Cine sunt Decemvirii?

Cine sunt Decemvirii?

by -
1 2660

Decemvirii este supranumele dat grupului celor zece care l-au pedepsit pe Mihai Stelescu pentru trădare: Ion Caratanase, Iosif Bozântan, Ştefan Curcă, Ion Pele, Grigore Ion State, Ion Atanasiu, Gavrilă Bogdan, Radu Vlad, Ştefan Georgescu şi Ion Trandafir.

În urma alegerilor din anul 1933, Mihai Stelescu a fost ales deputat din partea Gărzii de Fier. În timpul unei tabere de muncă organizată la Budachi, în Basarabia, el a atras de partea sa câţiva legionari pe care i-a convins „că prezenţa Căpitanului nu mai este utilă” partidului şi a gândit un plan de eliminare a acestuia. Cum unul dintre complotişti pe nume Cotea s-a crezut demascat, a mărturisit totul. În urma percheziţiei făcute acasa la Gheorghiade a fost gasită cianura care urma să fie folosită pentru asasinarea lui Codreanu. Consiliu de onoare legionar, care l-a judecat pe Stelescu, l-a gasit vinovat de trădare şi complot şi l-au exclus din Legiune.

Totuşi Corneliu Zelea Codreanu i-a dat şansa ca printr-o conduită bună, să fie reabilitat după un anumit timp. Plecat la Galaţi, Stelescu a scos o revistă. După primele numere ale revistei, a început o campanie de denigrarea a lui Codreanu şi a Gărzii de Fier şi cu toate că a fost avertizat să înceteze, el a continuat crezând că astfel poate să-i dezbine pe membrii Mişcării Legionare. Deoarece justiţia nu şi-a făcut datoria de a-l opri pe Stelescu de a mai calomnia, un grup de zece legionari numit Decemvirii au decis să-şi facă dreptate şi să-l elimine, ceea ce s-a şi întâmplat[1]pe 16 iulie 1936[2]. Decemvirii nu au încercat să scape ci s-au predat imediat şi au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă.

Decemvirii au fost asasinaţi în ritual talmudic[3] în noaptea de 29/30 noiembrie 1938 de către jandarmi, în timp ce erau transportaţi la închisoarea Jilava. Tot atunci au fost asasinaţi Corneliu Zelea Codreanu şi Nicadorii[4].

_____________________________________________________

Note:

  1. ^ „Istorie scrisă, istorie trăită”, Dinu Moraru
  2. ^ Cronica unor violenţe politice, Nicolae Roşca
  3. ^ „Creştinismul Mişcării Legionare”, Flor Strejnicu
  4. ^ Din istoria a Poliţiei Române, Florin Şinca, p.314
(Visited 1.050 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.