PENTRU BASARABIA, cu dragoste de neam şi ţară

PENTRU BASARABIA, cu dragoste de neam şi ţară

by -
3 878

La conferinţa-dezbatere “Republica Moldova – între Est şi Vest”, organizată la începutul acestei luni de către Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti, la care au participat numeroşi istorici, oameni de cultură şi jurnalişti locali, alături de reprezentanţi ai studenţilor basarabeni din Bucureşti, Galaţi şi Cluj, invitatul de onoare Ion Negrei – preşedintele Asociaţiei Istoricilor din RM şi preşedinte al Mişcării Civice “Anul 1812” a venit la Ploieşti cu o surpriză inedită. Domnia sa a prezentat auditoriului o preţioasă carte din biblioteca personală, intitulată “Pentru Basarabia”, carte scrisă şi editată la Ploieşti în anul 1912, de Dumitru Munteanu-Râmnic – cunoscută  personalitate a culturii ploieştene din acele vremuri, cu prilejul comemorării a 100 de ani de la anexarea părţii de răsărit a principatului Moldovei de către Imperiul ţarist rus.

Volumul – care cuprinde o culegere de texte referitoare la Basarabia subjugată, cu precădere despre istoria locului, literatura şi starea societăţii basarabene – a fost preluat imediat de către prof. dr. Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene “Nicolae Iorga” din Ploieşti. Nu înainte de a promite că va încerca să multiplice preţioasa carte pe suport electronic, CD-urile respective urmând a fi puse la dispoziţia cititorilor ploieşteni în cel mai scurt timp.

La numai zece zile de atunci, promisiunea a şi fost onorată. Motiv pentru care directorul Boaru şi lucrătorii bibliotecii care au realizat culegerea textelor şi transpunerea lor pe CD merită, într-adevăr, nota 10 (zece)! “Ne-am propus să facem, pentru început, vreo sută de CD-uri, primele zece aflându-se deja la dispoziţia celor interesaţi. Pe celelalte le vom duce personal la fraţii noştri de peste Prut, pe 31 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, precum şi în septembrie, la deschiderea şcolilor, unde vor fi prezentate în cadrul unor lecţii de limba română şi/sau istoria românilor, însoţite de donaţii de carte românească. CD-urile sunt destinate, în primul rând tinerilor, ei fiind cei mai atraşi lecturarea electronică a unei cărţi. Sper că asemenea pagini de istorie adevărată a poporului român să prezinte interes şi…Pentru Basarabia contemporană, care încă se află în anturajul Moscovei, al comuniştilor moldoveni “bolnavi” de românofobie”, ne-a declarat prof. dr.Nicolae Boaru.

O surpriză asemănătoare pregăteşte şi prof. Costel Manolache – directorul general al Centrului de Cultură Prahova şi director executiv al Forumului European pentru Istorie şi Cultură. La Editura “Libertas”, pe care o conduce, domnia sa va reedita cartea lui Dumitru Munteanu-Râmnic, căreia i se va adăuga un studiu introductiv referitor la  multiplele relaţii dintre judeţul Prahova şi zeci de localităţi basarabene stabilite în ultimii ani, prin Societatea cultural-istorică “Mihai Viteazul” (preşedinte ing.Mircea Cosma) şi Fundaţia “Constantin Stere”(preşedinte prof.dr.Lia Maria Voicu). Să menţionăm doar câteva: înfrăţirea a 27 de localităţi prahovene cu localităţi similare din RM, donaţii a mii de cărţi româneşti la şcoli şi biblioteci comunale şi orăşeneşti, ridicarea de busturi şi statui ale unor mari voievozi şi scriitori români  în mai multe localităţi basarabene, reamenajarea conacului din Parcul Bucov- Ploieşti, unde marele cărturar şi patriot basarabean Constantin Stere şi-a petrecut ultimii ani de viaţă, scriind opera sa de căpătâi “În preajma revoluţiei”. În memoria sa, în parcul din preama conacului-muzeu, cele două fundaţii amintite mai sus au reuşit să-i reunească, din bronz şi piatră, pe o splendidă alee, pe 11 corifei ai literaturii române. Astfel, în jurul impozantului bust al lui Stere sunt aliniaţi: Liviu Rebreanu, Garabet Ibrăileanu, Calistrat Hogaş, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Alexei Mateevici, Gala Galaction, George Topârceanu, Al. Brătescu-Voineşti.

“Noua ediţie a cărţii “Pentru Basarabia”, cu adăugirile necesare, sperăm să o finalizăm  până la sfârşitul acestui an, într-un tiraj corespunzător. Ea va fi difuzată, cu deosebire, în R.Moldova, pe tot parcursul istoricului eveniment de comemorare, în luna mai 2012, a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul rus. Această carte, plus şi altele cu tematică cultural-istorică pe care le vom realiza la Editura “Libertas” Ploieşti, se înscriu în cadrul amplelor manifestări iniţiate de către Mişcarea Civică “Anul 1812” – în RM şi Acţiunea “Anul 2012” – în România, alături de alte asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale de pe ambele maluri ale Prutului. Toate, cu scopul de culturalizare a societăţii civile, prin conştientizarea trecutului istoric al RM, clarificarea şi mediatizarea tuturor aspectelor referitoare la actul anexării, precum şi la apropierea dintre românii basarabeni şi…români”. De altfel, şi dedicaţia pe care o vom consemna pe cărţile donate ar putea suna astfel: “ Pentru Basarabia, cu dragoste de neam şi ţară”, ne-a precizat C. Manolache.

Chiar dacă aceste acţiuni paşnice au şi un gând final “ascuns”, precum  reUnirea, solicitată guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti de către Forumul Democrat al Românilor din R.Moldova, condus de scriitorul Nicolae Dabija –  dorinţă irealizabilă deocamdată datorită haosului de pe scena politică de la Chişinău, dar şi a nesiguranţei puterii actuale de la Bucureşti – suntem siguri că ele se vor întipări în mintea şi sufletul moldo-ruşilor trăitori între râurile Prut şi Nistru. Un lucru este cert: această nouă comandă de trecere a Prutului, în ambele sensuri, a produs panică în rândul rusofonilor, care au şi trecut la organizarea unor acţiuni cu sens unic: spre Moscova! Sau – cum spune Constantin Tănase în Timpul – ruşii pregătesc o nouă anexare a Basarabiei. Aflăm, astfel, ce anume “clocesc” ruşii, în 2011-2012, românounioniştilor (antistataliştilor) moldoveni:                                                                                          un anume Andrei Safonov, într-un articol ticălos intitulat “Bătălia pentru Basarabia”, propune Rusiei şi Ucrainei editarea, în milioane de exemplare, de literatură care să demaşte propaganda românească: la un manual de Istoria Românilor, de exemplu,  tineretul studios al RM să aibă la dispoziţie cel puţin cinci manuale de istorie adevărată a Rusiei!. Un atac direct şi pe faţă la securitatea învăţământului şi educaţiei din RM!

Un alt semnal periculos este dat de Mişcarea “Moldova Nouă”, care a aderat la Frontul Popular al Întregii Rusii, condus de Vladimir Putin. Dacă mai amintim şi de curentul bilingvismului, socotit tot ca armată de ocupaţie, realizăm ce nori negri plutesc deasupra Basarabiei. Cum vor reacţiona Chişinăul şi Bucureştiul la aceste atacuri, nu ştim. Bine ar fi ca ele să fie unite în această luptă; unde-s doi, puterea creşte!

Ioan POPESCU-Ploieşti

 

(Visited 187 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

  1. Doamne ajută!

    Cred că din modestie, semnatarul acestui articol a omis să menţioneze un fapt îmbucurător: anume că există iniţiată o petiţie online demnă de toată lauda, aici http://www.petitieonline.com/declaraia_grupului_de_iniiativ_anul_1812
    Eu aş spune că ne e puţin lucru o semnătură.

    Totodată, rog administratorii siteului să ne pună la dispoziţie un link cu acest Cd, despre care pomeneşte articolul, în cazul în care există un aşa link, pe care ni-l dorim şi noi. Vă mulţumim.

    Doamne ajută!

  2. Cinste organizatorilor si pretuirea noastra a tuturor,ca sa evidentiat si sa organizat apropierea de Basarabia prin cunoasterea Istoriei Romaniei,pusa la dispozitie prin confectionarea de D.C.,care vor sta la dispozitia elevilor Basarabeni si a celor interesati de cunoasterea Istoria Romanilor,care istorie de fapt si de drept este si Istoria Basarabenilor rusificati de la 1812 pina in ziua de azi! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.