri noi şi pământ nou, în care locuieşte dreptatea.
  14 Pentru aceea, iubiţilor, aşteptând acestea, sârguiţi-vă să fiţi aflaţi de El în pace, fără prihană şi fără vină.
  15 Şi îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiţi-o drept mântuire, precum v-a scris şi iubitul nostru frate Pavel după înţelepciunea dată lui,
  16 Cum vorbeşte despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori şi neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.
  17 Deci voi, iubiţilor, cunoscând acestea de mai înainte, păziţi-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâţi de rătăcirea celor fără de lege, să cădeţi din întărirea voastră,
  18 Ci creşteţi în har şi în cunoaşterea Domnului nostru şi Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum şi în ziua veacului! Amin.

 7. Pictor Sarion,
  Ce spui tu sunt mari erezii.
  Biserica este doar una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Asta daca esti Crestin Ortodox. Daca esti de alta confesiune,atunci sa stii ca nici aceleia nu-i esti fidel, pentru ca toate se cred pe ele singurele cele adevarate. Daca tu ai alta parere, atunci ti-ai format un dumnezeu propriu, dupa cum iti convine tie. Iar acesta este un Dumnezeu fals, pentru ca Dumnezeu nu e dupa cum vrei dumneata sau altul, e dupa cum a spus El ca este prin Sfintele Scripturi, Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti.
  Pe langa asta, nu va exista niciodata pace pe pamant adusa de Dumnezeu, pentru ca aceasta lume este a diavolului, nu a lui Hristos. A lui Hristos sunt doar cei care urmeaza lui.

  Matei 10:34
  Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.

 8. Matei 10.34
  Ioan 14.6
  I Timotei 1.15
  Ioan 17.9 E pentru aceștia (ucenicii Săi) Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.
  Matei 24.35, Marcu 13.31
  II Petru 3.1-18

 9. Nu mai stiu cu ocazia carui eveniment religios au fost prezenti in Romania patriarhii bisericilor ortodoxe. Intr-un interviu acordat, la vremea respectiva, patriarhul Siriei (daca nu gresesc denumirea este de „catolicos”) a spus: „Dumnezeu este lumina. Bisericile sunt culorile.”

 10. Credinta crestina este una in toata lumea,denumirea vine de la Cristos(Hristos):cel uns,greco catolici romano catolici ordodoxi sint crestini,diferenta,sint canonizarile,sau ritualurile bisericesti care difera de la un rit la altul,dar asta nu inseamna sa se promoveze blamarea uneia de catre alta,dupa cum se obisnuieste,sa se arate ca una e mai grozava ca alta,dimpotriva trebuie promovata de toate partile,toleranta si intelegere ca toate aceste rituri fac parte din credinta in Isus Hristos,este cunoscut faptul din Istoria Religilor cite razboie si conflicte armate a generat intoleranta si crezul gresit ca un rit religios este mai adevarat sau mai putin valoros cat celalalt,trebuie initiata in lume ideia ca intre toate religiile sa guverneze respectul reciproc si toleranta si atunci vom avea pace pe pamint,caci majoritatea divergentelor politice si a conflictelor armate sint de ordin religios.Iar menirea crestinismului si a altor religii este sa aduca pacea pe pamint!.

 11. http://www.petitieonline.ro/petitie/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055.html

  De ce spunem NU venirii papei in Romania!
  Marturisirea este mantuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici si laici putem sa marturisim Adevarul, care este Hristos! Orice diplomatie cade in fata Adevarului!

  1. SE CREAZA CONFUZIE SI MULTI DINTRE ORTODOCSI VOR CREDE CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, IN TIMP CE
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA.
  CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL ANATEMA PRELUATA SI DE BISERICA RUSIEI SI PRIN URMARE DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.

  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE: SINODUL 2 ECUMENIC (vezi Filioque), SINODUL PATRIARHULUI FOTIE,SINODUL ANTIUNIONIST AL SF MARCU EUGENICUL, SINOADELE ISIHASTE ALE SF GRIGORIE PALAMA-NUMITE IMPREUNA SINODUL AL 8 LEA ECUMENIC DUPA CUM SPUNE ROMANIDIS, PR GHEORGHIOS METALLINOS, PR THEODOROS ZISIS, TELENGHIDIS SI ALTI TEOLOGI CONTEMPORANI.

  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LACASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII

  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!

  5. SUNTEM DE ACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL B.O.R. SA PARTICIPE LA MESA PAPISTASA !

  6. PARINTELE DUMITRU STANILOAIE AFIRMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU IN SENS BUDIST, DUMNEZEUL NIRVANIC IMPERSONAL.
  PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!

  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAPISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.