Comunicat: O punte trainică între Ţara Moţilor şi Arcul Intracarpatic

by -
3 624

La invitaţia  Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea” Deva, a Primăriei, Consiliului Local, şi a Grupului Şcolar  „Crişan” din localitatea Crişcior, jud. Hunedoara, o delegaţie a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), formată din reprezentanţi ai Centrului European de Studii Covasna – Harghita,  Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”, Fundaţiei Culturale „Mihai Viteazul” – din Sf. Gheorghe, ai Asociaţiei Cultural – Creştine  „Justinian Teculescu din Covasna şi ai Fundaţiei „Miron Cristea” din Topliţa, au participat la Festivalul cultural –patriotic   „Ţara Crăişorului”- ediţia a IV-a, care a avut loc, vineri 20 mai, în localităţile Ţebea şi Crişcior, precum şi la simpozionul naţional organizat cu această ocazie.

După ce au participat la Panteonul Național din Ţebea, la slujba de pomenire  şi depunere de coroane la mormântul lui Avram Iancu, intelectualii din Arcul  Intracarpatic au susținut, alături de alți profesori, preoți, ofițeri, cercetători, oameni de cultură, din mai multe localități ale Țării Moților, din Deva, Lugoj sau Brașov. comunicări la simpozionul, integrat manifestărilor festivalului, „Națiunea română multimilenară din Ardeal, numeric majoritară, în drepturi încă minoritară – la 600 de ani de la atestarea documentară a comunei Crișcior”  desfăşurat la Grupul Şcolar „Crişan”, în prezența unui select  public iubitor de istorie.

S-au dezbătut teme de largă și complexă actualitate vizând: problemele de astăzi ale românilor din Ardeal; stabilirea strategiei şi a mijloacelor necesare  pentru apărarea drepturilor şi a valorilor pentru care  s-au jertfit eroii şi martirii neamului; evocarea  eroilor, martirilor şi a  luptătorilor  pentru libertate şi demnitate naţională, pentru păstrarea limbii, culturii  şi  credinţei străbune; facilitarea  cunoaşterii şi colaborării între participanţi.

În  intervenţiile lor,  reprezentanţilor FCRCHM au abordat  subiecte  precum:  Rolul  societăţii civile româneşti din Arcul intracarpatic  pentru  prezervarea şi afirmarea  identităţii naţionale,  în mediul multietnic şi pluriconfesional al judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş; Modul de prezentare a Istoriei  Românilor în mass –media maghiară din judeţele Covasna  şi Harghita; Iniţiativele, demersurile şi proiecte legislative pentru obţinere autonomiei teritoriale a aşa zisului „ținut secuiesc” – în  mod deosebit   cele  vizând regionalizarea României  şi adoptarea Legii statutului minorităţilor naţionale; Consecinţele negative, pe termen mediu şi de perspectivă ale separatismului etnic şi ale formării unei enclave  etnice maghiare, în inima României; Activitățile desfășurate de O.N.G.-uri punți de legătură între românii de pretutindeni.

La finalul dezbaterilor, participanţii au convenit să adopte următorul comunicat:

1.Solicităm Senatului României să  adopte legea care modifică  articolele din Legea Educaţiei referitoare la învăţarea Istoriei Românilor şi a Geografiei României în limba română, de către elevii din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale, asigurându-se astfel  cadrul necesar învăţării limbii și toponimiei naţionale  de către toţi cetăţenii României.

2. Solicităm Camerei Deputaţilor să nu adopte Legea  statutului minorităţilor naţionale, act normativ care urmăreşte în fapt reglementarea drepturilor persoanelor ce aparţin minorităţilor etnice ca drepturi colective, teritorialitatea ca element fundamental al exercitării drepturilor colective, delegarea competenţelor autorităţii statului la nivel central şi local către organe alese pe criterii etnice.

3. Solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român să ia măsurile ce se impun pentru respectarea Constituţiei României, combaterea tuturor manifestărilor neorevizioniste, a celor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, inclusiv a celor care exprimă dispreţ pentru însemnele României, de genul celor comise de  Csibi  Barna, la Miercurea –Ciuc şi Sf. Gheorghe.

4. Subscriem la conţinutul  memoriului  adresat de prestigioşii  oameni de ştiinţă şi cultură din Cluj-Napoca şi din ţară, prin care se cere  repunerea, în spiritul adevărului istoric, pe soclul statuii regelui Matei Corvin,  a plăcuţei  cu  textul lămuritor propus de Nicolae Iorga.

5. Cerem Consiliului Judeţean Covasna să solicite Consiliilor Judeţene Hunedoara, Alba şi Sibiu ca, pe bază de reciprocitate, în cadrul programelor de parteneriat  stabilite între  Centrele de Cultură ale judeţelor respective şi cel al judeţului  Covasna, să se  prevadă  susţinerea  realizării unor programe în domeniul cultural, educativ, ştiinţific, şi în comunităţile  româneşti din judeţele Covasna şi Harghita.

6. Considerăm  că una dintre marile  priorităţi ale  societăţii româneşti actuale trebuie să o reprezinte sprijinirea iniţiativei de înălţare a Mausoleului de la Ţebea, închinat personalităţilor simbol ale Neamului Românesc – Horia, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, precum şi tuturor martirilor şi eroilor care s-au jertfit pentru neam şi ţară de-a lungul milenarei noastre istorii.

7. Conducerile Forumului Civic a Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a  Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea” din  Deva, de comun acord,  au convenit  să permanentizeze  şi să amplifice  relaţiile  pe tărâm cultural,  spiritual, ştiinţific şi civic, între  şcoli, asociaţii, fundaţii şi ligi  ale societăţii civile,  instituţii administrative, ecleziastice,  de asistenţă socială şi  de cultură din localităţi din Ţara Moţilor şi  din Arcul Intracarpatic, realizându-se astfel o punte trainică de legătură între cele două zone binecuvântate ale României, în scopul cunoaşterii  şi apropierii dintre locuitorii  acestora, a  unirii eforturilor împotriva separatismului  şi  enclavizării pe criterii etnice.

8.  Reamintim  faptul că, în perioada interbelică problemele  Moţilor şi cele ale Românităţii din Arcul Intracarpatic şi din Sudul Basarabiei, au constituit probleme prioritare ale Statului Român şi ale societăţii româneşti în ansamblu, făcând parte din categoria problemelor „cu care nu se glumea”. Având în vedere evoluţiile postdecembriste,  din  aceste  spaţii ale „românităţii periclitate”, a venit timpul trecerii de la  vorbe la fapte, de la abordări politicianiste, la  o strategie pe termen lung, care să garanteze apărarea intereselor naţionale, în consens cu  valorile şi practica  europeană.

Din partea Forumului Civic a Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş: dr. Ioan Lăcătuşu- preşedinte şi av. Ioan Solomon, vicepreşedinte;

Din partea Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea”,  ing. Ioan Paul Mărginean, preşedinte

(Visited 224 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

1. @Deceneu,Sincere felicitari si succese pentru promisiunea facuta.de-a fi de ajutor la Tebea,deasemeni felicitari si respect pentru daruirea de care dati dovada in implicarea D-vs. directa,in memoria martirilor romani Horia, Closca,Crisan si Craiul Muntilor!Sa auzim numai de bine!

2. Felicitari organizatorilor ! Am fost si eu de curand la Tebea si am vizitat ,,Panteonul Motilor ” . Atat personal cat si colegii mei din Asociatia ,,Salvati Identitatea Satului ” ne vom implica in sprijinirea iniţiativei de înălţare a Mausoleului de la Ţebea, închinat personalităţilor simbol ale Neamului Românesc – Horia, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, precum şi tuturor martirilor şi eroilor care s-au jertfit pentru neam şi ţară de-a lungul milenarei noastre istorii.

3. In sfirsit,vad ca incepe sa se faca lumina,pentru Romanii de pretutindeni incepe o zi de bun augur,stiam ca compatriotii nostri nu se vor lasa intimidati si manipulati de iredentistii maghiari.Protocolul realizat de organizatiile Romanesti este un inceput,de aceia au nevoie de sustinerea noastra a tuturor,folosind toate mijloacele,pentru ca dezideratele enuntate in Memoriu sa fie puse in practica fiind drepturi inalienabile ale poporului Roman.Fie ca bucuria aceasta care personal ma napadeste sa impartaseasca toti romanii care vorbesc si simt romaneste.D-zeu sa ne ajute in aceasta lucrare! Sa auzim numai de bine!.