Cine sunt Nicadorii?

Cine sunt Nicadorii?

by -
2 2652

Nicadorii au fost un grup de trei legionari care, la data de 29 decembrie 1933, l-au pedepsit prin împuşcare pe primul ministru I.G. Duca pe peronul gării de la Sinaia pentru acte anti-legionare şi de trădare a ţării[1]. Numele grupului este format din combinarea primelor silabe ale numele celor trei membri ai grupului: NIcolae Constantinescu, Ion CAranica şi DORu Belimace. Nicolae Constantinescu era de profesie economist, Ion Caranica era de asemenea economist dar şi gazetar, iar Doru Belimace era licenţiat al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti şi student la Facultatea de Drept.

În preajma alegerilor din decembrie 1933, primul ministru I.G. Duca ordonă arestarea şi închiderea tuturor legionarilor din ţară. Peste 11.000 de oameni sunt ridicaţi de la casele lor şi aruncaţi în închisoare, mii de case sunt devastate. Valul de violenţă se soldează cu 18 morţi de partea legionarilor[2].

I.G. Duca a plecat la Sinaia fiind convocat de regele Carol al II-lea. Deoarece luase o serie de decizii ilegale împotriva legionarilor, cum ar fi dizolvarea Gărzii de Fier în plină campanie electorală, 3 dintre legionarii arestaţi abuziv şi eliberaţi după terminarea alegerilor, l-au asasinat în gara Sinaia[3].

Factorul determinant în luarea deciziei de suprimare a lui I.G. Duca a fost că acela că a aprobat intrarea în România a 300.000 de evrei din Germania şi Austria. Unii autori susţin că evreii ar fi intenţionat să facă un Israel european pe teritoriul românesc[4], având în vedere că deja în Moldova, în principalele oraşe evreii reprezentau majoritatea din procentul populaţiei (ex: Orhei=57,8%; Soroca=56,9%; Bălţi=55,9%; Hotin=50%; Chişinău=45,9%)[5] şi (Fălticeni=57%; Dorohoi=53,6%; Iaşi=50,8%)[6]. Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul a fost cel care l-a avertizat de riscul de a fi împuşcat dacă semnează actul respectiv. Chiar sora lui I.G. Duca a spus că acesta după ce a semnat documentul şi s-a întors acasă, a spus „Mi-am semnat condamnarea la moarte!”[7].

Cei trei membri ai grupului s-au predat autorităţilor imediat după atentat. Nicolae Constantinescu suferise în vara precedentă patru răniri grave provocate de jandarmi. Belimace şi Caranica erau de origine aromâni. Un plus al motivaţiei lor l-a constituit faptul că guvernul Duca bloca aşezarea în Dobrogea a familiilor de aromâni care fugeau din calea persecuţiilor şi asasinatelor comise asupra lor în Grecia[8]. Carol al II-lea fusese informat, despre ce aveau de gând Nicadorii, după ce şeful poliţiei, Gavrilă Marinescu primise o notă care deconspira întregul plan, însă regele a dat următoarea dispoziţie: «Ţine nota la birou şi n-o transmite mai departe». Informarea fusese făcută chiar de vărul unuia dintre autori care era informator al poliţiei.[9]

Nicadorii au fost asasinaţi în noaptea de 29/30 noiembrie de către jandarmi, împreună cu Corneliu Zelea Codreanu şi cu Decemvirii, în timp ce erau transportaţi la închisoarea Jilava.

________________________________________________________________________

Note

 1. ^ Nicadorii, Ion Coja
 2. ^ Cronica unor violenţe politice, Nicolae Rosca
 3. ^ O istorie comentată a Mişcării Legionare, Liviu Vălenaş, p.13
 4. ^ Secretul sabiei de foc, Radu Mihai Crişan, p.55,56
 5. ^ Activitatea social politică a minorităţilor naţionale din Basarabia, Rodica Svetlicinâi, p.16
 6. ^ Informaţii de pe saitul Comunităţii Evreieşti din România
 7. ^ Secretul sabiei de foc, Radu Mihai Crişan, p.55,56
 8. ^ Să nu ucizi!, Flor Strejnicu
 9. ^ Regele Carol al II-lea obligat la democraţie, Cornel Şomîcu şi O istorie a Poliţiei Române, Florin Şinca, p.333

Bibliografie

 • Activitatea social politică a minorităţilor naţionale din Basarabia, Rodica Svetlicinâi
 • Secretul sabiei de foc, Radu Mihai Crişan
 • O istorie comentată a Mişcării Legionare, Liviu Vălenaş
 • Săptămânalul Vertical, Anul II, Nr. 17, 1-7 Martie 2006
 • Creştinismul Miscării Legionare, Flor Strejnicu, ed. Imago Sibiu 2000
(Visited 873 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

 1. ESTE O MARE RUSINE, O MARE PATA ASUPRA INTREGULUI NEAM ROMANESC TOT CE S-A PETRECUT ATUNCI. REGELE CAROL AL DOILEA A SEMNAT DE FAPT SENTINTA TERMINARII SISTEMULUI REGALIST PRIN TOATE ACESTE ASASINATE PUSE LA CALE IMPOTRIVA NEAMULUI ROMANESC.
  PACAT, MARE PACAT, SI DUMNEZEU SA JUDECE CINE AU FOST VINOVATII PENTRU TOATE EVENIMENTELE CE S-AU SUCCEDAT ULTERIOR, CRIMELE SI UCIDEREA ATATOR MII DE ROMANI LOIALI DEALTFEL PATRIEI SI INSTITUTIEI MONARHICE

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.