Scrisoarea adresată lui Elie Wiesel de către un concetăţean de-al său din...

Scrisoarea adresată lui Elie Wiesel de către un concetăţean de-al său din Sighet

by -
11 1898

“Stimate domnule Elie Wiesel,”La sfarsitul lunii iulie 2002 ati revizitat orasul dvs. natal – Sighetul Marmatiei, din Romania, si ati retrait atat amintirile frumoase din perioada copilariei cat si amintirile dureroase privind tragedia deportarii la lagarul de exterminare nazist din Auschwitz (1944).
“Cu aceasta ocazie ati spus locuitorilor din Sighetul Marmatiei urmatoarele: «Cei mai multi dintre dvs. v-ati nascut dupa aceea. Tot ce s-a intamplat atunci nu este responsabilitatea dvs. Poate ca parintii si bunicii dvs. mai traiesc. Duceti-va acasa si intrebati-i cum era atunci cand aici la Sighet traia o comunitate evreiasca prospera si cum acum nu mai este nici un evreu. Intrebati-i cum s-au simtit dupa acea noapte, dupa 1944, daca au dormit bine dupa aceea».
“Deci doriti ca baiatul meu sa ma intrebe ce am facut eu in 1944 cand trupele nemtesti si unguresti v-au trimis la lagarul de exterminare nazist de la Auschwitz. Doriti sa stiti daca «am dormit bine dupa aceea». Acum, in 2002, gasesc afirmatiile dvs. foarte jignitoare. Stiti foarte bine ce s-a intamplat cu populatia romaneasca din Sighet intre 1940-1944, deoarece citindu-va memoriile inteleg ca va place istoria. Sa mergem impreuna in timp si sa analizam ce am facut eu si ce ati facut dvs. in perioada 1940-2002.
“Eu m-am nascut in 1922, in Sighet. Parintii mei fusesera improprietariti in 1925 dupa reforma agrara si traiau destul de bine din munca pamantului si cresterea animalelor, fiind bine-vazuti in comunitate ca tarani instariti. In 1939, am urmarit cu frica miile de refugiati din Polonia care au trecut prin orasul nostru. Aveam 17 ani atunci si intelegeam ca ceea ce se intampla in Polonia era foarte grav. Parintii mei cautau sa ma linisteasca, spunandu-mi ca Anglia si Franta ne vor apara! Dar, la sfarsitul anului 1939, Polonia era impartita intre Germania si Rusia, timp in care Franta si Anglia au stat si s-au uitat si nu au facut nimic!
“In urma Pactului Molotov-Ribbentrop, pe data de 26 iunie 1940, Rusia a dat un ultimatum Romaniei sa evacueze Basarabia si Bucovina de Nord. Dupa cum stiti foarte bine, comunistii rusi imediat au activat ‘Coloana a V-a’ din Basarabia si Bucovina de Nord, formata din minoritatile ostile guvernarii romanesti (rusesti, ucrainene si evreiesti), care au ucis multi romani civili, autoritati romanesti si trupe romanesti care se retrageau. In urma acapararii de catre comunistii rusi a Basarabiei si Bucovinei de Nord, peste 350.000 de romani au devenit refugiati. 200.000 de romani au fost deportati in Siberia si peste 150.000 de romani, in special cei care in 1918 au militat pentru Unirea cu Romania au fost exterminati. Noi, romanii din Sighet am trimis bani si ajutoare refugiatilor romani din aceste provincii romanesti furate de rusi. Poate va aduceti aminte ca si prin Sighet au trecut cateva sute de refugiati romani din Bucovina de Nord.
“Acum, la randul meu, va intreb: dumneavoastra, familia dumneavoastra si comunitatea dvs. evreiasca din Sighet, ce ati facut pentru acesti refugiati romani? Cum ati dormit intre 26-27 iunie 1940, cand atat de multi romani au suferit cumplit?
“Din pacate, peste putin timp, la o luna si jumatate dupa tragedia din Basarabia si Bucovina de Nord, a venit si randul nostru, al romanilor din Sighet sa suferim. Pe data de 30 august 1940, in urma Dictatului de la Viena impus de Hitler, Romania a fost fortata sa cedeze Ungariei Transilvania de Nord, inclusiv orasul Sighet. Peste 300.000 de romani au devenit refugiati sau au fost expulzati, mii de romani au fost batuti si omorati. Prigoana autoritatilor unguresti impotriva romanilor a fost cumplita. Dupa cum stiti foarte bine, dle Wiesel, o mare parte din populatia romaneasca din Sighet a fost nevoita sa se refugieze in Romania. Cei care au ramas au fost terori-zati (batuti, inchisi, omorati), de catre autoritatile unguresti. In perioada 1940-1944, peste 50.000 de romani au fost omorati de autoritatile unguresti in Transilvania ocupata. Imi amintesc cum in primele zile cand au intrat trupele unguresti in Sighet, comunitatea ungureasca si evreiasca din oras era foarte fericita pentru ca «s-a terminat cu ocupatia romaneasca».
“In cartea All rivers run to the sea singur declarati: ‘A conse-quence was that Sighet became Maramorossziget again. The popula-tion joyfully greeted the first ‘motorized’ units of the Hungarian Army: troops on bicycles. My mother, too, was pleased with our change of nationality. For her is was a kind of return to her childhood for which thanks were due to God’ – pag. 28. (’O consecinta a fost aceea ca Sighetul a devenit din nou Maramorossziget. Populatia a salutat cu bucurie primele unitati ‘motorizate’ ale armatei ungare: trupe pe bicicleta. Si mama mea s-a bucurat de schimbarea nationalitatii. Pentru ea aceasta a insemnat o intoarcere la copilarie, fiind recunoscatoare lui Dumnezeu’).
Asa ca acum, la randul meu, va intreb, dle Elie Wiesel, cum aveti tupeul si lipsa de omenie sa ma intrebati cum am dormit in 1944, cand intre 1940-1944 nu ati facut nimic pentru familia mea, care a suferit cumplit in urma teroarei unguresti.
“De ce acuzati pe romanii din Sighet ca nu au facut nimic pentru comunitatea evreiasca, cand stiti foarte bine ca romanii din Sighet din 1940 si pana in 1944 au suferit cumplit sub teroarea administratiei unguresti, erau oropsiti si nu aveau puterea politica si militara sa faca ceva?
“Dle Elie Wiesel, la randul meu, vreau sa stiu cum v-ati simtit dupa august 1940 cand romanii din Sighet au fost prigoniti si omorati de autoritatile unguresti. Vreau sa stiu daca dupa august 1940 «ati dormit bine».
“Dar sa continui amintirile despre Sighet. In 1941, autoritatile ungare au dat afara familia mea de pe pamantul pe care il obtinuse in urma reformei agrare din 1925. In septembrie 1941, am ajuns refugiati la Ploiesti, la un unchi al mamei. In anul 1943, cand aveam 21 de ani, am fost inrolat in Armata Romana. Pana in 1944 am luptat pe frontul rusesc, din 1944 am luptat pentru eliberarea Transilvaniei de sub unguri si in 1945 ma aflam cu trupele romanesti la granita Ungariei cu Cehoslovacia.
“Impreuna cu familia mea m-am intors la Sighet in primavara anului 1946, la varsta de 26 de ani, dupa o absenta din Sighet de 5 ani. Ne-am intors la pamantul nostru si cu greu am incercat sa ne refacem viata. Casa noastra am gasit-o distrusa si tot ce lasasem fusese furat de vecinii nostri (!) din Sighet.
“Dupa cum stiti si scrieti in cartea All rivers run to the sea, dupa 1944, trupele rusesti au pus ca sefi ai politiei, inchisorilor si lagarelor de munca obligatorie pe o multime de tineri evrei comunis-ti. ‘The red army had given control of the police to some young Jewish communists returning from Bucharest, the labor battalions, and the camps. Whom else could they have any confidence in? (one of them, Aczi Mendelowics, later became Amons Monor, chief of formidable Shin Beth Security Service in Israel’) -pag.147-148 (’Armata Rosie a dat politia pe mana unor tineri evrei comunisti intorsi din Bucuresti. De asemenea si lagarele de munca si inchisorile au capatat sefi similari. In cine altcineva sa fi avut rusii incredere? (unul dintre acestia,
Aczi Mendelowics, a devenit mai tarziu Amos Monor, seful formidabilului Serviciu Secret israelian, Shin Beth). Acesti comunisti evrei au inceput o adevarata teroare impotriva a tot ce era omeneste’.
“Incepand cu primavara anului 1947, in inchisoarea din Sighet, pe care cred ca v-o amintiti deoarece era o cladire impozanta, construita la 1897, au inceput sa fie inchisi “dusmanii poporului si ai noii societati”.
“Dupa abdicarea fortata a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei, comunistii au venit la putere in toata Romania. La inchisoarea din Sighet a fost adus mai intai “Lotul Visovan”, compus din 18 elevi si studenti maramureseni arestati de comunisti (stiti foarte bine cine au fost acesti comunisti in Sighet). Pe urma au urmat fosti ministri, militari, academicieni, profesori universitari, ziaristi. Printre ei se numarau Iuliu Maniu, Constantin (Dinu) Bratianu, Gheorghe Bratianu, Mihai Manoilescu, Aurel Vlad, Daniel Ciugureanu, Ioan Pelivan, Constantin Argetoianu, generalii Mihail Racovita si Ion Rascanu, preoti greco-catolici si romano-catolici, precum Ioan Suciu, Anton Durcovici, Traian Frentiu, Vasile Aftenie. Toti acestia si multi altii au murit in inchisoarea de la Sighet.
“Cu ce i-ati ajutat, dle Elie Wiesel, pe acesti romani exterminati de teroarea comunista? La vremea respectiva erati la Paris si ati fi putut ridica glasul despre holocaustul rosu, care a exterminat peste 1.200.000 de romani in lagarele de exterminare raspandite pe intreg teritoriul Romaniei!
“Holocaustul rosu a durat in Romania din 1946 pana in 1989. In toata aceasta perioada, ce ati facut, dle Elie Wiesel, pentru romani si Romania in care v-ati nascut, «cum ati dormit: bine»?
“Si cum se face ca in 2002, cand ati revizitat casa natala din Sighet, nu v-ati oprit si la muzeul holocaustului rosu din Sighet, care se afla aproape de casa dvs.? De ce nu ati avut curajul sa vedeti prin ce teroare si tragedie au trecut toti cetatenii Romaniei (romani, unguri, evrei, germani etc.) in perioada 1944-1989? Dle Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si purtatorul a U.S. Congressional Medal of Honor, de ce nu ati gasitpotrivit si cuvenit sa depuneti o floare la Sighet in memoria celor exterminati in timpul holocaustului rosu? Prin aceasta atitudine a dvs., toti acei martiri ai neamului romanesc au murit pentru a doua oara! «Ati dormit bine dupa aceea», dle Elie Wiesel?
“Viata mea dupa 1946 a fost un cosmar. Trupele rusesti si tinerii comunisti la putere in Sighet terorizau populatia, iar in 1950 au inceput colectivizarea. In 1954, impreuna cu alti “tarani instariti”, am fost arestati si judecati ca dusmani ai poporului si trimisi la lagarul de exterminare de la Canal, din Dobrogea. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu am supravietuit! Dupa ce am fost eliberati in 1960, mi-am continuat viata mizerabila in Romania sub dictatura comunista.
“Prin intermediul ziarului Meridianul Romanesc va trimit aceasta scrisoare, dle Elie Wiesel. Vreau sa stiu: in toti acesti ani, din 1945 pana in prezent, ce ati facut pentru cetatenii romani (romani, unguri, evrei, germani etc.) terorizati si exterminati de holocaustul rosu? Vreau sa cunosc: cand stiati ca noi suferim asa de cumplit, cum puteati sa dormiti bine la Paris, Florenta, New York, Washington D.C.?
“Cu stima, “Gheorghe Dima, “Concetatean din Sighet”

Sursa: „Saptamana Rosie” – Paul Goma

(Visited 757 times, 1 visits today)

11 COMMENTS

 1. Nici-o minoritate NU ARE VOIE sa se planga in Romania ,mai ales evreii,pt ca niciodata nu au dus lipsa de nimic in TARA ROMANEASCA.
  Si la ora actuala romanii sunt conditionati in propria tara sa taca mai ales cand nu au ce manca ,nu au cum sa-si plateasca facturile la lumina,intretinerea si medicamentele .
  Romanii tac din gura cand se vorbeste despre minoritari,pt a nu fi acuzati de rasism ,sau de „neintegrare europeana”.
  Sa se termine cu plansul asta de suprafata,pt ca romanii nu mai au nici lacrimi si nici loc unde sa-si mai plaga viata din ei.
  Romania a fost si este tara care a luat apararea minoritarilor si mai ales a EVREILOR.
  Restul e o facatura tipica pt a mai stoarce ceva BANI.
  Un copil care plange tot timpul aruncand vina pe altii,nu se va maturiza NICIODATA,devenind o persoana adulta dar IMATURA si cu pretentii ,cautand tooot timpul un alt motiv de…plans,de a CERE.
  Si noi romanii avem partea noastra de vina pt ca am dat apa la moara la parlamentari,iar minoritatile devin viciosi cerand tot timpul cate ceva.Tot ei sustin in continuare ca sunt minoritari si cu drepturi”minore” asteptand ca romanii sa munceasca ca apoi laurii si fructele sa le jongleze ei dupa comoditati.Altfel UE ne atrage atentia ca tot noi depunem efort cu integrarea ,avand ceva cu minoritarii.
  Mai lasati-ne si pe noi sa ne mai simtim romani.
  Si pe timpul razboiului,romanii v-au protejat.
  CARE TARA A MAI FACUT ASA CEVA???
  Romanii n-au gandit NICIODATA”pe cine nu lasi sa moara ,nu te lasa sa traiesti”.Acum vad ca pretentiile tot voi le aveti.
  DE roamnii care au fost dusi in Siberia nu se mai discuta.
  De victimele comunismului pe toata perioada lui,nu se discuta.
  Comunism creat tot de voi.
  Noi romanii avem identitate si demnitate,in ciuda faptului ca in toata istoria noastra motivele ni le-au creat dusmanii ,pana-n ziua de azi si tot nu plangem.
  Nu ne place sa provocam MILA.Alfel nu am fi dat un bun exemplu dusmanilor in toata istoria noastra mai ales celor care continua sa insinueze ca nu-i tratam bine pe minoritari.

 2. De ce romanii au suferit si sufera in continuare???
  Pt ca si la ora actuala tot aia care apludau ATUNCI trupele maghiare criminale ,aplauda si ACUM.
  Cand o sa dispara neghina asta din conducerea tarilor prospere,din zone infloritoare,din zone cu interes economic,atunci o sa vedeti ca acele aplauze vor disparea,iar neghina ca intotdeauna va aparea binenteles…in alta parte.

 3. Stimate domnule Cristian Borza,
  Puteţi să apelaţi la prietenul dvs., Dr. Bősze Ferenc (avocatul lui Grüner Miklos), pentru a procura documente din dosarul de la Budapesta – fiindcă lui nu îi este greu, nefiindu-i interzis, ca avocat -, pentru a ni le trimite şi nouă, prin intermediul dvs.? După cum aţi putut citi din linkurile din postarea mea de la nr. 4, eu duc de peste un deceniu, pe urmele istoricilor numiţi „revizionişti”, tot mai numeroşi în Occident, o campanie contra acestui nemernic şi a ciracilor lui. Dar lupta contra lui Elie Wiesel escroc internaţional este inegală, deoarece conducerea ţării – prin Guvern şi Parlament – este manevrată de Jüden-ii infiltraţi în instituţiile statului, rămaşi din vremea socialismului sau veniţi după retrovoluţia din decembrie 1989, după cum este presată de către Jüden-ii din S.U.A., Israel, Anglia etc. Îmi puteţi răspunde aici sau pe adresele vzarnescu@yahoo.com ; şi vasile.zarnescu@gmail.com.

 4. Foarte pertinente si la obiect observatiile Dvs. Va respect pentru asta. Din nefericire, va adresati unei persoane care nu are nimic in comun cu orasul Dvs. natal (Sighetul Marmatiei), deoarece este un sarlatan international, care nu a fost inchis niciodata la Auschwitz si care si-a insusit identitatea adevaratului Eli Wiesel (nr. de inregistrare A-7713), decedat la scurt timp dupa eliberarea din detentia de la Buchenwald, la mijlocul lunii iulie 1945, in urma unui accident de automobil (fapt confirmat de documentele eliberate de politia din Salzburg). Acest personaj machiavelic este un evreu khazar nascut in Franta la 4 octombrie 1928, adevaratul Eli Wiesel fiind nascut la 4 septembrie 1913.
  Din conversatiile pe care le-am purtat in cursul anului 2012 cu Dr. Bősze Ferenc (avocatul lui Grüner Miklos, evreu din Sighetul Marmatiei, nascut la data de 6 aprilie 1928 in Nyiregyhaza, coleg de detentie cu adevaratul Eli Wiesel, care a sesizat instanta privind acest caz de uzurpare de identitate), imi marturisea ca exista probe zdrobitoare in instanta impotriva sarlatanului Eli Wiesel, constand in diverse documente (lista cu pasagerii care au călătorit de la Paris la New York în 1957, când Elie Wiesel susţine că a ajuns în America,dar de fapt nu figureaza pe aceasta lista, certificatul de naştere al lui Elie Wiesel din România, acte de la Muzeul Auschwitz, cât şi certificate de la comunitatea evreiască Yed Vasem din Jerusalim), precum si declaratii de la alti supravietuitori evrei de la Auschwitz, care l-au cunoscut pe adevaratul Elie Wiesel in detentie si care confirma infractiunea grava infaptuita de escroc. Toate dovezile au fost acceptate de Tribunalul din Budapesta, care va judeca speta.
  In ceea ce priveste intrebarea pe care Dvs. i-ati adresat-o sarlatanului, va pot raspunde atat eu cat si majoritatea celor care au fost si sunt interesati de subiect (din fericire din ce in ce mai multi): Sarlatanul international Elie Wiesel, doarme foarte bine noaptea, deoarece nu este interesat de adevarul istoric al perioadei in discutie, cat mai ales de miliardele de euro/dolari care au fost, sau urmeaza sa fie incasate, de catre cei care l-au creat in propriile laboratoare ale urii si minciunii universale: baronii finantelor mondiale. Cu stima, Prof. dr. Cristian Borza, Universitatea din Heidelberg/Germania.

 5. Mãi da nu întelegeti cã acest jidan înrãit Elie Wiesel, cu mutra de cadavru, este ca toti jidani lui; Nazist-Sionist-Judaic!

 6. Mãi da nu întelegeti cã acest jidan înrãit cu mutra de cadavru, este ca toti jidani lui; Nazist-Sionist-Judaic!

 7. Acest Wizel este o caricatura a istoriei.Rusine,dar el nu cunoaste acest cuvant si starea spirituala a omului care-i poarta povara.Asa cum mii de connationali de-ai lui umbla,cu limba scoasa de un cot,dupa bani fara munca,dar prin orcice,alte,mijloace,asa face si acest infierator al natiei romanesti,storcand bani pe nedrept,de peste tot,mintind cu nerusinare.As zice:huoooooo/

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.