De ce promovează Elitele competiţia

De ce promovează Elitele competiţia

by -
9 799

Observ tot mai mulţi oameni, în special cei din generaţiile tinere, îndoctrinaţi cu ideea stupidă că singurul factor de progres în societate ar fi competiţia. Acest cult al puterii, al învingătorului şi al selecţiei „naturale” în societate este promovat în special în Statele Unite şi lumea occidentală, prin acea industrie a cărţilor şi a cursurilor de „dezvoltare personală”, de succes în afaceri, în viaţă şi în orice altceva, a „speakerilor motivaţionali”, care te învaţă cum e cu „gândirea pozitivă” şi „spiritul de învingător”, a filmelor comerciale, a transmisiilor sportive şi a emisiunilor-concurs de televiziune.

În realitate, competiţia ca factor de progres în societate este o gogomănie, deoarece societatea prin definiţie are la bază cooperarea şi beneficiul echitabil al tuturor membrilor săi. Chiar şi în natură, care este oferită ca model, competiţia apare în special la formele primitive de viaţă şi în general numai în condiţii extreme, atunci când este pusă în pericol supravieţuirea individuală.

Problema cu competiţia este că ea aduce beneficii numai unui grup foarte mic de indivizi, marea majoritate având doar de suferit şi fiind nevoită să suporte costurile câştigului celor aflaţi „pe podium”. Acesta este şi motivul pentru care, cei aflaţi în vârful piramidei sociale au tot interesul să promoveze competiţia, selecţia naturală şi „lupta pentru supravieţuire”.

Acest principiu este ascuns în două foarte cunoscute simboluri folosite de Oculta Mondială, care vrea să preia controlul deplin asupra asupra întregii planete: piramida şi triunghiul.

Piramida înfăţişează modelul după care este structurată societatea capitalistă. Un grup restrâns de oameni se află în vârf, deţinând tot controlul, puterea şi avantajele şi pe măsură ce coborâm spre bază, o masă tot mai mare de oameni, care se luptă pentru a ocupa un loc cât mai înalt în ierarhie sau măcar să supravieţuiască.

Această structură piramidală se auto-menţine prin acest mecanism al competiţiei care oferă celor aflaţi în vârf sursa puterii şi a controlului asupra societăţii. Promovând competiţia şi lupta pentru succes, se creează celor aflaţi la baza piramidei iluzia că au şansa de a ajunge şi ei cândva acolo sus, unde totul e minunat. Este aşa-numitul „vis american” al societăţii de consum.

Ceea ce nu ştiu cei aflaţi pe treptele inferioare este faptul că, cu cât te afli mai jos, cu atât este mai greu să ajungi în vârf, iar cu cât te afli mai sus, cu atât ai mai mult control asupra bazei şi cu atât este mai greu să fii dat jos de acolo.

Elitele aflate în vârful piramidei au doar de câştigat de pe urma acestei filosofii. Pe de-o parte, datorită faptului că cei aflaţi pe treptele inferioare se află mereu unii în luptă cu alţii şi astfel sunt tot timpul dezbinaţi, nu există pericolul ca cei de jos să se unească pentru a-i da jos pe cei din vârf deoarece nu conştientizează faptul că aceştia din urmă sunt de fapt adevărata cauză a problemelor celor mulţi şi săraci. Pe de altă parte de pe urma acestei lupte pentru supravieţuire şi „selecţii naturale” din rândul celor mulţi, cei aflaţi în vârful piramidei sociale îşi măresc şi îşi consolidează puterea, controlul şi bogăţia.

Un alt simbol universal foarte cunoscut este triunghiul. Dacă în creştinism acesta simbolizează Treimea Divină, în cadrul organizaţiilor secrete oculte el are semnificaţii legate de putere şi control.

Dacă privim imaginea unui triunghi vom observa că are la bază două puncte unite printr-o linie orizontală. Aceasta simbolizează opoziţia şi lupta contrariilor. Dinspre cele două puncte de la bază pleacă două linii oblice care converg într-un punct aflat deasupra celor două situat la jumătatea distanţei dintre ele. Acest lucru simbolizează faptul că cel aflat în afara conflictului deţine controlul. Această structură al putea fi ilustrată mai popular prin proverbul „Când doi se ceartă al treilea câştigă” sau anticul dicton „divide et impera” (dezbină şi cucereşte).

Tehnica de control ilustrată mai sus este folosită de sute de ani de bancheri spre exemplu, care împing două  state să între în război, apoi le împrumută pe ambele cu bani, pentru, a-şi finanţa armatele, apoi, după război, le mai împrumută încă o dată pentru a reclădi ţările distruse. La fel procedează şi Traian Băsescu, atunci când pune în conflict două categorii sociale, pentru ca apoi să adopte măsuri care le dezavantajează pe amândouă, fiecare tabără crezând că măsura împotriva ei a fost luată din cauza celeilalte (de ex. pensionari vs. tineri, bugetari vs. privaţi etc.)

Elitele şi-au perfecţionat de-a lungul secolelor această ştiinţă a conflictului, pentru a-şi consolida poziţia, pentru a-şi mări puterea asupra maselor şi a-şi spori bogăţiile. Ideologia fascistă a competiţiei, care stă la baza capitalismului corporatist actual este metoda prin care cei mulţi şi săraci sunt păcăliţi să participe de bunăvoie la acest sistem al sclaviei de pe urma căruia profită doar cei puţini şi foarte bogaţi.

În concluzie, ce trebuie să facem cu competiţia, să o desfiinţăm definitiv? Răspunsul este, fireşte nu. Dar competiţia nu trebuie să fie niciodată între membri sau categorii ale societăţii, ci doar cu noi înşine, la nivel individual şi cu provocările şi obstacolele pe care ni le pune în faţă natura, la nivel colectiv. Dar şi în acest caz, nu trebuie să încălcăm legile armoniei şi echilibrului universal.

autor: Dan Tănăsescu 

sursa: www.dantanasescu.ro

(Visited 148 times, 1 visits today)

9 COMMENTS

 1. Bun gasit! Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultimul timp care reflecta realitatea dar mai ales cauzele dezastrului in care suntem. Ca solutie zic eu, e clar ca acest asa-zis capitalism la care am ajuns acum trebuie schimbat cu alt mod de organizare si eu as opta pentru modul de organizare specific dacilor („gandirea mitologica” Nagy Atilla?) fondata pe credinta ortodoxa intru modelarea unui alt tip uman, mai crestin, pentru ca tocmai competitia fara scrupule, dusa la extrem, a indepartat omul de Dumnezeu. Doar atunci cred eu ca s-ar indeparta si efectele creionate de dl. Nagy si anume ca respingem teoretic insa practic suntem dependenti de consumism. Din nefericire e si aici baiul. Toate cele bune tuturor!

 2. A trecut de 22 de ani ca cunosc articolele de genul asta, si totus… puterea mondiala lucreaza cum vrea el. Cate odata ma gandesc, ca nu cumva si articolele asta servesc puterea competitivitati. Tot jocul lor este, si noi credem bine informati! O carte numai in jocul cartile lor. Si articolele asta sant scrise pe baza structuri de cunostinta de competivitate. Este o schizofrenie aicea, in zilele noastre si in comportamentul in legatura cu articolele de genul asta. Ce este scris de mai sus in articol, reprezinta si o mod de viata, in care traim. Respingem teoretic puterea mondiala, dar viata care este dat oamenilor, tot de ei, viata moderna, consumista, acceptam. Si faptul asta este cunoscut de puterea mondiala ,ca oameni resping numai niste torii, in teorii, dar nu in mod practic, prin viata lor. Un mod de viaa putem respinge numai prin alt mod de viata. Crestini nu erau acceptati pana cand traiau altfel, traiau credinta lor. Mahomedani nu sant acceptati, unde traiesc altfel, in Occident. Lumea occidentala este tolerant cu orice, dar nu cumva sa fie si mod de viata, care reprezinta ceva alta decat consumista.

 3. Trebuie sa avem curaj ca sa reintoarcem la gandirea mitologica. In gandirea omului modern, insuccesul este condamnabil. In gandirea mitologica chiar este cheia succesului. Prin insucces descoperi strafundurile sufletului! Gandirea mitologica este proprie a omului, este gandirea interiorului. Competitia este ceva primit de afara, proprie a expertilor si nu a omului. NU este ceva interior, nu este ceva proprie, totdeauna ramana strain omului. La cunostintele expertilor nu avem acces direct, ca la gandirea mitica! Este tare mijlocit indirect. Si aicea este toate problemele, lipsa gandiri personale. Din cauz aasta nu este destul articolele de genul de mai sus, ca este indirect, nu da cunostinta personala, nu te reintoarece in sinele tale, nu te ajuta de a redescoperi sinele tale interioare, unde sant cunostintele proprie. Informatiiile de mai sus nu sant neglijabile, dar nu sant destula. Exista pericolul ca tot cu informati ramanam. Ramanam numai informati, si puterea face ce vrea, asa bine informat despre el.

 4. @ION, -Ortodoxia ,credinta stramoseasca si educatia copiilor de catre parinti cu frica si dragoste de Dumnezeu si cu mersul la duhovnic ,duce catre acea societate cu care stramosii nostri au traversat valurile anevoioase ale istoriei.Ortodoxia a tinut Romania.
  Dusmanii stiu asta,iar tinerii trebuiesc TREZITI CATRE DUMNEZEU ADEVARAT!!!,cat mai avem putere.
  Acum e momentull,niciodata nu-i tarziu.
  Sa ne rugam si pt ultimul ortodox strabun ramas la nevoie.
  Doamne Ajuta!!!

 5. Acei tineri nu sunt incurajati ,ci descurajati cu buna stiinta de catre societatea asta nici macar de consum.
  Din pacate marea majoritate ale acelor tineri au parinti care inoata printre datorii,iar cine nu poate sa tina pasul cu „reformele” ,ajung sa-si taraie papucii prin casa cu intretinerea mare de la bloc,croindu-si drum catre servanta plina de medicamente expirate.
  Da avem foarte multi tineri isteti care ar face parapad in occident,dar nu au bani nici macar de-o cafea.
  Nu se vrea insanatosirea Romaniei ci imbolnavirea ei.
  PACAT ,CA INCA MAI AVEM TINERI,dar la ce folos,cand le lipsesc lucrurile elementare.
  Cum termina facultatea ,ochii lor si visul lor se-ndreapta catre occident….
  Pai si presedintele mariner ,ia indemnat pe tineri sa plece afara .
  Toate astea pt a scadea din populatia Romaniei in favoarea occidentului.
  Concluzie: tineri vanduti strainilor.
  Ma doare pt ca vad in occident multa necinste la adresa Romaniei.
  Aici invatamantul e la PAMANT.
  Doamne Ajuta!

 6. Frumos articol, in special finalul mi-a placut! @GIPSY: Dar parintii acelor tineri unde sunt? Buna crestere e marea problema a acestor tineri! Avem si multi tineri cu care ne putem mandrii, sper doar ca ei sa catige nu numai competitia cu ei insusi ci si pe cea cu prostia/ignoranta societatii contemporane!

 7. Acolo unde sunt provocate razboaie ,cineva are de castigat prin „dezbina si vei cuceri”.
  Egoismul si lipsa de respect dintre romani care se promoveaza de 20 de ani incoace, duce la indeplinirea planului de distrugere al Romaniei.
  Oamenii de afaceri din Romania care sunt promovati prin intermediul mass-mediei sunt dati ca exemplu pt tinerii care vor sa se imbogatesca peste noapte,indiferent care ar fi mijloacele,incurajand si delincventa.In felul asta controlul este garantat.
  Cam asa a fost mutilata Romania .
  Tocmai de aceea Ortodoxia nu este bine vazuta de distrugatorii Romaniei si ai lumii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.