Cum sunt epurati etnic romanii din Harghita

Cum sunt epurati etnic romanii din Harghita

by -
6 772

Potrivit Agerpres, aproape 70 de monumente istorice din Harghita au fost restaurate, în ultimii zece ani, printr-un program special finanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că programul a fost lansat în anul 2004 şi are ca scop salvarea patrimoniului construit, care reprezintă o valoare, dar şi dezvoltarea turismului, ţinând cont că aceste obiective sunt atracţii turistice.

De la lansarea programului, au fost restaurate 68 de monumente istorice din judeţ, Consiliul Judeţean alocând în acest sens aproximativ 1,5 milioane de lei. Borboly Csaba a punctat că instituţia pe care o conduce a mai finanţat şi alte programe destinate restaurării porţilor secuieşti, efectuării de săpături arheologice sau promovării arhitecturii tradiţionale şi ocrotirii imaginii satului.

Ceea ce a omis însă să spună public președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este faptul că aproape toată suma de 1,5 milioane lei a fost alocată exclusiv monumentelor comunității maghiare, comunității românești fiindu-i alocată o sumă ridicolă.

Astfel, potrivit unei adrese a CJ Harghita comunicată subsemnatului, în perioada anilor 2004-2013 din bugetul CJ Harghita a fost cheltuită suma de 1.497.796 lei pentru restaurarea monumentelor din județul Harghita. Din această sumă, pentru restaurarea unor monumente ale comunității românești au fost alocate doar aproximativ 51.300 de lei (doar 0,03%!), restul de 1.446.496 de lei fiind destinați exclusiv monumentelor comunității maghiare.

La aceste sume destinate exclusiv monumentelor comunității maghiare din județul Harghita se mai adaugă alte câteva milioane de lei cheltuite din bugetul Ministerului Culturii în perioada anilor 2009-2012, în timpul mandatului de ministru al UDMR-istului Kelemen Hunor.

Între timp, formațiunile politice extremiste maghiare, de la UDMR la PCM și PPMT, deplâng soarta comunității maghiare din România și militează pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc pentru a pune capăt discriminării maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. Care discriminare există într-adevăr, însă după cum se poate observa foarte limpede, cei care au de suferit sunt românii din cele trei județe, nu maghiarii. Având în vedere sumele ridicole alocate din bugetul CJ Harghita pentru monumentele românești din județul Harghita, ne putem doar imagina modul în care vor fi tratați românii în eventualitatea acordării de facto a autonomiei așa-zisului ținut secuiesc.

De menționat și faptul că această situație se petrece în județul în care reprezentantul românilor este PSD-istul Mircea Dușa, ministru al Apărării, un politician orb la toată această situația și care a dovedit că este un complice al UDMR în acest proces de epurare etnică a românilor din Harghita.

autor: Dan Tanasă

sursa: ExpresMagazin.ro

(Visited 120 times, 1 visits today)

6 COMMENTS

 1. Cei care incearca sa ne epureze etnic sunt de fapt tot aia care vor sa ne epureze RELOGIOS IN TOATA TARA.
  Sunt tot aia care au incercat sa ne distruga si cea mai mica legatura cu Hristos.
  Ceea ce s-a incercat in lagarele comuniste cu sfintii martiri,asta se urmareste in viitor cu TOATA TARA.
  Preotii care au suferit si murit in lagarele comuniste ,romanii din Basarabia,romanii din Transilvania,romanii din Ucraina,toti cei care au vrut si vor sa ramana neclintiti in identitatea lor adica in ORTODOXIE,au avut de suferit.
  Tot aia care ne-au torturat preotii prin inchisorile comuniste,SUNT TOT AIA CARE ACUM VOR SA NE DISTRUGA IDENTITATEA NOASTRA PRIN ORTODOXIE,SA NE STEARGA DIN ISTORIE,prin foametea,conditionarea romanilor de a pleca departe de tara,prin umilirea romanilor in tara si in afara tarii,prin tot felul de legi anti-romanesti,prin impunerea unor indeletniciri si mod de viata anti-ortodoxe,anti-romanesti,finnd in permanenta cobaiul exemplu dat pt cei din jur.
  Romania sufera pt ca a ramas in ORTODOXIE.
  Avem SFINTI MARTIRI!
  SA NE RUGAM LA EI!!!

 2. Modul in care romanii sunt marginalizati si chiar epurati etnic,este rezultatul la ceea ce s-a urmarit inca din 89 incoace.
  Intrebarea deschisa ar fi DE CE?
  Ce se urmareste pt viitor daca lucrurile deja au luat amploare in detrimentul romanilor .
  Soarta romanilor din acea zona este soarta TUTUROR ROMANILOR.Asa trebuie considerat.
  Chiar daca eu roman traiesc in cealalta parte a tarii,trebuie sa ma doara pt ceea ce se-ntampla si se urmareste in acea zona.
  Nu trebuie asteptat ca parlamentarii sa ia masuri,Doamne fereste,ci noi ca popor ,pt ca guvernantii nu au nimic in comun cu interesele si chiar cu sangele romanilor.
  Doar o saptamana ar fi de-ajuns ca acea zona sa fie curat ROMANEASCA,dar nu se vrea,mascand ca autoritatile sunt neputincioase si vandute.
  Cei care s-au vandut le doresc soarta talharilor judecati de pe vremea lui Vlad Tepes.

 3. Am ajuns sa fim discriminati de tigani si maghiari in propria tara…luand atitudine putem schimba ceva.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.