Cum il vedeau gardienii pe Râmaru

Cum il vedeau gardienii pe Râmaru

by -
0 1168

prisonCel mai renumit detinut de drept comun din perioada regimului comunist este fara indoiala Ion Ramaru. Acesta a fost condamnat la moarte fiind gasit vinovat de uciderea a patru femei. Conform fisei penale matricole, data publicitatii de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Ion Ramaru a fost prins la data de 27.05.1971 si arestat in baza unui mandat emis de Procuratura Municipiului Bucuresti a doua zi. In acelasi an, Ramaru a fost condamnat la moarte de Tribunalul Mu­nicipiului Bucuresti pentru omor deosebit de grav, fiind executat la Penitenciarul Jilava la data de 23.10.1971. Potrivit fisei penale matricole, in momentul arestarii, Ramaru, nu avea apartenenta politica, nici avere, iar originea sa sociala era cea de „muncitor”.

Operatiunea „Vulturul”

Ion Ramaru este cunoscut ca cel mai sangeros criminal in serie din istoria recenta a Romaniei.  Pentru prinderera criminalului, Militia a declansat operatiunea „Vulturul”, in care au fost angrenati 6000 de oameni din toate structurile Ministerului de Interne si ale Securitatii, 100 de masini si 40 de mo­tociclete, care patrulau pe strazile Bucu­restiului in fiecare noapte. S-au operat 2565 de arestari si in jur de 8000 de legitimari, insa Ramaru isi continua seria crimelor. Modul sau de operare era unul feroce, crud, agresiv, impulsiv si sadic, cu manifestari de canibalism si necrofilie, fiind denumit in acea perioada „omul-lup”. Informatiile furnizate de femeile care i-au scapat cu viata au condus la arestarea sa in Caminul Studentesc nr. 6 din Bucuresti. Initial, el a fost acuzat doar pentru trei crime, alte 20 de infractiuni grave fiind recunoscute de acesta dupa doua luni de interogari. In acelasi an, Ion Ramaru a fost condamnat la moarte prin impuscare, sentinta fiind executata de un pluton format din trei persoane. In ultimele clipe ale vietii, criminalul a inceput sa urle: „Arestati-l pe tata, el este criminalul! Vreau sa traiesc!”. Ulterior, s-a descoperit ca si tatal lui Ramaru, Florea Ramaru, fusese criminal in serie. Acesta a fost si el acuzat in legatura cu crimele in serie ale fiului sau, dar a murit in conditii suspecte in 1972.

Cazierul lui Ramaru

– patru omoruri
– sase tentative de omor deosebit de grav
– cinci violuri
– o tentativa de viol
– o talharie in dauna avutului obstesc
– doua talharii in dauna avutului personal
– trei furturi calificate in dauna avutului personal
– un furt calificat in dauna avutului obstesc

Executat pentru furt din vagoanele CFR

Justitia comunista nu facea nici o deosebire intre crima si alte infractiuni minore. Spre exemplu, pentru furt pedeapsa era la fel ca si pentru omor: cea capitala. Dovada este fisa penala matricola a lui Alex Mihai Fronea. Acesta a fost arestat la 28 octombrie 1958 si condamnat anul urmator la moarte pentru furt din avutul obstesc, fiind acuzat ca a sustras obiecte din vagoanele CFR. Alex Mihai Fronea a fost executat la Penitenciarul Iasi la 18.03.1959.

Delapidare egal moarte

Pedeapsa capitala o primeau si cei gasiti vinovati de delapidare. Badea Gheorghe, membru al Partidului Muncitoresc Roman, a fost arestat in august 1958. In acelasi an, el a fost condamnat de Tribunalul Cislau la cinci luni de inchisoare pentru ultraj si la moarte pentru delapidare. Potrivit fisei penale matricole, la 9 decembrie 1958 Badea Gheorghe a fost executat.

Pentru inselaciune plateai cu viata

Si persoanele acuzate de inselaciune plateau tot cu viata. Este cazul lui Sisco Petre, arestat in 1958 pentru fals. In acelasi an, barbatul a primit pedeapsa cu moartea, pentru inselaciune. Anul urmator, pe 20 septembrie, a fost executat prin impuscare.

de George TARATA si Andrei GHICIUSCA,ziarul Ziua

(Visited 482 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.