Bustul fostului prim-ministru Ionel I.C. Brătianu refuzat în municipiul Carei de către...

Bustul fostului prim-ministru Ionel I.C. Brătianu refuzat în municipiul Carei de către consilierii UDMR

by -
0 835

După refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand al României in municipiul Carei, in locurile vizitate de către acesta impreună cu regina Maria in 21 mai 1919,a venit si rândul bustului primului ministru al României,Ionel I.C.Brătianu să fie refuzat de consilierii UDMR a fi amplasat in municipiul Carei din România,cu alte cuvinte într-unul din oraşele ţării al cărei prim ministru a fost timp de 18 ani.

Joi,la sedinta Consiliului Local Carei,pe ordinea  de zi a figurat   proiectul de hotărâre privind ridicarea unui bust al lui  Ionel I.C. Brătianu în Carei pe strada 1 Decembrie 1918, în parcul care în perioada interbelică îi purta numele.

Consilierii UDMR  au fost cei care s-au opus vehement împotriva amplasării bustului marelui om de stat Ionel I.C.Brătianu   pe teritoriul municipiului Carei.

Dacă la şedinta de consiliu din 24 iunie primarul Kovacs a explicat că refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand  în parc se datorează  lipsei acordului familiei Karolyi (care  a  renuntat la orice drept asupra castelului in 1907,cedându-l statului),de această dată, motivul invocat  de consilierii UDMR  a fost faptul că “nu este om  local de cultură”, neaducându-si  contributia la bunăstarea Careiului.

,,În general se ridică statui pentru personalităţile care au avut o contribuţie în bunăstarea unui oraş, în general  pentru aceia care au avut o contribuţie majoră pentru oraşul respectiv li se ridică statui şi plăci. Argumentul dat de consilierul Ciută este că  Ionel I C Brătianu a fost o mare personalitate din viaţa politică. Dar el nu are efectiv o contribuţie directă pentru oraşul acesta” a fost  motivatia consilierului   Csizmadia Zsolt.

Consilierul Bucureştean a surprins faptul   că pe coridoarele primăriei circulă tot felul de legende atent alimentate,ce denigrează personalitatea celui care a fost prim ministru al României timp de 18 ani.

,,Văd  ca este un subiect sensibil…În comisii am vorbit cu diferite persoane şi la fel şi in primărie  şi s-a vorbit cum că in    perioada anului 1931  sa-r fi aruncat în   aer  un complex de statui si ca atunci era prim ministru Bratianu. Problema aceasta despre care se discutat a    e falsă pentru că in  1931 Brătianu   era de  4 ani   îngropat. Deci, nu se pune problema acestui argument”  a  precizat Adrian Bucureştean.

Unul din initiatorii proiectului, consilierul Ilie Ciută  a evocat în câteva cuvinte,in faţa consilierilor,personalitatea celui care pentru a face lobby ţării sale,R omânia,s i-a vândut una dintre mosiile sale personale, gest de o rară nobleţe.

De acum incolo,spre deosebire de colegul Bucurestean,pentru mine aceste subiecte nu vor mai fi sensibile.Un proverb românesc  spune că de ce ti-a frică nu scapi .Ne-ati sugerat in şedinta  din mai să retragem acest proiect de pe ordinea  de zi deoarece eram in plină campanie electorală si să îl amânăm o lună.In luna ce a urmat, nici măcar pe ordinea de zi nu ati fost de acord să intre!

Vreau să vă arăt acest tablou, l-am luat din acestă clădire,de pe coridorul din primărie,pe lângă care ati trecut de nenumărate ori. Uitaţi scrie ,,Piaţa Ionel I.C. Brătianu…, de ce să nu existe un bust al lui în acel loc?

Să se consemneze în procesul verbal că nu costă niciun leu din bugetul local acest bust la fel cum am mentionat si in cazul bustului regelui Ferdinand! Dacă pentru acest bust nu găsesc finantare,mă oblig să  îl realizez pe cheltuiala mea.

O lămurire să fac! Ionel I.C. Brătianu a fost o mare personalitate a acestei ţări dar , de fapt, nu pot să vorbesc la timpul trecut despre el…, a fost un om iubit, a făcut foarte multe pentru România. La data de 28 noiembrie 1918 a fost ministru de Externe şi astfel a avut o contribuţie enormă la întregirea neamului românesc şi  poate asta deranjează.

Cu toate că ne-am născut  şi trăim in aceiaşi ţară,avem o percepţie diferită faţă de istoria acestui neam!

Nevotând acest proiect ne ducem pe un tărâm pe care nu ar fi bine  să ajungem  si va trebui să vă asumati consecintele. V-ati bătut joc de regele României,Ferdinand iar acum vă bateti joc de una din cele mai mari personalităţi  a acestui popor.

Repet, ne ducem pe un tărâm   pe care nu ar trebui să mergem! Nu am fost împotriva niciunui simbol maghiar. Mi s-a părut drept   să-mi exprim puternic punctul de vedere. Nu numai în artişti constă cultura noastră românescă, nu vreau ca cineva  să-şi bată joc de personalităţile mari ale istoriei noastre!

După logica consilierilor majoritari ar trebui să dăm jos din toată tara o multime de busturi.Adică Corneliu Coposu să aibă bust numai in localitatea natală sau Mihai Eminescu  sau Mihai Viteazu …”

Consilierul Bontea a mentionat că Brătianu a contribuit la , Constituţia regală, catalogată ca fiind cea mai bună pentru acea vreme… se afla şi reforma agrară pe care el a propus-o, acele reforme s-au implementat şi astfel a contribuit la situatii care au dus şi la bunăstarea locuitorilor României, implicit şi a careienilor.”

In completare ,Adrian Bucureştean a oferit şi el câteva date despre personalitatea lui Ionel I.C.Brătianu,pentru cei care nu au avut ocazia să se informeze.

Ionel I.C. Brătianu, s-a născut la moşia Florica, în  1864 şi a fost un om care şi-a iubit ţara. În decembrie 1908 devine prim ministru. Prin abilitatea sa politică a impus României, contra părerii regelui Carol I şi a lui Petre Carp, statutul de neutralitate, în august 1914, ţara nefiind pregătită pentru intrarea în război. Ţara intră în război în august 1916, după ce se încheiase un tratat cu Franţa, Anglia, Italia şi Rusia. A murit la 63 de ani în 24 noiembrie 1927.  În vremuri de răscruce, de mari rupturi istorice, Ionel I.C. Brătianu a dat dovadă de coerenţă, şi de devotament faţă de ţară.  Pentru că nu-şi trăda gândurile şi intenţiile, cu uşurinţă, era supranumit „sfinxul”.  A condus ţara  cu mână de fier, dar elegant. Autoritatea sa era unanim recunoscută.  Ambasadorul Franţei, contele Saint Aulaire, i-a făcut următorul portret: „Avea aerul mândru şi fermecător al unui mare senior din timpul Renaşterii”.

Indiferenti la toate informatiile si datele oferite de consilerii care au luat cuvântul,consilierii UDMR s-au abtinut de la vot,în favoarea proiectului ridicând mâna doar consilierii liberali şi social democrati.

La ieşire am abordat-o pe consiliera UDMR,Venig Gabriella şi am întrebat-o  care este motivul pentru care nu a dorit  să se ridice un bust a lui Ionel I C Brătianu în municipiul Carei.

,,Eu consider că este bine să se ridice statui sau busturi pentru oamenii de cultură, personalităţile care au avut o legătură cu oraşul Carei, care au avut o contribuţie la bunăstarea oraşului şi nu este bine că tot politicienii să aibă statui în oraş. Toate statuile româneşti din oraş sunt oameni politici  şi găsesc să fie normal să fie ridicate statui pentru personalităţile culturale de calitate, dacă nu mă exprim greşit, pentru personalităţile culturale ar trebui să fie ridicate busturi, nu tot pentru politicieni!’’

Din păcate ,nici această opţiune nu este pusă în practică  în momentul când vine vorba de personalităţile cultural locale,toţi consilierii UDMR votând împotriva tipăririi dicţionarului bio-bibliografic al personalităţilor careiene sub numele Tezaur Spiritual şi cultural careian pentru modica sumă de 3.300 lei  pentru 300 de exemplare. (Buletin de Carei, www.buletindecarei.ro)

(Visited 127 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.