Ortodoxie si arte martiale. Interviu cu Pr. Mihai-Andrei Aldea: „Trebuie sa fim samuraii lui Hristos!”
Parinte, se aude ca va lasati si chiar va indemnatii fii duhovnicesti sa practice arte martiale. Este adevarat?
Da, este adevarat
Sunt unii care s-au suparat si care chiar va vorbesc de rau pentru acest lucru. Care credeti ca este motivul?
Pentru ca nu inteleg ce inseamna expresia arte martiale. Din pacate este o obisnuinta in zilele noastre de a ne barfi, de a ne vorbi de rau unii pe altii si a fi necrutatori cu ceea ce ni se pare noua ca este un frate care greseste, chiar daca el nu a gresit, ci noi gresim, oricum ramane un fel de intuneric intre noi si fratele si o departare care nu se mai sfarseste. In vechime, crestinii, atunci cand un frate gresea il mustra cu durere in suflet pentru ca se temeau ca nu cumva sa-l piarda. Astazi crestinii abia asteapta sa greseasca unii dintre ei ca sa poata da in cap si sa-l scufunde in adancul iadului. Si daca incearca sa scoata capul cumva de acolo, in niciun caz nu-l lasa. Este prin urmare o moda, o obisnuinta, un refren, pe care l-am vazut chiar si la parinti socotiti de multi ca fiind duhovnicesti, de a pleca urechea la barfe, de a barfi, de a raspandi mai departe barfele auzite, fara nicio cercetare serioasa, fara a verifica. Si trebuie sa spunem ca nimeni in afara de Dumnezeu nu le stie pe toate. Nimeni in afara de Dumnezeu nu se pricepe la toate. Atunci cand intalnesti ceva pe care nu l-ai studiat, nu l-ai cercetat asa cum se cuvine, pentru ca porunca este cercetati toate pastrati ce este bun, se cuvine sa fii cu bagare de seama, cu luare aminte, cu prudenta, ca nu cumva sa aluneci, sa cazi in vreo ispita si sa te trezesti ca ai marturisit altceva decat adevarul. Din nenorocire in zilele noastre acesta frica nu prea mai exista, ca sa nu spun ca nu mai exista deloc la foarte multi chiar dintre parintii Bisericii noastre si cu atat mai mult la mireni. A fost inlocuita aceasta frica de a nu gresi, de a nu vorbi despre ce nu stim, de atotcompetenta pe care pretindea că o are Ceausescu si care vad ca a intrat foarte adanc in sufletele romanilor. De aceea mulţi, foarte mulţi, vorbesc despre ce nu stiu, iar lipsa de dragoste este foarte puternica. Chiar cei care se pretind ca ar fi plini de dragoste, dragostea aceasta pe care pretind a o avea se manifesta la ei mai mult ca un pietism, asa in cat cei care predind a avea aceasta dragoste in realitate nu si-o manifesta fata de oameni, decât declarativ sau ca un fel de politeţe şi doar atâta vreme cat acestia nu-i supara, nu-i deranjeaza.
Din aceasta atitudine generala izvoraste si atitudine acelor care s-au suparat, s-au maniat, s-au smintit ca au auzit ca eu sunt de acord si chiar imi indemn fii duhovnicesti sa practice arte martiale. Fiindca toti acestia, despre care am auzit si eu, dar niciunul nu mi-a spus direct acest lucru, toti acestia nu au stat de vorba si cu mine, sa ma intrebe Parinte, am auzit ca faci asa ceva, de ce faci asta? Este un lucru de bun simt, elementar, mai ales ca multi dintre ei ma cunosc. Deci le este foarte usor sa ia legatura cu mine si sa isi faca datoria de crestini. In clipa in care auzi ca un parinte, sau un crestin oarecare, face nu stiu ce lucru despre care crezi ca este rau, dupa porunca lui Hristos trebuie sa te duci sa vorbesti cu el. Fie daca stii absolut sigur ca ceea ce face este rau, ca sa il ajuti sa se indrepte, printr-o discutie intre tine si el, fie, daca nu esti absolut sigur, dacă nu eşti cel mai mare teolog din lume si stii toate, sa-l intrebi, sa cercetezi, sa verifici. Si in felul acesta daca ai dreptate l-ai castigat pe fratele. Daca eu in vreo privinta gresesc, sunt oricand gata sa ma plec in fata celui care-mi arata ca am gresit. Dar sa imi arate, desigur, argumentat, teologic, serios. Nenorocirea este ca cei mai multi astazi nu asteapta sa vada daca fratele a gresit sau nu, ci cum il banuiesc de vreo greseala ii si dau in cap. Si cu atat mai mult daca sunt siguri ca a gresit cu adevarat, nici nu-l lasa sa se indrepte. Si pierdem si dragostea, si adevarul.
Si oare e corect asa, e ortodox?
Desigur ca nu! Cum sa fie corect sau ortodox asa? Dumnezeu are rabdare cu noi, ca noi gresim de multe ori, si incearca in fel si chip sa ne intoarca la credinta. Si atunci cand un frate greseste noi trebuie sa dovedim aceeasi rabdare pe care Dumnezeu o dovedeste fata de noi. Am vazut atitudini urate, foarte urate, fata de o serie intreaga de parinti duhovnicesti la cea mai mica afirmatie pe care unii sau altii din cei care se socotesc indreptatiti sa fie aparatorii supremi ai Ortodoxiei nu o intelegeau. Si, ca urmare, atacau persoana, nu ideea, persoana, cu maxima violenta. Culmea este ca in multe cazuri nu intelegeau cu adevarat daca avea dreptate parintele sau nu. In unele cazuri ar fi avut dreptate ei, daca ar fi vorbit duhovniceste, dar prin violenta atacului nu mai aveau nicio dreptate pentru ca se pierdea dragostea. Nu exista adevar fara dragoste si dragoste fara adevar. Iar aceasta atitudine este foarte raspandita. Ea rascoleste foarte multe patimi in ultima vreme si imi pare foarte rau ca se intampla asa ceva si ca s-a ajuns aici in loc sa existe o dragoste frateasca prin care cel care a gresit sa se plece indreptarii, iar cel care indreapta sa o faca cu dragoste, fara rautate, fara vreo inclinatie spre a jigni pe celalalt. Ci dimpotriva, cu iubire, cu dorinta de al mantui pe celalalt, pentru ca Ortodoxia nu se apara impuscand pe ortodocsii care nu se conformeaza anumitor norme. Ortodoxia se apara marturisind Adevarul cu dragoste si dovedind dragoste in Adevar. Eliminand una sau cealalta am pierdut marturisirea Ortodoxa. Mie nu imi pare rau pentru mine sau pentru alt parinte care este atacat pe nedrept. Imi pare rau pentru cei care ataca si barfesc, pentru ca isi pierd sufletele. Altfel, nicio suparare, n-au decat sa barfeasca si sa se tulbure cat vor, daca nu vor sa tina Legea lui Hristos. Chiar ma ruga cineva sa accentuez ca DACA ASA DE USOR URAM SI DENIGRAM PESTE NOAPTE PE CEI PE CARE INAINTE II AVEAM DE FRATI SAU PARINTI INTRU LUPTA CEA DREAPTA, ACEST LUCRU ARATA CA DRAGOSTEA SI REPSECTUL NOSTRU DE DINAINTE ERAU MINCINOASE, SI CA DE ABIA ACUM A IESIT LA IVEALA CE ESTE IN INIMILE NOASTRE SAU, MAI BINE ZIS, ERA DEJA ACOLO. SI CA ASA NE SURPAM UNII PE ALTII SI NU PUTEM DUCE NICIO LUPTA, CI NE AFLAM CA INTR-O IMPARATIE CARE SE SURPA PE SINE INSASI. Aceasta atmosfera domina peste tot si asa se intampla ca si in aceasta privinta, a pozitiei mele fata de artele martiale, multi se agita desi nu stiu despre ce vorbesc.
Ce nu stiu? Ne puteti da un exemplu?
Nu cunosc ce inseamna arte martiale. Si confundand artele martiale cu, de pilda, yoga sau alte practici religioase pagane, este firesc ca reactioneaza cu respingere. Nu se pot accepta in Ortodoxie yoga si alte asemenea practici, ezoterism oriental, folosirea energiilor qi si altele asemenea. Respingerea lor este fireasca. Nefiresc este faptul ca nu discuta, nu intreaba, nu vin sa se sfatuiasca cu fratele, sau parintele despre care ei socotesc ca a cazut in greseala. Ori prin lucrul acesta ei deja fac un lucru impotriva poruncii lui Hristos. Pentru ca Hristos porunceste ca daca fratele cade in greseala, sa te duci sa-l mustri intre tine si el. Dar calcand porunca lui Hristos ei deja sunt in afara Ortodoxiei, desi pretind ca o apara. Fiinca intotdeauna daca fratele a gresit, trebuie sa incerci sa te duci sa vorbesti cu el intre tine si el, sau in cel mai rau caz, cand nu ai cum sa ajungi la el, vorbesti impotriva greselii, dar sa nu faci atacuri la persoana. Raspandirea de barfe, de tot felul de acuzatii si asa mai departe, fara cercetare, fara cercetare a temei, a subiectului, fara argumentatie teologica, fara o discutie cu cel cespre care crezi ca a gresit, sunt patimi si rataciri care din nenorocire sunt deosebit de raspandite si care vor duce la pieire pe cei care le practica. De-a lungul istoriei Bisericii au fost multe, multe vremuri in care s-a intamplat asa si cei care s-au supus acestor patimi s-au osandit. Daca nu s-au trezit la vreme ca sa se poata pocai, s-au osandit. Despre asta este vorba si aici. De aceea s-au suparat, pentru ca ei nu cunosc ce inseamna arte martiale, nici nu au venit sa discute, sa ma intrebe, si atunci fireste ca se tulbura si din obisnuinta de a barfi si de a osandi si de a raspnadi lucruri rele despre unii si altii, fac acest lucru si in privinta aceasta.
Artele martiale sunt asociate cu violenta. Poate ca acesta este un motiv al pripelii de care au dat dovada constestatarii dumneavoastra pe acest subiect.
Este adevarat ca sunt destui care fac o legatura intre arte martiale si violenta. Chiar este o legatura intre ele. Dar oare crestinului ii este oprita folosirea violentei oricand si oricum? Sa cercetam, spune Sfantul Apostol Pavel, si sa pastram ce este bun. Intelegand prin violenta orice forma de folosire a fortei si care influentati de doua curente pagane si anti-crestine, respectiv masoneria si neoprotestantismul, mai ales anumite ramuri ale neoprotestantismului, precum si multe curente new-age, socotesc ca este interzisa unui om civilizat, si cu atat mai mult unui bun crestin, orice folosire a fortei, ceea ce este o ratacire, este o cadere din Ortodoxie. Pentru ca nu exista in Ortodoxie vreo opreliste ca, la vremea potrivita, sa se foloseasca forta. Insa, din pacate, sub influenta neoprotestanta si sub influenta masonica s-a raspandit aceasta idee. Pentru ca si conducerile masonice, atat ale Romaniei cat si ale altor tari, vor sa inoculeze poporului ideea unei supuneri absolute fata de stat si fata de autoritati. Si atunci interzic orice acces al omului la mijloacele care ii asigura libertatea, printre aceste mijloace fiind si folosirea armelor si a fortei in caz de nevoie. Practic, un popor poate fi astazi inrobit fara probleme. Cele mai multe tari asa zis civilizate au armate de mercenari, de soldati platiti. Si care armate odata infrante, tara respectiva este infranta. Armate care constituie un procent extrem de mic din populatie, care au o putere destul de mica de a apara tara intr-un conflict direct. Care pot fi foarte usor inlaturate si mai mult decat atat, pot fi foarte usor cumparate. In vremea in care tot poporul era armata tarii nu puteai sa cumperi tot poporul. Ca urmare, atunci cand comunistii au intrat in Romania si au ocupat-o, au fost peste 14 ani de rezistenta crancena, armata, numai de cand si-au proclamat comunistii victoria si pana cand ultimele celule de rezistenta din munti au cazut. Si inca si dupa aceea a continuat rezistenta armata izolat priun unele persoane care nu au vrut sa se supuna si au luptat, chiar si cu arma in mana, si mai departe. Deci sovieticii si comunistii au avut de infruntat la noi rezistenta unor oameni care stiau ca datoria fiecarui barbat este de a fi gata sa lupte pentru Credinta, pentru Neam si pentru Tara pana la capat. Culmea absurditatii este ca parintii care prihanesc violenta, mirenii si calugarii care prihanesc violenta, in fel si chip, au adesea mare evlavie la acesti luptatori anticomunisti, fara sa-si dea seama nicio clipa de inselare. Nu poti pe de o parte sa declari oameni care au luptat cu arma in mana impotriva bestiei bolsevice ca fiind sfinti, iar pe cealalta parte sa interzici crestinilor sa invete sa faca ceea ce au facut acesti sfinti. Este o contradictie uluitoare si care totusi nu este observata de foarte multi.
Dar avem vreun temei in istoria Bisericii pentru ceea ce spuneti?
Avem pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, avem pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, avem pe Sf. Teodor Stratilat, avem pe Sfantul Andrei Stratilat, avem pe Sfantul Mc. Dasius, si nenumarati alti sfinti militari, unii dintre ei purtand armele chiar in ziua in care au fost martirizati, fiind martirizati cu armele la brau. Si toti acestia ua luptat cu arma in mana, au ucis, au ranit si sunt sfinti. Constantin cel Mare, cel intocmai cu Apostolii, nu numai ca a luptat cu arma in mana, a condus armate in nenumarate batalii si Biserica il lauda pentru lucrul acesta. Nu zice „vai, nemernicule care ai luat arma”. Zice „Slava tie, Sfinte Constantin, care ai biruit in batalii pe dusmanii lui Dumnezeu”. Troparul Sfintei Cruci, in forma sa originala, zicea catre Dumnezeu „biruinta binecredinciosilor imparati asupra barbarilor daruieste”. Azi s-a schimat textul, dar istoria nu se schimba. Si ea marturiseste acest lucru pe care autoritatile anti-crestine si anti-nationale vor sa-l ascunda. Deci iata ca ideea acesta ca nu are voie crestinul sa foloseasca forta in nicio imprejurare este o idee necrestina, satanica. De fapt crestinul are chiar obligatia de a folosi forta atunci cand este de la Dumnezeu a folosi forta, atunci cand trebuuie. Insusi Scripturile poruncesc acestea. Pana si Sfantul Apostol Pavel spune limpede „De aceea dregatoria poarta sabie, ca sa pedepseasca.” Ori vedeti, de la dregatori Sfantul Apostol Pavel a primit 40 de bete pe spinare! Deci dregatoria avea si toiag cu care pedepsea, avea si bici, avea si pisica cu noua cozi, avea tot felul de unelte de pedepsire. Dar dintre toate, in Duhul Sfant fiind, Sfantul Apostol Pavel alege sabia! Ea nefiind instrument de pedepsire cu bataia la palma sau pe spinare, ci fiind instrument de moarte. Aratand Duhul Sfant prin aceasta ca exista imprejurari in care de la Dumnezeu este lasata chiar si pedeapsa cu moartea. Cu care eu personal nu sunt de acord, o privesc plin de teama pentru ca nu poate fi schimbata daca a fost gresit aplicata, dar pe care iata, Dumnezeu prin gura Sfantului Apostol Pavel o incuviinteaza in anumite imprejurari. Pe mine ma cutremura ideea pedepsei cu moartea, dar Dumnezeu o incuviinteaza, iar prin gura Sfantului Apostol Petru o si da. Pentru ca atunci cand Anania si Safira au mintit Duhul Sfant, au fost pedepsiti cu moartea. Dar nu au fost pedepsiti cu moartea pur si simplu, ci prin gura Sfantului Apostol Petru, el a fost cel care a dat osanda de moarte asupra lor si au murit. La fel de bine putem spune ca Sfantul i-a ucis cu gura lui, prin puterea Duhului Sfant. Nu vad care e deosebirea in a ucide cu sabia si a ucide cu puterea gurii. Cine are puterea gurii ucide numai cu cuvantul, dar cine nu are puterea gurii dar trebuie sa o faca va ucide cu sabia, cu pusca sau cu ceea ce are. Nu acest lucru este esential, mijlocul prin care s-a facut uciderea, ci daca Dumnezeu a ingaduit sau nu ca un om sa rosteasca osanda de moarte asupra altui om si aceasta sa fie indeplinita. Si raspunsul este cutremurator pentru omul de astazi. Da, Dumnezeu a ingaduit si ingaduie acest lucru.
Sunt invataturi bisericesti sau Sfinti Parinti care propovaduiesc impotriva practicarii artelor martiale?
Nu, nu exista asa ceva. Dimpotriva, Sf. Ioan Gura de Aur ii lauda pe osteni pentru ostenirile lor, la fel Sf. Vasile cel Mare si alti Sfinti Parinti. Sunt dati ostenii drept pilda si de Sf. Ap. Pavel si de multi altii, pentru crestinii cae vor sa duca lupta cea buna. Pentru ca toti crestinii care vor sa duca lupta cea buna trebuie sa o duca asemenea ostasilor. Sf. Clement Romanul ii da ca pilda pe ostasi. Sf. Ignatie Teoforul si multi alti sfinti ii dau ca pilda pe ostasi, in cele bune, desigur. Sf. Ioan Botezatorul atunci cand este intrebat de ostasi ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim, nu le spune „renuntati la arme”. Ci le spune „nu nedreptatiti pe nimeni, nu jefuiti pe nimeni, fiti multumiti cu solda voastra”. Vedeti, aici e un cuvant ingrozitor pentru cei care cred ca orice folosire a fortei, a violentei, este rea. Sf. Ioan Botezatorul cel mai mare nascut din femeie, dupa cum spune Insusi Mantuitorul, nu le spune soldatilor sa renunte la solda, nu le spune sa se lase de meseria armelor, ci le spune dimpotriva, sa fie multumiti cu solda lor. Deci ii indeamna practic sa ramana in armata fiind multumiti cu solda lor. Supunandu-se comandantilor, dar ferindu-se a nedreptati pe cineva, ne jefuind pe cineva. Facandu-si meseria de ostasi cu dreptate. Deci Sf. Ioan Botezatorul ii indeamna pe ostasi sa ramana asa mai departe dar sa nu savarseasca nedreptati din starea in care sunt.Canonizarea unor sfinti care au fost ostasi pana la sfarsitul vietii lor, ca Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Andrei Stratilat, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si altii asemenea arata si ea faptul ca Biserica a primit ostasia ca o cale de mantuire. Iar ostasie fara pregatire de lupta nu exista. Aceasta pregatire de lupta este cea numita adesea, astazi, arte martiale.
Dar, intorcandu-ma la intrebare, vedem ca in realitate niciunul dintre Sfintii Parinti nu a osandit niciodata folosirea fortei, a violentei, decat daca a fost facuta cu nedreptate. Acesta este „punctul pe i”, aici este locul in care se aluneca fie intr-o parte, fie in alta. Pentru ca unii spun „nu este voie deloc sa folosesti forta”, ceea ce este o minciuna, este o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu, iar altii spun „foloseste forta cand vrei tu”, eventual „persecuta pe cei din alta natie sau de alta credinta”, ceea ce iarasi este o minciuna si o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu. Exista o dreapta socoteala, o deosebire a duhurilor de care trebuie sa dam dovada in aceasta privinta. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca Dumnezeu nu a lasat trupului omenesc arme, in sensul armelor pe care le au fiarele – coarne, colti, ghiare si altele asemenea – pentru ca exista vreme in care sa iei armele si exista vreme in care sa le lasi. Acest cuvant al Sf. Ioan Gura de Aur este potrivit cu cel al Ecleziastului care spune ca este vreme pentru toate lucrurile de sub cer; este vreme de pace si este vreme de razboi. Lucrurile nu se interpreteaza numai duhovnicesc. Ca daca este s-o luam duhovnicesc extrem de rar este vreme de pace, ca dracul ne ataca neincetat. Este vreme de pace si este vreme de razboi in viata de toate zilele. Este vreme in care sa iei armele si sa le folosesti si este vreme in care sa nu le iei. Dar! Cum ai putea sa iei armele sa le folosesti cand tu nu le stii, nu le cunosti, sau cu atat mai putin stii sa le folosesti? Si daca nu stii sa iei armele si nu stii sa le folosesti ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca este vreme de pace si este vreme de razboi. Ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca de aceea poarta stapanirea sabie, ca sa pedepseasca.
Dar noi nu suntem stapanire. Sau ce inseamna stapanire, de fapt?
Aici sunt doua trepte deosebite. Exista in primul rand dregatoriile oficiale ale unui stat. Dar atunci cand statul respectiv este sub ocupatie straina exista doua stapaniri. Cea straina si stapanirea nationala.
Stapanire nationala care se autoproclama.
Sau exista dinainte, dupa caz. In clipa in care japonezii au invadat insulele Ryu- Ryu numite astazi Okinawa, populatia de acolo avea propriile capetenii si aceste capetenii au condus rezistenta impotriva ocupatiei japoneze; sau a ocupatiei chineze atunci cand chinezii au ocupat insulele. Chiar daca pe fata ei se prefaceau a se supune ocupantilor, pe ascuns ei conduceau rezistenta si era firesc intra-devar ca bastinasii din Ryu- Ryu sa faca aceasta rezistenta, sa lupte impotriva ocupantilor. Deci atentie, ca exista doua situatii foarte deosebita, atunci cand o tara are conducatorii sai si atunci cand o tara are conducatori straini, ocupanti. Cand are ocupanti, are datoria de a lupta impotriva ocupantilor.
Oare nu se cuvine sa ne supunem ocupantilor, sa ii socotim ca stapanire de la Dumnezeu?
La fel cum era firesc ca evreii sa nu ramana supusi egiptenilor care ii indemnau la nelegiuiri, sau filistenilor care ii indemnau la nelegiuiri si asa mai departe, la fel nu este firesc sa ne supunem nici noi. Desigur, ca sa lungim aici paranteza, lupta impotriva ocupatiei se realizeaza pe doua planuri. Planul material si planul duhovnicesc. Planul duhovnicesc este de fapt primul! Pentru ca, e bine sa stim asta, ocupatiile se datoreaza pacatelor si se inving pe plan material prin izbanda dovedita mai inainte pe plan duhovnicesc. Lupta impotriva ocupatiei incepe cu lupta impotriva propriilor patimi. Cu incercarea de a te intoarce cu adevarat catre Dumnezeu, de a fi un om si un popor bun, crestin, iubitor de Dumnezeu. Si abia apoi cu armele. Atunci cand un popor se ridica duhovniceste apoi se poate ridica si militar, sau economic, sau cultural sau alt fel, incat sa poata sa biruiasca, sa poata sa se ridice. Voi da un exemplu nu foarte duhovnicesc, dar care in anumite limite, desigur, ne poate ajuta sa intelegem despre ce vorbim. Polonezii erau sub ocupatie straina. O parte din Polonia era ocupata de germanici, iar cealalta parte era ocupata de Imperiul Tarist. Erau destul de prost tratati polonezii de partea germana si ingrozitor de prost tratati in partea ruseasca. Multi dintre polonezi, numai pentru ca erau polonezi erau bagati in puscarie, in lagare rusesti. Si polonezii erau resemnati si dezbinati, multi dintre ei ajungeau sa emigreze, exista pana astazi comunitati poloneze in Brazilia, Argentina, Uruguai, Paraguai, formate atunci. Polonezi care au emigrat in aceste tari si care pana astazi au acolo comunitati. Si parea ca Polonia va disparea de pe harta Europei, dar au fost un Sienkiewicz si alti cativa care le-au adus aminte ca ei au evlavie la Maica Domnului, le-au adus aminte ca ei sunt uniti dincolo de dezbinarea lor, pentru ca polonezii erau extrem de dezbinati, prin evlavia pe care o au la Maica Domnului. Aici sigur, nu facem paranteza la paranteza cat de corecta era aceasta evlavie, asta este alta problema, pe o semnalam doar ca sa nu se caute degeaba nod in papura. Ideea este ca aducandu-si aminte ca ei sunt uniti prin acest punct au reusit pas cu pas sa se uneasca si prin celelalte si pana la urma a reaparut Polonia pe harta lumii, desi disparuse. Si exista pana astazi, desi intre timp hotarele ei s-au tot schimbat. Dar a reusit sa reziste pana astazi pentru ca multa vreme si-au adus aminte ca exista ceva care ii uneste. Deci a fost intai o ridicare spirituala, chiar daca neorientata corect din punct de vedere ortodox, dupa care a putut sa existe sa zicem asa si ridicarea materiala. Cu atat mai mult la noi, cei care suntem din poporul lui Dumnezeu, fara o indreptare interioara, sufleteasca si de aceasta data corecta, nu poate exista ridicarea materiala. De ce spun cu atat mai mult, pentru ca in vreme ce ereticii stiu putin si gresit, ortodocsii sunt oameni care trebuie sa stie mai multe, sa stie Adevarul. Iar sluga care stie multe, mult va fi batuta. Mai mult se cere de la un popor ortodox, decat de la un popor neortodox. Inaintea lui Dumnezeu o greseala facuta de ortodocsi este pedepsita mult mai aspru decat o greseala facuta de eretici sau pagani, pentru ca ei, saracii, sunt in ratacire, pe cand ortodocsii au Adevarul la indemana. Deci, ca sa ne intoarcem la intrebare, aceste doua tipuri de razboi, duhovnicesc si material, merg mana in mana, pentru ca noi, oamenii, suntem si suflet si trup. Nu putem sa dam deoparte nici sufletul, nici trupul, si sa zicem ca omul e numai una dintre ele. Asa incat si rezistenta impotriva ocupantilor, despre care am tot vorbit pana acum, se desfasoara pe aceste doua planuri, duhovnicesc si material, material si duhovnicesc, nelasand deoparte planul material cum din pacate fac multi, nici cel duhovnicesc, dupa cum fac altii. Asa incat trebuie un crestin ortodox sa fie pregatit, daca nu este calugar sau cleric, trebuie sa fie pregatiti sa poata lupta cu arma in maini pentru a-si apara familia, Tara, Neamul, Credinta, pentru a-si face datoria. Si atunci cand este sub ocupatie este obligat sa lupte, e de datoria lui de a lupta. Face parte de datoria lui fata de stapanirea reala, pentru ca stapanirea reala a unei tari nu este cea a ocupantului, ci este cea pe care o are cand este liber. Pe de alta parte exista si stapanirea propriu-zisa a unei tari. Si acesteia trebuie sa ne supunem, sa o slujim in tot ceea ce ne cere, in tot ce nu este impotriva poruncilor lui Dumnezeu. Deci fie intr-un fel, fie intr-altul, exista o anumita legatura foarte directa intre crestinul obisnuit si stapanire asa incat obligatia noastra de a putea folosi armele este extraordinar de mare. Cand spun a noastra ma refer la noi crestinii in general, pentru ca eu, de pilda, ca preot, nu am voie sa folosesc armele si niciun fel de violenta fizica. Un monah nu are voie sa foloseaca armele si niciun fel de violenta fizica. Arma noastra trebuie sa fie arma Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu. In vreme ce pentru mireni, pe langa aceasta arma a Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu, care se presupune ca la ei nu este atat de bine stapanita ca la clerici sau la monahi, trebuie sa existe armele fizice simbolizate in Sfanta Scriptura prin sabie.
Din ce am inteles, principala cauza a acuzatiilor aduse dumneavoastra este faptul ca cei care v-au acuzat nu inteleg ce inseamna artele martiale. Ce inseamna artele martiale?
Expresia aceasta, arte martiale, vine din latina. Multi confunda artele martiale cu ceea ce ei insisi adesea numesc arte martiale orientale. Pai daca exista arte martiale orientale inseamna ca exista si alt fel de arte martiale, vestice, nordice, sudice. Asta glumind putin, dar prin simpla precizare orientale, inseamna ca exista mai multe grupe de arte martiale. Ceea ce nu observa multi din cei care confunda artele martiale cu artele martiale orientale, este faptul ca insasi expresia este din latina. Artele martiale reprezinta acele cunostinte teoretice si practice de lupta. In special individuala, dar nu numai, care il ridica pe un om la un nivel de excelenta in ostasie, in lupta. De aceea e cuvantul arte, pentru ca in vechime cuvantul arte nu insemna cum se crede astazi, ceea ce tine de frumos, de estetic. Prin arte se intelegeau domeniile de excelenta dintr-o parte sau alta. Ingineria era o arta atunci cand era practicata la nivel inalt, si era o tehnica atunci cand era practicata la un nivel simplu. Un constructor oarecare era un constructor si atat. Dar un inginer ca Apolodor din Damasc, care a facut Podul lui Traian sau alte monumente de acestea uimitoare, era un super-constructor, era un artist. Acesta era sensul vechi al cuvântului. Acuma arta si artist inseamna altceva, dar expresia de arte martiale vine din vechime, din vremea romana, cand termenul martial definea tot ceea ce era legat de razboi, iar arte martiale insemna arte ostasesti. Arta de a fi un luptator desavarsit, cam asta insemna arta martiala. Mijlocul, stiinta, cunoasterea prin care poti sa devii un luptator desavarsit. Din acest punct de vedere atat tehnic si idea, arta martiala este si scrima, si niciunul dintre cei care se supara pe practicarea artelor martiale nu cred ca i-ar da anatema pe floretistii sau floretistele noastre care castiga medalii, pentru ca practica scrima si au pus mana pe floreta, si totusi este vorba de o arta martiala. Arta martiala este si tirul cu arcul, dar nu cred ca unii din cei care se infurie si se manie pe practicarea artelor martiale si dau anatemei artele martiale, se gandesc o clipa ca cei care fac tir cu arcul sunt practicanti de arte martiale. Biatlonul este o arta martiala. Stiinta de a combina efortul deplasarii pe schiuri cu un tir de cea mai inalta precizie, este o stiinta martiala si tine de artele martiale. Si exista si multe alte asemenea arte martiale care nu sunt arte martiale orientale dar sunt arte martiale. Tot ceea ce faceau sfintii militari in armatele romane ca sa invete sa foloseaca sulita scurta, sau lunga, sabia, scutul, arcul si alte arme care se foloseau acolo, toate aceste lucruri se cheama arte martiale. Din nenorocire multi nu inteleg pur si simlu ce inseamna termenul si confunda artele martiale cu yoga sau alte practici de acestea. Daca ar fi egal termenul de arte martiale cu artele martiale ezoterice, pagan religioase, atunci fireste da, ar fi interzis oricarui crestin sa le practice. Nu este admisibil ca un crestin sa practice zen, exercitii de qi, yoga sau alte lucruri din acestea. Noi suntem crestini si tot ceea ce practicam trebuie sa fie in cultul nostru, al Ortodoxiei. Deci sunt ingaduite numai artele martiale care nu impun odata cu practicarea lor si o gandire, o traire necrestina si ritualuri necrestine. Dar din nefericire foarte multi confunda asemenea arte martiale pagane care sunt intradevar interzise crestinilor, cu artele martiale luate global, in care arte martiale intra tot ceea ce inseamna pregatirea militara obisnuita de lupta a unui ostas. Deci avem o situatie cumplita in care ei, pe de o parte, la fiecare Liturghie ii binecuvinteaza pe ostasii tarii noastre, iar pe de alta parte, ii dau anatemei pe motiv ca fac arte martiale. Este o absurditate care izvoraste din neintelegerea termenilor si din lipsa de cercetare. Nu se merge pe ideea cercetati toate, pastrati ce este bun… Toti se pricep – am zis ca Ceusescu si o sa mi se spuna ca sunt prea aspru, dar asa este – toti se pricep la toate, si nu vor sa caute, sa vada ce insemna de fapt lucrul acela. Este sau nu este ortodox? Se poate sau nu practica? Cutare arta martiala, ca doar este scris „cercetati toate pastrati ce este bun”, cuprinde sau nu cuprinde obligatoriu elemente ezoterice, pagane? Ca daca le cuprinde nu avem voie de o practicam! E interzis! Dar o arta martiala cum e tirul cu arcul si vorbim nu de kyudo, arta martiala japoneza, shintoista, ci de tirul cu arcul european, este o arta martiala ce poate fi practicata de orice crestin cu toata linistea, cu toata libertatea. Ba e chiar recomandabil sa o practice, ca tot trebuie sa stim sa luptam, sa avem spirit de luptatori, sa putem, sa stim macar atat: sa intindem un arc. Culmea este, ma repet dar asta este situatia, ca sunt parinti care canta ei insisi sau asculta cu bucurie cantece in care i se spune lui Stefan „Maria ta insenineaza-ti chipul, arcasii n-au uitat sa dea la semn”, dar in acelasi timp ei interzic credinciosilor sa invete „sa dea la semn”. Pai daca tu ai evlavie la Stefan cel Mare sau la Constantin cel Mare, atunci trimite toti barbatii care sunt credinciosi sa practice arte martiale, ca sa fie vrednici de inaintasii lor. Sigur, nu arte martiale din acestea yoghine, budiste, shintoiste sau de mai stiu eu ce religiozitate pagana. Nu asa ceva, ci arte martiale facute pe traditia romaneasca, cu rugaciuni catre Sfantul Constantin cel Mare, catre Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Stefan cel Mare sau alti sfinti militari. Cu ocrotirea lor, fara a prelua nimic din ceea ce inseamna religiozitate pagana. Nu avem voie sa preluam nimic din ce inseamna religiozitate pagana. Dar avem obligatia de ai indemna pe mirenii nostri sa invete sa fie luptatori.
Un tanar, practicand arte martiale, nu se expune la pericolul de a cadea in unele patimi?
Bineinteles. Orice faci, de la mancare la rugaciune, te expune la ispite. Deci si ostasia sau artele martiale. Dar cred ca se expune unui pericol mult mai mare, de miliarde de ori, repet, de miliarde de ori mai mare cel care sta acasa cu televizorul si computerul. De miliarde de ori e mai mare primejdia! Ducandu-se si muncind sa se antreneze la tir cu arcul, la scrima, si la alte arte martiale ingaduite unui crestin el isi consuma energia fizica, isi dezvolta capacitatile de luptator, isi dezvolta disciplina si vointa si puterea de munca si invata sa se stapaneasca mult mai bine decat daca sta la televizor si la calculator si se uita la pornografie si face malahie, sau la violenta gratuita americana si ajunge „smecher” de tip Bronx sau Harlem, sau joaca jocuri din acestea pana innebuneste si la cap, si la inima, si la suflet. E incomparabil mai mare ispita din partea aceasta, a nepracticarii artelor martiale, decat a practicarii.
Ati vorbit in special de acele arte martiale care pentru practicare necesita o arma. Cum ramane cu artele martiale care implica lupta corp la corp?
Bineinteles ca sunt recomandate. Atunci cand am vorbit de artele martiale romane de pilda pe care le-a practicat si Sfantul Dimitrie si alti Sfinti, acestea includeau lupta corp la corp. Sigur, tranta romana nu era nici pe departe ceea ce vedem astazi in concursurile greco-romane, era mai dura, pentru ca pe atunci era voie sa se puna piedici, era voie sa se dea lovituri. Semana foarte mult cu ju-jitsu-l japonez de secol XIX. Tranta de pe atunci care era practicata in armatele romane si nu numai in armatele romane, pentru ca erau tabere de instructie si pentru civili, cum le-am spune noi astazi. Pe vremea aia nu existau civili, existau rezervisti si cetateni sub arme. Orice cetatean era socotit rezervist, era socotit un potential ostas. Daca patria era atacata, fiecare om liber trebuia sa poata sa o apere cu arma in mana. Ca urmare, pe langa toate orasele mari si de multe ori si pe langa grupurile de sate, existau tabere de pregatire unde ostasii se pragateau, dar alaturi de ostasi se pregateau si ceea ce am numi astazi civilii. Iar lupta fara arme era obligatorie. Exista si un anumit fel de box care se practica atunci, dar acela nu se practica chiar fara arme, ci erau niste manusi din piele cu ghinturi de plumb sau chiar de fier, erau mai multe feluri de lupta.
Lie, un razboinic vandal care ucisese o multime de crestini si isi batea jos de crestini numindu-i si socotindu-i lasi pentru ca nu luptau a fost ucis de Nestor, cu binecuvantarea Sfantului Dimitrie, intr-o lupta in care Nestor nu a folosit arme, a luptat cu mainile goale impotriva lui Lie si l-a infrant si la aruncat in sulite. A facut acest act de violenta, sa se cutremure pietistii ca a facut Nestor un act de violenta, si l-a ucis pe Lie, a facut „o crima”. A facut-o cu binecuvantarea Sfantului Dimitrie, si atat Sfantul Dimitrie cat si Sfantul Nestor sunt in calendar. Si Dumnezeu le-a binecuvantat lupta lor. Cititi-le si cantati-le troparul ca sa vedeti cum i-a binecuvantat Dumnezeu pentru aceasta lupta! Si de ce a fost ucis Sfantul Dimitrie? Pentru ca a binecuvantat pe Nestor sa-l ucida pe Lie. De ce a fost ucis Nestor? Pentru ca l-a invins pe Lie in lupta. Insasi lupta a fost marturisirea lui Hristos, sa se cutremure cei care spune ca nu are voie crestinul sa foloseasca lupta. Insasi lupta lui Nestor impotriva lui Lie a fost mijlocul prin care a marturisit pe Hristos. El alta marturisirea nu a facut. Atat a facut si a fost de ajuns sa fie socotit un mare mucenic. Sfantul Dimitrie pentru asta a fost martirizat, pentru ca a ajutat sa aiba loc marturisirea lui Nestor. Deci iata ca exista si lupta corp la corp, iata ca lupta corp la corp este binecuvantata de Dumnezeu atunci cand este facuta dupa randuielile Dumnezeiesti. Aici este insa ceva care trebuie mereu subliniat, pe care trebuie mereu sa staruim, faptul ca nu este voie sa folosim forta dupa poftele noastre, ca nu este ingaduit unui crestin sa foloseasca armele dupa poftele lui. Ci numai atunci cand trebuie cu adevarat. Sa apere Credinta, Neamul sau Tara. Sau sa apere, desigur, alti oameni, alte familii, alte tari, alte neamuri lovite de cei rai. Nu scot sabia si tai capul celui care m-a enervat. Sau incep sa-i dau pumni, sau altceva de felul asta. Daca cineva m-a enervat ii cer iertare. Daca cineva m-a enervat, ma rog pentru el. Daca cineva ma uraste, ma supara, ma rog pentru el. Nu e voie sa folosim forta in asemenea imprejurari. Nu este voie si aceasta oprire merge pana la martiriu, pana la a rabda moartea dupa chipul Mantuitorului, chiar daca ne-am putea apara. Dar exista imprejurari, care sunt aratate si de Sf. Ioan Gura de Aur, si de Sf. Constantin cel Mare si de multi sfinti in istoria Bisericii, in care se arata foarte clar ca trebuie folosite armele. Armata trebuie sa lupte, cetatenii au datoria sa se ridice si sa lupte. Toate aceste lucruri sunt aratate in istoria Bisericii, iar a le nega inseamna a nega pur si simplu Ortodoxia.Poate imi va da vreodata Dumnezeu putere si vreme sa scriu despre acestea, ca sa se vada macar unele din temeiurile teologice si istorice, sa se inteleaga adevarul.
Dumneavoastra parinte, de ce va indemnati fii duhovnicesti sa practice arte martiale?
Ca sa nu fie puturosi, ca sa nu fie lasi, ca sa nu fie dezordonati, haotici, ca sa nu fie lesne lasatori, sau delasatori, ci dimpotriva, sa fie harnici, sa aiba rigurozitate, disciplina, vointa, responsabilitate si seriozitate in ceea ce fac. Sa invete sa fie buni ostasi ai lui Hristos, incepand de la cele trupesti si urcand la cele duhovnicesti si, desigur, sa fie buni Romani. Sa nu fie violenti, pentru ca atunci cand te duci si te antrenezi in arte martiale, repet, nu vorbesc de arte martiale cu incarcatura religioasa pagana, asa ceva este interzis oricarui crestin. Eu imi indemn fii duhovnicesti la arte martiale unde insisi instructorii se spovedesc, fac rugaciune si asa mai departe. Nu sunt niste pagani sau niste propovaduitori ai paganismului. Dar revenind! In clipa in care se duce cineva intr-o sala de pregatire de lupta, sau intr-o tabara de pragatire, si vrand nevrand isi ia pumni, sau un picior, sau alte lovituri, il doare si il doare rau de tot, iar uneori il doare 3-4 zile dupa ce a primit lovitura, sau o saptamana, sau mai mult. Si invata ceea ce este durerea! Invata doua lucruri foarte importante, o data, sa o duca si a doua oara, sa nu o provoace. Cineva care stie cat de tare doare o lovitura, nu se va mai repezi cum se reped tot felul de nemernici sa-si bata nevestele una-doua pentru orice tampenie care i-a deranjat pe ei. Cineva care stie ce inseamna durerea nu se va repezi ca animalul sa-si bata copilul pana lesina pentru orice fleac amarat. Dimpotriva, stiinta aceasta a durerii, insotita bineinteles de o crestere duhovniceasca, de o indrumare a duhovnicului, il face pe om mult mai pregatit si sa o rabde, si sa nu o aduca asupra altcuiva. Avem nevoie de rigurozitate si disciplina, pentru ca din nenorocire, crestinii nostri nu cresc cum trebuie intru Hristos. Ba de multe ori deloc, tot timpul cad, cum se zice, din lac in put, si sovaie, si merg in cercuri si se intorc la pacate si la patimi si asa mai departe. De ce? Pentru ca nu au spirit de luptator. Pentru ca nu au seriozitate in ceea ce fac, pentru nu sunt seriosi in ceea ce fac.Ori fara o munca asidua intr-o disciplina si spiritualitate ostaseasca, nici nu vor dobandi un asemenea spirit. De unde sa-l dobandeasca? Monahii il castiga chiar prin randuielile ostasesti ale manastirilor, si acolo unde acestea nu se tin monahii slabesc mult duhovniceste sau chiar cad rau de tot. Dar mirenii de unde sa il aiba? Ei bine, din ostasie. Care a fost cu viclenie lasata pe seama statului in secolul XIX pentru ca acum sa fie suprimata de tot. Credeti ca din dragoste pentru noi a fost suprimata? Sau face parte din lucrarea de distrugere a omului, de inrobire a lui? Fara o educatie ostaseasca omul nu are disciplina, nu are curaj, nu poate duce lupte, nu face fata durerii, nu are darzenie, tarie, responsabilitate. Pregatirea aceasta te invata sa lupti, sa rabzi, sa ai responsabilitati, sa ii sprijini pe cei raniti – nu sa scuipi pe ei, cum fac multi jendari ortodoxisti de azi -, sa ai ascultare de superiori si sa stii unde se opreste aceasta ascultare… Foarte, foarte mare este folosul ostasiei si pentru mireni, dar si pentru monahi. Chiar daca forma este putin diferita.
Dincolo de spiritualitatea pagana japoneza, care este inacceptabila pentru Ortodoxie, eu admir conceptul, conceptul am spus, idealul, de samurai. Samuraiul este cel care traieste pentru a sluji, in teorie cel putin, practic stim ca pentru cei mai multi a fost cu totul altceva. Dar, ca teorie, samuraiul trebuia sa traiasca pentru a sluji, pentru diaconie, cum se spune in Ortodoxie. Pe cine sa slujeasca? Pe seniorul lui. Însă de ce trebuia samuraiul sa traiasca pentru a sluji seniorului? Pentru ca stia ca seniorul lui este tot samurai, adica traieste pentru a sluji pe seniorul lui. Si cine era seniorul lui? Pana la urma se ajungea la imparatul Japoniei, iar imparatul Japoniei era cel care slujea… Japonia. Poporul si tara. Deci practic un samurai, slujindu-si cu toata viata lui seniorul, stia ca slujeste Japoniei, si poporului. Noi ar trebui sa fim samuraii lui Hristos. Noi trebuie sa fim ostenii lui Hristos.
Oare pot avea Romanii o asemenea gandire, o asemenea viata?
Nu degeaba a aparut in epoca interbelica o miscare ca Oastea Domnului, sau nu degeaba a aparut Miscarea Legionara, ele au aparut pentru ca aceasta dimensiune a ostasiei mireanului este esentiala pentru un crestin si cu atat mai mult pentru Romani. Caci noi, Romanii, suntem urmasii legiunilor daco-romane. Noi nu suntem nici urmasii dacilor pagani, nici ai romanilor pagani, nici ai putorilor dace sau romane care se lafaiau in lux, curvasareau, se imbatau si mancau pana vomitau. Nu, noi suntem urmasii ostasilor crestini, legiunilor daco-romane crestine ale lui Constantin cel Mare si trebuie sa ne ducem mai departe mostenirea! Românul nu poate trai fara aceasta constiinta, pentru ca se va autodistruge, si asta se si intampla, se autodistruge. Dimpotriva, el trebuie sa stie sa lupte atat duhovniceste cat si fizic. Lucrurile acestea trebuie sa ne insoteasca din copilarie si pana la moarte. Cine izbuteste sa treaca dincolo de materialitatea trupului, sa ajunga la o lupta duhovniceasca foarte inalta, devine calugar, preot, episcop, este drumul pe care trebuie sa mearga. Insa nu trebuie uitat ca nici macar calugarul, preotul sau episcopul nu pot fi ceea ce sunt fara ostenelile fizice. Ca daca nu tine post, daca nu face metanii, daca nu se roaga, nu sta in picioare la slujba, si toate ostenelile fizice pe care trebuie sa le faca, nici mireanul nu mai e mirean, nici calugarul nu mai e calugar, nici preotul nu mai e preot, nici episcopul nu mai e episcop. Cad, se prabusesc, fiindca suntem si trup nu numai duh, si trupul trebuie sa aiba parte de o disciplina, de o instruire ostaseasca indiferent ca esti mirean, monah sau cleric. Spun asta nu spre incurajarea barfelor, ci ca sa ne cercetam pe noi insine daca facem ce trebuie. Trupul trebuie supus unei discipline, unei rigurozitati ostasesti. Fara aceasta nu putem sa mergem pe calea cea buna, pe urmele sfintilor ca sa castigam imparatia cerurilor. Nu putem sa mergem pe calea care duce la viata. Trebuie sa ne insoteasca lucrurile acestea. Sigur, aplicarea acestor discipline de lupta nu este un scop in sine, este un mijloc, dar un mijloc de care este nevoie. De aceea imi indemn fiii duhovnicesti si chiar fiicele duhovnicesti sa se duca si sa practice arte martiale. Repet, nu orientale din acestea cu budism, shintoism si alte aberatii de acestea, nu. Din cele potrivite crestinilor. Ducandu-se si invatand acolo disciplina ostaseasca ei si ele invata sa fie oameni seriosi, rigurosi, luptatori, si castiga alta dimensiune religioasa. Vreau sa spun ca eu am fii duhovnicesti care practica sporturi, arte martiale, si am fii duhovnicesti care nu vor sa practice asa ceva. Eu ii indemn, nu silesc pe nimeni. Dar! Nu am succes in a-i creste duhovniceste pe cei care, sa zic asa, „stau pe bara”, pe cei care stau in casa si spun, eventual, ca nu se uita la televizor si la calculator. Poate nu se uita la ele aprinse prea multa vreme. Se uita la ele stinse si le tot poftesc pana cand ajung sa le aprinda. Nu reusesc sa-i ridic pentru ca ei chiar si o ora pe zi daca se uita la calculator si la televizor deja prin ora aia sunt extrem de desprinsi de realitate. Intr-atat incat numai cat se duc la scoala sau numai cat merg la servici nu-i ajuta sa devina constienti de ei insisi, nu-i ajuta sa castige seriozitatea si disciplina de care au nevoie ca sa creasca duhovniceste. Nu au cum. Sunt putine cazuri in care am izbutit impreuna cu unii fii duhovnicesti sa realizam un program din acesta foarte riguros de munca, cu metanii, ceva de genul 300-400-500 de metanii pe zi, cu munca pentru cei care sunt in nevoi si asa mai departe. Dar sunt cateva cazuri. Acestia sigur, prin aceasta devenire duhovniceasca nu au neaparata nevoie sa practice arte martiale, dar pe de alta parte daca Dumnezeu le va cere sa-si indeplineasca datoria de purtatori de arme fata de tara lor, nu o sa poata. Ceea ce inseamna ca mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se calugareasca, sa se preoteasca, sau sa invete si ei a folosi armele. Nu trebuie uitat ca aceasta datorie de a-ti apara Neamul si Credinta cu arma in maini este o datorie lasata de la Dumnezeu. Ideea ca un crestin trebuie sa fie, vorba parintelui Nicolae Steinhardt, o oaie proasta, care sa accepte orice, este o ratacire. Iar cei care au incercat sa mearga pe asemenea linie intotdeauna s-au despartit de Biserica, au cazut in erezie. La noi aceasta idee vine de la neoprotestanti, vine de la ideologia masonica pentru mase, ca masonii, in ei insisi nu au aceasta idee, dar o propovaduiesc pentru mase, si nu are nicio legatura cu Ortodoxia. Repet acest lucru, Miscarea Legionara, Oastea Domnului si Manastirile, care pana la urma au o organizare ostaseasca, dupa cum arata si Sf. Vasile cel Mare, ca pana si imbracamintea calugarului este o imbracaminte de ostas al lui Hristos, aceste grupari crestine au dat cei mai mari si cei mai multi sfinti in timpul prigoanelor comuniste. Si lucrul acesta ar trebui sa ne trezeasca, sa ne faca sa ne dam seama ca a socoti orice forma de ostasie a mirenilor ca fiind deplasata este o ratacire. Tocmai aceasta gresita socoteala a ajuns sa rupa legatura intre multi dintre cei din Oastea Domnului si Miscarea Legionara de preotii si episcopii lor. Unii clerici s-au speriat de ostasie ca principiu pe care il vedeau necrestin, unii mireni ce se voiau ostasi s-au speriat de „superiori” si au iesit din randuiala… Multe greseli s-au facut, iar ascunderea sub obroc nu a dat si nu va da decat roade otravite, ajungandu-se la tot felul de greseli si caderi ce puteau fi evitate daca exista o gandire sanatoasa.
Parinte, in încheiere, ne puteti spune daca este Romania o tara aflata sub ocupatie?
Din punctul meu de vedere, astept sa-mi dovedeasca cineva ca nu este asa, dar din punctul meu de vedere da, Romania este o tara aflata sub ocupatie. Dincolo de orice alte discutii am un argument care mi se pare hotarator. Este esential sa ne uitam in istorie si sa ne dam seama de un lucru: orice regim care a a fost al cetatenilor ori s-a prefacut a fi a-l cetatenilor a inarmat pe oameni, sau macar i-a indemnat sa se inarmeze. Regimurile politice care indeamna oamenii sa nu foloseasca armele, sa nu aibe arme si sa nu stie sa le foloseasca sunt regimuri care vor fatis sa-i oprime pe oameni sau care nu sunt interesate deloc de cetateni. Atunci cand un regim politic interzice cetatenilor sa aiba arme sau le pune oprelisti cat mai puternice in a purta arme, acel regim este un regim dictatorial, exploatator, tiranic, de ocupatie, care vrea sa nimiceasca acel popor. Sistemul de stat este un sistem care trebuie sa-i reprezinte pe cetateni, sa-i ajute si sa-i apere. Un regim statal care impiedica pe cetateni sa se inarmeze este un regim de ocupatie, care se impotriveste cetatenilor. In istoria lumii, orice regim liber s-a realizat prin inarmarea tuturor cetatenilor. Stefan cel Mare, Constantin cel Mare, Teodosie cel Mare, Iustinian si oricati alti mari imparati sau domnitori de-ai nostri vrem sa dam, toti au inarmat populatia. Nu exista niciun stat liber in istoria lumii in care cetatenii sa nu fi fost inarmati si pregatiti de lupta. Daca o tara vrea sa fie libera, toti cetatenii cu drept de vot trebuie sa poată purta liberi arme.Concluzia corecta o poate trage oricine gandeste sanatos.
Interviu realizat de Cezar Machidon
Buna! As dori sa stiu cate puncte pun la dexteritate si cate puncte pun la putere pentru un build de calugar kung fu. Multumesc!
„nu știe că Hristos a poruncit ucenicilor Săi să își cumpere săbii, nu știe că Sfântul Apostol Pavel a arătat că folosirea sabiei de către dregătorii cu frica lui Dumnezeu este de la Dumnezeu”
Urata interpretare a adevarului de credinta, complet strain de intelesul duhovnicesc.
Eu nu va barfesc pe la spate, va spun in fata ca tot ce faceti aici este BLASFEMIE.
Nu m-as putea indoi ca in urma unor ani de studiu teologic, chiar si fara sa vreti tot ati fi ramas cu ceva cunostinte de ermeneutica.Dar ceea ce faceti nu este decat sa deformati invatatura de credinta si sa ii manipulati pe credinciosi spre violenta si ura.
Ati mai intalnit pana acum in vreo scriere sintagma „prihanirea violentei”? Eu cred ca este o inventie draceasca.
Oricum, niciun crestin sanatos la cap nu va da atentie interpretarilor mincinoase ale cuvintelor Sfintelor Scripturi.
În România se practică sporturi provenite din artele mertiale, așa că chestiilea acelea cu intoism si budism există în mintea unora care se lasă păcăliți de falsi maestri ce vor sa impresioneze afișând câteva chestii mai esoterice. Autorul ,acest descendent al legionarilor romani care erau niste criminali ce mergeau sa jefuiasca alte țări pt împăratul lor, ar face bine să se ocupe de ceea ce cunoaste mai bine.Eu prefer să mă consider urmasul dacilor liberi, dintre care unii era mai betivi, altii mai curvari, altii mai harnici, decât sa ma consider urmașul unor mercenari-criminali ascunși sub masca unui creștinism fals. E grav ca autorul mai prosteste si pe altii îdoctrinati de un fals crestinism.
@Daniel, articolul din link-ul dat de tine e la fel de slab ca articolul la care au comentat multi îndoctrinati, ambele sunt doar ghiveciuri bune pentru babe la slujba de duminica
Am gasit un alt articol foarte interesant pe care il recomand celor care au citit aceasta pagina:
http://ro.altermedia.info/religietraditii/despre-artele-martiale-din-extremul-orient-si-crestinism_20843.html
De retinut ca acesta se refera exclusiv la artele martiale chinezesti si japoneze (asa cum specifica si autorul la notele din subsol).
Eu practic arte martiale, dar asta nu inseamna ca nu il am pe Dumnezeu in inima mea, ba din contra…
Eu sunt de concluzie ca oricine poate practica arte martiale in timp ce isi tine dreapta credinta si nimeni si nimic sa nu te poate lua din dreapta credinta…
Foarte bun articolul.
Multumesc pentru acest articol.
A AJUNS BISERICA ORTODOXA SA SE OCUPE DE ARTE MARTIALE.
Dan, nu stiu daca ti-au fost sterse mesaje (nu am verificat acest lucru), insa daca s-a intamplat asta vreau sa stii ca eu nu am nici o legatura cu asa ceva! Sunt un simplu om ca si tine care a gasit acest articol pe internet.
Legat de experienta mea in arte martiale, cred ca este suficient de solida incat sa am un cuvant de spus in domeniu. Crescand intr-un mediu relativ violent, am fost implicat in zeci de batai de strada si de aici a venit si apropierea mea initiala de arte martiale. Am avut niste inceputuri ratate in box si lupte libere – la care am renuntat repede din cauza neseriozitatii instructorilor din stadion. Au mai trecut cativa ani si am inceput cu doua stiluri de Kung Fu, apoi Karate Shotokan. Ulterior am avut tangente, mai mult sau mai putin directe cu multe alte stiluri din care am si practicat o multitudine de elemente. Am cunoscut multi oameni cu diferite background-uri din arte martiale si m-am si antrenat cu unii din ei. Am asistat la foarte multe lupte de competitie (in diverse sisteme competitionale) si la foarte multe incaierari de strada in diverse conjuncturi (mult mai multe decat cele la care am participat direct). Faptul ca am ramas mult timp conectat la viata de strada (si ca am raportat totul la realitate) m-a facut sa vad o gramada de brese si de neajunsuri in toate stilurile pe care le-am practicat. Unul dintre instructorii mei mi-a spus la un moment dat ca nu voi gasi niciodata intr-un club ceea ce caut (o imagine completa despre realitate) si m-a sfatuit sa ies in lume si sa caut. Am cunoscut multe persoane interesante (batausi de strada, turci, tigani, interlopi, oameni cu experienta in Legiunea Straina, bodyguarzi de cluburi, cadre militare, instructori de arte martiale, sensei, maestri de arte traditionale etc.). Au fost perioade de ani de zile din viata mea in care am fost fanatic cu antrenamentele (expresia nu este a mea, ci a unuia dintre primii mei instructori). Dar rezultatele nu au fost intotdeauna incurajatoare. Am invatat ca nu este suficient sa ai vointa, sa muncesti pana la epuizare si sa te sacrifici, ci cel mai important lucru este ca elementele pentru care muncesti si te sacrifici sa fie cele potrivite si sa fie facute in randuiala potrivita. Pot sa iti spun cu toata responsabilitatea ca 95% din tehnicile din stilurile traditionale sunt prea putin functionale (aici e o discutie lunga, legat de care nu am timp si energie momentan sa expun aici argumentele). In total am cumulat peste 17 ani de practica si studiu in arte martiale. Corpul meu poarta urmele antrenamentelor fanatice si ale unora din bataile de strada in care am fost implicat. Au fost si cazuri cand am folosit cutite, provocand rani si hemoragii (slava Domnului ca nimeni dintre cei pe care i-am ranit nu a ramas cu sechele!). Spune-mi, te rog, cati dintre instructorii care predau astazi tehnici de lupta cutitul au fost vreodata implicati in mod real in asa ceva!?! Majoritatea „senseilor” practica o viata intreaga niste miscari obtinute in laborator, prezentate teoretic, cu argumente teoretice si exersate „in laborator” (cu oameni pe care ii cunosti si care au o pregatire similara cu a ta si doar simuleaza ceea ce cred ei ca ar fi un atac real). Aceste miscari cand sunt prezentate teoretic, cu argumente logice, par excelente, dar cand le testezi in conditii reale constati ca din toate acele argumente logice lipseste cate un mic detaliu – care le face complet neaplicabile! Modul in care se face astazi pregatirea in majoritatea artelor martiale traditionale este echivalent cu a invata inotul in lighean. In schimb sunt decorate cu tot felul de ritualuri care au ca singur scop sa raspandeasca in lume cultura tarii din care provin. Din acest motiv, in majoritatea cazurilor, sporturile de lupta te ajuta mai mult sa te descurci pe strada decat artele traditionale care se concentreaza mai mult pe non-contact – pentru ca macar un full contact cu reguli iti da o idee despre ce inseamna sa interactionezi cu cineva care ti se opune. Dar si sporturile de lupta sunt foarte departe de a-ti putea da o imagine despre realitate, despre ceea ce se poate intampla intr-o incaierare reala.
In ce ma priveste, la inceputuri, desi am fost bine intentionat si am pornit in arte martiale cu gandul de a invata sa ma apar, am avut perioade in care m-am indepartat puternic de Dumnezeu, au fost momente in care orgoliul m-a captat incet-incet, fara macar sa imi dau seama. Au fost perioade in care insasi mediile si anturajele din care ajunsesem fara voia mea sa fac parte ma indepartau de Dumnezeu, treptat, astfel incat nici nu-mi dadeam seama ca se intampla asta. Pe acea vreme nu aveam nici duhovnic, nici nu frecventam biserica, dar ma rugam de unul singur si uneori eram mai aproape, alteori mai departe de Dumnezeu. Apropo – e o capcana sa te izolezi si sa te inchizi in tine! Atunci cand nu mai ai repere la care sa te raportezi, cand te raportezi numai la tine si la ceea ce crezi tu ca este bine, esti expus unui mare pericol – pentru ca ceea ce crezi tu si gandesti se poate schimba in functie de mediile cu care intri in contact, fara macar sa iti dai seama. De aceea exista Biserica lui Hristos. De aceea Hristos ne-a lasat Biserica (si aceasta este una singura): pentru a avea un reper! Daca incepi sa gandesti pe langa, incepi incet-incet sa te indepartezi de el. De aceea s-a ajuns astazi la atat de multe biserici (care in aparenta par sa aiba toate dreptate) – pentru ca foarte multi s-au indepartat si si-au facut dumnezeul lor, adica fac ceea ce isi imagineaza ei ca e corect si se inchina la ceea ce isi imagineaza ei ca este Dumnezeu. Dar Dumnezeu este unul singur si El ne-a lasat o biserica unica si adevarata. Aceasta Biserica este aceeasi de la plecarea Lui din lume si pana astazi – este Biserica infiintata de apostoli si care a avut continuitate peste veacuri – tocmai pentru ca in lume sa existe un reper. Sunt de acord cu tine ca sunt multi preoti care cad in pacate lumesti, ba sunt si multi care nici nu cred in Dumnezeu si s-au apucat de preotie ca de o meserie oarecare. Sunt de acord ca exista multe neajunsuri in cadrul bisericii de astazi, insa acestea sunt neajunsuri ale OAMENILOR care frecventeaza biserica si care slujesc pentru Biserica, nu ale Bisericii! Adevarul este unul singur! Dumnezeu este unul singur (indiferent daca noi acceptam sau nu asta) si noi trebuie sa ne adaptam la El (care e perfect), nu El la noi! Spiritul veacului acestuia incearca sa ne minta ca adevarul e asa cum vrea fiecare, ca putem sa facem orice vrem cat timp nu-i deranjam pe ceilalti si ca tot acolo se ajunge. Dar toate aceste idei sunt niste inselari si acest lucru e evident daca le analizezi mai atent. Cred ca esti de acord cu mine ca lumea in care traim este imperfecta, este degradata, este plina de stricaciune. Noi, traind in ea, ne-am adaptat la ea, preluand in noi o gramada de stricaciune, chiar fara sa ne dam seama! Este ca si cand stai intr-o camera neaerisita mult timp – la un moment dat ajungi sa te acomodezi si sa nu mai sesizezi ca e neaerisit. Asa se intampla si cu noi astazi: televiziune, reclame comerciale, educatie scolara, sistem corupt, legi proaste, incomplete sau aplicate prost, etc. Toate acestea ne fac in timp sa nu mai vedem realitatea, sa nu mai recunoastem Adevarul, sa nu mai recunoastem normalitatea (pentru ca am ajuns prin adaptare sa ne raportam la lumea in care traim). Ajungem sa ni se para ca nu e nimic rau in a castiga niste bani la loterie (ca doar nu facem nimic rau si nu incalcam nici o lege lumeasca), ca nu e nimic rau in a avea relatii trupesti fara sa fim casatoriti (ca doar nu facem nici un rau vizibil nimanui si nu incalcam nici o lege), daca se vor legaliza bordelurile vom ajunge probabil sa credem ca si asta e normal si ca nu facem rau nimanui daca le frecventam, ajungem sa ni se para ca nu gresim cu nimic daca stam toata ziua in televizor si ne lasam captati cu totul (pentru ca nu deranjam pe nimeni si nu incalcam nici o lege). Dar cand ajungem sa gandim asa, ne scapa un lucru esential: legile lumesti NU-S FACUTE sa te protejeze pe tine ca individ de degradare sau de autodistrugere, ci sunt facute sa protejeze societatea (ca mecanism) de actiunile tale. De aceea Domnul Hristos ne-a lasat Biserica: pentru a avea un reper; pentru a sti la ce trebuie sa ne raportam daca vrem sa ramanem cu Dumnezeu, indiferent daca mediul social din jurul nostru o ia pe langa.
Inteleg ca parintele Aldea te-a contrat cam direct si probabil ti-a creat repulsie… Dar ortodoxia nu inseamna un preot! Dumnealui slujeste asa cum poate si cu siguranta ca mai si greseste (mai ales intr-o discutie pe internet pentru care probabil ca nu isi poate aloca prea mult timp). Incearca sa nu identifici Ortodoxia cu un om! sau cu un grup de oameni! Citeste evangheliile si sfintii parinti! Cu siguranta vei intelege mai mult decat iti poate spune cineva aici si cu siguranta vei intelege ce este Ortodoxia! Ortodoxia nu este ceea ce pare atunci cand o atingi tangential!
Doamne ajuta!
Daniel , nici eu nu-s in razboi cu tine, si nu o sa te mai contrez la comentarii.
Imi cer scuze ca am fost prea ” rau „, sau oricum vrei tu sa crezi.
Singurul lucru care ma deranjeaza, sunt etichetele pe care le tot puneti, celor care au alte conceptii.(neoprotestant, sectar)
Doar comunistii se grabeau sa puna etichete .
Aici totul merge dupa zicala:”Cine nu e cu noi e impotriva noastra”
E dreptul fiecarui om sa aleaga ceea ce doreste sa faca cu viata sa, sa adopte ce religie vrea, sa practice ceea ce crede ca i se potriveste. A incerca sa transformi totul in religie si mai ales ortodoxa e destul de deplasat.
Fiecare om poate sa adopte ce religie vrea, Dumnezeu ne-a dreptul sa alegem, iar daca am ales ceva gresit asta e problema fiecaruia.
Ati sters link-urile postate si nici macar nu a scos nimeni nici un cuvant, adica, asa cum ai ascunde gunoiul sub presh.
Nu pot fi deacord cu oamenii care se cred detinatorii Adevarului Absolut, si care denigreaza tot ce contravine religiei lor, asta se numeste FUNDAMENTALISM RELIGIOS.
Chiar daca as fi catolic (desi nu sunt), care ar fi problema, sunt la fel de roman ca, si acei roamni otodocsi.
Dar prin articolele de genul asta si altele nu faceti , sau cei care le scriu, mai bine zis, nu fac decat sa duca la dezbinare. De ce ar trebui sa fiu intr-o lupta prosteasca religioasa cu un alt roman care are alta religie?
Daca cei care mazgalesc aici ( de scris nu poate fi vorba), cred ca creand aceasta dezbinare pe motive religioase intre romani fac ceva „sfant”, se inseala. Ceea ce fac ei aici nu-i decat dezbinere si manipulare. A indemna la purtatul liber al armelor, e iarasi o alta bazaconie, care contravine legii. Sunt multe de spus dar nu are roast, pentru ca oricum autorii ai „idei fixe”, si nu se poate discuta , decat daca esti genul de om care da cu periutza.
PS.- am lasat destule mesaje , dar au fost sterse si lasate doar raspunsurile pentru ca cineva sa para „destept”.
Nici macar bunul simt de a raspunde la ceea ce am scris, s-a evitat intotdeauna ceea ce nu da bine cu articolele.
Iar, in privinta Artelor martiale ar trebui sa vorbeasca cineva care are o vasta experienta, in asa ceva, care le-a aplicat atat in sala , ring cat si in strada, nu cineva care citeste niste carti si articole pe net, iar dupa aceea incearca sa abureasca lumea.( nu e vb de tine aici)
@ Dan,
Iti reamintesc ca nu duc un razboi cu tine! Care e problema ta..?
Daca incerci sa insinuezi ca politia si armata sunt obligate sa se antreneze in budism, tao si meditatie iti atrag atentia ca bati campii grav de tot! Decizia de a angaja un instructor anume (indiferent de disciplina martiala pe care o preda) a fost lasat de multe ori la latitudinea comandantilor de unitati. In majoritatea cazurilor instructorii sunt veniti din sporturi de contact, dupa ce au obtinut ceva rezultate sportive pe plan international. Am cunoscut personal mai multi instructori din armata si jandarmerie.
Politia si armata nu se antreneaza intr-un sistem anume, pentru ca in Romania nu e nici o lege care sa reglementeze asta! Usa a fost si este deschisa pentru oricine care are oarece background demonstrabil cu acte in cam orice sistem de arte martiale raspandit la nivel mondial. De aceea, pe posturi de instructori de arte martiale in institutiile statului se afla oameni veniti dintr-o multitudine de arte martiale – pentru ca usa a fost deschisa pentru toata lumea. Unii s-au infiltrat prin diverse relatii, altii prin alte mijloace (asta pentru ca mediul politic corupt din Romania a permis acest lucru). Nu exista nici in prezent o materie de arte martiale filtrata sau verificata la nivel centralizat care sa se predea cadrelor, pentru ca pe cei din conducerea tarii nu i-a interesat (la fel cu nu i-au interesat multe alte aspecte). Dar acest lucru este un subiect care nu are legatura cu datoria politiei, de care am vorbit eu in postul pe care mi-l comentezi! De ce imi spui ca sunt manipulator?!? Cu ce am manipulat si pe cine?!
PS: sunt un om care intru pe internet ca si tine. Nu este site-ul meu, nici nu-i cunosc pe cei care detin site-ul, nici pe parintele Aldea nu il cunosc personal! Inceteaza sa ma acuzi pe mine ca ti-as sterge vreun mesaj!
Politia si armata care ne apara se antreneaza in acele arte martiale orientale care contin budhism, tao , meditatie, iar multi dintre ofiterii si sub-ofiterii trupelor de interventie sunt antrenati de acei „sensei cu burta in pijamale albe”, altii sunt antrenati in Krav Maga de origine israeliana.
Ar fi mai bine sa gandesti de 2 ori si sa comentezi….deloc Daniel , pentru ca nu esti decat un manipulator ieftin.
Oricum vei sterge commentul pentru ca asa e la voi, vreti sa fiti mereu deasupra, sub masca crestinismului mostenit de la „legiunile romane” ale lui Constantin cel Mare, legiuni care erau pline de homosexuali.
Imi place foarte mult raspunsul lui Daniel la care subscriu. Doamne ajuta!
@Dan
Inteleg perfectamente. Si eu mi-as da viata pentru tara mea.
@ Iulia,
(Din ce mai stiu si eu)
In linii mari: atitudinea corecta a omului care aspira la mantuire este de a suporta tot raul si nedreptatea care i se poate face in lume, fara sa se revolte si fara sa riposteze in vreun fel! Teoretic, rebuie intotdeauna sa intoarcem si celalalt obraz si, in esenta, sa ne comportam asa cum s-a comportat El cand a fost batut, batjocorit, nedreptatit, rastignit. Din cauza neputintei umane (care exista in fiecare din noi), insa, noi ne aflam la un nivel foarte slab de suportabilitate. Adesea, cand ni se face mai mult rau decat putem suporta, cadem prada neputintelor noastre (orgoliu, manie, etc.) si ripostam. Uneori e mai putin rau sa ripostam la un anumit punct, pentru a evita sa cadem in pacate mai mari daca lasam lucrurile sa avanseze. Dar acest gen de riposta este un pacat in sine (indiferent daca se manifesta prin violenta fizica, verbala, sau doar la nivel de gand) si trebuie spovedit.
Daca in ce ne priveste pe noi, personal, avem datoria sa iertam si sa intoarcem si celalalt obraz (la nesfarsit daca se poate) cand vine vorba de ceilalti care depind de noi, avem datoria sa ii aparam. Sa ii aparam, renuntand la confortul nostru personal si expunandu-ne la violenta fizica sau de orice alt fel daca este nevoie. Aici este locul apararii tarii, familiei, credintei. Vezi luptele dintre Stefan cel Mare si invaziile pagane – de exemplu. Stefan ar fi putut continua sa le plateasca tribut, sa le dea mii de copii anual (iti dai seama ce inseamna asta?!), pe langa alte foloase materiale si ar fi putut sta el insusi in confort la carma tarii relaxat pe tron. Dar nu a facut asta. Aici este loc sa ne rugam pentru oastea tarii. Aici este loc pentru a ne apara persoanele iubite (nu numai tara) la nevoie. Parintele Cleopa a fost la un moment dat intrebat de cineva cum ar trebui sa reactioneze daca cineva ii ia copiii si ii batjocoreste (in sensul daca sa intoarca si celalalt obraz sau nu). Raspunsul parintelui a fost ca daca se intampla asta, trebuie sa faci exact ce face lupoaica daca ii iei puii. Martirii ucisi in razboaie sunt considerati martiri, pentru ca ei nu pentru a-si apara orgaliul ori din placerea de a face rau s-au dus la razboi si s-au expus, ci pentru ca au sperat ca astfel, cei ramasi acasa vor putea continua sa-si traiasca viata in libertate. Aici nu e vorba numai despre tara, ci despre orice agresiune indreptata impotriva persoanelor care ti-au fost date in grija de Dumnezeu la un moment dat.
In alta ordine de idei, si viata cat de cat linistita pe care o traim noi (in sensul ca avem un climat social cat de cat suportabil) se datoreaza faptului ca politia isi face (cel putin partial) datoria. Daca ne bucuram ca putem merge pe strada fara sa fim atacati si ca nu a intrat nimeni peste noi in casa pana acum, dar in acelasi timp ii consideram pe politisti niste pacatosi pentru ca folosesc violenta sau pentru ca se antreneaza pentru asa ceva, inseamna ca suntem ipocriti. La fel si despre armata, la fel si despre fiecare om de rand – care are dreptul si obligatia sa isi apere familia. Violenta este o realitate de care nu ne putem desprinde complet cat timp existam intr-o lume decazuta dupa caderea omului in pacat. De aceea si Dumnezeu o ingaduie in anumite cazuri, asa cum am mentionat mai sus. Ai dreptate cand spui ca Stefan cel Mare prin credinta a reusit sa invinga invaziile. Dar Dumnezeu nu actioneaza in sensul de a ne scuti pe noi de efort, ci in sensul de a ne ajuta sa invingem atunci cand facem tot ce tine de noi (inclusiv sacrificiul). Stefan (ca tot a fost dat ca exemplu) isi instruia in mod constant armata si in masura posibilitatilor si civilii (cu precadere inaintea luptelor).
Doamne ajuta!
Dragii mei,
Daca asta e adevarul adevarat atunci imi pare rau pentru ca am vorbit impotriva adevarului.
Iulia,
Afirmatia ta e asta:
„violenta, in orice forma e contra invataturii Domnului Hristos.”
Dupa aceasta afirmatie:
– HRISTOS e impotriva invataturii lui Hristos pentru ca a luat biciul si a lovit in negutatorii de la Templu, deci a folosit violenta
– Sfantul Ioan Botezatorul care nu le-a zis soldatilor sa lase armele, deci violenta, este impotriva invataturilor lui Hristos;
– Sfantul Petru e impotriva invataturii lui Hristos care, in loc sa-i ierte pe Anania si nevasta-sa, i-a ucis cu puterea Duhului Sfant, care, se pare, si El este impotriva invataturilor lui Hristos;
– Sfantul Nicolae e impotriva imvataturii lui Hristos pentru ca l-a palmuit pe Arie, deci a folosit violenta.
– Sfantul Nestor e impotriva invataturii lui Hristos pentru ca l-a UCIS pe Lie sub binecuvantarea Sf. Dimitrie alt sfant care a ingaduit violenta deci si el impotriva invataturii lui Hristos;
– Toti ostenii crestini din armata romana care invatatu sa se bata si o si faceau pe bune ucigand oameni sunt impotriva invataturii lui Hristos;
– Sfantul Imparat Constantin cel Mare e impotriva invataturii lui Hristos deoarece a purtat razboaie, a organizat armata si a ingaduit folosirea violentei in taberele de antrenament;
– Sfantul Stefan cel Mare e impotriva invataturii lui Hristos caci a folosit violenta ca sa-si apere tara;
– Sfantul Daniil Sihastrul in calitate de duhovnic al lui Stefan cel mare este impotriva invataturii lui Hristos caci a binecuvantat folosirea violentei pentru apararea patriei.
– Noi ca neam am fost impotriva invataturii lui Hristos deoarece am folosit violenta, ba chiar am ucis, de cate ori am fost nevoiti sa ne aparam tara si compatriotii de dusmani.
– Biserica e impotriva invataturii lui Hristos deoarece atunci cand iese preotul cu Sfintele Daruri ii pomeneste pe toti ostasii cazuti pentri apararea tarii, deci care au folosit violenta.
– Cel care a scris Sfanta Liturghie, adica Sfantul Ioan Gura de Aur este impotriva invataturii lui Hristos deoarece a scris textul prin care se cinstesc cei care au folosit violenta pentru apararea tarii si a bisericii;
ETC ETC ETC ETC.
Parinte, aveti dreptate in ceea ce spuneti – ca eu, Iulia nu am autoritate sa emit ADEVARURI.
Nu sunt episcop nici preot ac sa formulez adevaruri.
Cel mult poate sa fie de competenta dvs.
Imi retractez atitudinea daca dvs vedeti ceva gresit – si va cred. Marturisec ca in un inceput am confundat ceea ce intelegeti dvs prin arte martiale cu artele martiale orientale. Si am marturisit aceasta greseala in fata a tuturor.
Mi-am exprimat pareri personale la fel ca si ceilati.
Nu pretind sa predic nici sa fiu ´´episcop de internet´´. V-am spus-o prin telefon si prin scris.
RETRACTEZ CEEA CE DVS AFIRMATI A FI ATITUDINE DE EMIS ADEVARURI – NU E IN COMPETENTA MEA.
Dar conttinui sa cred, in forul meu intern, ca violenta, i orice forma e contra invataturii Domnului Hristos.
Daca aceasta e o erezie – nu mai stiu ce sa mai zic, sincer….
Parinte, va multumesc mult pentru raspuns.
Va inteleg postura dvs. dar – dupa cum bine ati spus – am multe lapsusuri.
Daca dvs ca preot doriti sa ma salvati atunci explicati-mi si lamuriti-ma.
Eu din cate imi spuneti aici inteleg ca promovati violenta.
Mi-ati explicat postura dvs dar tot nu inteleg cum ceea ce promovati dvs este conform cu normele Bisericii Ortodoxe.
Va cred din toata inima ca sunteti sigur de ce ceea ce spuneti, dar v-am rugat sa-mi spuneti exact in ce afirmatii ale mele dovedesc ca sunt erezii. Ca sa stiu sa ma pazesc.
Atitudinile care vi se pare dvs ca le am, sunt pareri subiective de ale dvs.
Dvs va bazati in argumente dvs pe vietile sfintilor razboinici.
Eu cred ca Hristos a zis ´´puneti celalalt obraz´´. Mi-as dori tare mult sa-mi contraatacati acest argument cu altul povenit din aceeasi origine.
Totusi va negati – nu stiu de ce – sa-mi dati explicatii bazate pe argumente concrete.
Nu va contest autoritatea, recunosc sfintenia celor pe care biserica ortodoxa le recunoaste.
V-am rugat sa-mi spuneti exact din ce afirmatii ale mele vedeti erezie ca sa ma blestemati.
Daca dvs nu vreti sa ma lamuriti, atunci voi apela la atii care sa ma lamureasca – cu voia dvs – desigur.
In mine nu este nici orgoliu, nici aroganta.
Retractez de buna voie ceea ce am scris indata ce imi dovedei cu argumente ca nu am dreptate.
Din toata inima va rog sa ma svoateti din erezia mea!
De ce nu doriti sa o faceti?
Doamne ajută!
Cred că, cel puțin până după Praznicul Învierii, acesta este ultimul meu comentariu.
Vreme pentru a intra pe internet nu prea am, cu atât mai mult pentru a răspunde la toate întrebările. Mai ales că multe dintre ele nu-și au rostul.
Și Iulia, dar și alții, pun întrebări la care s-a răspuns limpede în interviuri. Deci este urât din partea lor că le pun – asta arată că n-au citit interviurile ca să vadă ce se spune acolo, ci doar ca să poată spune că le-au citit când vorbesc împotrivă.
Mai mult, atât Iulia cât și alții suferă de ceea ce aș numi „sindromul episcopului de internet”.
Ce este acest sindrom?
O boală sufletească foarte gravă și foarte răspândită, o ispită drăcească în care mulți, foarte mulți cad cu ușurință.
Din nenorocire, mulți dintre creștinii care în viața de toate zilele sunt destul de echilibrați în discuțiile cu preoții și teologii, ba adesea chiar excesiv de retrași în asemenea discuții, devin extrem de aroganți pe internet. Parcă nici nu-și dau seama cum, odată așezați la tastatură, încep să vorbească plini de o absolută încredere în părerile lor, încântați de toate formulările pseudo-duhovnicești – adesea eretice – pe care le găsesc. Mustră pe preoți fără să înțeleagă ce spun aceștia și pe ce temei, „corectează” pe Sfinții Părinți, „îndreaptă” canoanele, rescriu Biblia… Și fac toate aceste lucruri… în numele Ortodoxiei!
Pentru sindromul „episcopului de internet” comentariile Iuliei pot deveni un exemplu clasic.
Nu știe ce înseamnă „anatema”, nu știe că Hristos a poruncit ucenicilor Săi să își cumpere săbii, nu știe că Sfântul Apostol Pavel a arătat că folosirea sabiei de către dregătorii cu frica lui Dumnezeu este de la Dumnezeu, nu știe că Sfântul Ioan Botezătorul a îngăduit ostășia. Nu știe că unii dintre Apostoli au purtat săbii, nu știe că în armatele romane erau mulți creștini care foloseau săbiile, nu știe că Hristos a folosit biciul, nu știe că îngerii lui Dumnezeu poartă sabie, nu știe că îngerii lui Dumnezeu au purtat războaie – cu armele – și împotriva Satanei și, la nevoie, împotriva omului. De asemenea, Iulia nu cunoaște viețile sfinților, nu a citit Biblia (uluitor, dar adevărat!!!), nu cunoaște canoanele Bisericii cu privire la război. Iulia nu înțelege corect termenul de arte marțiale – nici măcar nu a înțeles ce s-a explicat despre el în interviu -, nu face deosebirea între artele marțiale europene – ca trânta, luptele greco-romane, boxul englezesc, savatul, scrima italiană șamd – și cele extrem-orientale, nu înțelege deosebirea între lupta de apărare, lupta de jaf, lupta din răutate și alte asemenea categorii, nu cunoaște deosebirea între tehnicile de luptă și filosofiile ce însoțesc sau nu tehnicile de luptă etc, etc, etc.
Totuși vorbește despre aceste lucruri CA ȘI CUM AR FI EXTREM DE COMPETENTĂ.
Nu vorbește în forma „mie mi se pare că…”, „eu nu înțeleg cum..”, „mă întreb de ce daca…” șamd, ceea ce încă ar fi scuzabil, chiar dacă asemenea discuții se poartă la nivel de cateheză sau instruire personală, nu într-un spațiu atât de public precum paginile unei reviste on-line.
Iulia spune „așa este”, „acesta este adevărul”, „așa spune Hristos” șamd. Adică vorbește ca un episcop sau preot care proclamă public adevărurile de credință ale lui Dumnezeu!
Prin această proclamare a unor adevăruri de credință ea își asumă o RESPONSABILITATE gigantică, pe care e limpede că nu o înțelege. 🙁
Degeaba spui „nu vreau să deranjez pe nimeni” sau altceva asemenea, când spui, totodată, „acesta este adevărul, altă părere este rătăcire”! Căci zicând „acesta este adevărul, altă părere este rătăcire” – ceea ce, în mai multe forme, Iulia a spus de mai multe ori – TE PUI ÎNTR-O POZIȚIE DE EXTREMĂ AUTORITATE ȘI RESPONSABILITATE!
Într-o asemenea poziție, DACĂ ceea ce spui ESTE ADEVĂRUL, atunci cel care PROPOVĂDUIEȘTE altă învățătură ESTE ANATEMA. Indiferent dacă cineva o spune sau nu. Dar, DACĂ ceea ce spui NU ESTE ADEVĂRUL, atunci EȘTI ANATEMA. Indiferent dacă cineva o spune sau nu.
(Anatema = așezare în afara Bisericii lui Hristos, implicit și în afara vieții veșnice)
Eu am FORMULAT acest adevăr, pentru că nici Iulia, dar nici alți atinși de sindromului „episcopului de internet” nu înțeleg ce fac și își fac prin afirmațiile lor. Am vrut să se înțeleagă – și sper să se înțeleagă – frica de Dumnezeu cu care vorbesc eu teologia, având deasupra mea frica de Dumnezeu. Și responsabilitatea pe care o are cine contrazice acea teologie, tot înaintea lui Dumnezeu.
Dacă pentru orice cuvânt fără rost omul va da socoteală în Ziua Judecății, cu cât mai mult pentru cuvintele prin care vine sminteala?
Dacă eu învăț ceva greșit despre Dumnezeu SUNT ANATEMA, indiferent dacă cineva o spune sau nu. Dar dacă eu învăț cele ale lui Dumnezeu și cineva proclamă public o învățătură contrară, acela ESTE ANATEMA, indiferent dacă cineva o spune sau nu.
Ce spune Biblia în această privință?
DAR CHIAR DACĂ NOI SAU UN ÎNGER DIN CER V-AR VESTI ALTĂ EVANGHELIE DECÂT ACEEA PE CARE V-AM VESTIT-O, SĂ FIE ANATEMA! (Galateni 1.8)
Deci anatema stă asupra celui care propovăduiește o altă Evanghelie indiferent dacă cineva mai repetă aceste cuvinte sau nu!
Ceea ce mulți „episcopi de internet” uită cu desăvârșire.
Iar alții se socotesc într-adevăr iluminați și știutori – chiar dacă n-au cercetat aproape nimic din minimul necesar – și își asumă această osândă cu multă mândrie.
I-am explicat aceste lucruri și Iuliei la telefon, în mare grabă, întrucât mă sunase chiar înainte să intru în spovedanii. În treacăt fie spus, m-a sunat de pe un număr ascuns și de obicei nu răspund la asemenea apeluri – de obicei folosesc numere ascunse cei care nu sunt cinstiți, cei care, de pildă, au plăcerea să înjure preoți din spatele anonimatului. Am răspuns totuși, slavă Domnului!, i-am explicat pe scurt cele teologice și i-am arătat că nu am nimic împotriva ei ca persoană, dimpotrivă, îi doresc mântuirea. Dar i-am explicat și faptul că atunci când PROCLAMĂ PUBLIC ÎNVĂȚĂTURI DE CREDINȚĂ, ceea ce a făcut și face și mai departe, își asumă o răspundere enormă. Ceea ce, evident, nu a înțeles.
Ea discută mai departe pe bază de păreri personale superficiale lucruri care necesită cea mai mare seriozitate teologică, cea mai mare răspundere duhovnicească. Ea crede că m-a deranjat „tonul” ei, nu faptul că decide ea, deși nu știe teologie aproape deloc, ce este învățătură ortodoxă și ce este învățătură eterodoxă… Trist.
Și răsucind câteva cuvinte, într-un stil tipic neoprotestant, trage concluzia că nu cade în capcanele în care deja este.
Pot să-i răspund la tot ceea ce a zis, să îi răspund din punctul de vedere al Învățăturii Ortodoxe. Și să îi arăt cât de mult greșește și unde o face.
Dar sunt trei probleme care mă opresc de la aceasta:
1. Văd că reia greșeli grave pe care i le-am explicat limpede la telefon. Deci care ar fi rostul? Chiar dacă, să zicem, ar fi uitat ce i-am spus din pricina emoției sau alte pricini, tot ar fi trebuit să manifeste un minimum de prudență, o decentă retragere până la lămurire sau altceva de aceste fel. Ceea ce nu face. Deci, din nou, care ar fi rostul când ea, asemenea altora cu sindromul „episcopului de internet” se simte infailibilă și se auto-îndreptățește la nesfârșit și pas cu pas se întoarce tot mai hotărât la ideile ei greșite?
2. Durează foarte mult timp să explici numeroasele greșeli și erezii formulate de Iulia, timp pe care nu îl am și, mai mult, care ar transforma comentariile al articol într-un fel de catehizare/spovedanie a unei persoane (Iulia) ceea ce mi se pare deplasat.
3. Fenomenul „episcopul de internet” este extrem de răspândit și este, cred eu, mai de folos o tratare generală, un avertisment asupra primejdiei, decât o aplecare amănunțită – și prin aceasta derutantă – asupra unui singur caz.
Cine vrea să înțeleagă, înțelege. Cine nu, dreptul lui.
Dumnezeu să ne ajute și să ne miluiască!
Preot al lui Hristos,
Mihai-Andrei Aldea
@ Daniel
Am sa consult alti preoti ortodocsi, eventual in Patriahie temenul de ´´anatema´´
@Cezar
Dumnezeu te apara de orice daca te rogi.
Ma insel? E asta atitudine de protestantism? Daca da te rog sa-mi spui ca sa ma corectez.
@ Cezar
daca imi permiti am sa citez nota de subso care ai pus-o in a doua parte a inteviului:´´Sola fide = doar credinţa (latină). Învăţătură (erezie) protestantă după care este de ajuns să crezi ca să te mântuieşti, indiferent de fapte. Se bazează pe ideea că Dumnezeu a predestinat totul, deci nu poţi să faci decât ceea ce eşti predestinat.´´
Nu exista predestinatie.
Omul, depinzad de faptele lui ajunge in Rai sau Iad. Deci nu cad in acesata capcana.
Credinta fara fapte e moarta. Exemplu: degeaba postesti daca nu miluiesti un sarac. Degeaba afirmi ca iubesti daca nu demontrezi iubirea ajutand, consoland pe aproapele.
Deci nu cad nici in acest pericol.
Ma gandesc din nou la Hiroshima.
Sunt ferm convinsa ca daca Hristos ar fi fost de partea lor nu li s-ar fi intamplat nimic. Cand afirm asta ma bazez pe:
Psalmul 90:
´´Cel ce locuieste in ajutorul Celui Preainalt, intru acoperamantul Dumnezeului cerului se va salaslui.
2. Va zice Domnului: ´´Sprijinitorul meu esti si scaparea mea; Dumnezeul meu voi nadajdui sper Dansul´´.
3. Ca El te va izbavi din cursa vanatorilor si de cuvantul tulburator.
4. Cu spatele te va umbri pe tine si sub aripile Lui vei nadajdui; ca o arma te va inconjura adevarul Lui.
5. Nu te vei teme de frica de noapte, de sageata ce zboara ziua,
6. De lucrul ce umbla in intuneric, e molima ce bantuie intru amiaza.
7. Cadea-vor dinspre latura ta o mie si zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia.
8. Insa cu ochii tai vei privi si rasplatirea pacatosilor vei vedea.
9. Pentru ca pe Domnul, nadejdea mea, pe CEl PRea Inalt l-ai pus scapare tie.
10. Nu vor veni catre tine rele si bataie nu se va apropia de lacasul tau.
11. Ca ingerilor sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca in toate caile tale.
12. Pe maini te vor ridica ca nu cumva sa te impiedici pe pieatra piciorul tau.
13. Peste aspida si vasilisc vei pasi si vei calca peste leu si peste balaur.
14. Ca spre Mine a nadajduit si-l voi izbavi pe el; il voi acoperi pe el ca a cunoscut numele Meu.
15. Striga-va catre Mine si-l voi auzi pe el, cu dansul sunt in necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi.
16. Cu lungime de zile il voi umplea pe el, si-l voi arata Lui mantuire mea.´´ (tiparita cu binecuvantarea mitropolitului Ardealului Antonie Plamadeala, Sibiu 1995)
Pe aceasta se bazeaza credinta mea…
Iulia,
1. Confuzia de termeni pe care o faci nu se datoreaza textului de fata si niciunui alt text prezent pe acest site.
2. La fel ca oricine, nu esti obligata sa faci lupte fizice. Dar ai grija, parintele a zis bine cand ti-a spus ca deviezi spre neoprotestantism. Dumnezeu te poate apara de orice, dar daca tu te lenevesti sa muncesti spunand ca nu e nevoie pentru ca va avea Dumnezeu grija, e posibil ca acest lucru sa nu fie tocmai pe placul Lui.
3. Eu cred ca nu e nevoie sa te complici in astfel de discutii, mai ales ca oricum nu esti atrasa in vreun fel de artele martiale. Atatea cai de mantuire sunt, cati oameni sunt (in dreapta credinta, bineinteles).
@ Cezar
Acum stiu si la ce sporturi se refera parintele.
Repet cred ca confuzia se bazeaza pe numele comun cu artele martiale orientale. Expresia arte martiale combinata cu samurai…
De ce oare continui sa cred ca sunt violente?
E dreptul unui popor sau a unuei persoane sa se apere…
Ca femeie si ortodoxa cred mai mult in rugaciune decat in lupte. Rugaciunea face minuni. Unde e Domnul Hristos nu mai e nevoie de alte metode de aparare. Rog pe parintele sa ma corecteze…
Sunt de acord ca sportul ofera disciplina. Daca e practicat cu disciplina si vointa.
PD
Daca tot vorbim de autoaparare in cazul unui popor, mi-am amintit de cazurile Hiroshima si Nagasaki…
Le-am recitit Cezar.
Repet, termenul de arta martiala (termen derivat din numerle zeului Marte, al razboiului) nu imi indica ninic bun.
Mi-ar placea sa stiu exact la ce sporturi se refera parintele. Marturisc ca pentru un moment (si alti 80% din cei care au raspuns aici) au crezut ca se refera exclusiv la artele martiale orientale.
In orice caz o sa contunui cu studiul vietilor ssfintilor razboinici 🙂
@ Parintele Aldea si pt Daniel.
Multumesc pentru raspuns.
Am sa iau in consideratie toate sugestiile dvs.
E posibil sa ma insel.
Astept comentariile dvs.
Iulia,
De ce nu citesti articolele inainte sa comentezi la ele?
Partea a 2-a o gasesti aici: https://foaienationala.ro/sfintii-au-purtat-arme-leau-folosit-si-au-binecuvantat-pe-cei-care-le-foloseau-interviu-cu-parintele-mihaiandrei-aldea-despre-dreapta-intelegere-crestina-asupra-practicarii-artelor-martiale.html
Dragii mei,
Am avut ocazia azi sa vorbesc cu parintele Aldea personal – pentru care ii multumesc.
Marturisesc prin aceasta ca i-am cerut iertare daca l-am suparat. Dumnealui lui afirma ca l-a deranjat mai mult si tonul cu care m-am adresat in posturile mele.
I-am promis (lucru care o sa-l indeplinesc) ca o sa citesc vietile sfintilor razboinici) si neoprotestantismul – pentru ca – afirma dumnealui eu ma apropii periculos de acest curent. Il rog mult pe parintele sa-mi arate in ce chip ma apropii de aceste erezii – ca sa ma feresc de ele.
Parintelui Aldea as vrea sa-i reiterez ca nu l-am contrazis din orgoliu sau ambitie. In tot momentul am admis ca ma pot insela.
Totusi termenul de Arte Martiale chiar daca provine din latina imi aminteste mult de zeul Marte – zeul razboiului(rog pe perintele sa-mi confirme daca expresia se deriva din numele lui Marte). E inca un lucru care m-a face sa fiu circumspecta.
As vrea sa-l rog din nou pe parintele sa- mi explice – exact la ce sporturi se refera cu arte martiale. Si daca nu crede ca ar fi mai adecvat sa foloseasca alta expresie ca sa nu se confunde lucrurile?
Pentru ca vad ca 90% din raspunsurile de mai sus se centreaza exclusiv la artele martiale orientale.
Iar as dori sa afirm ca nu contrazic meritele sfintilor. Continui sa cred ca victoriile lor s-au bazat in tot momentul pe ajutorul dat de la Dumnezeu si nu de la pregatirea fizica.
E adevarat ca Stefan cel Mare a fost razboinic (iata sfantul meu ´´razboinic´´ preferat). Dar in primul rand a fost crestin. Si cand a pierdut cred ca imi amintesc ca a zis ´´pentru pacatele mele m-ai pedepsit Doamne´´.
Nu vad de ce trebuie sa ma ridiculizeze cineva daca iubesc pe Domnul Hristos. El e Cel care da sens vietii mele acum dupa atata ratacire.
Nu am vrut sa ma mandresc in nici un chip. Am vrut sa
´´strig´´ bucuria de a fi inapoi, in sanul Bisericii.
As vrea sa-l rog pe parintele sa ridice anatema care a pus-o pe amandoi. Nu vreau sa apelez la altii, inainte de a i-o cere lui.
Inca o data cer iertare pentru orice suparare cauzata….
@Iulia,
Nu incerc sa-i iau apararea parintelui Aldea (poate ca a fost putin cam dur sau grabit in raspunsul pe care ti l-a dat), insa incerc sa fac o precizare: „anatema” in sensul ortodox nu-nseamna ca ai fost blestemata sau ca ti s-a luat dreptul la mantuire. Inseamna ca pozitia ta e considerata in afara Bisericii, astfel incat altii (aflati in aceeasi situatie) sa nu se mai ia dupa tine.
@Dan,
Legat de cuvantul „samurai”, iti dau oarecum dreptate; si eu simt ca este putin fortata folosirea lui aici. In afara de asta, esti complet incoerent si amesteci o gramada de lucruri. KarateGi este originar din Okinawa si are stricta legatura cu mediul socio-cultural al vremii, la fel ca si centurile colorate. Karate Gi nu iti optimizeaza in nici un fel executia tehnicii! Din contra, zgomotul facut de acele maneci largi din tesatura groasa tinde sa-i pacaleasca pe practicanti dand impresia ca lovitura are soc atunci cand scutura cu cotul iesit din ax in loc sa proiecteze corect lovitura. In primele gale de MMA s-a vazut clar cat de „utila” este intr-o lupta reala o astfel de costumatie! Crede-ma, legat de arte martiale mi-ar face mare placere sa intram in detalii, insa nu este cazul sa o facem in acest loc! (chiar nu are legatura cu articolul!). Exista o multitudine de forumuri de specialitate pline de astfel de discutii interminabile de genul „stilul meu e mai tare decat al tau”, „uite ce destept sunt eu si ce prost esti tu” etc. (cu ocazia asta am mai scos la iveala o capcana a artelor martiale de care trebuie sa ne pazim: uneori tind sa iti exacerbeze ego-ul si la tine se simte din plin aceasta influenta). Asa cum iti spuneam si in primul meu post, aceste detalii nu au legatura cu subiectul discutat aici, iar aceste discutii nu isi au locul in contextul de fata. Se pare ca ai fost prea puternic indoctrinat de salile traditionaliste de pe „domeniul” senseilor cu burta si pijamale albe si esti prea absorbit de dorinta (evidenta) de a-ti peria propria imagine. Din acest motiv nici nu reusesti sa fii obiectiv.
Cat despre Ortodoxie, iti lipsesc si cele mai elementare notiuni si se vede ca nu ai practicat-o niciodata; nici nu ai citit Sfintii Parinti sau macar Scriptura. In acest context ma simt ca si cand as discuta despre integrale cu un baietas care nu stie bine nici matematica de clasa a II-a!! Aversiunea ta fata de tot ce e ortodox este mai mult decat evidenta, iar acest lucru te face sa vezi negru in fata ochilor si sa nu poti emite nici o parere obiectiva. In aceste conditii, orice discutie cu tine este o pierdere de timp. Pana acum nu ai facut decat sa poluezi discutia si sa lovesti in oameni si in Dreapta Credinta… Ti-am inteles punctul de vedere! Am inteles ca nu esti ortodox! Dar daca simti nevoia sa dezbati despre care religie detine Adevarul, poti face asta pe un topic cu aceasta tema. De ce insisti aici?!
Doamne ajuta!
Parinte dvs folositi un limbaj cam dur pentru un preot ortodox.
Eu am admis cred, mai sus ca pot sa ma insel.
Si v-am cerut iertare de la inceput daca va deranjeaza opiniile mele.
De ce insistati sa blestemati?
Nu era mai normal sa-mi spuneti, de exemplu – ´´o sa ma rog Iulia sa iesi din ratacirea ta´´ -ca un exemplu.
Nu am batjocorit nici un sfant luptator.
Oare indica Sfanta Scriptura ca practicau arte martiale sfantii? Spuneti-mi capitolul / versetul unde figureaza asa ceva.
Asta vreau sa ma lamuriti, nu sa ma puneti anatema pentru ca nu sunt de aceeasi parere ca dvs.
Apoi ca preot sunt sigura ca cunosteti PUTEREA RUGACIUNII…
Personal nu cred ca e nevoie sa stim sa luptam corp la corp ca sa ne aparam ca popor.
Atatia mii de ani am supravietuit ca popor crestin fiind cu CRUCEA in fruntile ostilor. Sunt sigura ca si sfintii luptatori au castigat bataliile tot datorita CREDINTEI in Domnul Hristos nu datorita artelor martiale!
Sentimente mele fata de Domnul Iisus Hristos sunt sincere.
De ce pietism religios vorbiti?
Inca o data va precizez ca nu caut sa va supar in nici un fel.
Doar imi exprim un punct de vedere.
DAN says:
March 29, 2012 at 10:05 am
-am spus mai sus ca nu mai comentez, iar de data asta ma tin de cuvant—sunt satul de crestinismul promovat atat in Romania cat si in rest.
–consider ca nu am nevoie de nimeni pentru a urma invataturile Mantuitorului, nu e nevoie de pedepse numite canoane , pentru a fi credincios, credinta este o chestiune foarte intima si nu trebuie sa ma spovedesc nimanui pentru pacatele mele, Dumnezeu le va judeca asa cum crede de cuviinta–Amin!
DAN says:
April 1, 2012 at 2:02 am
In indreptarul de Spovedanie pentru mireni al parintelui Cleopa, intra si aceste pacate:
Ai inceput cu stangul propovaduirea Bisericii lui Dan/Osho…Daca nici macar nu te poti tine de cuvant pe un amarat de site, cum o sa te creada „enoriasii”?
Buna ziua tuturor!
Salut si eu initiativa parintelui de a exprima o parere competenta si bine fundamentata in aceasta directie. Apreciez foarte mult si faptul ca parintele si-a alocat timp sa citeasca si comentariile noastre si sa raspunda la unele din ele. Haideti, asadar sa incercam sa fim rationali si sa nu abuzam, intrucat sunt sigur ca dumnealui, fiind unul singur, nu are nici timpul, nici energia necesara sa ne raspunda la toate provocarile, mai ales daca ne repetam sau ne abatem de la subiect.
@ Iulia,
<>
Raspunsul la aceasta intrebare e simplu: din acelasi motiv din care nu a predicat nici matematica, geografie sau orice alta stiinta lumeasca (si nu cred ca poti clasifica aceste discipline ca fiind pagane sau anti-ortodoxe); pentru ca misiunea Lui in Lume a fost sa ne arate cum sa ne mantuim, nu sa ne invete detaliile tehnice de care avem nevoie pentru a ne duce existenta materiala in lume. In schimb, Domnul Hristos le-a permis uncenicilor sa poarte sabii pentru a se apara (vezi Luca: cap.22 36-38). Ulterior Petru a fost mustrat cand a folosit sabia, pentru ca el intelesese gresit scopul pentru care le sugerase sa aiba sabii (scopul era sa se apere ei, nu sa schimbe istoria sau sa Il apere pe EL). Dar Domnul le-a ingaduit ucenicilor sa poarte sabiile intr-un anumit context si acestia le aveau deja la ei in acel moment. Daca le aveau, e clar ca stiau sa le si foloseasca!
Nu am sa comentez mai mult. Ceea ce a scris parintele (atat in articol, cat si in raspunsurile pe care ti le-a dat) este suficient de clar, documentat si bine fundamentat logic. Daca nu ai inteles inca, inseamna ca ori faci misto de dumnealui, ori ai probleme mari de comunicare. In cazul in care e valabila ultima varianta, e cazul sa iti faci o introspectie si sa incerci sa te corectezi (poate e bine sa discuti si cu duhovnicul acest aspect), intrucat aceasta problema te va afecta in viata pe toate planurile: scolar, profesional in relatia cu prietenii, cu rudele… Aceasta atitudine incordata de a te izola in propriile idei si a contrazice fara sa intelegi te va face sa te izolezi, in timp, de toti si de toate (inclusiv de Dumnezeu).
@Dan,
Iti inteleg frustrarile legate de neajunsuri, de lacomia unora din preoti si de alte probleme pe care le-ai trait personal, insa nu este nici timp, nici spatiu aici pentru a dezbate tot ce are oarece tangenta cu Biserica! Teme de genul „unde a ajuns Romania” si daca a ajuns sau nu din cauza Ortodoxiei, ori care arta martiala e mai eficienta nu au nici o legatura cu subiectul articolului de fata! Hai sa incercam sa ne mentinem on-topic, pentru ca mie (si probabil multor altora) ne place articolul si ne-ar parea rau sa amestecam totul cu noroi ori sa sfarsim in atacuri la persoana din care toti avem numai de pierdut.
Legat de indreptarul de Spovedanie al parintelui Cleopa, imi permit sa apreciez (desi e o parere personala, nicidecum un punct de vedere oficial al Bisericii) ca in aceasta enumerare termenul de „arte martiale” a fost inclus cu superficialitate, dorind sa faca referire la artele martiale exotice, nu la artele de lupta in general. De altfel, parintele Cleopa a scris mai mult pentru oameni simpli si, cu siguranta, nedorind sa dezvolte prea mult subiectul, a folosit acest termen generic pentru a denumi ceea ce majoritatea lumii intelege prin „arte martiale”: artele martiale orientale.
In alta ordine de idei, trebuie sa adaug faptul ca nici macar tehnicile de lupta orientale nu sunt in esenta legate de religie. Insa pentru ca ele s-au raspandit din India in China (si alte zone invecinate), iar apoi in Japonia prin intermediul pelerinilor budisti si al sectelor Chen/Zen, acestia au „poluat” rutinele de antrenament cu tot soiul de ritualuri si traditii care faceau parte din viata lor, pana cand aceste doua aspecte (martial si religios) au devenit foarte greu de separat. Odata cu mediatizarea in occident (prin salile de arte martiale traditionale orientale afiliate la scolile mama) si prin filmele de actiune, latura ritualica a fost transmisa odata cu tehnicile de lupta (ca un virus atasat la un fisier) si a „infestat” profund lumea vestica, doritoare de senzational. De aici vine pericolul. De exemplu, intr-un club de Karate traditional, elevii clubului sunt numiti mai degraba „discipoli” decat elevi, la inceputul si sfarsitul antrenamentelor se saluta portretele fondatorilor scolii respective (printr-o plecaciune), se adopta numaratoarea in limba japoneza (in loc sa numere simplu, in limba locala) si tot felul de formule de salut cu intelesuri multiple, se poarta imbracamintea specifica zonei geografice si istorice din care a pornit scoala respectiva, se introduc notiuni legate de „Ki”, pozitii care au tangenta cu meditatia (de exemplu SeiZa) etc. etc. etc. Daca arta martiala ar fi fost „importata” net, ca orice alta stiinta, ea nu ar fi prezentat pericol in sine. Insa prin scolile traditional-orientale de arte martiale nu esti expus numai la tehnicile de lupta, ci la mult mai multe lucruri care decoreaza procesul si care nu au legatura cu lupta. Pericolul cel mai mare vine din faptul ca in aceste arte martiale granita dintre cele doua aspecte nu este bine delimitata, astfel incat e foarte greu sa iti dai seama pana unde merge una si unde incepe cealalta. Iar aceasta combinatie perversa de martial cu religios este raspandita prin intreaga lume sub titulatura de „arta martiala”, desi nu este numai atat.
Dar arte martiale – asa cum a spus si parintele Aldea – nu inseamna numai ceea ce vine din China, Japonia, Tailanda si Hong Kong! Boxul englezesc, luptele libere si greco-romane, scrima si multe altele care sunt astazi modificate substantial si transformate in sporturi isi au, toate, originile in artele martiale medievale europene, ce nu au nici o legatura cu paganismul!
Doamne ajuta!
Si care-i poanta, Dan/Osho?
In indreptarul de Spovedanie pentru mireni al parintelui Cleopa, intra si aceste pacate:
“14. M-am lepădat de unica şi dreapta credinţă în Dumnezeu, cea ortodoxă, trecând la alte credinţe eretice, sectare, schismatice sau filosofii (evrei, musulmani, budhişti, baptişti, penticostali, adventişti, iehovişti, stilişti, catolici, atei etc.). Am practicat yoga, arte marţiale, dianetică, bioenergie, parapsihologie, radiestezie, telepatie, hipnotism, spiritism, meditaţia transcendentală, zen-budismul şi alte asemenea acestora. Am îndemnat şi pe alţii la aşa ceva.”
@…In sfarsit,ai aparut!!!
era si timpul.
La inceput am crezut ca e ispita ca de Postul Mare ,dupa aceea am inteles ca-i bataie de joc.
Doamne Ajuta!!!
DAN/OSHO,
Atentie la comentarii!
Dan, încearcă să vezi realitatea aşa cum e: cel care nu a răspuns la nicio întrebare eşti tu. Eu nu am răspuns, e adevărat, la o întrebare. Dar am răspuns la mai multe şi, dacă erai într-adevăr sincer, ai fi răspuns şi tu la întrebări. Ceea ce n-ai făcut.
Acum, ca răspuns la problema cu politicienii, care văd că te preocupă foarte tare.
Este dreptul oricărui om să suţină pe un politician dacă îl crede corect, bun, drept şamd.
Dacă îl susţine deşi este corupt, va da socoteală înaintea lui Dumnezeu.
Deşi nu am susţinut niciodată niciun politician, ba nici nu votez cu nimeni, chiar nu mă preocupă deloc dacă alţi preoţi susţin pe cineva. Este alegerea lor pentru care vor răspunde înaintea lui Dumnezeu. Dacă au susţinut pe cine trebuie, se vor mântui, dacă au susţinut pe cine nu trebuie, se vor osândi.
Cred că te ocupi de păcatele altora ca să uiţi de ale tale.
Iar în ceea ce priveşte România, dacă ţi-ar fi păsat de ea n-ai fi părăsit-o. Aşa că, într-adevăr, mai bine ne scuteşti de părerile tale. Cel care declară că şi-a părăsit mama sau ţara nu mai are după aceea voie să îi dea sfaturi „de bine”. Sunt mulţi care au plecat din Ţară de nevoie, şi a căror inimă sângerează pentru ea. Ei nu au părăsit-o, ci s-au depărtat de ea trupeşte, deşi sufletul lor este totdeauna alături de România. Faţă de aceştia, cei ca tine, care scuipă pe mama care i-a născut şi i-a crescut, sunt o mare durere.
În ceea ce priveşte credinţa, eşti evident protestant în gândire, indiferent cum vei fi fost botezat. De aceea au născut protestanţii zeci de mii de secte, că se iau după propria părere, dând cu oiştea-n gard. Hristos a spus Apostolilor Săi: „Cine ascultă de voi ascultă de Mine”. Ca să asculţi de Hristos ai nevoie de Apostolii Săi. Desigur, şi printre cei 12 era Iuda, şi printre Apostolii de azi se găsesc lupi în piei de oaie. Dar a spune că toţi Apostolii sunt Iuda sau că toţi preoţii şi episcopii sunt lupi în piei de oaie este lepădare de Hristos. Căci El a spus că Biserica nu va fi biruită nici de porţile Iadului. Şi Sfântul Apostol Pavel arată că Biserica este stâlp şi temelie a Adevărului. Deci, de la Apostoli şi până la sfârşitul veacurilor totdeauna în Biserică vor fi şi Apostoli adevăraţi, şi iude. Iar cine se leapădă de Biserică pentru aceste iude este exact ca unul care s-ar lepăda de Hristos pentru că între cei 12 Apostoli a fost Iuda. Singurul lucru pe care l-ai spus adevărat este că Dumnezeu va judecat după cum crede de cuviinţă. Adică după Evanghelia pe care tu o calci în picioare (Romani 2.16; Galateni 1.8)… Cum se spune, fiecare pasăre pe limba ei piere.
-tocmai de aceea am parasit acea tara , pentru ca am cautat binele, sunt satul de acea falsitate care domina Romania, si de cei care isi tot lauda neamul fara sa tina cont de felul cum sunt vazuti in realitate de altii
-eviti foarte mestesugit sa raspunzi la toate intrebarile, nimic despre implicarea in politica,
-se apropie campania electorala in Romania , iar politicienii vor face iar parada cu clipurile electorale in care vor sa arate cat de crestini ortodoxi sunt, clipuri filmate in biserici sub binecuvatarea preotilor pentru a smulge voturile romanilor
-vor veni si predicile de la biserica unde oamenii de la tara sunt „sfatuiti” unde sa puna stampila
-am spus mai sus ca nu mai comentez, iar de data asta ma tin de cuvant–sunt satul de crestinismul promovat atat in Romania cat si in rest
-consider ca nu am nevoie de nimeni pentru a urma invataturile Mantuitorului, nu e nevoie de pedepse numite canoane , pentru a fi credincios, credinta este o chestiune foarte intima si nu trebuie sa ma spovedesc nimanui pentru pacatele mele, Dumnezeu le va judeca asa cum crede de cuviinta–Amin!
@ Dan
Esti foarte „credibil”, cand faci afirmatii de genul: „vrei sa dai impresia uni mare lider spiritual, dar nu esti decat un ardei umplut”.
Parintele ti-a raspuns frumos, tu ai raspuns tipic bolsevic. In lipsa de argumente „atacă persoana”. Comunismul a nascut monstri!
-atat apostolii cat si orice alt interlocutor i se adreau Mantuitorului cu apelativul „Invatatorule”, nu Domnule Invatator, nu Parinte, nu Sfintia Voastra, ceea ce implica ca IIsus admitea sa fie tutuit
-IIsus nu adresa interlocutorilor sai intrebari idioate in numar de 5 ca ale tale, pentru a sti pe ce pozitie vorbeste interlocutorul sau, daca este expert sau nu
-El nu era interesat de studiile celorlati sau de istoria lumii
-nu Se „inflama” asa cum faci TU si nici nu se cunostea cu interlocutorii sai de la gradinita
-” Obrăznicia cu care încerci să îndrepți pe un preot…”, asa te-ai adresat mai sus unei „ratacite”, arata cat de modest esti, adica te crezi deasupra celorlalti pentru ca esti preot
-pui intrebari pentru ca nu-ti dai seama de valoarea interlocutorilor decat daca primesti mura in gura
-la fel ca intreaga voastra clica popeasca suferi de pacatul mandriei si al trufiei, nu admiti alte pareri ca si in exemplul cu Sf.Vasile pe care l-ai dat mai sus
-politicienii indobitocesc oamenii social, iar clica voastra o indobitoceste spiritual–din cauta asta a ajuns Romania coada Europei, sunt lenesi hoti, corupti ( nu generalizez), dar asa sunt cei care se pretind LIDERI
-in loc sa debitezi tot felul de chestii cu samurai pe net mai bine le-ai pastra pentru babele care te frecventeaza la slujbe
-vrei sa dai impresia uni mare lider spiritual, dar nu esti decat un ardei umplut
-ei ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a luminat si ajutat sa parasesc definitiv Romania care a ajuns o tara prostita de pretinsii lideri politici si religiosi, dar care se bate cu caramida in piept, laudandu-se cu faptele inaintasilor , nu cu ale lor, asta pentru ca nu au cu ce
-romanii au ajuns in marea majoritate unii creduli politicienilor altii popilor, dar fiecare urmareste doar interesul personal laudandu-se ca este salvatorul tarii, unii salvatori sociali, altii spirituali
-nu confunda netul cu babele de la tara, unde poti sa spui ce vrei si sa ti se pupe mana ( nu am auzit ca IIsus intidea mana spre a-i fi pupata asa cum faceti voi)
-nimeni nu vrea ca oamenii sa se simta liberi, voi urmariti doar sa-i faceti sa se simta pacatosi pentru a va frecventa
-daca ar disparea sentimentul vinovatiei ce rol a-ti mai avea voi preotii?
-asa ca tineti oamenii inchistati in dogme si dati-le pedepse numite canoane pentru pretinsele pacate
toti preotii, papii, predicatorii crestini se pretind a fi urmasii lui Hristos , dar nimic mai fals de atat, nu sunt decat niste profitori, care profita de nestiinta celor din jur
-acei preoti adevarati, acei calugari adevarati si modesti au devenit foarte rari, sunt greu de gasit, pentru ca ei nu fac parada cu ortodoxia lor, nu scriu artilole cu samurai pe net, nu sunt niste ardei umpluti, care vor sa se dea culti si deasupra celorlalti
-se vede ca nu ai in dictionar cuvantul modestie
-asta a fost ultimul coment pe care il scriu la debitarile cu samuraii–esti complet neinteresant
Dimpotrivă, Dan, cel care se ferește de răspunsuri ești tu.
În vreme ce vârsta și studiile mele sunt cunoscute, tu ți le ascunzi. Atunci, pe ce temei purtăm o discuție? Tu vorbești fără să te uiți la adevăr, cu un subiectivism tipic pentru cei de 14-18 ani (indiferent care ți-ar fi vârsta biologică).
Ca singură pildă, afirmi că ai avut de-a face cu „negocierile de tarif pe care le practicati pentru slujbele religioase”.
„Le practicați”?!?! Cine? Eu? În viața mea nu am pus vreun tarif la vreo slujbă, nici nu am cerut vreodată vreo sumă. Asemenea mie sunt foarte mulți preoți – și mult mai buni decât mine, desigur – dar cine vine rar la biserică dă, de obicei, de preoții pe care îi merită. Afirmația „un popor are conducătorii pe care îi merită” se potrivește și aici. Aproape întotdeauna cei depărtați de Dumnezeu dau de preoți asemenea lor.
Generalizarea ta, bazată pe o experiență izolată, nu dovedește decât imaturitate. Indiferent dacă îți place sau nu acest lucru, adevărul este că nu poți generaliza o experiență personală decât dacă vrei să schimonosești adevărul.
În ceea ce privește legătura dintre „samurai” și Creștinism, recitește interviul ca să înțelegi ce am vrut să spun. Ceea ce vorbești tu acolo nu are nicio legătură cu ce am spus și arată că ori ai citit la repezeală, ori nu poți înțelege unele legături simple.
Indignarea ta față de legătura dintre samurai și Creștinism este egală cu a unuia care s-ar înfuria când ar auzi că „pânza era albă ca neaua” și ar zice:
– „cum adică „pânză ca neaua”? S-a făcut vreodată pânză din zăpadă sau a nins vreodată cu fire textile? Ori e pânză, și e din fire textile, ori e nea și e apă înghețată! Ghiveciul nu merge: pânză ca neaua. Sau folosim termenii așa, că sună frumos?” etc
Cam acesta este nivelul la care vorbești tu.
Eu am făcut o comparație dintr-o anume perspectivă. Nu am identificat două categorii diferite, așa cum o faci tu.
Recitește și sper să înțelegi.
P.S. Acțiunile de caritate ale Bisericii Ortodoxe Române depășesc pe ale oricărei instituții din țară, ba chiar pe ale celor mai multe la un loc, dacă nu pe ale tuturor. Habar nu ai cum se strâng la biserici și se trimit ajutoare în fiecare săptămână din an. Habar nu ai, dar te repezi să vorbești fără temei. Și acest lucru dovedește imaturitate, Dan. Așa că acest „sunt destul de bătrân” este neconvingător, în contextul unor afirmați fără susținere. Dacă nu am fi ortodocși ci budiști, catolici, protestanți șamd te-ai putea trezi ușor cu procese de calomnie, pe care le-ai pierde în serie. De ce? Pentru că vorbești neadevăruri. Ca singură pildă, UN SINGUR program de caritate desfășurat DOAR în București în 2009 ”Masa Bucuriei”, a însemnat donarea de alimente pentru copii și adulți nevoiași (singuri sau în familii) în valoare de peste 400.000 de euro! Un singur program, într-o singură localitate. Iar programul a continuat an de an până acum.
Dar dacă vorbim la nivelul țării, cifrele sunt mult mai mari. Sunt peste 500 de așezăminte caritabile administrate direct de BOR, la care se adaugă numeroase altele susținute de parteneri ai administrației bisericești – asociații ortodoxe, creștini ortodocși etc. Statul are „în grijă” cca. 80.000 de copii orfani sau aflați în situații sociale foarte grave. BOR are în grijă cca. 160.000 de asemenea copii. Într-un singur an BOR a sprijinit cca. 120.000 de familii nevoiașe din țară. Etc, etc, etc.
Toate aceste lucruri se fac de obicei cu discreție. Așa este creștinește.
De aceea, și eu și alți preoți am fost oarecum tulburați când, în urmă cu ceva vreme, s-a ajuns la întocmirea unor rapoarte amănunțite cu aceste fapte firești. „La ce trebuie?” ne-am spus noi. „Și Dumnezeu și primitorii ajutoarelor știu binele făcut! De ce trebuie să completăm atâtea hârtii?”
Dar iată la ce trebuie!
Sunt răuvoitori care, dacă stau departe de Biserică și nu știu ce se face acolo spun că nu se face nimic sau se face ce își închipuie ei.
Sau care au nimerit un preot pe măsura lor și apoi judecă pe toți preoții după acela.
Este ilogic, este nedrept și imatur.
E ca și cum s-ar judecat toți doctorii după unul nepriceput, toți inginerii după unul bețiv șamd.
Până la urmă, cine caută găsește.
Cine caută răul, găsește răul.
Cine caută binele, găsește binele.
Să avem grijă ce căutăm!
-Sfintia Ta e tipic ortodox…a se evita sa se raspunda la intrebari care scot adevarul la lumina despre preoti
-vorbesc din pozitia celui care a avut de-a face cu negocierile de tarif pe care le practicati pentru slujbele religioase
-pana si un biet pomelnic se negociaza si-ti spune preotul in fata ca ai dat prea putin pentru lista de nume continuta de pomelnic
-asta e pozitia de pe care vorbesc, sau e deranjant cand se spune adevarul?
-in privinta varstei sunt destul de „batran”
-iar cu samuraii lasati-o mai moale Parinte ca nu au nici o legatura cu crestinii, nici cu crestinismul
-ortodox sunt pentru ca asa s-a intamplat, nu mi s-a dat posibilitatea sa aleg
-in privinta studiilor , am studii superioare nu-s vreun terchea-berchea , si mai am si prostul obicei de a citi cate ceva, asta pentru linistea Sfintiei Voasre
-in privinta Sfintelor Sripturi, le-am citit si pe cele ortodoxe ,dar si destul din alte Scripturi
-defapt toate religiile pretind ca scripturile lor sunt sfinte
-crestinii pretind ca Biblia e sfanta, altii pretind ca si Upanishadele sunt sfinte la fel si Vedele, toti pretind ca sunt de la Dumnezeu
-singurele raspunsuri care ar fi interesante sunt despre foamea dupa bani, in rest , nu ma intereseaza pareri de „expert”
-iar in privinta asa-ziselor arte martiale–nu exista arte martiale in Romania ci doar niste forme sportive, deci articolul e fara sens, nu poti practica ceva ce nu exista decat in inchipuirea practicantilor, si a falsilor instructori si maestri, pentru ca arte martiale de la Sfefan cel Mare nu am auzit sa existe, vreun stil, sau instructor care sa predea asa ceva
-cum adica Samuraii lui Hristos?–au existat samurai in crestini in Japonia feudala, sau au devenit in zilele noastre crestini?
-ce cunosteau samuraii despre crestinism?–poate cate ceva de la misionarii portughezi.
-asa ca ori esti samurai si practici Zen, ori esti ortodox?
-ghiveciul nu merge– samurai ortodox–,sau folosim termeni asa ca suna frumos?
-si ca ultima idee, dar nu si cea din urma, se vede cat de bine o duc crestinii ortodocsi, atat in Romania cat si in Rusia, in Serbia, ne laudam cu ortodoxia, dar invidiem pe altii ca au progresat economic, in timp ce romanii se ocupa doar de furat, de aia sunt asa de bine vazuti in occident, ca iti este rusine sa spui ca esti roman, dar bineinteles ca Biserica ortodoxa nu e interesata de felul de cum suntem vazuti, ci doar de bla, bla, bla
-am vazut cat de mult e implicata Biserica Ortodoxa in actiuni de caritate , de ajutorare a celor nevoiasi, adica de loc
Până una-alta, vorbește politicos. Niciun samurai nu va sta de vorbă cu cineva care îi vorbește nepoliticos. Deci, cum nu-mi aduc aminte să ne fi cunoscut la grădiniță, nu ai de ce să mă tutuiești. Și, tot ca politețe elementară, ar trebui să explici de pe ce poziție vorbești.
1. Ai spus mai sus că ești ortodox, dar nu se vede asta din nimic. Știi ce înseamnă a fi ortodox?
2. Ai citit vreodată în viață Sfintele Scripturi?
3. Cunoști măcar în linii mari istoria lumii?
4. Câți ani ai?
5. Ce studii ai?
Nu de alta, dar ca să îți răspund trebuie să știu de unde o iau. Una este dacă știi câte ceva, alta dacă nu știi nimic, alta dacă ești expert.
-Pentru-Pr. Mihai-Andrei Aldea
-poate ne explici parinte si despre foamea de bani a preotilor din biserica ortodoxa, despre tarifele religioase pe care le practica ca la piata
-despre rolul lor de a toate stiutori
-despre implicarea lor in politica
-vad ca politicienii sunt prieteni la catarama cu preotii
-am mai scris si mai sus despre asta, dar e un subiect delicat pe care il evita preotii, pentru ca nu au raspuns
-isi spala rufele in familie ca politicienii
-Biserica ortodaxa a ajuns doar o institutie
-astept un raspuns din partea ta–asta doar daca esti in samurai
-„sfanta” Iulia , e total depasita de religie
-ce cunosti ma rog despre budism , taoism , ca sa le numesti religii pagane?
-ce cunosti despre Budha?
-esti doar o indoctrina , cu creierul spalat de tot felul de prostii, si sustii in marea ta prostie ca doar tu esti pe calea cea buna
-ai auzit , sau citit vreodata despre marii maestri Zen?
-le-ai citit invataturile ca sa poti face comparatie cu asa-zisul tau crestinism?
-oricum e pierdere de timp sa vorbesti aici despre religie cu niste indoctrinati.
Odinioara, de nelegiuitul imparat Valens (364-378), in cetatea Niceea, s-au apropiat capeteniile ereziei ariene cerand ca, din soborniceasca biserica cea din cetatea aceea, sa goneasca poporul dreptcredincios, iar Sfantul locas sa-l dea adunarii lor celei arienesti. Si a facut asa imparatul cel rau, el insusi fiind eretic: a luat, adica, biserica de la cei dreptcredinciosi, cu sila, si a dat-o arienilor, apoi s-a dus la Constantinopol. Drept aceea, in mare mahnire fiind toata multimea dreptcredinciosilor, a sosit acolo marele Vasilie, aparatorul cel de obste al Bisericilor, la care toata multimea celor dreptcredinciosi venind, cu strigare si cu tanguire, i-a spus strambatatea ce li s-a facut lor de imparat. Iar Sfantul, mangaindu-i pe ei cu cuvintele sale, indata s-a dus la imparat, la Constantinopol si, stand inaintea lui, i-a zis: „Cinstea imparatului sta in judecata sa. Iar intelepciunea zice: Dreptatea imparatului la judecata se vede. Deci pentru ce, imparate, ai facut judecata nedreapta, izgonind pe dreptcredinciosi din Sfanta Biserica si dand-o raucredinciosilor? Zis-a lui imparatul: „Tot la invinuiri te intorci, Vasilie? Nu ti se cuvine tie sa fii asa.” Raspuns-a Vasilie: „Se cuvine mie, pentru dreptate a muri.” Si infruntandu-se ei si impotrivindu-se sta acolo de fata mai marele bucatarilor imparatesti, numit Demostene acela, vrand sa ajute arienilor, a spus ceva cu glas incet ocarand pe Sfantul. Iar Sfantul a zis: „Vedem aici si pe necarturarul Demostene.” Iar stolnicul, rusinandu-se, iarasi a grait ceva impotriva. Sfantul i-a zis: „Lucrul tau este sa ai grija de mancari, nu sa fierbi dogmele Biserici.” Si a tacut Demostene rusinat.
Spre nenorocirea lor, mulți alți necărturari „fierb” dogmele Bisericii pe internet și se cred și minunați, bieții rătăciți!
Iulia, ești într-o rătăcire uluitoare! Ai căzut din rătăcirea păgânismului fățiș în rătăcirea fariseismului pseudo-ortodox. Vai de tine și de cine se ia după tine! Vorbești de dragoste, dar de o dragoste fără Hristos, deoarece calci în picioare poruncile lui Hristos. Aș putea să-ți arăt unde, ce și cum, dar nu are niciun rost. Așa cum ai dat deoparte tot ceea ce, în naivitatea mea te a te crede sinceră, ți-am scris, așa vei da deoparte și celelalte. Căci tu nu cauți adevărul. Tu cauți să te arăți pe tine dreaptă și sfântă. Iar de mărturisit nu mărturisești pe Hristos, așa cum te amăgești, ci pe cel care L-a vrut răstignit. Căci ai batjocorit în neștiința ta trufașă pe toți sfinții militari din istorie, de la Sfântul Nestor și Sfântul Dimitrie la Constantin cel Mare sau Teodora din Peloponez. La fel ai batjocorit prin spusele tale și toate Bisericile locale care și azi se roagă pentru militari (toți practicanți de arte marțiale). Obrăznicia cu care încerci să îndrepți pe un preot fără a cunoaște măcar Sfintele Scripturi este grăitoare pentru rătăcirea ta. La fel și pietismul neo-protestant pe care îl promovezi drept Ortodoxie.
Ori scris este ca de omul rătăcit după întâia și a doua mustrare să te îndepărtezi. Iar la vorbele goale pe care le-ai aberat cu exaltare mai sus, răspunsurile erau deja date, în interviurile pe care, de fapt, nu le-ai citit și nu le-ai înțeles. Pentru că tu din start socotești că nu este cazul, că știi mai bine adevărul decât un oarecare preot ortodox. Despre care tu, fără să poți aduce vreun argument coerent, ai hotărât că promovează practici care nu sunt ortodoxe. Și cum Sfinții Părinți spun că o asemenea ocară nu se rabdă, îți spun doar atât, ca preot ortodox ce mă aflu:
Dacă eu promovez practici care nu sunt ortodoxe, să fiu anatema. Dacă nu, să fii tu anatema. Amin!
Gandesti fain, Iulia…
Ai curajul canaanencei care l-a contrazis pe Iisus si Iisus pana la urma i-a dat dreptate. El s-a smerit atunci, caci dragostea L-a biruit.
Eu, repet, din toata inima.
Prin tot ce sriu aici nu doresc sa supar nici sa jignesc pe nimeni. Cu atat mai mult pe parintele.
Consider ca imi fac (sau incerc) de crestin – aceea de a apara ortodoxia.
Poate intr-adevar am inteles eu gresit acest inteviu.
Poate intr-adevar parintele inceraca sa promoveze sportul.
Ceea ce mi se pare foarte bine: ´´mens sana in corpore sano´´.
Dar ma intreb eu de ce sa nu promovam un sport mai putin periculos sufleteste? Ca de exemplu gimnastica aerobica sau footingul….?
Sau coasa si prasitul (glumeam) ca sunt si mai practice!
Parintele insusi, in raspunsul care mi l-a dat ne-a aratat tuturor cititorilor DE CE sunt periculoase si de ce nu sunt eu personal de acord cu ele.
Si eu vreau sa fiu luptator pentru Hristos, dar nu cu pumnii si picioarele.
Of, daca n-as sti eu ce spun (din practica)! Am trecut printr-un iad in ratacirea mea!
Parinte sunt atat de fericita acum, aproape de Hristos!
Nu-mi mai trebuie nimic altceva.
EU personal SUNT al lui Hristos, si sufletul si viata mea.
ACUM ma simt ca acasa, nu cand purtam chimono-ul si centura, nici cand citeam horoscoape sau faceam rituale de dragoste!
Nu vreau sa par exaltata, dar sper ca aceasta marturie sa incline putin balanta la Judecata de Apoi.
Intorceti-va la Hristos. EL e Calea, Adevarul si Viata – si eu IL marturisesc din toata inima.
Toate celelalte sunt minciuni.
Va multumesc parinte pentru ca mi-ati dat ocazia sa-L marturisesc prin acest mediu.
Paste Fericit tuturor!
Iulia ,
cu dragoste te admir si subliniez cele scrise mai sus.
Asta este rezultatul ,atunci cand suntem prinsi cu cele lumesti,uitand sa ne mai iertam,sa invatam ,sa fim smeriti, devenind neputinciosi chiar si atunci cand incercam sa comunicam ,parca predispusi uitarii de a mai…IUBI PE APROAPELE.IUBIREA dintre noi,lucrul cel mai placut Lui Hristos.
Ortodoxii devin mai intelepti si mai rezistenti sufleteste ,mai ales cand sunt ispititi,(daca as putea s-o numesc asa)chiar si pe aceste site-uri……hmmm,in Postul Mare!
Doamne Ajuta,Iulia!
Deci daca eu sunt crestina cu adevarat ma doare deci sa vad cum vin persoane care continua sa mai scuipe pe invataturile Domnului Iisus Hristos. (sau sa le intregeasca, sau sa le completeze).
Pe mine, crestina fiind ma doare sa vad ca El a acceptat sa fie crucificat ca sa ne putem mantui toti.
Si in acesti toti vad de toate (de la nepasare pana la scuipare) mai putin dragoste si / sau respect fata de El.
Mai oameni buni, e Dumnezeu care s-a coborat din cer la noi, ca sa ne salveze!
Nu se poate sluji la doi stapani. Asta a zis-o chiar Domnul Hristos si pot sa caut citate in Biblie ortodoxa.
Unde e violenta si pumni si picioare nu poate sa fie si dragoste.
Eu personal nu loveam cu dragoste in sportul numit arte martiale. Ma indoiesc ca vreun coleg de-al meu lovea cu dragoste…???
Cu dragoste il ierti si ceri iertare aproapelui tau. Deci cand te loveste ii intorci obrazul (cam cee ce fac eu cu dvs parinte).
Cu dragoste venim si la liturghie ca facem ´´acestea in numele Lui´´ si in amintirea Lui. (Nu – i dam enoriasului un sut sa un pumn in biserica pentru ca e un sport inofensiv….)
Cu dragoste admit ca gresesc cand ma departez de El.
Cu dragoste va cer iertare Dvs. parinte pentru ca sunteti preot si nu vreau, repet, nu doresc in nici un fel sa va supar!
Si cu dragoste va multumesc ca mi-ati raspuns, dar va rog din toata inima nu mai promovati acest ´´´sport´´.
Nu sunt numai sporturi si dvs stiti forte bine ca nu sunt numai sporturi.
🙂
As mai dori sa intreb pe doamna / domnul care afirma ca, crestinismul e o religie ´´trunchiata´´.
As vre sa-mi spuna si sa ma lumineze. Exact cum poate sa-mi demosntreze el ca acele ´´texte´´ cum el le numeste nu sunt conform cu invataturile care le a promovat Domnul Hristos?
Romania nu e prostita de crestinism. E prostita de atatia ani de comunism.
Crestinismul nu doreste sa-si afirme suprematia. Crstinismul urmeaza invataturile Domnului Hristos. Aparam acele invataturi.
Ortodoxia nu a avut Inchizitie, din cate imi amintesc.
Parinte, imi cer scuze ca insist.
Toate aceste argumente / acuzatii / presupuneri pe care dumneavoastra mi le aduceti…Nu cred ca merita nici sa le contest nici sa le raspund. Nu e dorinta mea sa ma angajez intr-o dezbatere. Eu am adresez dvs ca fiind un preot ortodox care incurajati practici care nu sunt ortodoxe.
Doua intrebari am:
De ce Domnul nostru Iisus Hristos nu a predicat / promovat / predat artele martiale acelea pe care dvs. le promovati?
Dumneavoastra pretindeti sa imbunatatiti aceste invataturi a Domnului Hristos?
Nu mai promovati nici un fel de practici neortodoxe crestine.
Nu sunt de la Domnul Hristos… Deci nu au cum sa fie bune.
Va doresc o zi buna
-am dat click pe link-urile de mai sus si pot spune ca prostii mai mari de atat nu poate emite nimeni
-ce Oaste a Domnului?–a avut IIsus oaste?–au inebunit de tot crestinii romani
-cum adica sa faci totul doar cu aprobarea preotului?–dar cine se cred totusi preotii?
-preotii urmaresc doar indobitocirea oamenilor, care sa-i asculte in toate doar pe ei
-daca ar fi asa de priceputi cum se cred nu s-ar baga in politica si i-ar invata pe credinciosi ca pentru a fi o tara prospera e nevoie de munca, nu de barfa si hotie, nu ar primi la biserica pe toti politicienii mincinosi, dar si ei nu sunt decat niste infometati dupa ciolan
-a se vedea ca pentru orice serviciu religios preotii au tarife, nu am citit in Evanghelii ca IIsus sa fi cerut bani pentru minunile sale, pentru botez se cer bani–ce botez sfant mai este si ala platit?.–pentru nunti cer bani, pentru inmormantari la fel–totul e pe bani in biserica ortodoxa, dar se cred deasupra altora
-ar fi bine ca preotii sa isi revizuiasca compotamentul acesta ahtiat dupa bani si mai apoi sa se erijeze in lideri spirituali
-sunt un crestin otodox scarbit de falsitatea preotilor , de rolul suprem pe care si-l asuma, scarbit de foamea lor de bani–dar si-au luat ca scut de aparare zicala –NU TREBUIE SA-I JUDECI PE PREOTI–nu-i judec doar constat cat de farisei au ajuns, si nu cred ca e nevoie de acesti preoti falsi pentru a avea credinta in Dumnezeu
-mai exista si preoti adevarati dar sunt asa de rari ca au devenit ca si inexistenti
-astept reactiile „credinciosilor”
pentru Pictor Sarion
-ceea ce ai enumerat tu mai sus , au eficienta relativa pe strada pentru ca se practica doar ca sporturi, iar practicantii sunt invatati sa lupte dupa reguli, iar dupa cum se stie in strada nu exista nici o regula, sunt invatati sa castige puncte in meciuri si implicit medalii
-toti traiesc cu impresia ca practica Arte martiale , dar practica doar niste sporturi de lupta-
-pentru lupta de strada eficienta este arta martila de origine israeliana numita Krav Maga, nu are competitii , iar totul se invata pentru a fi eficient intr-o lupta reala, dar se pare ca tu nu ai auzit de asa ceva, sau nu ai scris pentru ca este o arta martiala israeliana
-deasemenea pentru lupta de strada exista Karate-Jitsu , dar care se mai practica doar in Japonia si in unele unitati militare de elita gen Legiunea Straina
-nu va mai ingrijorati atat pentru ca in Romania nu se practica adevarattele arte martiale si doar niste forme compettitionale, iar de la cestea pana la arta martila e drum lung, sa nu mai vorbim despre adevatul spririt al artelor martiale despre care foarte putini au habar dar multi isi dau cu parerea
-multi isi dau cu parerea despre artele martiale, pentru ca au frecventat asa-zisi instructori sau maestri ,desi e mult spus maestru, care pentru a castiga adepti si implicit cotizatii lunare le umplu capul cu tot felu de prostii gen:qi, chakre ,etc.
-mai grav este faptul ca sunt inca foarte multi creduli pe lume, exemplul Iulia, fiind concludent
-iar toti acesti asa-zisi crestini care isi dau cu parerea sunt mereu impotriva altora , impotriva religiei altora, de parca crestinismul lor e detinatorul adevarului suprem
-„adevarul” crestinismului se bazeaza pe niste scrieri evanghelice trunchiate, scrise la mult timp dupa crucificarea lui IIsus si care sunt doar niste invataturi prin metafore
-in loc sa urmeze invataturile lui IIsus ,toti sunt preocupati de a arata suprematia religiei lor
-corect ar fi sa ne vedem de ortodoxia noastra, dar cea adevarata, pentru ca si aici exista multi farisei si sa-i lasam pe altii cu religia lor
-se vede ca totusi crestinismul romanesc nu ne-a adus nimic bun, doar indobitoceala–a se vedea situatia Romaniei de azi–
-crestinul roman are o vorba tampita ca si el–Doamne fereste de mai rau–si crede ca doar rugandu-se la icoane si facand matanii le va cadea ceva din cer–nimic mai fals
-romanul a ajuns sa creada in ceva ce nu exista–nimic nu cade din cer fara munca, munca, si iarasi munca
-am observat ca ortodoxii nici macar nu cunosc nimic deptre rugaciune, ei cred ca e foarte crestinesc sa rostesti rugaciuni facute de altii, pe care ei nici macar nu le inteleg
-dar aici e si vina institutiei numita BISERICA, care are interesul de a-l tine pe mirean la nivelul de jos, pentru a avea asa-zisi credinciosi care sa frecventeze slujbele la biserica pe care nu le inteleg
-este mult de spus despre aceste chestii crestine, dar nu e locul cuvenit pentru ca multi indoctrinati vor sari in sus, si vor spune ca-s protestant sau ateu–e treba lor ce vor spune, oricum eu sunt lamurit demult de crestinul ortodox roman de care e numai gura la colt de strada care e un om slab pregatit, plin de EGO SI CARE NU ADMITE ALTA PARERE; PE DEASUPRA MAI ESTE SI PROST SI PUTUROS; –-A SEVEDEA IN CE SITUATIE SE AFLA TARA–TOTI VORBESC LA COLT DE STRADA, DAR DE IESIT IN FATA NU IESE NIMENI; O TARA DE TURNATORI ,LASI; iNVIDIOSI; CARE-SI SPUN CRESTINI
-pentru toti crestinii e bine de stiut, ca fara munca nu vor avea nimic niciodata, vor invidia alte tari dezvoltate , iar in prostia lor nemarginita le vor critica religia.
Iulia, am citit cu grijă ceea ce ai scris.
Mi-ar fi făcut plăcere să fi citit cu grijă și tu interviul.
Sfatul meu pentru tine ar fi, pentru început, să încerci să înveți să-l asculți și pe celălalt. Știu că este un lucru neobișnuit astăzi, dar este esențial pentru un creștin.
Tu nu ai ascultat cu adevărat punctul meu de vedere, nu ai citit cu grijă interviul.
Dacă ai fi citit cu grijă, ai fi înțeles că între ceea ce numești tu arte marțiale și ceea ce numesc eu arte marțiale este o prăpastie.
Tu înțelegi prin arte marțiale DOAR artele marțiale orientale.
Eu înțeleg prin arte marțiale TOATE artele marțiale, după înțelesul CORECT și real al termenului.
Există o Academia de Arte-Marțiale Vest-Europene, în care se predau Archery – nu știu cum să traduc fidel acest termen, așa că îl dau în engleză – și felurite alte forme de arte marțiale apusene, de la savat la scrima cu sabia, spada, floreta etc. Toate fără nicio legătură cu orientalismul, chakrele, qiul și altele asemenea.
În (in)cultura multor Români, arte marțiale înseamnă exclusiv arte marțiale orientale, ceea ce este o foarte mare greșeală.
Acest lucru l-am explicat pe scurt în interviu, iar tu îl ignori total, ca și cum n-aș fi spus nimic.
Sunt sigur că nu o faci dinadins.
Sunt sigur că este vorba despre un reflex subconștient, despre o întipărire în cugetul tău a identității arte marțiale / arte marțiale orientale.
Dar este o greșeală!
Și în încă una foarte mare!
Pentru că este un neadevăr, adică – pentru a fi direct și eu – o minciună.
O minciună cu care te-ai obișnuit și pe care o confunzi cu un adevăr.
Poate să ți se pară un lucru mărunt, o confuzie mică și nesemnificativă.
Dar nu este așa!
Acest fel de confuzii, dacă nu luptăm împotriva lui, ne duce la greșeli (și teologice!) uriașe.
Două dintre ele sunt chiar în textul tău.
Iată-le:
1. Pentru că faci confuzie între artele marțiale și artele marțiale orientale (și nu ai văzut în interviu corectarea acestei greșeli…) spui
„Parinte, va rog din toata inima nu mai promovati artele martiale sau orice altceva care [să] provina din afara invataturilor Domnului Iisus Hristos”
făcându-te judecătoare a unor realități teologice pe care tot tu mărturisești că nu le înțelegi!
Recitește și acest interviu, și partea a doua – care a apărut tot pe Foaie Națională – ca să vezi ce sunt de fapt artele marțiale și să vezi că sfinții militari au practicat arte marțiale, de multe ori până în ziua martiriului lor (și fără a se lepăda vreodată de ele). Chiar și Sfântul Ioan Botezătorul cere ostașilor să își vadă cu cinste de îndeletnicirea lor SPRE A SE MÂNTUI, pecetluind adică dimensiunea creștină a ostășiei. Care ostășie nu poate exista fără arte marțiale!
Deci afirmația că artele marțiale sunt în afara învățăturilor Domnului Hristos este… în afara învățăturilor Domnului Hristos!
O primă greșeală foarte mare, izvorâtă dintr-o confuzie pe care nu ai putut să ți-o observi, pe care nu ai izbutit să ți-o îndrepți.
Și mai gravă este însă următoarea!
2. Tu afirmi că
„Miscarile dintr-un exercitiu de arte martiale ACTIVEAZA CHAKRE SI ENERGII ALE CAREI PROVENIENTE NU TE POATE ASIGURA NICI UN MAESTRU DE ARTE MARTIALE”.
Desigur, de fapt vorbești despre artele marțiale orientale, și nu despre toate, ci despre acelea care sunt orientate pe folosirea qi-ului (nu toate artele marțiale orientale fac acest lucru!). Dar asta este o observație pe care am dezvoltat-o mai sus.
Esențial greșit, în această afirmație, este faptul că TU CREZI ÎN EXISTENȚA CHAKRE-LOR ȘI QI-ULUI!
După afirmația ta, asta reiese!
Adică tu crezi într-o învățătură păgână, ce nu numai că contravine învățăturii creștine, dar este contrazisă chiar și de cercetările științifice serioase! Am un prieten care are doctoratul susținut chiar pe măsurarea degajărilor de energie, deci știu foarte bine că cercetările științifice au dovedit limpede că nu există chakre.
Iulia, NU există chakre! Nu există qi în forma gândită de (extrem-)orientali!
Aceasta este o învățătură păgână extrem-orientală lipsită de substanță, ieșită din interpretarea greșită a unor observații empirice.
Deci „mișcările dintr-un exercițiu de arte marțiale” NU POT activa chakre sau energii, pentru că acestea NU EXISTĂ!
Ceea ce activează „energiile” și „chakrele” cum le numești tu este CREDINȚA păgânească ce însoțește mișcările în cauză. Și care credință păgânească deschide omul către felurite influențe demonice. Desigur, acest lucru este favorizat și de mediul păgân ce însoțește practicarea artelor marțiale orientale, de la religiozitatea păgână a maestrului sau instructorului și până la „meditațiile” și rugăciunile păgâne practicate adesea. De aici influențele (demonice) care apar în asemenea împrejurări.
NU mișcările sunt cauza, Iulia, ci credința cu care (în care) sunt făcute!
Dacă accepți „chakrele” și „qi-ul” înseamnă că încă nu ai înțeles Învățătura lui Hristos!
Ca să-ți dau o pildă ce mi se pare deplin lămuritoare, și un ateu își poate face cruce, ca să câștige voturile unor alegători ortodocși, dar asta nu înseamnă că gestul l-a sfințit!
Și catolicii pot imita Botezul sau Sfințirea apei, dar nu înseamnă că există acolo vreo lucrare harică. Nu există, pentru că lipsește Credința Adevărată. Ori, după cum stă scris, există „Un Domn, o Credință, un Botez”, deci nu este lucrare sfințitoare acolo unde lipsește Credința cea una a Unuia Dumnezeu.
Tot așa, nu mișcările din artele marțiale orientale produc influențele pe care tu, după modelul religiilor păgâne orientale, le-ai numit „activare de chakre” și „energii”. Nu mișcările, care în imensa majoritate sunt comune cu mișcări din nenumărate alte sporturi și activități umane.
Ci credința păgână care însoțește aceste mișcări la mulți practicanți.
Conform Învățăturii Bisericii lui Hristos, nu există „chakre”, „activări de chakre” și „acumulări de qi”. Acestea există numai în învățăturile religiilor păgâne.
Deci ideea ta, că doar mișcările produc nu știu ce efecte mistice, de „activare de chakre” sau adunare de energii, este ne-creștină, este păgână, și este, de altfel, tipică pentru magie.
După Învățătura Creștină, gestul nu este de folos dacă nu este însoțit de Credința adevărată, așa cum nici Credința nu este de folos dacă nu este însoțită de faptele (roadele) credinței.
Iată aici, Iulia, încă o greșeală, și chiar foarte mare. O greșeală ce provine din același fel de confuzie între ideile prestabilite sau preconcepute, între șabloanele de gândire, dacă vrei, și adevăr.
Ți s-a fixat în minte ideea cu „chakre” și „qi” și ai aplicat-o în raționamentele tale fără să vezi că este o idee falsă, o idee întemeiată – atât de șubred! – pe o teologie sau filosofie păgână.
Aș fi putut să-ți dau în acest răspuns numeroase citate biblice, dar cred că ar fi făcut textul foarte greu de urmărit. Și așa este foarte lung și mulțumesc lui Dumnezeu că a existat un răgaz în treburile mele ca să-l pot scrie. Nu de alta, dar chiar am simțit în rândurile tale că ești un om sincer, un om bun, care caută adevărul. Și mi-ar fi părut rău să nu-ți pot răspunde.
Dumnezeu să îți ajute și să te lumineze!
Parinte, imi cer scuze ca sunt atat de directa.
Toate argumentele dvs. bazate in sfintii osteni nu le por contesta pentru ca nu am suficiente cunostinte teologice.
Eu sunt o persoana cara am fost ratacita – ca sa zic asa – dar care m-am intors din fericire la ortodoxie. Domnul Hristos si cu Maica Lui m-au salvat.
Parinte am practicat arte martiale, reiki si ocultism.
Va pot spune cu toata siguranta ca artele martiale nu sunt o arta NUMAI o arta de autoapararae.
Asta e marea inselaciune care e foarte bine ascunsa.
Miscarile dintr-un exercitiu de arte martiale ACTIVEAZA CHAKRE SI ENERGII ALE CAREI PROVENIENTE NU TE POATE ASIGURA NICI UN MAESTRU DE ARTE MARTIALE.
Parinte, va rog din toata inima nu mai promovati artele martiale sau orice altceva care provina din afara invataturilor Domnului Iisus Hristos.
Daca artele martiale ar fi fost bune pentru fiinta umana fiti siguri ca ne-ar fi invatat EL cum sa le practicam.
Daca in lapte de vaca pui chiar daca o picatura de cernela atunci laptele nu mai este lapte pentru ca si-a schimbat compozitia.
La fel si o persoana nu poate avea doi stapani.
Este bine sa fim toleranti si sa-l iubim pe aproapele.
Eu personal, dupa atati ani de ratacire, va spun sincer ca in prezent nu simt decat numai mila pentru toti acesti practicanti care nu stiu ce fac.
Nu trebuie sa le intoarcem spatele, dar nicidecum sa-i incurajam.
Va doresc o zi buna la toti
care „democratie” , care „stat de drept”????, care Justitie???…..si…e completari, nu „complectari”….Comice toate „complectarile” articolelor…se starnesc polemici serioase….:))Mai Cezar, cum instigi tu lumea la polemici interminabile :)))))) te salut frate! spor in ce faci, ca faci bine!
:))…..comic domnul pictor….si prezentarea….a-propos, nu se putea face in power point? :)))))
Pictor Sarion,
Nu mi se pare o completare deoarece nu inteleg la ce ati facut completarea(care pare a fi mai degraba un copy/paste). Interviul are alt mesaj. Dar daca spuneti ca l-ati priceput, nu mai insist.
Oricum, o recitire nu ar face, banuiesc, niciun rau.
@Machidon,va asigur cu certitudine ca am inteles mesajul initiat de Sfintia Sa,Preotul Mihai Andrei Aldea in articolul mai sus publicat si am considerat necesar sa extind articolul cu complectarile legate de definitia,practica si originea Artelor Martiale. Nu am avut intentia de-a supara pe nimeni! Nu pot fi de acord cu toate articolele publicate mai ales aici in acest material unde se indoctrineaza ideia,ca toti cetatenii unei tari trebuie sa poarte arme, ca sa poata deveni liberi ! Intr-un Stat anarhic eventual,dar nu intr-o Democratie si intr-un Stat de Drept! Sa auzim numai de bine!
Pictor Sarion,
Nu vad cum demonstrezi ca ai inteles interviul cu astfel de mesaje.
Artele martiale reprezinta un sistem complex cu sau fara arme,insusit la nivel individual.Artele Martiale au existat dea lungul istoriei omeniri,la diferite culturi.Din vremea Olimpiadelor Grecesti din Antichitate ne-a ramas o mostenire,o Arta,pe care in timpurile moderne o numim Pankration,adica,Box,precum si celebrele lupte Greco-Romane,care la Romani de azi se numeste Trinta,iar transformarea unei lupte cu sabia intr-un dans numit Calusarii.Artele Martiale in acceptul actual au origine Orientala.Artele Martiale se impart in doua mari ramuri:Stilul Extern si Stilul Intern.Stilul Extern pune accent pe folosirea unor tehnici executate amplu,care se bazeaza pe forta fizica,pentru a bloca si dobori un adversar.Stilul Intern,Internal Femilye,este folosit in Artele Martiale Chinezesti,acele stiluri care pun accent pe folosirea energiei interne,in locul fortei fizice.! Sa auzim numai de bine!
Artele martiale sint forme de lupta traditionale,produse de culturi istorice,care includ doua componente majore:1.Tehnica-procedeie fizice specifice,numeroase,aplicate pentru scoaterea adversarului din lupta.2.Spirituala-filosofie,ceremonial,morala si valori ce stau la baza studiului si aplicarii tehnicilor fizice. Ele sint totodata metode de autoaparare,sport si mod de viata,timpul de studiu este indelung,iar eficienta pe strada este relativa.Ex: Judo,sau-Calea Supletei,origine japoneza.Ju-Jutsu-sau,Arta Supletii,origine japoneza.Karate,sau Arta Miinilor Goale,origine Japoneza.Aikido sau,-Calea Armoniei,origine Japoneza.Kendo,sau-Calea Sabiei,origine,Japonia.Kd Buto,sau-Micul Budo,origine Japonia. Nin Jutsu,sau -Arta Invizibilitatii,origine Japoneza.Taewondo,sau Calea Miinilor si picioarelor,origine,Coreea.Kun Fu-sau,Lucru Uman,origine,China. Tai-Jitsu,sau Arta Corpului,origine Japoneza.Kyudo,sau Arta Arcului,origine,Japonia. Tai Chi Chuan,sau Puterea Absolutului,origine,China.Jet-Kune-Do,sau Calea Pumnului Interceptat,origine S.U.A. Thai Kich-Boxing,sau Boxul Thailandez,origine,Thailanda. Full-Contact-Karate,sau Kontakt Karate,S.U.A. Sa auzim numai de bine!
Pictor Sarion, mai citeste interviul de cateva ori, ca nu ai inteles nimic! Chiar nimic!
Nu inteleg cum un preot crestin ortodox,poate socoti ca artele martiale au ceva comun cu dragostea si iubirea lui Cristos! Apostolii Lui nea-u crestinat prin cuvint nu cu forta!Forta si intimidarea o folosesc musulumanii,prin deviza lor de lupta la Jihad,convertirea la religia crestina ortodoxa sa facut de 2.000 de ani cu cuvintul si cu dragoste de oameni fara ura de rasa !Nu trebuie sa-i copiem pe Catolici care sub semnul Crucii lui Hristos au atacat Orientul,intorcindu-se in Europa cu prada bogata! Daca si Crestinii Ortodoxii ar face la fel,nu am mai fi acea religie unica si adevarata,care provaduieste in primul rind pacea si dragostea intre oameni,asa cum am invatat de la Iluminatii Sfinti Apostoli! Sa auzim numai de bine!
Eu, daca as fi spion maghiar, as folosi toate aceste dezbinari:
BOR vs oastea Domnului, Legionari vs Rege, romani vs romani etc.
Noi chiar nu reusim sa inchegam ceva in tara asta???
Ungurii catolici nu se pleznesc cu cei calvini sau unitarieni.
Ungurii nu se iau nici de secui.
Cum sa unesti insa un „ardelean prost” cu un „regatean hot” si cu un „moldovean imputit”???
Cum o sa incapa BOR, Oastea Domnului, Dreapta Nationala si Regele intr-o singura biserica, in ritmul asta?
Maine-poimaine o sa aflu ca nu stiu care mare duhovnic fumeaza, astfel incat se vor forma inca doua mari partide, dispuse sa isi dea reciproc in cap. Unii care il vor osandi iremediabil, iar ceilalti care ii vor lua apararea.
Asa este parinte, multi ar avea nevoie de arte martiale, macar sa poata undeva sa-si descarce energiile
@Alex, UE are demult Evanghelia lui Hristos, problema e ca a lasat-o uitata pe-o banca din lemn, in bisericile lor goale. Daca intri in Germania intr-o biserica dintr-un oras, poti umple doua roabe cu evanghelii pe care nu le mai citeste nimeni, sau, ma rog, cativa acolo, duminica.
Nu cred insa ca romanii sunt chemati sa-i increstineze pe altii, intai sa-si spele rufele frumos acasa, sa le apreteze si apoi sa iasa la vanatoare de suflete, prin trenuri de mare viteza sau pe autostrazi cu trei benzi pe sens.
Ai de au mare potential de increstinare a altora, ar fi bine sa se milostiveasca de tara asta profund crestina, condusa de atei, preacurvari si sperjuri. Poate ar fi fain sa inceapa cu primarul de la ei din sat, cu politaiul etc. ca si smerenia e de-a dreapta, dar si de-a stanga.
Mie mi-ar place sa-l cunosc pe duhovnicul lui Basescu sau al lui Udrea. Acesti doi oameni isi cam pierd sufletul saracii si ar putea cadea…Sa-i salvam, dara
In unele privinte gresiti, parinte Aldea. Bizantinii sunt la fel ca si arabii, atunci cand incearca sa justifice razboiul asupra altor popoare, spunand ca fac asta in numele lui Hristos. Tarul Boris si-a omorat circa 10000 de boieri pentru ca nu au vrut sa se boteze. Oare asta a predicat Hristos? Hristos nu a increstinat poporul roman prin forta armelor, ci prin iubire. Asta ne lipseste noua astazi. In loc sa cultivam in noi iubirea lui Hristos si pe aceasta s-o impartasim conducatorilor acestei lumi, noi stam si ii barfim si ii criticam, ajungand chiar sa-i uram. Unde este iubirea de vrajmas? … Daca vom incerca sa le dobandim pe cele lumesti (eliberarea Romaniei de sub jugul Uniunii Europene – integrarea Romaniei in UE fiind o ocazie perfecta pentru noi ca sa raspandim evanghelia lui Hristos-, etc.) le vom pierde pe cele ceresti…
Pentru „Luptatorul” si pentru alti rau-carcotasi, un CUVANT al unei Inalte Fete Bisericesti din B.O.R., despre OASTEA DOMNULUI…
http://www.youtube.com/watch?v=r9JJ0UdET7c
Curajul ortodox uitat şi laşitatea ca blândeţe închipuită
Duhul Sfinţilor Părinţi şi lupta fermă de apărare
In toate neamurile ortodoxe am avut Sfinti Imparati, Voievozi, dinastii intregi chiar, Ctitori de Imparatii crestinesti, teandrice ce au împământenit credinţa dreaptă şi lucrarea virtuţilor ca normă socială, culturală, morală şi politică. De aceea Sfinţii Părinţi nu osândesc războaiele duse pentru apărarea ordinii creştine în lume, nici uciderile cele din aceste războaie.
Astfel, contemporanul Sfântului Constantin cel Mare, Sfânul Atanasie cel Mare scrie in Epistola sa către Amun: “a ucide nu este slobod, dar în război a omorî pe cei potrivnici este şi legiuit, şi vrednic de cinste. Că aşa şi de mare cinste se învrednicesc cei ce au biruit în războaie, şi stâlpi se ridică pentru aceştia care propovăduiesc isprăvile.”
Iar Sfântul Vasilie cel Mare, autorul unora din cele mai aspre şi exigente canoane, totuşi când vine vorba despre aceste lucruri, îşi arată marea sa înţelepciune şi duhovniceasca sa înţelegere şi în Canonul 13 al său scrie: ”Pe uciderile cele în războaie Părinţii noştri nu le-au socotit între ucideri. Mi se pare că iertare dau celor ce izbândesc pentru întreaga înţelepciune, şi pentru buna cinstire de Dumnezeu.”
Iar in Pidalion Tâlcuirea acestui Canon lămureşte că: ”… a ucide cineva pe vrăjmaş în război, este legiuit, şi vrednic de laudă. Iar Sfântul acesta tălmăceşte pricina pentru care Părinţii cei mai vechi au iertat lor, care este: că aceştia ce ucid în războaie se luptă pentru credinţă, şi pentru paza întregii înţelepciuni, căci de ar stăpâni vreodată barbarii, şi necredincioşii, nici buna cinstire nu va rămâne, că ei vor să-şi întărească pe credinţa lor cea rea, nici întreaga înţelepciune şi păzirea cinstei nu va fi, fiindcă multe stricări de tinere, şi de tineri, se fac de dânşii. ”
Marcu Ascetul în scrierea sa “Despre cei ce-si inchipuie că se indreptează din fapte, in 226 de capete” (Filocalia 2), la cap.214 scrie: ”Cand vătămarea ce izvorăste de la unul se intinde la multi, nu trebuie să ai indelungă răbdare, nici să cauti folosul tău, ci al celor multi, ca să se mantuiască. Căci e mai folositoare virtutea multora, decat cea a unuia.”
Cât de departe de fermitatea şi verticalitatea Părinţilor sunt unii ortodocşi de azi si de alta data, politic corecţi şi adepţi ai unei toleranţe nocive, lipsite de discernământ ! După zeci de ani de propagandă bolşevică, dezinformări şi mistificări carcteristice talmudismului iudeomasonic, realitatea istorică este falsificată, iar duhul ortodox este diluat.
(din http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/03/24/ipostasuri-ale-imparatiei-crestine/)
MULTUMESC PARINTELUI! IL IAU PE ACEST ARTICOL CA PE UNUL ADRESAT SI MIE PERSONAL…MA REGASESC AICI. MULTUMESC , SI VA MAI ASTEPTAM SI PE SFINTIA VOASTRA PE MELEAGURILE SFANTULUI STEFAN! BUCURIE SI POST CU IZBANZI!
am practicat „o arta martiala” in copilarie, dar pentru scurt timp. perioada in care am practicat si participam la antrenamente m-a facut vizibil mai echilibrat, mai cumpatat, cu simturile mai ascutite, putere de concentrare in tot ceea ce faceam, in slujbele la care participam la biserica. acum, dupa 20 de ani, in urma unei discutii cu un parinte athonit de origine chineza, si cu incuviintarea duhovnicului am reinceput antrenamentele, dar pe u stil care mi se potriveste mai mult si care are linii comune cu modul de gandire ortodox. daca il practici ca sport si nu atingi vreo latura esoterica a artei respective…si nu cauti ca prin practicarea acestui sport sau acestei arte sa te folosesti de cunostintele dobandite pentru a suprima pe altii…totul e ortodox. chiar marii practicanti si asa numitii sifu..recomanda evitarea conflictului ..si chiar eschivarea, putand numi si asta tot o arta atunci cand se urmareste evitarea lezarii aproapelui. orice arta martiala, practicata cu discernamant si binecuvantare nu face decat sa aduca multa disciplina, vointa si intelepciune chiar, celui care o practica. recomand cu caldura practicarea oricarei arte martiale dar facuta cu binecuvantarea duhovnicului si care sa nu includa practici esoterice, paganesau neopagane. FRUMOS SI BINEVENIT ARTICOL!!! FELICITARI INCA O DATA CEZAR, SUNT MANDRU DE TINE! TE MAI ASTEPTAM ACASA:)
Va multumim si noi, domnule Cezar Machidon, pentru materialele deosebite pe care le realizati. Dumnezeu sa va dea putere sa duceti lucrarea aceasta mai departe!
De regula, crestinii care vorbesc despre artele martiale sunt pe dinafara subiectului. Ei asociaza artele martiale cu budismul zen, fara sa realizeze faptul ca oastea crestina a lui Stefan cel Mare si Sfant, de exemplu, nu era o adunatura de babe, ci ostasi pregatiti in diverse ramuri martiale, inclusiv in lupta corp la corp. Nu exista popor care sa nu aiba propriile tehnici de lupta, propriul sistem martial. Tehnicile martiale pot fi de folos crestinului chiar si in lupta cu duhurile necurate. Celor care asimileaza artele martiale cu violenta, le recomand sa citeasca marturiile despre viata Parintelului Arsenie, un sfant rus ce a trecut prin lagarele siberiene, care si-a dovedit barbatia prin anihilarea unui ucigas care incerca sa-l injunghie pe un tanar detinut.
Există două grupări cu numele „Oastea Domnului”.
Una dintre ele păstreaza tradiţia şi credinţa Ortodoxă şi lucrează în conformitate cu ea iar cealaltă are puternice influenţe neoprotestante şi rătăcitoare.
Pr. Aldea se referea cel mai probabil la Ostea Domnului cea bună.
Foarte bun articolul parintelui Aldea.
Doamne ajuta!
Vreau totusi sa va spun ca nu se cuvine ca Oastea Domnului sa isi faca reclama folosindu-se de acest articol foarte bun al parintelui.
Am gasit o predica foarte buna a parintelui Gheorghe Anitulesei despre Oastea Domnului si ar trebui sa luam aminte.
ADEVARUL DESPRE OASTEA DOMNULUI. PART 1
http://www.youtube.com/watch?v=XuVAAWSyxps
OASTEA DOMNULUI ESTE EREZIE , CEI DE LA OASTE NU RESPECTA DE SFINTELE CANOANE NU RESPECTA INVATATURILE SFINTILOR PARINT SI SE ABAT DE LA INVATATURILE CANONICE , MAI MULT DE 80% DIN OASTE SFIRSESC LA SECTARI
De asemenea sa ascultati si asta:
Parintele Cleopa desre Oastea Domnului
http://www.youtube.com/watch?v=AnLtWSTrKYE
Asa ca luati aminte.
Multumim, Ana Ile!
Doamne ajuta!
Despre „ostasia duhovniceasca”…m-am gandit ca aceste idei despre ostasia duhovniceasca care au mai fost discuate pe alte forumuri pot sa foloseasca si altor frati de credinta in intelegerea unei “inteligente si folositoare” ANALOGII care poate fi facuta intre artele martiale si ARTA RAzboiului luptei cu Satana…!
http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?t=145
http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?t=522
Doamne Ajuta!
Felicitari pentru interviu! E foarte bun.
Doamne, ajuta!