Dorian Gray, atunci și acum

Dorian Gray, atunci și acum

by -
0 1260

Anul 2015 marchează aniversarea a 125 de ani de când lumea literară a fost binecuvântată cu istoria lui Dorian Gray. Romanul semnat de Oscar Wilde a fost publicat întâia oară în ediția din iulie 1890 a revistei „Lippincott’s”, după ce a suferit o tăiere de 500 de cuvinte din textul original, din cauza „indecenței” promovate. La vremea respectivă, romanul a fost atât de controversat încât criticii englezi, extrem de ofensați, sugerau „urmărirea penală pentru încălcarea legilor de protejare a moralității publice”. Operă reprezentativă pentru ficțiunea gotică a secolului XIX, Portretul lui Dorian Gray rămâne unicul roman publicat de Oscar Wilde, unul dintre cei mai însemnați dramaturgi din istoria literaturii engleze.

În zilele noastre, povestea lui Dorian Gray se remarcă printr-o actualitate izbitoare și este, prin excelență, un etalon al duplicității și estetismului. Protagonistul a avut un impact atât de mare asupra societății moderne încât cercetările științifice au identificat o condiție patologică bazată pe trăsăturile sale: Sindromul Dorian Gray. Mândria, narcisismul și dorința secretă de a trăi o veșnicie sunt caracteristici ascunse în adâncul sufletului oricărui individ dintotdeauna, cu accente profunde în contemporaneitate. Cu toate că a trecut mai bine de un secol de la publicarea operei, Dorian Gray și aspirațiile sale au rămas la fel de vii și actuale pentru vremurile în care trăim acum.

Definit printr-o măiestrie a scrisului, o genialitate a perspectivei și o triumfală originalitate a modului de abordare, Portretul lui Dorian Gray rămâne o capodoperă a literaturii engleze clasice, ce nu ar trebui să lipsească din bibliotecă niciunui tânăr de azi. Datorită unei asemenea opere colosale, un copil are posibilitatea de a se dezvolta într-un adult cu un set de valori culturale esențiale și repere bine definite. Din păcate, generația nouă tinde spre neglijarea literaturii clasice, în favoarea distracției trecătoare și a divertismentului infantil. Trebuie să conștientizăm importanța inegalabilă a romanelor reprezentative și să ne hrănim atât mintea, cât și sufletul, cu bogăția de cunoștințe dobândite din literatura clasică. (autor: Gia Tudoran, sursa: Revista Clipa)

(Visited 245 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.